witam!
Chciałabym zrobić ścieżkę do domku na działce.Były kiedyś w sprzedaży gotowe formy z plastiku tzw"kocie łby".Poszukuje ich bezskutecznie już od dwóch lat.A może ktoś mi podpowie jak można samemu zrobić taką formę?Byłabym wdzięczna za pomoc
Niestety takiej formy,jaką ja chce nie ma już w sprzedaży.To były formy,do której wlewało się beton i po zdjęciu była gotowa płyta bezpośrednio na podłożu,w ten sposób można układać raz koło razu całą ścieżkę,wychodziło coś w rodzaju kocich łbów :x
Można zrobić taką formę samemu. Potrzebny jest silikon (może być najtańszy sanitarny), listewki i gips. No i jakiś model np. kilka otoczaków.
1. Układamy otoczaki w satysfakcjonujący nas wzór.
2. Zalewamy to silikonem (dobrze jak warstwa będzie mieć 1 cm grubości, cieńsza będzie mniej trwała) - warstwa ma otaczać kamienie tworząc równą grubość na każdym z nich.
3. Obudowujemy całość listewkami tak, żeby górna krawędź listewek było o jakieś 5 cm wyżej niż najwyższy punkt silikonu.
4. Zalewamy wszystko gipsem - gips usztywnia formę i mamy dzięki niemy równą powierzchnię u góry, która po odwróceniu będzie stabilnym dnem.
Jak gips zwiąże to można pozdejmować poszczególne części, obrócić wszystko "do góry nogami" i gotowe. Tylko wykonanie takiej ścieżki będzie dość pracochłonne. Moim zdaniem lepiej pozbierać więcej otoczaków i zrobić prawdziwe kocie łby.
donna - ogólnie nie polecam tego sposobu na ścieżki, samemu człowiek nie zrobi betonu dobrej jakości ani go nie zwibruje, poza tym jest to czasochłonne.
Pomysł sprawdzony przez pokolenia rzeźbiarzy przy wykonywaniu odlewów rzeźb/tworzeniu ich kopii. Praktyka pozwala na stopniowe zmniejszanie grubości warstw, a tym samym oszczędność materiałów ale zaczynać lepiej z zapasem.
Mój sąsiad ma taką scieżkę ponad 5 lat i nic się z nią nie dzieje
Ja także w ubiegłym roku poszukiwałam tej formy,ale nie udało się.
Kupiłam inny wzór-coś ala kostka brukowa i też jestem zadowolona
poszukam zdjęć to wstawię
pozdrawiam
I tu można dyskutować. To czy wyjdzie taniej zależy od tego jaką ma się wprawę w wykonywaniu takich odlewów, ile materiału zmarnujemy zanim się nauczymy itd. W końcu czas to też pieniądz, chyba, że wykonanie takiej ścieżki potraktujemy jako rozrywkę samą w sobie
ps - niewielką ilość kamienia to można czasem "na ładne oczka" dostać
Witam. Chcialem sobie zrobic scianę w białych płytkach elewacyjnych, ale płytki są dosc drogie, a formy także. Czy wyszłoby mi cos takiego, zebym zalał jedną płytką w silikonie? Czy wyjdzie mi z tego forma? Dzięki