Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuziu tak ten bez black ten to u Ciebie ale ja go chyba zle posadziłam bo jest w cieniu ,dam mu jeszcze ten sezon spokój ale coś czuję że zmienię mu muejsce. O rozplenicy Verigo wspomniałaś u mnie dlatego też zapytałam :wit
Ps.coś cz6ję że zainspirowałaś mnie do pracy , niech tylko trochę przestanie grzać słoneczki to zaszaoeję z rabatką :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne miejsce to z lawenda, róża i innymi ;:167
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuziu róże zaczynają i bardzo dobrze,Herzogin Ch piękna,ostrzę na nią ząbki,w końcu ją dorwę :uszy
Kółko lawendowe jak zakwitnie to będzie szał,a cieniowana ostróżka w niebieskościach super uchwycona w kadrze ;:215
Taki bez czarny mogłabym posadzić koło płotu,by odgradzał mnie od obcych....hmmm

Miłego dzionka :wit
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witam cieplutko. ;:196
U mnie lilie w tym roku albo niskie albo nie wyszły, co niektóre ładne a inne klapa;. ;:124
Lawenda wygląda przecudnie, ślicznie już wygląda a jak jeszcze kolorem rzuci. ;:oj
Jak cudnie się już róże rozwijają ;:138 moje jeszcze się tulą. ;:306
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Zaciemniło się wczoraj niebo, wiaterek przyspieszył, gdzieś z oddali ze dwa grzmoty dobiegły i.... koniec ;:192 Mamcia z Poznania dzwoni że ściana deszczu z nieba zeszła a u mnie ani kropki nie uświadczyłam ;:223 Rano jak wstałam patrzę - mokro :tan Ale ile tego deszczyku w nocy popadało to nie wiem. Po południu wbije łopatę żeby zobaczyć czy cos się roślinkom skapło, czy trzeba będzie węże rozwijać :?
------------------------
Iwonka, nie wiem czemu ta lilia tak skarlała. W opisie miała być zwykła a tu taki mikrus Obrazek Za bez trzymam kciuki ;:333
Dorota, dziękuję w imieniu bzu ;:196
Lucynko, ten czas otwierania pączków różanych jest bardzo ekscytujący. Tym bardziej że dużo z nich to nowości sadzone jesienią. Ze zniecierpliwieniem oglądam każdy pączek czy jest zgodność odmianowa. tym razem jednak sadzonki z renomowanej szkółki, więc mam nadzieje że żaden żółtasek pomyłkowy mi się nie trafi ;:198
Aniu, hortensja rośnie w przyjaznym dla niej miejscu to i przyrosty ma spore. U mojej siostry rosła na słońcu i widzę sporą różnicę, a wsadzałyśmy równo. Jednak jak roślina dostanie swoje ulubione warunki to później się nam za to odwdzięczy Obrazek
Miłka, w weekend idę na zbiory bzowo-kwiatowe Obrazek Alkohol już kupiony, naleweczka będzie się tworzyć :heja
Lawendy mam dwie odmiany i jest spora między nimi różnica, choć sadzone były w tym samym czasie i rosną nieopodal siebie w takich samych warunkach. Na szczęście obie bez problemu przezimowały. Ta druga już kwitnie, ta pokazana jeszcze teraz nie zamierza.
Sabina, nalewka jednak będzie z kwiatów, nie z owoców. Alkohol już do niej nabyty Obrazek Co do zestawienia z lawendą zaczynam się zastanawiać czy aby nie zakwitnie ona, jak żółtek zrobi sobie przerwę i z zestawu będzie figa. Choć ten żółtek to w kwitnieniu nie jest kapryśny i przerwę ma nikłą. Kwitnie praktycznie cały czas choć już nie tak mocno jak w pierwszym rzucie. No zobaczymy ;:224
Ola, nalewka jednak będzie ;:333 Oglądałam tę Twoją różę i różnica jest taka że moja nie otwiera pąków aż tak mocno, że nasienniki są bardzo widoczne. Do tego przebarwia się później na różowo. A, i kwiaty ma ogromne, wielkości dłoni. Twoja ma tez takie duże? I jaka wysoka Ci rośnie?
Lawenda rośnie w piasku, nie zasilam niczym. Nie podlewam, no chyba że z trzy tygodnie nie pada i żar się leje z nieba. Ważne żeby wody w korzeniach nie miała, u mnie w piasku jej to nie grozi. A, jak sadziłam to podsypałam mielonymi skorupkami od jajek i tyle :D
Malvy, hortensja koniecznie w cień. U mojej siostry rosła w słońcu i miała mniejsze przyrosty i jaśniutkie liście. Po przesadzeniu w cień wzięła się za siebie. Różnice było widać sporą. Ona lubi też żyzną ziemię i trzeba ją podlewać. Jak każdą hortensję chyba Obrazek
Marzena, wszystko jasne, pomyliłam trawke vertigo z purple majesty której nasionka dostałam od Ciebie Obrazek Myślałam że o nią pytasz. a tak nawiązując, to wysiałam i kilka mi wzeszło. Wsadzić wszystkie do jednej donicy? Mocno się rozrasta? Może lepiej włożyć do kilku doniczek?
Bez nie ma specjalnych wymagań co do gleby. Z podlewaniem też się nie umęczam, sam sobie radzi. Ale faktycznie u mnie ma sporo słońca, wtedy tez fajnie wybarwia liście na mocno ciemny kolor.
Kasia, piękne to mam nadzieję że będzie jak się wszystkie kwitnienia zgrają ;:198 Dzięki ;:196
Ania-Annes 77, bez jeśli posadziłabyś na słońcu, to zrobi spora zasłonę. Tyle że on też sporo w górę idzie więc musiałabyś sprawdzić, czy nie będzie Tobie zbyt mocno zacieniał później innych roślin.
Herzogin to jedna z perełek w moim ogrodzie. Tym bardziej że jeszcze różany laik ze mnie więc tym bardziej na nią chucham i dmucham ;:170
Kasia-Kasiula17, róże na razie powolutku rozwijają pierwsze pąki. A lilie zeszłoroczne ładnie porosły i się podzieliły. za to sadzone wiosną to jakby ciut gorzej. OT powinny być duże a takie jak Azjatki. A azjatka z kolei to taki mikrusek jak pokazałam :?
--------------
Dziewczyny które dostały paczki odezwijcie się please w jakim stanie roślinki dotarły ;:186
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Bardzo ładnie wygląda ta żółcielka i ładne ma otoczenie, jak lawenda się rozwinie będzie pięknie podkreślała kolor róży. Lilia rzeczywiście gigancik :wink:

