Ogród różą malowany - część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród różą malowany - część II

Post »

Ja też uwielbiam Twoje historie.
Ale dajesz po oczach tymi kolorami. W takich chwilach jak te, myślę że zdjęcia wiosennych cebulowych są lepsze niż róż. Ale to tylko w tych chwilach.
Mam nadzieję, że zamienne zakupy okażą się lepsze od planowanych.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elwi,
piękne zdjęcia, piękna historia. Pink Charm zapisuję na jesień, bardzo mi się podoba. Muszę odbudować cebulowe, bo jakoś marnie z tym u mnie.
Ciebie nie dogonię w tej kwestii, ale wszak nie chodzi o to by złapać króliczka ;:306
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34

Post »

Łany tulipanów zachwycają!
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Tulipanowe pola zachwycają. U mnie część już wydała tylko same liście. Nie kupowałam wiele jesienią. Postawiłam raczej na narcyzy, ale akurat tej durnej zimy spora częśc ledwie wzeszła to już wymarzła. Zachwycił mnie ten narcyz Pink Charm. Obłędną ma tę swoją arbuzową trąbeczkę.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Oj Elwi noooo.... i żeś tylko wszystko popsuła... ;:145 Z taką wielką ochotą zabrałam się za gawędę o tulipanie i jak przeczytałam o klejnotach sułtana, to aż wypieków dostałam! ;:131 Miałam sekundową myśl, że przemycisz nam pikantną historyjkę na forum ogrodniczym a tu klops... a raczej turban :wink: Oczywiście wcale nie jest mi gorzej, że owa intrygująca myśl nie pociągnie się w dalszych opowieściach, bo uwielbiam Cię czytać! Jesteś fenomenalna! Jak już wspominałam, niczym Chmielewska! Myślę, że jest szansa nawet na kryminalną historyjkę. A wtedy moje słowa będą miały już całkowite poparcie. ;:333
Uwielbiam Cię Obrazek i nie waż mi się więcej znikać na tak długo!!! Obiecuję, że inaczej (jak znów znikniesz), Cię znajdę i dupsko zleję!
Pokazałaś cudowne obrazy ze swojego ogrodu. Obrazek Nawet nie zamierzam Cię doścignąć ale niestety już wiem, że nadal tych tulipanów mam za mało. ;:222 Stawiam od tej pory na większe ilości a mniejszą mnogość odmian. No bo przecie hektarów mam jak na lekarstwo. Jednak mam trzy nowe rabaty na których nie ma cebulowych. To trzeba będzie zmienić jesienią. ;:183
Przypomnij mi proszę we właściwej porze (bliżej jesieni -wiosno, póki co trwaj!) w którym sklepie kupiłaś zgodne odmianowo Woodstock'i a jeśli mają tam jeszcze zgodne tulipany to już w ogóle szykuj się na wizytę mego Ema Obrazek celem odpowiedzi na pytanie, dlaczego aż tak bardzo zależało Ci na podrujnowaniu naszego budżetu domowego. Obrazek
Nie sposób spamiętać te wszystkie nazwy, które wymieniłaś ale niektóre są naprawdę grzechu warte! Ba! Nawet tłumaczenia się Emowi, z przepuszczenia części wypłaty. :wink: Np. taki Purissima, posadziłam go 21 sztuk. No cóż przy Twoich łanach to niewiele ale od czegoś trzeba zacząć. ;:333
A Design Impression przypomina mi mojego Van Eijk'a, którego notabene, uwielbiam.
Flaming Coquette bardzo chciałabym zaprosić do siebie. ;:65 Wszystkie Flammingi mi się podobają. Póki co mam tylko Flaming Flag. I chyba dziś zobaczę rozwinięte kwiaty, bo wczoraj mocno się szykował.
I koniecznie podaj nazwę tego z trzeciego zdjęcia postu balladkowego. Taki kremowy, cieniutko obrzeżony na różowo. ;:65 Cudowny!
Narcyz Pink Charm też wart grzechu. Oj Elwi! Coś czuję, że Ty się możesz spodziewać wizyty nie tylko mojego Ema... Chyba nie tylko ja oszaleję przez Twój wiosenny ogród. A pierwsze objawy tulipanozy już mam. Do kręćka już niedaleko.
No żesz widzisz?! Aż elaborat u Ciebie walnęłam!
Pięknie masz kochana moja Elwi. ;:180
;:196 ;:168
Domagam się więcej!!! I z dokładnością czasową jak u zegarmistrza! :wink:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No normalnie Ci coś zrobię :pogon :pogon :pogon
Pisze tu taką historię, zapowiada, wprost podnieca się...
Jedenaście zdjęć dała!Tylko! ;:150

