Chciałabym zrobić ścieżkę do domku na działce.Były kiedyś w sprzedaży gotowe formy z plastiku tzw"kocie łby".Poszukuje ich bezskutecznie już od dwóch lat.A może ktoś mi podpowie jak można samemu zrobić taką formę?Byłabym wdzięczna za pomoc
Forma do betonu
Forma do betonu
witam!
Chciałabym zrobić ścieżkę do domku na działce.Były kiedyś w sprzedaży gotowe formy z plastiku tzw"kocie łby".Poszukuje ich bezskutecznie już od dwóch lat.A może ktoś mi podpowie jak można samemu zrobić taką formę?Byłabym wdzięczna za pomoc

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
-
berberysy
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 24 sty 2010, o 23:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: forma do betonu
Witaj
Jest duży wybór na allegro.
Jest duży wybór na allegro.
Niestety takiej formy,jaką ja chce nie ma już w sprzedaży.To były formy,do której wlewało się beton i po zdjęciu była gotowa płyta bezpośrednio na podłożu,w ten sposób można układać raz koło razu całą ścieżkę,wychodziło coś w rodzaju kocich łbów :x
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Można zrobić taką formę samemu. Potrzebny jest silikon (może być najtańszy sanitarny), listewki i gips. No i jakiś model np. kilka otoczaków.
1. Układamy otoczaki w satysfakcjonujący nas wzór.
2. Zalewamy to silikonem (dobrze jak warstwa będzie mieć 1 cm grubości, cieńsza będzie mniej trwała) - warstwa ma otaczać kamienie tworząc równą grubość na każdym z nich.
3. Obudowujemy całość listewkami tak, żeby górna krawędź listewek było o jakieś 5 cm wyżej niż najwyższy punkt silikonu.
4. Zalewamy wszystko gipsem - gips usztywnia formę i mamy dzięki niemy równą powierzchnię u góry, która po odwróceniu będzie stabilnym dnem.
Jak gips zwiąże to można pozdejmować poszczególne części, obrócić wszystko "do góry nogami" i gotowe. Tylko wykonanie takiej ścieżki będzie dość pracochłonne. Moim zdaniem lepiej pozbierać więcej otoczaków i zrobić prawdziwe kocie łby.
1. Układamy otoczaki w satysfakcjonujący nas wzór.
2. Zalewamy to silikonem (dobrze jak warstwa będzie mieć 1 cm grubości, cieńsza będzie mniej trwała) - warstwa ma otaczać kamienie tworząc równą grubość na każdym z nich.
3. Obudowujemy całość listewkami tak, żeby górna krawędź listewek było o jakieś 5 cm wyżej niż najwyższy punkt silikonu.
4. Zalewamy wszystko gipsem - gips usztywnia formę i mamy dzięki niemy równą powierzchnię u góry, która po odwróceniu będzie stabilnym dnem.
Jak gips zwiąże to można pozdejmować poszczególne części, obrócić wszystko "do góry nogami" i gotowe. Tylko wykonanie takiej ścieżki będzie dość pracochłonne. Moim zdaniem lepiej pozbierać więcej otoczaków i zrobić prawdziwe kocie łby.
- kamykkamyk2
- 500p

- Od: 26 gru 2010, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
bystrzanka - niezły pomysł.
donna - ogólnie nie polecam tego sposobu na ścieżki, samemu człowiek nie zrobi betonu dobrej jakości ani go nie zwibruje, poza tym jest to czasochłonne.
donna - ogólnie nie polecam tego sposobu na ścieżki, samemu człowiek nie zrobi betonu dobrej jakości ani go nie zwibruje, poza tym jest to czasochłonne.
- bystrzanka

Pomysł sprawdzony przez pokolenia rzeźbiarzy przy wykonywaniu odlewów rzeźb/tworzeniu ich kopii. Praktyka pozwala na stopniowe zmniejszanie grubości warstw, a tym samym oszczędność materiałów ale zaczynać lepiej z zapasem.
-
bell
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 16 maja 2009, o 22:59
Mój sąsiad ma taką scieżkę ponad 5 lat i nic się z nią nie dzieje
Ja także w ubiegłym roku poszukiwałam tej formy,ale nie udało się.
Kupiłam inny wzór-coś ala kostka brukowa i też jestem zadowolona
poszukam zdjęć to wstawię
pozdrawiam
Ja także w ubiegłym roku poszukiwałam tej formy,ale nie udało się.
Kupiłam inny wzór-coś ala kostka brukowa i też jestem zadowolona
poszukam zdjęć to wstawię
pozdrawiam
- krzysztofkhn

- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Basiu .
Przecież Ty w okolicach Lublina masz kamieniołomy. Warto się bawić betonem ?
Przecież Ty w okolicach Lublina masz kamieniołomy. Warto się bawić betonem ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Taniejkrzysztofkhn pisze:Przecież Ty w okolicach Lublina masz kamieniołomy. Warto się bawić betonem ?
- bystrzanka

I tu można dyskutować. To czy wyjdzie taniej zależy od tego jaką ma się wprawę w wykonywaniu takich odlewów, ile materiału zmarnujemy zanim się nauczymy itd. W końcu czas to też pieniądz, chyba, że wykonanie takiej ścieżki potraktujemy jako rozrywkę samą w sobie 
ps - niewielką ilość kamienia to można czasem "na ładne oczka" dostać
ps - niewielką ilość kamienia to można czasem "na ładne oczka" dostać
- krzysztofkhn

- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Witajcie !
Jak Ktosia jest bystra i na dodatek ma ładne oczęta, to pewnie i więcej niż trochę może dostać !
Jak Ktosia jest bystra i na dodatek ma ładne oczęta, to pewnie i więcej niż trochę może dostać !
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Witam. Chcialem sobie zrobic scianę w białych płytkach elewacyjnych, ale płytki są dosc drogie, a formy także. Czy wyszłoby mi cos takiego, zebym zalał jedną płytką w silikonie? Czy wyjdzie mi z tego forma? Dzięki
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Forma do betonu
Trochę wyżej jest informacja.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2015781
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2015781