Na parapecie DAK
Re: Na parapecie DAK
Kwiat uebelmanianum wspaniały, z najwyższej półki.
Z tym podlewaniem to rzeczywiście kiepska sprawa jeśli podlewasz i sąsiadkę przy okazji ;/
Ja również podlewam z góry (chociaż wolałbym z dołu, bo już mi kilkanaście roślin padło przez to) i nie żałuję wody nigdy, więc całe podłoże powinno być mokre.
Z tym podlewaniem to rzeczywiście kiepska sprawa jeśli podlewasz i sąsiadkę przy okazji ;/
Ja również podlewam z góry (chociaż wolałbym z dołu, bo już mi kilkanaście roślin padło przez to) i nie żałuję wody nigdy, więc całe podłoże powinno być mokre.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gymnocalycium uebelmanianum kwiat mi się spodobał, straszydło już nie... 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
No tak. Uroki mieszkania w bloku.DAK pisze:Za dużo lać nie mogę, bo mam poniżej sąsiadkę, która śpiewa do mnie "arie" jak jej choć kropla niżej spadnie.
miłośnik nektaruAkwelan_2009 pisze: - co to za"wielopłat wylądował" wśród Twoich roślin, "szpieg - podglądacz" ?
Henryku wyjaśnię wierszykiem.hen_s pisze:Gymnocalycium uebelmanianum kwiat mi się spodobał, straszydło już nie...
To taka mucha
co leci do kwiatucha.
A nie taka,
co leci do kupy,
a później do zupy.
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Kwiaty są super...ja też lubię te beżowe, ładnie się wybarwiają 
- DAK

Jak nie ma słońca i kwiaty się nie otwierają, to większą uwagę zwraca się na pąki. Zapączkowane mam co najmniej połowę zbioru, reszta przekwitła, albo jeszcze się zbiera.
Dopiero dziś zwróciłam uwagę na obficie zapączkowane: Rebutia pseudodeminuta carminifilamentosa - wygląda jakby ją jakieś żuczki obsiadły i drugi rzut tak obficie poprzednio kwitnącej Rebutia flavistyla FR 756:
Cieszy mnie stan baldianków - chyba rekonwalescencję po atakach przędziorów mamy za sobą:
Aylostera cajasensis chyba też obficie pokaże kolorowe wdzięki, dużo też na Lobivia haemathantha v. densispina. Podziwiam też jak one się przez gąszcz cierni potrafią przeciskać np. Gymnocalycium mostii v. valniceckianum.

Dopiero dziś zwróciłam uwagę na obficie zapączkowane: Rebutia pseudodeminuta carminifilamentosa - wygląda jakby ją jakieś żuczki obsiadły i drugi rzut tak obficie poprzednio kwitnącej Rebutia flavistyla FR 756:
Cieszy mnie stan baldianków - chyba rekonwalescencję po atakach przędziorów mamy za sobą:
Aylostera cajasensis chyba też obficie pokaże kolorowe wdzięki, dużo też na Lobivia haemathantha v. densispina. Podziwiam też jak one się przez gąszcz cierni potrafią przeciskać np. Gymnocalycium mostii v. valniceckianum.

- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ależ kwiecia i pięknych zapowiedzi! Dobrze wiedzieć, że nie tylko moje aylosterki (całe dwie) nie są opóźnione 
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
O rajuśku, ale pączarnia
Masz naprawdę wyjątkowe warunki, że tak chętnie i obficie Tobie kwitną. Może to zasługa wczesnego wystawiania na zewnątrz. Czy nawozisz jakimś specjalnym nawozem?
No bez jaj! Kolejna erupcja na Rebutia flavistyla FR 756??
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Rebucje wyglądają doskonale i jakże obiecująco! Koniecznie pokaż kwitnienia bo na pewno będzie co oglądać. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- DAK

Nawóz dostały raz w tym sezonie jakiś miesiąc temu - połowę zalecanej dawki POKON do kaktusów i sukulentów N:P:K = 4:7:7. Planuję powtórzyć przy najbliższym podlewaniu za jakiś tydzień, ale skończył mi się ten nawóz i nie widzę go w sklepach. Mam jeszcze ten do pomidorów, to może go zużyję.
No i jeszcze przy wybudzaniu dostają zamgławianie za którymś razem z dodatkiem Humus Activ, ale wątpię by to miało jakieś znaczenie.
Flavistyla i mnie zaskoczyła, bo znów naliczyłam ponad 30 pączków, bo ta rebutka carminka i ajlosterka to co roku takie są - pewnie dobre geny ;)
Niektóre sezony dobrze sprzyjają jednym, a innym gorzej. Ten sezon jest wyjątkowo dobry dla gymnoli. Za to gorzej u mnie w tym roku u notków, mamilarek.
Oczywiście jak tylko dojrzeją do kwitnienia, to pokaże je rozwinięte.
No i jeszcze przy wybudzaniu dostają zamgławianie za którymś razem z dodatkiem Humus Activ, ale wątpię by to miało jakieś znaczenie.
Flavistyla i mnie zaskoczyła, bo znów naliczyłam ponad 30 pączków, bo ta rebutka carminka i ajlosterka to co roku takie są - pewnie dobre geny ;)
Niektóre sezony dobrze sprzyjają jednym, a innym gorzej. Ten sezon jest wyjątkowo dobry dla gymnoli. Za to gorzej u mnie w tym roku u notków, mamilarek.
Oczywiście jak tylko dojrzeją do kwitnienia, to pokaże je rozwinięte.
- annaoj

- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Niesamowity wysyp kwiatów. Jak się rozwiną, to będzie istny szał! 
- DAK

Flavistylka dziś zaczyna drugi wysyp, myślę, że jutro będzie w pełni.
A w sobotę wieczorem otworzyły się dwa Echinopsis. Biały E. eyriesii i fiołkowo-różowa hybryda (kupiony jako malutka Lobivia
).
W zeszłym roku zakwitł pierwszy raz, ale miał takie potargane cienkie płatki. Teraz już jest bardziej dojrzały i spory (13cm średnicy).
Ja zapachu nie czułam, ale pewnie pachnie, bo Portos znów niuchał. Kwitł całą noc, niedzielę i teraz dalej trzyma się dobrze. Na noc się nie zamknął, a nawet bardziej otworzył. Jego biały przyjaciel jednak już się zamknął.

A w sobotę wieczorem otworzyły się dwa Echinopsis. Biały E. eyriesii i fiołkowo-różowa hybryda (kupiony jako malutka Lobivia
W zeszłym roku zakwitł pierwszy raz, ale miał takie potargane cienkie płatki. Teraz już jest bardziej dojrzały i spory (13cm średnicy).
Ja zapachu nie czułam, ale pewnie pachnie, bo Portos znów niuchał. Kwitł całą noc, niedzielę i teraz dalej trzyma się dobrze. Na noc się nie zamknął, a nawet bardziej otworzył. Jego biały przyjaciel jednak już się zamknął.

Cudny jest ten fiołkowy ( chociaż białemu też nic nie brakuje), no i na plus takie długie kwitnienie.