Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

pela11 pisze:A ja czekam aż zakwitnie u mnie ten jaśniutki irysek ,bo ciągle jest w pąku . A swoją drogą nie mogę wyjść z podziwu , jak można napisać hopla przez ch [chopla] ,patrzę i nie wierzę ;:202 ale widac można ;:306 .Nie powinnam pisać jak jestem zmęczona. Przepraszam Moniczko ;:167
Podlej tego irysa, to szybciej nabierze masy :wink: . Jest bardzo sucho.
ps.nie ma za co przepraszać - ja w pośpiechu czytając nawet nie zauważyłam :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje ulubione białe irysy ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moniko :wit
No proszę zajrzałam a tu taka piękna działka.Rośliny ;:215
Orlików masz dużo ślicznych.
I śliczne rożne irysy.Queen's Circle , cudny ma jak widać nie tylko wielkie, piękne kwiaty.ale i ciekawy kolorek. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Masz rację, że żeby irys były widoczne muszą być w masie. Moej prawie wszystkie młode
Ale zauważyłam, ze kilka mimo, że stara kępa nie kwitnie zbyt obficie
Przepiękne Donegal
Czy wiesz, że ja kocham nawet te zwykłe stare odmiany?
Co to się ze mną porobiło ;:173
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli kiedykolwiek miałabym zakładać drugi ogród to chciałabym żeby choć w małym stopniu wyglądał tak jak Twój.Bo czyż można dogonić Mistrza? Własnie dla mnie jesteś Mistrzem w Królestwie Kwiecia ;:180 Niesamowity ogród.Jaka konsekwencja w aranżacjach.I tak przepięknie dopasowana biżuteria ogrodowa.Oglądam każdą kompozycję po kilka razy :wink: I wzdycham,wzdycham,wzdycham....

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem bardzo ciekawa jaką glebę masz w ogrodzie.Na rabatach widzę taką fajną gruzełkowatą ciemną ziemię.Czy to kompost?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anabuko1 pisze:Witaj Moniko :wit
No proszę zajrzałam a tu taka piękna działka.Rośliny ;:215
Orlików masz dużo ślicznych.
I śliczne rożne irysy.Queen's Circle , cudny ma jak widać nie tylko wielkie, piękne kwiaty.ale i ciekawy kolorek. ;:108 ;:108
;:4
Uwielbiam irysy i orliki, więc zapełniam nimi ogród w każdym wolnym miejscu, którego niestety zaczyna mocno brakować ;:202
Dziękuję za odwiedziny :wit

Margo2 pisze:Masz rację, że żeby irys były widoczne muszą być w masie. Moej prawie wszystkie młode
Ale zauważyłam, ze kilka mimo, że stara kępa nie kwitnie zbyt obficie
Przepiękne Donegal
Czy wiesz, że ja kocham nawet te zwykłe stare odmiany?
Co to się ze mną porobiło ;:173
Irysy trzeba co kilka lat odmładzać, podobnie jak piwonie, jeżówki i wiele innych roślin - to pozwala zachować im młodość i obfitość kwitnienia :uszy
Podobnie jak Ty, Gosiu, mam słabość do starych odmian i nie wyrzucam ich z ogrodu - rosną sobie nadal i lubię je, choć może nie są to aż tak okazałe kwiaty jak w tych nowszych odmianach.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaszka pisze:Jeśli kiedykolwiek miałabym zakładać drugi ogród to chciałabym żeby choć w małym stopniu wyglądał tak jak Twój.Bo czyż można dogonić Mistrza? Własnie dla mnie jesteś Mistrzem w Królestwie Kwiecia ;:180 Niesamowity ogród.Jaka konsekwencja w aranżacjach.I tak przepięknie dopasowana biżuteria ogrodowa.Oglądam każdą kompozycję po kilka razy :wink: I wzdycham,wzdycham,wzdycham....

