Jest już wiosna!
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jest już wiosna!
No jakie śliczne te maleństwa
, witaj Marysiu
, piękny dzień u nas, oby tak było nadal, no tylko nie przesadnie, deszcz czasem potrzebny 
- renzal

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie jedyne siewki to młode jesiony, a o ile szybko się ich nie wyrwie, to później trudnawo...
Z żurawkami różnie, ale większość odrosła już po zimie, a trzy czy cztery rokują pozytywnie. Mam za to jedną z tych cytrynowych, która mnoży się na potęgę i z jednego krzaczka obsadziłam już kawał rabatki i obdarowałam kilka osób.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
U mnie same, to się sieją tylko chwasty
Ale nareszcie zrobiło się ciepło, to mogę zacząć niekończącą się nigdy walkę z nimi
Słoneczko jak zwykle niezwykłe
Słoneczko jak zwykle niezwykłe
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobry wieczór, Marysiu.
Śliczne 'maleństwa' w Twoim ogrodzie.
Bardzo mi się podoba to 'maleństwo' z pierwszego zdjęcia.
CO TO?
Domyślam się, że pomykałaś dzisiaj po ogrodzie jak mały zajączek
i zapewne wykonałaś multum prac.
Ja też. Dzisiaj wyjątkowo wiem, że posiadam jakieś mięśnie i kości
, ale to dlatego, że za łopatę chwyciłam.
Do jutra się zapomni.....
Miłego wieczoru.
Śliczne 'maleństwa' w Twoim ogrodzie.
Bardzo mi się podoba to 'maleństwo' z pierwszego zdjęcia.
Domyślam się, że pomykałaś dzisiaj po ogrodzie jak mały zajączek
Ja też. Dzisiaj wyjątkowo wiem, że posiadam jakieś mięśnie i kości
Do jutra się zapomni.....
Miłego wieczoru.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witajcie musiałam skończyć pyszną kolację micha rukoli (wysiała się w tunelu) sałaty, rzodkiewek z suszonymi pomidorami z ubiegłego sezonu...pycha! Do tego chlebek orkiszowy na zakwasie, własny produkt 
Alicjo może dlatego, że konwalnik dostał sporo kompostu i gleba jest tu luźniejsza?
Opuchlaki? nie mam
może dlatego, że żywią się nimi ci z metra
Poza tym mam mnóstwo szpaków i kosów, które przemierzają ogród na piechotę i co chwilę coś wyciągają dzióbkami. Tak się śmiesznie spieszą jak nadchodzę 
Dziękuje za odwiedziny i pochwały
skoro jesteś to znaczy że sezon się zaczął!
Zeniu słońce wyszło i świeciło caluteńki dzień, było dość ciepło (13 st), a ja większość czasu spędziłam w tunelu, a tam było cieplej
Ciekawa jestem czy pojechałaś na działeczkę, bo jak tak to będą zdjęcia
Klonik pierwszy to siewka od Marysi z Będzina a drugi wysiany z nasion z akcji wyszły dwa ale jeden przetrwał
Elu mam drzewa dorosłe! mój klon co parę lat obdarza ogród tysiącem siewek na przemian z jesionem sąsiada. Czasami przyleci od sąsiada z drugiej strony ulicy dąbek
Iwonko szczec. dopiero co miałaś deszcz, a u mnie jeszcze ziemia porządnie zmoczona. na grządkach mam teraz bielusieńko bo lecą płatki z drzew owocowych
Zaraz sprawdzę jak spędziłaś dzień
Renatko jesteś
już myślałam co z Tobą
Mam sporo siewek jesionów tak co parę lat i masz rację lepiej je szybko wyrwać bo korzeń ma toto długi
Żurawki pięknieją w oczach! taką jasną miałam i też dzieliłam ale przyszedł czas że pewnie w złym czasie podzieliłam i odeszła
Iwonko 1 oj nie tylko u Ciebie u mnie na pewno jest ich więcej niż innych siewek i dlatego łatwo te chciane wyplewić
Dzięki
Lucynko pierwsze maleństwo to klonik siewka od koleżanki od której piszę wyżej
sporo roślin przywiozła i wsadziła do mojego bagażnika
Pomykałam ale w sumie nie zrobiłam wiele, bo za dużo czasu zabrało mi przygotowanie miejsca pod pierwsze wsadzone pomidory. Zrobiłam też w tunelu trochę porządku, bo jest tam niezły bajzelek
Nie kopałam ale też czuję lekkie zmęczenie. Najważniejsze że 28 sadzonek pomidorów już pracuje na owocowanie
Zatem odpoczywaj i nabieraj sił na następne dni
A ogród tętni życiem

tu na znaczniku zostało tylko Tri i nie wiem czy to nazwa czy kawałek nazwy

Prawie przegapiłam kwitnienie bzu koralowego'

tą muszę utrzymać przy życiu

A ta najmniejsza obok jest dąbrówka

Już za chwilę!

I jeszcze takie inne!

Radość wielka kłokoczka wreszcie zakwitnie!

