Zieloni przyjaciele Kati
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo masz racje, to WSTRĘTNE SKOCZOGONKI.effa pisze:Kasiu a czy te potworki czasem nie skaczą przy podlewaniu? Bo jeśli tak, to będą to skoczogonki. U mnie naplęgło się tego cholerstwa w kilku doniczkachkati-1976 pisze:Dziś zobaczyłam na powierzchni ziemi malusieńkie białe potworki. Chyba to ziemiórki. Macie może jakiż przepis na ich unicestwienie???Zrobiłam nawet "temu" zdjęcie, ale wkleję je jutro u siebie bo powoli usypiam a nie chce mi się już zdjęć zmniejszać.
Właśnie miałam ją zamiar podlać aż tu nagle coś malutkiego(jakiś milimetr z haczykiem) białego zaczęło sobie skakać gdy sprawdzałam ziemię, czy jest wystarczająco sucha.
Zrobiłam tak: wyciągnęłam dracenę z doniczki, dokładnie umyłam korzonki, tamtą ziemię wyrzuciłam a wsadziłam ją w świeżą.
Mam nadzieję, że to wystarczy.
Sprawdzałam z lupą inne donice, ale w tamtych nic podobnego nie zauważyłam.
Czy te żyjątka bardzo szkodzą roślinkom?
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- kati-1976

Będe miała nauczkę na przyszłość jeśli dracenie coś się stanie.
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Czy wyparzyłaś lub zmieniłaś doniczkę-to ważne!kati-1976 pisze:Ewo masz racje, to WSTRĘTNE SKOCZOGONKI.effa pisze:Kasiu a czy te potworki czasem nie skaczą przy podlewaniu? Bo jeśli tak, to będą to skoczogonki. U mnie naplęgło się tego cholerstwa w kilku doniczkachkati-1976 pisze:Dziś zobaczyłam na powierzchni ziemi malusieńkie białe potworki. Chyba to ziemiórki. Macie może jakiż przepis na ich unicestwienie???Zrobiłam nawet "temu" zdjęcie, ale wkleję je jutro u siebie bo powoli usypiam a nie chce mi się już zdjęć zmniejszać.
Właśnie miałam ją zamiar podlać aż tu nagle coś malutkiego(jakiś milimetr z haczykiem) białego zaczęło sobie skakać gdy sprawdzałam ziemię, czy jest wystarczająco sucha.
Zrobiłam tak: wyciągnęłam dracenę z doniczki, dokładnie umyłam korzonki, tamtą ziemię wyrzuciłam a wsadziłam ją w świeżą.
Mam nadzieję, że to wystarczy.
Sprawdzałam z lupą inne donice, ale w tamtych nic podobnego nie zauważyłam.
Czy te żyjątka bardzo szkodzą roślinkom?
- kati-1976

Ewo doniczki niestety nie wyparzyłam. Umyłam ją tylko w płynie do naczyń i przetarłam spirytusem.
Monisiu faktycznie mogło być to na skutek zbyt mokrej ziemi, bo kiedyś miała sucho jak pieprz i wymoczyłam ją w misce z wodą, aby niedobór wody uzupełnić, no i przedobrzyłam. Potem długo nie chciała przeschnąć

Monisiu faktycznie mogło być to na skutek zbyt mokrej ziemi, bo kiedyś miała sucho jak pieprz i wymoczyłam ją w misce z wodą, aby niedobór wody uzupełnić, no i przedobrzyłam. Potem długo nie chciała przeschnąć
Bo skoczogonki giną w suchej ziemi do rozmnażania potrzebują wilgoci ale na nasze nieszczęście giną dopiero po ok trzech tygodniach zdecydowanego przesuszenia ziemi a tak długie przesuszenie znów szkodzi roślinom no z wyjątkiem paru i kaktusów.treissi pisze:Z przesuszeniaEwa Janina Sadowska pisze:To jest paskudztwo niestety i z przesuszenia najczęściej.U mnie zawsze jak roślina dłuższy czas miała mokro to się pojawiały. Co do przesuszania to zdaża mi się to dość często i nigdy z tego powodu skoczogonki się nie pojawiły
- effa

- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu u mnie w wątku wkleiłam wczoraj zdjęcia tych skoczogonków. Jak chcesz to zerknij, tylko zdjęcie trzeba maksymalnie otworzyć 
Niepotrzebnie wymieniałaś ziemię tak jak napisał Przemek. Skoczogonki rozwijają się w mokrym podłożu a suche podłoże je niszczy jak napisano już wyżej. Wczoraj jeszcze poczytałam o nich, że w dużych ilościach są one szkodliwe, ale w małych podobno są nieszkodliwe a nawet przynoszą pożytek ponieważ przetwarzają masę organiczną a rozkładając się dają roślinie cenne substancje
U mnie są one w pięciu doniczkach ale nie ma dużej ilości tylko dosłownie kilka zauważyłam więc stwierdziłam, że jednak nie będę ich niczym traktować tylko przesuszę ziemię (oczywiście bez przesady) żeby same znikły
Niepotrzebnie wymieniałaś ziemię tak jak napisał Przemek. Skoczogonki rozwijają się w mokrym podłożu a suche podłoże je niszczy jak napisano już wyżej. Wczoraj jeszcze poczytałam o nich, że w dużych ilościach są one szkodliwe, ale w małych podobno są nieszkodliwe a nawet przynoszą pożytek ponieważ przetwarzają masę organiczną a rozkładając się dają roślinie cenne substancje
U mnie są one w pięciu doniczkach ale nie ma dużej ilości tylko dosłownie kilka zauważyłam więc stwierdziłam, że jednak nie będę ich niczym traktować tylko przesuszę ziemię (oczywiście bez przesady) żeby same znikły
- kati-1976

Skoczogonki to paskudztwo. Kiedyś miałam je w Ciborze i niestety nie mogłam przesuszyć ziemi , kupiłam w ogrodniczym jakąś chemię i niestety nie pomogło. W końcu zrobiłam tak jak
teraz z draceną umyłam porządnie korzenie i zmieniłam ziemię i znowu podlałam na wszelki wypadek chemią. Pozbyłam się tego paskudztwa.
Bez wątpienia skoczogonki biorą się z mokrej ziemi.
Ewo zaraz lecę do Ciebie obejrzeć czy topaskudztwo co u mnie zalęgło się w dracenie jest podobne do Twojego.
Carla wielkie podziękowania od roślinek za pochwałę ich urody
teraz z draceną umyłam porządnie korzenie i zmieniłam ziemię i znowu podlałam na wszelki wypadek chemią. Pozbyłam się tego paskudztwa.
Bez wątpienia skoczogonki biorą się z mokrej ziemi.
Ewo zaraz lecę do Ciebie obejrzeć czy topaskudztwo co u mnie zalęgło się w dracenie jest podobne do Twojego.
Carla wielkie podziękowania od roślinek za pochwałę ich urody