U nas wczoraj popołudniem poburzyło, a dziś pochmurno i chłodno.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Wow, jaka piękna hortensja pnąca ;:138 wcześniej nie zwracałam na nią uwagi , nie wydawała mi się godna zainteresowania a teraz też sobie kupiłam i jak rozkwitła uważam ,że śliczna. Pięknie wygląda na tle ciemnej zieleni. W dodatku nadaje się do cienia > super ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Zuza moja żółciutka róża ma teraz może z 2 m. wysokości. Kwiaty ma dość duże ale nie przebarwiają się na różowo jak u ciebie. Jednak to inna królewna... ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Zuziu, rabatka z lawendą i żółtą różą The Best ! ślicznie to się komponuje , róża jest czarująca ;:oj
Lilia widzę urosła Ci , na maksa Ha, ha ;:306 ja też mam takie , to jakieś młódki chyba (?)
Hortensja ładnie się rozrosła , ale czarny bez, to cudeńko ! śliczny ! Mój niestety zmarzł na wiosnę i teraz trochę odbija ale jako "zielony" nie wiem czy później ściemnieje na fiolet ?. Twoje róże "oczekiwane" po prostu wow ! ;:oj , na pewno zabójczo pachną ;:167
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja czekam na deszcz, co dzień w niebo patrzę, chmurek wypatruję i nic, wczoraj wieczorem piękne chmury się potworzyły ale silny wiatr szybko je przegonił ;:185
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuz co ty gadasz?! To rondo już jest efektowne! ;:oj Jakże fajowo to wygląda! Już wiem co zrobię ze swoim, gdy tylko mi się uda cichaczem je wyszarpać z objęć mężowej trawy... ;:183 ;:183 ;:183
Będzie róża na ok 80cm wysoka obsadzona lawendą i może kicią kici albo przywrotnikiem. :tan Dzięki za inspirację. ;:168
Paczkę mama! Stan roślin super! Bardzo Ci dziękuję. ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ciągle zastanawiam się nad Twoją żółtą nn i nie mam pomysłu co ona za jedna Obrazek Za to kwiaty ma śliczne i kwitnie aż miło popatrzeć.
Herzogin Christiana ;:167
Moja młodziutka ma kilka pączków, ale do otwarcia kwiatu jeszcze trochę trzeba poczekać. Bardzo jestem ciekawa jak będzie wyglądała w realu ;:65
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zuziu mnie również zauroczyła ta rabatka z lawendą ;:173
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Hej, cześć i czołem :wit
Dziś humor dopisuje, bo piąteczek, słoneczko i plany na weekend rozległe, a do tego prawie stricte ogrodowe Obrazek W zamiarze mam posadzenie wszelakich zaległych roślinek tych kupnych jak i z rozsadnika, do obrywania czekają rododendrony, do wypielenia różanka, do skoszenia trawnik, do zerwania baldachy bzu na nalewkę...
Jak pogoda pozwoli to wystawię też buzieńkę trochę do słonka, coby tę mąkę białą ze skóry zdmuchnąć ;:198
Poza tym pewnie grillek, może jakiś leżaczek się uda... ;:224 W sobote co prawda mam monterów do bramy, w niedzielę wyjazd do Poznania, ale jakoś tam to wszystko upcham. Będzie dobrze ;:215

