Heliotrop - pielęgnacja cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Heliotrop - pielęgnacja cz.2

Post »

A moje takie malutkie ,jak to jest z tym przycinaniem ,w ubiegłym roku chyba tu właśnie przeczytałam ,żeby nie przycinać bo ten główny kwiat jest najładniejszy/oczywiście swoje już miałam uszczyknięte i teraz się zastanawiam czy zostawić czy uszczykiwać ?Czasu do zastanowienia mam sporo ,bo jak napisałam moje są maleńkie.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Moje heliotropy bez doświetlania i przy braku słoneczka kiepsko rosną w tym sezonie, Wasze są śliczne ;:138 Mam tylko nadzieję, że pogoda się zmieni ;:3 i moje mikruski nadgonią braki.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Jej,.... jakie wielkie macie te Heliotropy ;:oj
Moje są mikroskopijne, jeszcze ich nie pikowałam-może dlatego? Czekałam aż podrosną. ;:306
Ło matko, kiedy mi to urośnie?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj pierwsza partia załapała się na pikowanie. Przez 2 dni będą miały podwyższoną wilgotność- trafiły do miniszklarenki.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Heliotropy to dość kapryśne rośliny. Nie lubią zbyt suchego powietrza ale nadmiar wilgoci też im nie służy. Dzisiaj zdjąłem plastikową osłonę. Może już nie podwiędną bo zaraz po przepikowaniu bardzo szybko pozwieszały listki.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

ewa-s pisze:Piotrek ładnie rosną,nie narzekaj.Ja jeszcze swoich nie przycinałam,ale może masz rację i ja te większe przytnę,bo dość szybko idą w górę.

Obrazek
ewa-s nie przycinaj, one same się rozkrzewią, puszczą pędy z katów liści, już to doskonale widać.Przycinaniem niepotrzebnie opóźnisz kwitnienie.Heliotrop tak rośnie i kwitnie niejako stopniowo, że w trakcie kwitnienia pierwszego kwiatostanu puszcza boczne odrosty z pąkami kwiatowymi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Trochę słoneczka i heliotropy zaczęły rosnąć.

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

No choćbym nie chciał i tak będę musiał ogłowić swoje heliotropy. Prawdopodobnie spróbuję ukorzenić sadzonki pędowe.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p

Post »

Nigdy nie uszczykiwałam heliotropów, bo one pięknie wypuszczają "boczki" i krzewią się same. Może popełniam błąd, ale pierwszy kwiat jest największy i przez to bardzo mi się podoba.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też heliotropów nie uszczykiwałam i zastanawiam się czy to zrobić,bo zauważyłam że zaczynają się rozkrzewiać bez uszczykiwania.

Obrazek

Obrazek

Przemku Twoje heliotropy są już takie duże,piękne ;:215
kingaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2016, o 10:43

Heliotrop - problem z kwiatami

Post »

Dzień dobry.

W tym roku po raz pierwszy postanowiłam mieć kwiaty na balkonie i padło właśnie na heliotropy. Dwa tygodnie temu kupiłam sadzonki, przesadziłam do doniczki. Dziś patrze i z moim heliotropem chyba coś nie tak. Kwiaty, które były już przy zakupie sadzonki schną, niektóre liście też. Co robię nie tak? Za mało podlewam, za dużo? Bardzo proszę o wskazówki, jak dalej postępować.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja właśnie przez to brązowienie i schnięcie brzegów liści przestałam sadzić heliotrop, w połowie lata czasem łodygi w połowie były oskubane z liści, bo je usuwałam. Myślę, że jest to od nadmiaru wilgoci, bo jak są w tych malutkich doniczkach, gdzie ziemia szybko przesycha nie ma tego problemu, ale pojawia się po przesadzeniu do większego pojemnika.Czy ta doniczka ma odpływ?

Kwiatki brązowieją to normalne, bo przekwitają stopniowo.Wczoraj widziałam na targach biały heliotrop, ale moim zdaniem bardziej widać brązowiejące przekwitłe kwiaty, a trzeba czekać, aż cały prawie kwiatostan przekwitnie, by go usunąć.
kingaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kurcze ta doniczka nie ma odpływu. Jest zrobiony tylko drenaż. Czyli wypadałoby go trochę przesuszyć, ograniczyć podlewanie i zobaczyć co się będzie działo? A może zrobić też dziurki w doniczce? Szkoda mi ich .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wystarczy przesuszyć, czy ograniczyć podlewanie, nie ma wymiany powietrza w podłożu, trzeba zrobić dziurki w doniczce, dodatkowo drenaż, albo przesadzić je do plastikowej i włożyć do tamtej jako osłonki.Zauważyłam, że heliotrop podobnie jak lawenda dobrze się czuje w glinianej, nieszkliwionej.
kingaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zaraz zrobię dziury, nie powinno być problemu. Drenaż jest. jeśli nic się nie zmieni poszukam glinianej. Może znajdę taką, która będzie pasować do tej co mam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”