seba1999- Seba dzięki, Tatsoi uprawiam pierwszy raz, szczerze zachwyciła mnie ta kapusta, jest naprawdę piękna, aż szkoda będzie ją jeść

A pomidory coś przez te kilka dni chłodów stoją w miejscu, liszę na to że teraz dadzą jazzuuu
ela151- Elu na pewno z foliaka będziesz miała wcześniej swoje papryczki, ja zawsze jakąś część uprawiam w foliaku, by mieć pierwsze papryczki jak najwcześniej, ale najlepiej lubie paprykę z gruntu i też najwięcej jej sadzę w gruncie, szczególnie bułgarskie są smaczne mam na myśli słodkie, bo o ostrych nie mam mowy o smaku

a o piekle w gębię i aromacie

Ogólnie największy i najlepszy jakościowo plon zawsze osiągam z gruntu, w tunelu jak za wysoka temperatura latem nie wiążą się tak zawiązki, dużo opada, dlatego papryki do foliaka wysiewam na początku lutego, wtedy szybko mi owocują

A rzodkiewkę możesz jeszcze siać, tylko wybierz takie letnie odmiany, bo niektóre nadają się tylko do uprawy wiosna/jesień szybko idą w kwiaty, u mnie rzodkiewka to raczej przed i poplon, na uprawę letnią nie mam za bardzo miejsca
dyrydyry7- hej ja uważam jednak że gorszy jest perz i podagrecznik, wystarczy ciachnąć łopatą i masz z jednej 10 sadzonek, żywokost owszem się sieje, ale jak siewki się zetnie motyczką już ta łatwo nie odrosną jak perze...
Ika2008- Tak uprawiałam paprykę Kurtowską, i w tym roku też jest ona u mnie na pierwszym miejscu, jeden minus jest taki że ma najdłuższy okres wegetacji spośród wszystkich moich bułgarskich. Krzaki są dość wysokie na ok 60-70 cm, oczywiście wszystko też zależy od nawożenia i pogody. W tunelu ja wysadzam ją pasowo, wówczas to jest rozstawa niej więcej 60x30 czyli rośliny od siebie co 30 cm, rzędy co 60, w gruncie rozstawa powinna wynosić 50x40. Ja Kurtowską Kapiję uprawiam tylko w gruncie, do foliaka daję odmiany o krótrzym okresie wegetacji na wczesny zbior, Kapiję UV, i Zleten Medal

Zrób sobie eksperyment, posadz kilka w gruncie kilka w tunelu
Pelasia- szpinak był siany na początku kwietnia, ale czy ty przypadkiem nie pomyliłaś szpinaku z kapustą Tatsoi ?
Skoanna- Aniu jesteś kolejną osobą która ze mnie zrobiła Małgosię, chyba powinnam mieć tak na 2 imię

ale to też mój błąd bo powinna się ładnie podpisać

Aniu zaraz zerknę na Twoje papryki do wątku paprycznego, a czymś nawoziłaś je już, czasami też bywa tak że jak się przenawozi papryka też pokazuje, że jej coś nie pasuje. Jeśli już rosną w miejscu docelowym, poczekaj aż się zaaklimatyzują a na pewno ruszą z kopyta ... nie wiem jaką masz temp. na dworze, ja swoje już wysadzam do gruntu, wieć może lepiej jak już dasz je na dwór
Co do kapusty Tatsoi, nasionka mam z wymiany z forumowiczką, i nie powiem Ci jakiej firmy są nasiona, wiem tylko że z USA, ale na przyszły rok będę na pewno zamawiać nasiona, wiec jak byś chciała to nie ma problemu