I na dobranoc!

Dziękuję za odwiedziny!

Alicjo może dlatego, że konwalnik dostał sporo kompostu i gleba jest tu luźniejsza?
Opuchlaki? nie mam
Poza tym mam mnóstwo szpaków i kosów, które przemierzają ogród na piechotę i co chwilę coś wyciągają dzióbkami. Tak się śmiesznie spieszą jak nadchodzę 
Dziękuje za odwiedziny i pochwały
skoro jesteś to znaczy że sezon się zaczął!Zeniu słońce wyszło i świeciło caluteńki dzień, było dość ciepło (13 st), a ja większość czasu spędziłam w tunelu, a tam było cieplej
Klonik pierwszy to siewka od Marysi z Będzina a drugi wysiany z nasion z akcji wyszły dwa ale jeden przetrwał Elu mam drzewa dorosłe! mój klon co parę lat obdarza ogród tysiącem siewek na przemian z jesionem sąsiada. Czasami przyleci od sąsiada z drugiej strony ulicy dąbek

Iwonko szczec. dopiero co miałaś deszcz, a u mnie jeszcze ziemia porządnie zmoczona. na grządkach mam teraz bielusieńko bo lecą płatki z drzew owocowych
Renatko jesteś
już myślałam co z Tobą Mam sporo siewek jesionów tak co parę lat i masz rację lepiej je szybko wyrwać bo korzeń ma toto długi
Żurawki pięknieją w oczach! taką jasną miałam i też dzieliłam ale przyszedł czas że pewnie w złym czasie podzieliłam i odeszła Iwonko 1 oj nie tylko u Ciebie u mnie na pewno jest ich więcej niż innych siewek i dlatego łatwo te chciane wyplewić
Dzięki Lucynko pierwsze maleństwo to klonik siewka od koleżanki od której piszę wyżej
sporo roślin przywiozła i wsadziła do mojego bagażnika Pomykałam ale w sumie nie zrobiłam wiele, bo za dużo czasu zabrało mi przygotowanie miejsca pod pierwsze wsadzone pomidory. Zrobiłam też w tunelu trochę porządku, bo jest tam niezły bajzelek
Nie kopałam ale też czuję lekkie zmęczenie. Najważniejsze że 28 sadzonek pomidorów już pracuje na owocowanie

Zatem odpoczywaj i nabieraj sił na następne dni
A ogród tętni życiem

tu na znaczniku zostało tylko Tri i nie wiem czy to nazwa czy kawałek nazwy

Prawie przegapiłam kwitnienie bzu koralowego'

tą muszę utrzymać przy życiu

A ta najmniejsza obok jest dąbrówka

Już za chwilę!

I jeszcze takie inne!

Radość wielka kłokoczka wreszcie zakwitnie!

I na dobranoc!

Dziękuję za odwiedziny!
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Powiedziałabym, że ogród BARDZO tętni życiem. Jest tak kolorowo, kwitnąco, pięknie, Marysiu!
Co to jest z tymi dużymi liśćmi wariegata? Pisałaś,że masz własne suszone pomidory.Czy mogłabyś od A do Z napisać mi jak to robisz:).Pomidory swoje czy kupione,czy Lima faktycznie najlepsze do tego celu?
Ilość tulipanów imponująca,cudne:)
Ilość tulipanów imponująca,cudne:)
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Marysiu. Rzeczywiście ogród tętni życiem, jest cudownie i kolorowo
. Dobrze, że uporałaś się z pomidorkami i życzę obfitego owocowania
. Widoki zachodu słońca w Twoim fotograficznym wykonaniu są obłędne. Pozdrawiam
.
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Ale pięknie, ale cudnie, kolorowo, bajecznie, jestem Marysiu zmęczona ale zadowolona
pięknie dzień spędziłam 
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Marysiu
Ogród naprawdę tętni życiem
cudnie i kolorowo
Czy u Ciebie już irysy kwitną ???
Mówisz ze wysadziłaś pomidorki - super niech Ci pięknie rosną i owocują
Spokojnej nocy i miłej niedzieli życzę
Ogród naprawdę tętni życiem
Czy u Ciebie już irysy kwitną ???
Mówisz ze wysadziłaś pomidorki - super niech Ci pięknie rosną i owocują
Spokojnej nocy i miłej niedzieli życzę
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
A i słonko też Ciebie kocha.
- Maska

- Kontakt:
Bea wiesz jak to cieszy, jak przed wieczorem umęczona robisz zdjęcia i jest co fotografować
Violu byłaś już u mnie? bo nie pamiętam
witam Cię
1. to Lepiężnik japoński Variegata
2. tak bardzo lubię takie pomidory i są bez porównania lepsze niż te kupowane w sklepie. Dwa lata temu kupiłam właśnie Limy , bo mają mało galaretki i szybko się suszą, a rok temu suszyłam już swoje co dojrzało łącznie z niedużymi pomidorkami. Byle miał mało soku. Kroję pomidora na połowę wybieram, taką łyżką co się robi kulki z melona, cały miąższ, Układam na blasze na papierze do pieczenia i lekko solę. Suszę w temp. 70-80 st, ale pod kontrolą do takiego stanu