U mnie z bzikiem było tak samo,też wątek chciałem ale nie pozwolili ;:224
W tym roku trochę mi przeszło,jestem już wybredny ;:183
Także w przyszłym takie 200cebul bym musiał kupić,a gdzie krokusy i śnieżniki ;:145
A zresztą,trochę ich mam ;:306
Uważając się więc za krytyka,póki co żaden tulipan depresji posiadania u mnie nie wywołał :;230
Ale te papużki różowe są fajne ;:108 Liczę później na większą różnorodność koloru ;:224
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Elwi,Flaming Coquette wpadł mi w oko. Ładny ;:138
Część moich jeszcze w pąkach, więc z niecierpliwością czekam na trochę deszczu i ciepełka ;:65
W międzyczasie walczę z wirusami. Padło na Claudię i Negritę ;:145
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi ja następna fanka Ogrodzia melduję się :D Twoje tulipany są oryginalne,wyjątkowe,a wiadomo,że podoba się najbardziej i przyciąga tajemniczość odmian,a takie u Ciebie rosną...nieznane,piękne....nawet taki zwykły a zarazem niezwykły hiacynt Woodstock poruszył wiele osób:) Purrisima jeszcze nie spotkałam nigdzie,ale jak zobaczę to na pewno kupię. Oviedo hmm zdradź gdzie go nabyłaś ;:oj
Róże hmm znam tylko jedną z wymienionych Delbarda Bienvenue,też się nią ostatnio zachwycałam.
Rzeczywiście późno wysyłka róż,masz już pewnie doły wykopane...

Czekam na resztę turbanów,historia mnie rozbawiła,piszesz tak lekko i zabawnie ;:215

Miłego i udanego weekendu ;:3
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Elwi, łany Twoje turbanowe przecudnej urody ;:215
Ale też zachwyciła mnie mnogość rodzajów żonkili, dla których w tym sezonie ja zapałałam uczuciem ;:131 Cenię je za fajny pokrój i długość kwitnienia, a Twój Pink Charm rzucił mnie normalnie na kolana. Jako że na tę wiosnę zabezpieczyłam się (jak dla mnie oczywiście) ilością i rodzajem tulipanów, to narcyzów mam zdecydowanie za mało, a jak widzę takie perełki jak Twoje to wiem na pewno że jesienią urządzać będę wielkie na nie polowanie ;:152
Dobrze że wypełzłaś z zimowego marazmu i to proszę - od razu z jaką klasą ;:333
Buziaki zostawiam i czekam na więcej ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Elu :wit
Przeczytałam twoją historie o tuli-panach.Piękna i bardzo radosna.
Ależ ty masz tam łany tulipanowe. ;:oj
I odmian i kolorów, kształtów,,pięknie wygladaja. Ja mam ich myślałam ,że trochę ,ale przy twoich łanach to tylko ciuteńke mam .
al e jeszcze dopkupie, bo do host to jeszcze duuuzo wejdzie ;:108
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Elwi łany tulipanowe przecudowne!! Ile ich tam posadziłaś, przyznaj się :wink:
Żeby osiągnąć taki efekt to trzeba chyba ponad 100 razem posadzić, prawda?

No to mam kolejny cel na jesień :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Elwi! :wit

Z niecierpliwością czekam na "Tulipanową Gorączkę", pisaną Twoim piórem!
Myślę, że trzeba o kwiatach opowiadać wszystkie ciekawe historie, każda czegoś nas uczy.

Twoje cebulowe zachwycają. Cudownie, że nic Ci nie wygniło ani nie padło ofiarą gryzoni. U mnie obie te plagi zdziesiątkowały narcyzy, tulipany, nawet czosnki. U Ciebie podziwiam wyrafinowany dobór odmian. Widać od razu, że to "bzik"! ;:306
Pozdrawiam serdecznie.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesz Elwiś, uśmiałam się z twojej historyjki tulipanowej.
A a propos Sulejmana Wielkiego to właśnie leci o nim serial "wspaniałe stulecie".
No nic trudnego było mieć tyle wspaniałości roślinnych jak się napadło na tyle krajów i obrabowało do cna.
Jednak twoje tulipany i tak robią na mnie wrażenie nawet bez tej historyjki. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Skoro piszesz kolejną opowieść i to ku uciesze forumowej braci, to znaczy, że "wielki dół" poszedł precz. Całe szczęście. Nie dość, że pokazujesz nam cudne tulipanki, to jeszcze bawisz ;:63
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Martuś - koziorozec dziękuję za ciepłe słowa. Ja czekam na spektakl piwoniowy u Ciebie ;:65

Justynko - duju dziękuję ;:196 Nie stosuję koszyczków, bo (odpukać) nornic nie mam, a takiej ilości tulipanów nie jestem w stanie wykopywać, więc koszyczki nie są mi do niczego potrzebne.