Pozdrawiam serdecznie :wit
Witaj :wit
Dziękuję za miłe słowa ;:168 Ogród powstaje metodą prób i błędów, ale powoli dążę do tego, co mam poukładane w głowie ;:224
Niekiedy pojawiają się spontaniczne, nowe pomysły i też je wdrażam, ale ogólny zamysł ogrodu jest już ujęty.
Początki były ciężkie, ale teraz ogród dojrzewa i naprawdę cieszy. Przede wszystkim nie jest już "płaski", bo to mnie bardzo denerwowało w początkowej fazie powstawania ogrodu. Dużo zmieniła architektura ogrodu - murki, domek, altana - to pomogło uzyskać dobre efekty przestrzenne i z tego jestem bardzo zadowolona. Dosadzam też różne drzewa, bo brakowało mi ich w ogrodzie :D .
Zapraszam ponownie ;:196 :wit

Kaszka pisze:Jestem bardzo ciekawa jaką glebę masz w ogrodzie.Na rabatach widzę taką fajną gruzełkowatą ciemną ziemię.Czy to kompost?
Ziemię mam fatalną ;:222 W tym roku na wierzch posypaliśmy kompost i to dlatego wydaje się lepsza w gatunku. W rzeczywistości jest zupełnie kiepska ;:131
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit :wit Witajcie ;:4
W końcu znalazłam chwilkę, by nadrobić zaległości fotkowe i wkleić co nieco, bo u mnie w ogrodzie szaleją irysy :heja Zrobiło się niebiesko na rabatach, a wszystko za sprawą irysów i orlików, które tak bardzo lubię :D ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wszystko rośnie w ekspresowym tempie i rabaty ładnie się wypełniają :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

piwonie jeszcze kilka dni i zaczną kwitnienie ;:167
Obrazek

zaczynają złocienie Christina
Obrazek

iryski kolejno pokazują kwiaty - jest coraz piękniej
Obrazek

Obrazek

irysy TB - mam dużo nowych kwitnień, które są dopiero drugi sezon w moim ogrodzie - cudowne olbrzymie kwiaty ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Queen's Circle
Obrazek

Obrazek

Spring Shower
Obrazek[/quote]

Fogbound
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grecian Skies
Obrazek

Obrazek

Acoma
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Donegal w kroplach deszczu
Obrazek

Wczoraj przeszła burza i wszystko zostało solidnie napojone. Dobrze, bo było tak sucho, ze nie dało się pielić rabat, a już potwornie zachwaszczone. Od jutra ruszam na kolejny tej wiosny bój z zielskiem ;:134
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Moniko te niebieskości z pąkami piwonii prześliczne i jeszcze różowe orliki w tle. ;:oj Przywrotnik teraz wyjątkowo piękny, ;:108 też się z nim przeprosiłam i znowu sadzę, choć choroba grzybowa pewnie już się czai. ;:174 Fioletowe irysy syberyjskie pięknie w słońcu pokazałaś. ;:138 Donica z surfinią cudna, moje białe przypaliło słońce, chyba za wcześnie wystawiłam. ;:223 Werbenę sadziłam na nowe miejsca w ubiegłym tygodniu, wydaje mi się, że mniejsza lepiej znosi przesadzanie.
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Moniko, witaj wśród irysów. Zawsze, gdy spoglądam na takie piękności, chce mi się płakać. Co irys w sobie ma takiego, że wzrusza? U mnie też kwitną stare odmiany, moje ulubione, i nie wyobrażam sobie nie mieć ich w ogrodzie. Zapraszam do siebie na irysowe ścieżki.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

mam dużo nowych kwitnień, które są dopiero drugi sezon w moim ogrodzie - cudowne olbrzymie kwiaty
Fakt, że cudowne ;:167 Szczególnie Fogbound ;:215
Drugi sezon? W pierwszym nie kwitły? U mnie żaden z ubiegłorocznych nasadzeń nie zakwitnie ;:185 A tak na to liczyłam ;:145
Moni, kiedy Ty wymurowałaś ten mur z ozdobnym ujęciem wody? Chyba go wcześniej nie widziałam... Piękny! konsekwentnie realizujesz koncepcję ogrodu angielskiego, a to mi się bardzo podoba ;:215
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Monika, ależ masz kosaćcowe cudności, czy te nowości pachną ?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Irysy cukierkowe,piękne ;:108 Przywrotnik z kocimiętką zestawiłaś?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia czy masz przewrotnika na słonecznej wystawie?
Ładne to zestawienie z kocimiętką.
I ładne te irysy. Chyba je zaczynam doceniać. Bo te niebieskie bardzo by mi pasowały. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”