Nowa roślina fajna i w zanadrzu jeszcze kilka pąków jest.
Pajęczynowy zakątek - tomboj0
Re: Pajęczynowy zakątek - tomboj0
Pelikana pewnie przyciągneło pole siłowe z notocactusa.
-
jandom1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne masz kaktusy, szczególnie mamilarka mi się podoba
Pokazuj je częściej
Sam bardzo lubię przyrodę, taki widok na pewno musiał być czymś imponującym i wspaniałym dla kogoś z zamiłowaniem do tego
Poza zobaczeniem tego pięknego i majestatycznego ptaka na pewno zobaczyliście też wiele pięknych miejsc stworzonych przez naturę
Parki narodowe świetna sprawa, może kiedyś kierunek Saguaro ? 
Sam bardzo lubię przyrodę, taki widok na pewno musiał być czymś imponującym i wspaniałym dla kogoś z zamiłowaniem do tego
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Ładnie już kwitną kaktusy u Ciebie, kwiat G. andreae zwraca uwagę, może dlatego, że jako jedyny z pokazanych jest żółty 
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Super roślinki, jak to zwykle u Ciebie. 
Dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy.
Na razie mam przerwę w kwiatkach, zale myślę że sporo rozwinie się w ten weekend.
W oczekiwaniu na kwiaty trochę cierni:
G. saglionis

G. castellanosi v. bozsingianum

G. izozogsii

G. zegarrae

G. hossei

G. catamarcense var. belense

Kiedyś już pokazywałem tą roślinę, ale ta przemiana nie przestaje mnie zadziwiać
G. mardeplatense WP59-73 w roku 2011

I zdjęcie tegoroczne

Urocze pajęczyny na G. ambatoense KH 376;)

pozdrawiam
tomek
Na razie mam przerwę w kwiatkach, zale myślę że sporo rozwinie się w ten weekend.
W oczekiwaniu na kwiaty trochę cierni:
G. saglionis
G. castellanosi v. bozsingianum
G. izozogsii
G. zegarrae
G. hossei
G. catamarcense var. belense
Kiedyś już pokazywałem tą roślinę, ale ta przemiana nie przestaje mnie zadziwiać
G. mardeplatense WP59-73 w roku 2011
I zdjęcie tegoroczne
Urocze pajęczyny na G. ambatoense KH 376;)
Parki Narodowe to rzeczywiście super sprawa, też lubię je bardzo zwiedzać. Sporo ich zaliczyłem;) Saguaro czeka na razie w kolejce. Oczywiście najfajniejsze są takie gdzie są ptaki i sukulenty;)jandom1 pisze: Poza zobaczeniem tego pięknego i majestatycznego ptaka na pewno zobaczyliście też wiele pięknych miejsc stworzonych przez naturęParki narodowe świetna sprawa, może kiedyś kierunek Saguaro ?
pozdrawiam
tomek
-
jandom1

- Od: 17 sie 2014, o 13:02
I to jakie ptaki
zdjęcie bardzo ładne 
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Twoje rośliny nieustannie zachwycają. Piękne, dorodne, chyba już wiekowe.
Osobiście obejrzałabym więcej takich porównań. Mam wrażenie, że u Ciebie gymno rosną szybciej, niż można oczekiwać. U mnie niektóre od 5 lat niewiele albo wcale nie zmieniły gabarytów. A jeśli pamiętam, Ty przecież nie nawozisz.
G. mardelplatense (zjadłeś "l"
) tak wyrósł, że trudno uwierzyć, iż to ta sama roślina.
Osobiście obejrzałabym więcej takich porównań. Mam wrażenie, że u Ciebie gymno rosną szybciej, niż można oczekiwać. U mnie niektóre od 5 lat niewiele albo wcale nie zmieniły gabarytów. A jeśli pamiętam, Ty przecież nie nawozisz.
G. mardelplatense (zjadłeś "l"
- Aileen

- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Naprawdę jest co podziwiać
Są już i kwiatuchy. Podoba mi się G. bruchii var. glaucum, ma prawie całkiem białe kwiaty. Podobno białe kwiaty są najbardziej pospolite, ale dla mnie super. Czy boczne odrosty też zakwitają ?
Niektóre z pokazanych dzisiaj roślinek mam w swoim zbiorku, ale wyglądają zupełnie inaczej, bo są dużo młodsze. Ale każdy wiek ma swój urok
Niektóre z pokazanych dzisiaj roślinek mam w swoim zbiorku, ale wyglądają zupełnie inaczej, bo są dużo młodsze. Ale każdy wiek ma swój urok
- hen_s

Piękne, dorodne rośliny.
Doskonałe zdjęcie ornitologiczne, jestem pod wrażeniem!
Doskonałe zdjęcie ornitologiczne, jestem pod wrażeniem!
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Przepiękne roślinki, a pajęczynki dodają im uroku :)Nie wyobrażam sobie roślin w tym wątku inaczej
Zdjęcia ptaków rewelacja
Zdjęcia ptaków rewelacja
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Pierwsze kwiaty bardzo ładne,a te gymno chociaż jeszcze bez kwiatów ale obficie uciernione.
Szczególnie ciekawie wygląda ten osobnik oplątany pajęczyną.
Pasuje w sam raz do tytułu Twojego wątku.
Szczególnie ciekawie wygląda ten osobnik oplątany pajęczyną.
Pasuje w sam raz do tytułu Twojego wątku.
- PiotrAPD

- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Spójrz lepiej pod lupą czy na tym polu siłowym nie ma czasem pajączkówNotocactus pseudoherteri w osłonie pola siłowego
Dziękuję za miłe posty:)
Co do tego tempa wzrostu to różnie to bywa, niektóre rosną jak buraki, a inne stoją latami. Nie nawożę to prawda, ale w podłożu jest spora frakcja organiczna - do 30%. Frakcję tą stanowi kompost brany prosto z pryzmy. Podlewam czasem mulistą wodą z oczka. Są przesadzane co kilka lat. Ciągle coś wpada do doniczek - liście, igliwie itp. Nie wyciągam tego. Sporo też zwierzątek żyje w doniczkach więc myślę, że rośliny mają co jeść.
Ale ogólnie tempo wzrostu jest niższe niż pod osłonami, okres wegetacyjny jest krótszy.
Przykład "szybkiego" wzrostu:
Wigginsia friczii - kupiona w 2013r, doniczka 6cm

I dzisiejsze zdjęcie - doniczka 8cm

Dziękuję za poprawienie literówki
Nie tylko wiek ma znaczenie ale i przejścia;) Moje nie mają lekkiego życia, zero cieniowania, praktycznie brak osłony przed opadami, kilka razy już były przemrożone i śnieg też znają:)
Są różne, naliczyłem co najmniej 6 gatunków, pokażę je z czasem. Dzisiaj taki:

Mieszka sobie w tej roślinie:

Coś tam już zaczęło kwitnąć ale znowu nie mogłem popatrzyć na kwiatki z przyczyn ornitologicznych sensacji. Pod Opole zaleciał sęp płowy, trzeba było jechać zanim rozwiną się prądy wstępujące. W ostatniej minucie dojechałem, poderwał się już do lotu. Fotka tylko dokumentacyjna:

No i kwiatki
L. sp.

G. uebelmanianum MT08-387

G. sp. MT08-431

Troszeczkę cierni - G. spegazzini B34

Denmoza rhodacantha

pozdrawiam
tomek
Tak, niektóre już mają swoje lata, oczywiście kupiłem już takie większe. Sam nic nie wysiewałem.sokolica pisze:Twoje rośliny nieustannie zachwycają. Piękne, dorodne, chyba już wiekowe.
G. mardelplatense (zjadłeś "l") tak wyrósł, że trudno uwierzyć, iż to ta sama roślina.
Co do tego tempa wzrostu to różnie to bywa, niektóre rosną jak buraki, a inne stoją latami. Nie nawożę to prawda, ale w podłożu jest spora frakcja organiczna - do 30%. Frakcję tą stanowi kompost brany prosto z pryzmy. Podlewam czasem mulistą wodą z oczka. Są przesadzane co kilka lat. Ciągle coś wpada do doniczek - liście, igliwie itp. Nie wyciągam tego. Sporo też zwierzątek żyje w doniczkach więc myślę, że rośliny mają co jeść.
Ale ogólnie tempo wzrostu jest niższe niż pod osłonami, okres wegetacyjny jest krótszy.
Przykład "szybkiego" wzrostu:
Wigginsia friczii - kupiona w 2013r, doniczka 6cm
I dzisiejsze zdjęcie - doniczka 8cm
Dziękuję za poprawienie literówki
G. bruchii to też jeden z moich ulubionych taksonów. Boczne odrosty oczywiście kwitną z czasem. Niestety nie dorobiłem się jeszcze kwitnącej łączki brucholców.Aileen pisze:Czekałam na pokaz Twoich roślin. Naprawdę jest co podziwiaćSą już i kwiatuchy. Podoba mi się G. bruchii var. glaucum, ma prawie całkiem białe kwiaty. Podobno białe kwiaty są najbardziej pospolite, ale dla mnie super. Czy boczne odrosty też zakwitają ?
Nie tylko wiek ma znaczenie ale i przejścia;) Moje nie mają lekkiego życia, zero cieniowania, praktycznie brak osłony przed opadami, kilka razy już były przemrożone i śnieg też znają:)
Nie potrzeba lupy, tych pajączków o których myślisz nie ma w ogóle. To zaleta otwartej uprawy - zero problemów z przędziorkiem czy wełnowcami.PiotrAPD pisze:Spójrz lepiej pod lupą czy na tym polu siłowym nie ma czasem pajączków
Są różne, naliczyłem co najmniej 6 gatunków, pokażę je z czasem. Dzisiaj taki:
Mieszka sobie w tej roślinie:
Coś tam już zaczęło kwitnąć ale znowu nie mogłem popatrzyć na kwiatki z przyczyn ornitologicznych sensacji. Pod Opole zaleciał sęp płowy, trzeba było jechać zanim rozwiną się prądy wstępujące. W ostatniej minucie dojechałem, poderwał się już do lotu. Fotka tylko dokumentacyjna:
No i kwiatki
L. sp.
G. uebelmanianum MT08-387
G. sp. MT08-431
Troszeczkę cierni - G. spegazzini B34
Denmoza rhodacantha
pozdrawiam
tomek
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ja nic nie widzę 
- hen_s

Niestety ja również - a szkoda...