Dorotko - dorotka350dla Ciebie odpowiedź na dwa posty na raz.
No nic, co się odwlecze...to i tak prędzej czy później będzie moje
Takie podejście mi się niezmiernie podoba! Super, tak powinno się myśleć i robić!
Masz także Fohra? Fajnie. A powiedz, dostałaś Strawberry Hill? Moja sadzonka przyszła w tak marnej kondycji,że boję się czy coś z niej będzie...A to róża, na którą najbardziej czekałam ;:145
Cieszę się, że podobają Ci się moje turbany. Po trzech latach ciągłego dosadzania, mogę powiedzieć, że nareszcie jestem zadowolona i wyszło mi prawie mini-Keukenhoff :heja

Moni - Alania Oviedo jest posadzony cały szpaler, nie wszystkie jeszcze rozkwitły, ale to uroczy bladawiec.

Teresko - inka52 dziękuję. Witaj w Ogrodziu :wit zapraszam częściej!

Madziu - Pashmina2006 dziękuję. Nie tylko zdjęcia wiosennych cebulowych są lepsze, kwiaty (o tej porze) też. Bez tulipanów ogród byłby łysy jeszcze długo. Większość tulipanów rośnie między różami i znakomicie pomaga przetrwać czas oczekiwania na ich kwitnienie.

Ewelinko - Ewelina7 Pink Charm miał co prawda mieć różową trąbkę, a jest, jak to określiła moja koleżanka,
arbuzowa. Niemniej, wcale nie odbiera mu to uroku ;:108 To obecnie mój ulubiony narcyz. Goń króliczka, goń.... :;230

Paulinko - Winter dziękuję. Zapraszam do Ogrodzia częściej. Planujesz otworzyć swój wątek?

Wandziu - wanda7 U mnie też część zeszłorocznych, nie wykopywanych, wydała same liście. Podobno teraz są dwie opcje - albo z tych liści w przyszłym roku będą kwiaty, albo zginą całkiem :( .Postanowiłam zostawić je same sobie i zobaczyć co z tego będzie... Ty też nazywasz trąbkę pink Charm arbuzową? ;:oj Moja koleżanka ją tak nazwała, oglądając te narcyzy w realu. Aha, cebule narcyzów sadziłam w grudniu, kupowałam na wyprzedaży i miałam obawy, czy raczą w ogóle wykiełkować...

Aniu - aneczka179 wiesz, najpierw pisałam sobie tekst "na brudno" (w notatniku), potem przeczytałam od początku i uznałam, że wydawanie "ochów" na widok męskich klejnotów trochę dwuznacznie brzmi, ale co się uśmiałam, to moje... ;:306 Mimo wszystko zdecydowałam się dać dopiski w nawiasach, żeby było jasne o jakie klejnoty chodzi ;:183 Mam napisać historię kryminalną? Hm, wyzwanie... ;:131
Stawiam od tej pory na większe ilości a mniejszą mnogość odmian
Masz całkowitą rację -moja rabata kremowo-żółta wygląda zdecydowanie najlepiej, dzięki dobranym kolorystycznie odmianom posadzonym w większej ilości. Niestety, na drugiej rabacie już tak ładnie nie będzie, bo wpakowałam tam większe ilości odmian i kolorów. Większość jeszcze w powijakach, bo to pełne późne.
Woodstocki są w sprzedaży w większości sklepów internetowych, z tym, że nie wiadomo dlaczego opisywane są jako "bordowe". Gdybym ich nie widziała na zdjęciach z Keukenhoff, pewnie bym ich nie kupiła ;:185
Flaming Coquette bardzo podobny do Purissimy ( na razie), liczę, że jego żółte maziaje staną się z czasem intensywniejsze. Flamingi nie należą do trwałych odmian tulipanów. Wiele z tych, których nie wykopałam, zginęło ;:145 Piękne są, ale na dłuższą metę porażka ;:222
Na zdjęciu, o którym piszesz, jest tulipan Page Polka, należąca do serii "perły kwiatowe" Bogdana Królika. Te tulipany w takiej fazie są najładniejsze, potem przebarwiają się, stając coraz bardziej różowe. Bez wykopywania trzeci rok - to mi się u tulipanów podoba!
Elaborat faktycznie walnęłaś długi, za to należy Ci się medal albo ... korona ;:195

Matti - Tulap[/b] no wiesz? Tylko 11 zdjęć... Wystarczy! Nie lubię fotografować w kółko jednego i tego samego...
Jak pozostaje niedosyt, to jest szansa, że goście powrócą do wątku po więcej... ;:108
Depresja posiadania? Super określenie, muszę zapamiętać. A o gustach się nie dyskutuje ;:224

Reszta odpowiedzi po przerwie...
Tymczasem kilka zdjęć sprzed "epoki lodowcowej", która się dzisiaj objawiła.
Beau Monde - bardzo subtelny,romantyczny
Obrazek
Design Impression - maziaje są, ale jasne
Obrazek
Zaczyna Don Quichotte - bez wykopywania, a zameldował się w pełnym składzie
Obrazek
Dynasty
Obrazek

Obrazek
Exotic Emperor - kocham go ;:167
Obrazek
Flaming Coquette