Sylwia, padało u Ciebie ;:oj Szczęściara ;:108 Ja wczoraj znów uprawiałam wygibasy z wężem wśród roślinności wszelakiej na różance i grzebienie wodne śmigałay na trawnikach. Coś ostatnio mnie te chmury deszczowe omijają :twisted:

Obrazek

Karolcia, tak, taka hortensja pięknie zdobi zacienione miejsca ;:108 No i do tego jeszcze kwitnie. Większość pnączy do cienia nie ma tak spektakularnego kwitnienia. Fajnie że się na nią zdecydowałaś Obrazek

Obrazek

Ola, moja jest wielkości 1,6m-1,8m. Kwiaty przebarwia raczej tylko te z pierwszego rzutu, później już nie. Oj było wiele prób nazwania tej pannicy i wciąż się nie udaje ;:218

Obrazek

Asia, ta mała lilia ( dwie są takie) to tegoroczny zakup. Ciekawe czy w przyszłym sezonie pokaże coś więcej, bo karłowatych to nie przypominam sobie żebym kupowała :?

Obrazek

Iwona, to masz takie zagłębie bezdeszczowe jak u mnie. Wszędzie chmury i deszcze a u mnie nic. A nie obraziłabym się z takiej porządnej ulewy.

Obrazek

Anka, planujesz rwanie murawy ;:oj
Ja coś ze zdziwieniem zaczynam patrzeć na tę moją lawendę. Rośnie ona i rośnie coraz wyżej i wyżej. Już the fairy zza niej nie widać, a jak tak dalej pójdzie to i żółtaska zasłoni ;:202 A przecie niczym nie nawożę i w piachu rośnie :shock:
Fajnie że roślinki dotarły ok, bo przy tym upale bałam się że nie dadzą rady.

Obrazek

Dorota, żółtasek chyba juz do końca pozostanie tajemnicą :?
Moja Herzogin w zeszłym sezonie uraczyła mnie tylko kilkoma kwiatami, z to w tym ma pąków całą masę :heja Cudna róża, będziemy na pewno zadowolone ;:215

Obrazek

Małgosia, fajnie że i innym sie podoba, bo ja sama nie do końca pewna byłam efektu. No ale tak do końca okaże się jak wszystko zakwitnie czy jest to dobre połączenie czy trzeba wprowadzić jakieś zmiany :lol:

Obrazek

Kwitną floksy gwieździste z nasion

Obrazek

Serduszka już ostatkami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda teraz mój żylistek, powoli tez już kończy

Obrazek

Widzi mnie ktoś ;:198

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różowa angielska NN z Auchan, ktoś coś?

Obrazek

Muszę się najeść

Obrazek

A po dobrym jedzonku koniecznie odpocząć, może drzemka jakaś...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ja cięłam jakieś hosty ;:183 Widać gdzieś coś Obrazek ;:306

Obrazek

Kochani, buziaki dla wszystkich i przyjemnego weekendu Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak masz pięknie! Tak czyściutko wysprzątane, pięknie wszystko kwitnie!
Mi został jeden rodek do obskubania, pięć sztuk już oporządziłam :tan Gdzie będziesz w Poznaniu? Tak na szoping, czy wycieczkowo?
Smooth Balerina zjawiskowa! Ona jest w paseczki! ;:215 Zdrowa jest?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”