Układam w słoiku przekładając bazylią i ząbkami czosnku, zalewam zimnym olejem rzepakowym lub podobnym. Zakręcam oczywiście słoik i wstawiam do piekarnika w 100 st pasteryzuję do mocnego zagrzania się oleju. Nie umiem powiedzieć ile, ale ja wszystkie słoiki pasteryzuję w piekarniku, kiedyś gotowałam w wodzie.
Dziękuję w imieniu tulipanów
Witaj Ewelinko dziękuję za miłe słowa
Pomidory mam jeszcze w doniczkach z dosiewania w marcu i część pewnie pójdzie na grządki a część jeszcze do tunelu tylko muszą doróść. Te to pierwsza partia z lutego uratowana przed larwami ziemiórek
Pozdrawiam
Iwonko udany dzień oby więcej takich to może ogród będzie jakoś wyglądał
Witaj Tereniu
Jak świeci słońce to wszystko wygląda inaczej, a rośliny jakoś według mnie strasznie się spieszą, mimo że nie było ciepło to kwitnienia chyba są wczesne albo w terminie. To są te niziutkie iryski chyba pumila, może znawczynie mnie poprawią
Dziękuję Ci i ja Ci życzę pogodnego weekendu o spokojnej nocy
Misiu już wczoraj w prognozie widziałam, że u mnie będzie ładniejsza pogoda i pomyślałam nawet o Tobie
Tak wszystko buchnęło życiem jak zrobiło się cieplej i słońce zaświeciło. Kwitnie ...to chyba tiarella ale żuraweczka bo one teraz kwitną
Violu byłaś już u mnie? bo nie pamiętam
1. to Lepiężnik japoński Variegata
2. tak bardzo lubię takie pomidory i są bez porównania lepsze niż te kupowane w sklepie. Dwa lata temu kupiłam właśnie Limy , bo mają mało galaretki i szybko się suszą, a rok temu suszyłam już swoje co dojrzało łącznie z niedużymi pomidorkami. Byle miał mało soku. Kroję pomidora na połowę wybieram, taką łyżką co się robi kulki z melona, cały miąższ, Układam na blasze na papierze do pieczenia i lekko solę. Suszę w temp. 70-80 st, ale pod kontrolą do takiego stanu

Układam w słoiku przekładając bazylią i ząbkami czosnku, zalewam zimnym olejem rzepakowym lub podobnym. Zakręcam oczywiście słoik i wstawiam do piekarnika w 100 st pasteryzuję do mocnego zagrzania się oleju. Nie umiem powiedzieć ile, ale ja wszystkie słoiki pasteryzuję w piekarniku, kiedyś gotowałam w wodzie.
Dziękuję w imieniu tulipanów
Witaj Ewelinko dziękuję za miłe słowa
Iwonko udany dzień oby więcej takich to może ogród będzie jakoś wyglądał
Witaj Tereniu
Jak świeci słońce to wszystko wygląda inaczej, a rośliny jakoś według mnie strasznie się spieszą, mimo że nie było ciepło to kwitnienia chyba są wczesne albo w terminie. To są te niziutkie iryski chyba pumila, może znawczynie mnie poprawią
Dziękuję Ci i ja Ci życzę pogodnego weekendu o spokojnej nocy
Misiu już wczoraj w prognozie widziałam, że u mnie będzie ładniejsza pogoda i pomyślałam nawet o Tobie
Tak wszystko buchnęło życiem jak zrobiło się cieplej i słońce zaświeciło. Kwitnie ...to chyba tiarella ale żuraweczka bo one teraz kwitną
Bardzo dziękuję za szczegółowy opis suszenia pomidorków,zrobię na pewno.
Być może kiedyś byłam ale nie przypominam sobie.Ja często buszuję po Waszych ogrodach ale po cichutku
,nie zawsze zostawiam znak po sobie 
Być może kiedyś byłam ale nie przypominam sobie.Ja często buszuję po Waszych ogrodach ale po cichutku
- Maska

- Kontakt:
Violu jak będziesz miała pytania to chętnie odpowiem i pomogę w lecie. Jeżeli sadzisz swoje pomidory to bardzo dobre są San Marzano i tzw Fiutki. Zapomniałam dodać, że wydrążone środki gotuję przecieram przez sito i mam sok albo przecier w zależności od zagęszczenia, trochę soli 
Mario dziękuję,na pewno skorzystam jeszcze z pomocy.Pomidorki zamówiłam Lima ,pozostałe mam swoje ale nie nadają się do suszenia.Zupę pomidorową w zimie ze swoich pomidorów(mrożonych oczywiście) to coś wspaniałego.Wiem,że dużo ludzi robi przeciery czy ketchupy ale nie mam sprawdzonego przepisu więc jeśli byś mogła to chętnie skorzystam na wszelkie upychanie w słoiki bo zamrażarka nie wszystko pomieści.