Pomidory i krzyżówki MORANGO

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

Skoanna- Aniu papryki gubią zawiązki to czasami się zdarza jak temperatura i wilgotność jest nie właściwa, powiedz gdzie twoje papryki są? już posadziłaś?

Co do gnojówki, przy sprzyjającej temperaturze gnojówka po ok 3-4 tygodniach jest gotowa do użytku ;:108 ;:215

Do wrotyczy się przymierzam, ale muszę nazbierać i zwolnić jakiś pojemnik ;:306

Zamierzam również w tym roku pobawić się w krzyżówki, ale muszę poczekać aż zacznie się szaleństwo kwitnienia, no i tak kombinuję co z czym połączyć, na pewno będę krzyżować swoją Starą Babciną malinówkę tylko zastanawiam się z czym ;:224 ;:306
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55

Post »

Kasiu ciesze się ze papryka ode mnie nie przynosi wstydu :) Twoje bułgarskie tez u mnie szaleją :heja
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trixi11- oj pięknie kochana rosną papryczki od Ciebie, najbardziej ciekawa jestem Shegedii, Grego i Krasnyj Gigant, ale wszystkie pięknie rosną, ciekawa jestem ich smaku i aromatu ;:65 :D

A tym czasem pochwalę się pierwszymi MORANGOWYMI zbiorami ;:306 :heja rzodkiewka w tym roku mnie zauroczyła, szczególnie rosyjskie odmiany, sałatka pyszna i delikatna, nie wspomnę o szpianku, odm Zihrolistny, na razie tylko z przerywki ale już całkiem spory

odm Malinowy Beret ;:167

Obrazek

odm. Jutrzenka oraz Siniy Iney

Obrazek

moje stare i niezawodne odmiany Saxa i Krakowianka

Obrazek

I cała kompozycja te kolory zawsze mnie zachwycają

Obrazek

Pierwsze sałatki

Obrazek

Szpinka Zihrolistny

Obrazek

I na koniec kapusta Tatsoi zakochałam się w niej ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozsady masz PIĘKNE :D A ta kapusta Tatsoi jak z obrazka. Rzodkiewki super, ja jeszcze mam malutkie. Nie mogę się doczekać aż zjem taką świeżą z pola ;:224 :tan Pomidorki masz podobnej wielkości co ja tylko ładniejsze ;:108
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje papryki bułgarskie od Ciebie Kasiu też mają pączki.
Myślę, że pod folią doczekam się ich wcześniej niż w ubiegłym roku z donic?
Rzodkiewka jaka duża. ;:oj Ja nie miałam ani czasu, ani miejsca na wysianie rzodkiewki. ;:145
Dopiero teraz wysieję w weekand.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Teresa Pszczola
Uważaj z tym żywokostem, jak raz go posadzisz to jest praktycznie nieusuwalny, perz przy nim to łagodny baranek, który sam wyskakuje z ziemi do kompostu.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Witaj, Kasiu!
Widzę, że uprawiałaś w ubiegłym sezonie paprykę Kurtovska kapija.
Czy krzaczki są wysokie i strzeliste, czy raczej krępe?
Zastanawiam się w jakich odległościach posadzić ją w tunelu. A w gruncie dałaby radę?
Pozdrawiam, Marta.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Morango ,zbieraj nasiona szpinaku....kiedy był siany?
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Małgosiu moje papryki są w domu, na dworze dla nich za zimno. Już są w docelowych donicach 10l i 15l słodkie i w różniastych ostre od 0,5l do 15l, w zasadzie prawie wszystkie już kwitną, ale widzę na nich niedobory, choć tak się zakręciłam że sama nie wiem jakie. Wywnętrzyłam się nawet w paprykowym wątku na ten temat, bo sama już nie wiem :roll: co robić. Może zerkniesz jeśli tam zaglądasz, nie chcę Ci tu zaśmiecać wątku. Były bezproblemowe prawie póki nie zakwitły. To mój pierwszy rok tak bardziej na poważnie z paprykami, wcześniej to miałam kilka doniczek i jakoś zbytnio nie świrowałam, rosły sobie i już z resztą podobnie jak pomidory. W większej produkcji wychodzą jednak braki doświadczenia, a widmo straty jest dużo boleśniejsze niż przy dwóch roślinkach.

