Zieloni przyjaciele Kati

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli Kielce i świętotokrzyskie?uprzedzam,że on(GRUDNIK) nie kwitnie w grudniu a w styczniu od zawsze.Zapisuję w kalendarzyku.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ważne kiedy kwitnie - ważne, że pięknie :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

effa pisze:
kati-1976 pisze:Dziś zobaczyłam na powierzchni ziemi malusieńkie białe potworki. Chyba to ziemiórki. Macie może jakiż przepis na ich unicestwienie???
Kasiu a czy te potworki czasem nie skaczą przy podlewaniu? Bo jeśli tak, to będą to skoczogonki. U mnie naplęgło się tego cholerstwa w kilku doniczkach :? Zrobiłam nawet "temu" zdjęcie, ale wkleję je jutro u siebie bo powoli usypiam a nie chce mi się już zdjęć zmniejszać.
Ewo masz racje, to WSTRĘTNE SKOCZOGONKI.
Właśnie miałam ją zamiar podlać aż tu nagle coś malutkiego(jakiś milimetr z haczykiem) białego zaczęło sobie skakać gdy sprawdzałam ziemię, czy jest wystarczająco sucha.
Zrobiłam tak: wyciągnęłam dracenę z doniczki, dokładnie umyłam korzonki, tamtą ziemię wyrzuciłam a wsadziłam ją w świeżą.
Mam nadzieję, że to wystarczy.
Sprawdzałam z lupą inne donice, ale w tamtych nic podobnego nie zauważyłam.
Czy te żyjątka bardzo szkodzą roślinkom?
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Niepotrzebnie przesadzałaś zmieniając ziemię (możesz zaszkodzić tylko roślinie) wystarczyło podlać roztworem Actellicu lub Nomoltem. :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:( Mam nadzieję że nic jej się nie stanie. Mogłam jeszcze poczekać, ale bałam sie by to świństwo nie rozniosło się dalej. Zawsze jestem w gorącej wodzie kąpana. Teraz bije się po łapkach
Będe miała nauczkę na przyszłość jeśli dracenie coś się stanie. :(
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu a ja dodam od siebie, że skoczogonki pojawiają się, gdy ziemia jest ciągle mokra. Wiem to z doświadczenia :oops:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Kasiu
trzymam gorąco kciuki aby dracenie nic nie było.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kati-1976 pisze:
effa pisze:
kati-1976 pisze:Dziś zobaczyłam na powierzchni ziemi malusieńkie białe potworki. Chyba to ziemiórki. Macie może jakiż przepis na ich unicestwienie???
Kasiu a czy te potworki czasem nie skaczą przy podlewaniu? Bo jeśli tak, to będą to skoczogonki. U mnie naplęgło się tego cholerstwa w kilku doniczkach :? Zrobiłam nawet "temu" zdjęcie, ale wkleję je jutro u siebie bo powoli usypiam a nie chce mi się już zdjęć zmniejszać.
Ewo masz racje, to WSTRĘTNE SKOCZOGONKI.
Właśnie miałam ją zamiar podlać aż tu nagle coś malutkiego(jakiś milimetr z haczykiem) białego zaczęło sobie skakać gdy sprawdzałam ziemię, czy jest wystarczająco sucha.
Zrobiłam tak: wyciągnęłam dracenę z doniczki, dokładnie umyłam korzonki, tamtą ziemię wyrzuciłam a wsadziłam ją w świeżą.
Mam nadzieję, że to wystarczy.
Sprawdzałam z lupą inne donice, ale w tamtych nic podobnego nie zauważyłam.
Czy te żyjątka bardzo szkodzą roślinkom?
Czy wyparzyłaś lub zmieniłaś doniczkę-to ważne!
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo doniczki niestety nie wyparzyłam. Umyłam ją tylko w płynie do naczyń i przetarłam spirytusem.
Monisiu faktycznie mogło być to na skutek zbyt mokrej ziemi, bo kiedyś miała sucho jak pieprz i wymoczyłam ją w misce z wodą, aby niedobór wody uzupełnić, no i przedobrzyłam. Potem długo nie chciała przeschnąć :oops: :(
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kati-czyli jakoś odkaziłaś. To jest paskudztwo niestety i z przesuszenia najczęściej.Jak masz w domu kaloryfery to moze daj jeszcze pojemnik z wodą,zeby parowała, trochę to polepszy sytuację.
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

Dzięki za odwiedziny u mnie.. a ja przysiadłam i obejrzałam caaaaały wątek od 1 strony i po prostu genialnie :), wspaniale.. no i nawet pogaduchy o odchudzaniu czytałam, tażke gratulacje :* i oby wszyskto szło w tak dobrym kierunku :)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:To jest paskudztwo niestety i z przesuszenia najczęściej.
Z przesuszenia :shock: U mnie zawsze jak roślina dłuższy czas miała mokro to sie pojawiały. Co do przesuszania to zdaża mi się to dość często i nigdy z tego powodu skoczogonki się nie pojawiły :roll:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

treissi pisze:
Ewa Janina Sadowska pisze:To jest paskudztwo niestety i z przesuszenia najczęściej.
Z przesuszenia :shock: U mnie zawsze jak roślina dłuższy czas miała mokro to się pojawiały. Co do przesuszania to zdaża mi się to dość często i nigdy z tego powodu skoczogonki się nie pojawiły :roll:
Bo skoczogonki giną w suchej ziemi do rozmnażania potrzebują wilgoci ale na nasze nieszczęście giną dopiero po ok trzech tygodniach zdecydowanego przesuszenia ziemi a tak długie przesuszenie znów szkodzi roślinom no z wyjątkiem paru i kaktusów. :D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Kasiu u mnie w wątku wkleiłam wczoraj zdjęcia tych skoczogonków. Jak chcesz to zerknij, tylko zdjęcie trzeba maksymalnie otworzyć :wink:
Niepotrzebnie wymieniałaś ziemię tak jak napisał Przemek. Skoczogonki rozwijają się w mokrym podłożu a suche podłoże je niszczy jak napisano już wyżej. Wczoraj jeszcze poczytałam o nich, że w dużych ilościach są one szkodliwe, ale w małych podobno są nieszkodliwe a nawet przynoszą pożytek ponieważ przetwarzają masę organiczną a rozkładając się dają roślinie cenne substancje :D
U mnie są one w pięciu doniczkach ale nie ma dużej ilości tylko dosłownie kilka zauważyłam więc stwierdziłam, że jednak nie będę ich niczym traktować tylko przesuszę ziemię (oczywiście bez przesady) żeby same znikły :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoczogonki to paskudztwo. Kiedyś miałam je w Ciborze i niestety nie mogłam przesuszyć ziemi , kupiłam w ogrodniczym jakąś chemię i niestety nie pomogło. W końcu zrobiłam tak jak
teraz z draceną umyłam porządnie korzenie i zmieniłam ziemię i znowu podlałam na wszelki wypadek chemią. Pozbyłam się tego paskudztwa.
Bez wątpienia skoczogonki biorą się z mokrej ziemi.
Ewo zaraz lecę do Ciebie obejrzeć czy topaskudztwo co u mnie zalęgło się w dracenie jest podobne do Twojego.
Carla wielkie podziękowania od roślinek za pochwałę ich urody :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”