W zimowym i letnim ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: W zimowym i letnim ogrodzie cz.2

Post »

Marysiu a czy Styrax zawiązuje u Ciebie owoce? Masz ogromny ogród :D
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pospacerowałam wirtualnie, szkoda że zapachów nie można roślin przesłać;) :wit
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Aniu, róża będzie, obiecuję. ;:108 Styrax już w niedzielę miał otwarte pierwsze kwiatki. Nie widziałaś?
Bo za małe, czy za nisko? :;230

Kwitną kolejne storczyki, ale dokładnych nazw teraz nie znajdę.
Obrazek

Obrazek

Alu, dziękuje, że znalazłaś dla mnie chwilę. :) Zawsze to miło, gdyś ktoś napisze kilka słów tak od siebie.

Kwitną też naparstnice.

Obrazek

Lubie szczególnie tę białą.

Obrazek

Marysiu, szczerze powiem, że nie pamiętam, ale chyba zawiązuje. W tym roku przypilnuję. :)
A co? Chcesz siać? :shock:

Martagony też kwitną. Od kilku lat uparcie kupuję i sadzę białe, ale kwiatka jeszcze nie widziałam. Klątwa jakaś czy co? ;:174

Obrazek

Obrazek

Patrycja, ja tez żałuję, że nie mogę dołączyć zapachu. Jeszcze nie wymyślili takiej usługi. ;:306

Pierwsza lilia wodna już w całej krasie. Na inne trzeba jeszcze poczekać.

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu sieję czasem te różne krzewy i drzewa, ale czy to ma sens w moim wieku ;:306
Twoje Martagony rosną widzę w słońcu a ja swoje przesadziłam do cienia, bo komuś na FO właśnie ładnie kwitły w cieniu ;:oj Zobaczymy co pokażą po przesadzeniu :D
Storczyki ;:63 Wczoraj oglądałam na Gardeners W. program o naparstnicach, jest ich ponad 30 odmian :D
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ja stale Cię podziwiam za to sianie nasion. ;:108 Mnie nie starcza na to ani siły, ani energii, ani tez ochoty. Kiedyś tak, teraz już sobie odpuszczam.
Moje martagony mają słońce z rana. Od południa są osłonięte przez modrzew i budleję skrętolistną.

Mam małą przerwę z pracami w ogrodzie , bo kocia mama dotkliwie mnie pogryzła w palec. ;:145 Boli jak diabli.
To nic. Mam okazję na wypad do szkółek w okolicy, bo robić i tak nic się nie da.

Chodziłam koło tego dzwonka i dogadzałam, dbałam, a on tylko jeden kwiatuszek zechciał pokazać.
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co to jest pod tym pojedynczym dzwonkiem (ale rozpuszczony, tylko 1 kwiatek ;:14 ), bo ja też mam taką roślinkę :heja . Kwiatuszki pewnie za małe na tym styrax-ie, a okulary słabe . Drzewko już całkiem, całkiem, nie powiem ;:63 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu niestety rany zadane przez zwierzęta dłużej się goją, więc życzę żeby było bez komplikacji, a czas świetnie sobie wypełniasz. Na drugim zdjęciu chyba jest baptysja? ile razy ja ją siałam i nic z tego ;:306
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witaj Marysiu
Przypomnij mi proszę nazwę tego krzewu.
Obrazek
Na widok Twoich roślin dostałem mętliku w głowie i ani rusz nie mogę sobie przypomnieć.

Pozdrawiamy :wit
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Marysiu a jak się nazywa ten dzwoneczek-nie mogę doczytać
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to faktycznie baptisja niebieska. Marysia dobrze Ci podpowiada. Miałam jeszcze różową, ale po ostatniej zimie się nie pokazała. Żółta zaś jest malutką sadzonką. :wink:

Dereń mi zakwitł nad oczkiem. ;:138 To jego pierwsze kwiaty.
Obrazek

Marysiu, dziękuję za czujność. ;:196 Wiesz, ja też siałam żółtą baptysję i nic z tego mi nie wyszło. Chyba ona trudna do pozyskania w ten sposób. Moja rośnie pod bukiem czerwonym i nie mogę jej stamtąd wykopać, tak wrosła w jego korzenie. :(

Kalmia też już otwiera kwiaty. Biała znowu zmarniała.
Obrazek

Janusz, widzę że Cię uwiodła moja kłokoczka południowa (Staphylea pinnata). Ja też ją bardzo lubię. Ładnie kwitnie, chociaż kwiaty niezbyt okazałe, natomiast te dzwoniące nasiona, w zarumienionych słońcem torebkach, są fantastyczne. ;:108

Kolkwicję chińska chyba maja wszyscy. Trochę denerwujące są tylko te odrosty.
Obrazek

Dorcia, ten dzwonek to C. chamissonis. Mam nadzieję, że będzie współpracował, bo jest śliczny.

Zakwitła budleja skrętolistna. :) Pięknie pachnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm... , ja myślę, że to jest dereń kousa, ale potem obfocę kwiatki u swojego, tak z bliska.
Może, jakbyś dała kiedyś odrost z kolkwicji, to bym wreszcie ją miała, bo kupuję od ponad 10 lat :;230 .
Kłokoczka mnie się też podobała, ale o niej zapomniałam. Janusz mi przypomniał i zaczynam szukać dla niej miejsca. Tym bardziej, że dobrze by było ją słyszeć, jak szeleści ;:63 .
Dziękuję Wam obu za identyfikację baptysji, chyba nazwa mi się podobała i dlatego kupiłam... kiedyś ;:306 . Czasem tak mam ;:223 .
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu pięknie kwitnie dereń, a jako że lubię derenie miałam już w rękach cousa, ale odstawiłam bo cena wysoka a on podobno może wymarzać :wink: Ja siałam tylko niebieską baptysję to już o innych kolorach nawet nie marzę :;230
Pewnie Twojej w tych korzeniach jest dobrze ;:306 Mam kolkwicję ale nie sieje i nie odrasta, za to wygląda zjawiskowo o tej porze roku ;:167 Budleja już kwitnie?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Marysiu. Dziękuję za przypomnienie nazwy tego krzewu. Często używam skojarzeń przy nazwach roślin i coś mi się kołatało w głowie ale przestawiłem jedną literę i fiasko znalezienia w necie. Już namierzyłem sadzonkę będzie wkrótce u mnie.
Zdjęcia z Waszego ogrodu zamieściłem tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5593206

Pozdrawiamy Was serdecznie Krystyna i janusz
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Ale wielki masz ogród ... :shock: :shock: Bardzo dużo ciekawych roślin a mi ciągle brakuje jakiegoś ładnego derenia , bardzo podoba mi się wenus tylko gdzie ja posadzić ...u Ciebie to by jeszcze z 10 wlazło :)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

He, he, he ... , a ja kłokoczkę kupiłam wczoraj :tan . Żeby poprawić sobie humor, pojechaliśmy do pobliskiego sklepu ogrodniczego i przypadkiem :wink: zapytałam ,czy nie mają takiej roślinki. Mieli ... ostatnią ;:108 . Teraz czeka aż ją posadzę, a to już może potrwać ;:224 .
Pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”