Zauroczona jestem tą Twoją kapustą Tatsoi ;:oj jakiej firmy nasionka?
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

seba1999- Seba dzięki, Tatsoi uprawiam pierwszy raz, szczerze zachwyciła mnie ta kapusta, jest naprawdę piękna, aż szkoda będzie ją jeść :) A pomidory coś przez te kilka dni chłodów stoją w miejscu, liszę na to że teraz dadzą jazzuuu ;:224

ela151- Elu na pewno z foliaka będziesz miała wcześniej swoje papryczki, ja zawsze jakąś część uprawiam w foliaku, by mieć pierwsze papryczki jak najwcześniej, ale najlepiej lubie paprykę z gruntu i też najwięcej jej sadzę w gruncie, szczególnie bułgarskie są smaczne mam na myśli słodkie, bo o ostrych nie mam mowy o smaku ;:306 a o piekle w gębię i aromacie :twisted: ;:161 Ogólnie największy i najlepszy jakościowo plon zawsze osiągam z gruntu, w tunelu jak za wysoka temperatura latem nie wiążą się tak zawiązki, dużo opada, dlatego papryki do foliaka wysiewam na początku lutego, wtedy szybko mi owocują :) A rzodkiewkę możesz jeszcze siać, tylko wybierz takie letnie odmiany, bo niektóre nadają się tylko do uprawy wiosna/jesień szybko idą w kwiaty, u mnie rzodkiewka to raczej przed i poplon, na uprawę letnią nie mam za bardzo miejsca ;:145

dyrydyry7- hej ja uważam jednak że gorszy jest perz i podagrecznik, wystarczy ciachnąć łopatą i masz z jednej 10 sadzonek, żywokost owszem się sieje, ale jak siewki się zetnie motyczką już ta łatwo nie odrosną jak perze... ;:108

Ika2008- Tak uprawiałam paprykę Kurtowską, i w tym roku też jest ona u mnie na pierwszym miejscu, jeden minus jest taki że ma najdłuższy okres wegetacji spośród wszystkich moich bułgarskich. Krzaki są dość wysokie na ok 60-70 cm, oczywiście wszystko też zależy od nawożenia i pogody. W tunelu ja wysadzam ją pasowo, wówczas to jest rozstawa niej więcej 60x30 czyli rośliny od siebie co 30 cm, rzędy co 60, w gruncie rozstawa powinna wynosić 50x40. Ja Kurtowską Kapiję uprawiam tylko w gruncie, do foliaka daję odmiany o krótrzym okresie wegetacji na wczesny zbior, Kapiję UV, i Zleten Medal :) Zrób sobie eksperyment, posadz kilka w gruncie kilka w tunelu ;:333

Pelasia- szpinak był siany na początku kwietnia, ale czy ty przypadkiem nie pomyliłaś szpinaku z kapustą Tatsoi ?

Skoanna- Aniu jesteś kolejną osobą która ze mnie zrobiła Małgosię, chyba powinnam mieć tak na 2 imię ;:306 ale to też mój błąd bo powinna się ładnie podpisać ;:223 Aniu zaraz zerknę na Twoje papryki do wątku paprycznego, a czymś nawoziłaś je już, czasami też bywa tak że jak się przenawozi papryka też pokazuje, że jej coś nie pasuje. Jeśli już rosną w miejscu docelowym, poczekaj aż się zaaklimatyzują a na pewno ruszą z kopyta ... nie wiem jaką masz temp. na dworze, ja swoje już wysadzam do gruntu, wieć może lepiej jak już dasz je na dwór ;:108

Co do kapusty Tatsoi, nasionka mam z wymiany z forumowiczką, i nie powiem Ci jakiej firmy są nasiona, wiem tylko że z USA, ale na przyszły rok będę na pewno zamawiać nasiona, wiec jak byś chciała to nie ma problemu :)
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeszcze trochę i będzie pierwsza botwinka z foliaka oraz sałata z gruntu :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Skoanna
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Oj będę chciała, będę, uwielbiam różne dziwne warzywa, a Twoja Tatsoi wygląda bardzo objecująco ;:138 Przepraszam za tą wtopę z imieniem :oops: ostatnio jestem strasznie zakręcona. U mnie też buraczki zaraz pójdą w gar, przynajmniej częściowo, bo gęste nad wyraz, sałata również do konsumpcji ;:215 choć mam jej niestety 6 sztuk tylko. Będę jeszcze wysiewać listkową ;:108 żeby była na bieżąco. Ja też uważam że podagrycznik jest gorszy, dobrze że jest jadalny ;:306 "szpinak" z podagrycznika i pokrzywy z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek jest całkiem spoko ;:224
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Piękna ta botwina ;:63 , moja pod gołym niebem w skali micro w porównaniu z Twoją ;:306
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Kasiu, dziękuję za odpowiedź.
Kurtovska poszła w większości do tunelu, 2 sadzonki przetestuję w gruncie.
Pozdrawiam, Marta.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

[quote="MORANGO"]A w temacie kapusty chińskiej to moja największa ważyła ponad 4 kg

Jak to zrobiłaś, moje właśnie już kwitną :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”