Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Post »

Wiolu,jak możesz pisać,że zanudzasz...Jak to tak gwiazda,którą trzeba się cieszyć szybko,bo znowu na przyjdzie rok czekać na jej kwity.
Cała masa naparstnic i bardzo dobrze,jak zmężnieją to je przepikujesz w inne miejsca.Ja jak czytam o naparstnicy,to zawsze mi się przypomina ta moja krzywa pokraka,która ostatecznie zaginęła.
Przedszkole masz całkiem pokaźne,będzie co przesadzać :heja
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, ja dziś zmusiłam się żeby trochę popracować i muszę stwierdzić że dobrze mi to zrobiło. W południe nawet słoneczko zaczęlo przedzierać się przez chmury, ale nie dało rady. Teraz u nas znowu leje i znowu nie skoszę trawnika jutro :roll:

Renatko, ja przez wiele lat nie mogłam dochować się naparstnic. Kupowałam sadzonki, sadziłam a one padały. W tamtym roku po raz pierwszy miałam naprawdę piękne. Dostałam je od forumowiczki i widać szczerze je podarowała. Gdy późną jesienią je ścinałam, to dokładnie wytrzepałam wszystkie nasionka i teraz mam za swoje. Jak co setna przeżyje, to na drugi rok będzie ich sporo.

Magda, doskonale pamiętam Twojego paralityka :;230 Na pocieszenie powiem Ci że mój też padł :;230
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu no właśnie ta wysyłka w szkółce bardzo droga ;:oj Tak pewnie już bym ją capnęła ;:224
Magnolia pięknie kwitnie,a ciemiernik siewka taki ciapaty,super ;:333
Naparstnice zawojowały Ci wszystko dookoła,a to ci dopiero ;:303 Ja czekam na werbenę,aby chociaż kilka wyszło to będę szczęśliwa.
Siewki dorodne,a floksy masz niewyciągnięte...zapomniałam o kosmosie,muszę dokupić nasiona...
Aminek amurski to o tym myślę?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu siewki nie wyciągnięte bo jeszcze przed świętami wyniosłam do szklarni. W domu wyglądały strasznie. Wyciągały się a nawet całkiem padały. Dobrze zrobiłam że je poprzenosiłam.
U mnie werbeny też już zaczęły wschdy po tych deszczach. Siewki chyba też w tysiącach będzie można liczyć. Dodatkowo się jeszcze zabezpieczyłam i zebrałam nasionka. Też już powschdziły.
Chyba czeka mnie w tym roku klęska urodzaju siewek. Ale nie narzekam. Lepiej jak są jakby ich wcale nie było. Najwyżej nadmiar wypielę albo rozdam. :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Bardzo fajne zakupy zrobiłaś. Szczególnie z naparstnic bym się cieszyła bo u mnie ich w sklepach nie ma a w internetowych nie miałam szczęścia i zamówione nie dojechały.
Smardze u mnie też się pojawiały w zeszłym roku. Teraz ich nie ma jeszcze. I oby nie było. Obrzydzają mnie. Nie będę ich jeść, paskudnie wyglądają. Dlatego niech sobie rosną u tych co im radość sprawiają. U mnie nie mają się po co wysilać :).
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Madziu, ja do naparstnic też przez wiele lat nie miałam szczęścia. Czasami kupowałam gdzieś na targu, sadziłam a one nic. W końcu dostałam młode siewki od forumki. W ubiegłym roku pięknie mi zakwitły i się wysiały. Te malutkie sieweczki niestety nie zakwitną w tym roku dlatego kupiłam kilka sztuk i posadziłam. Zobaczymy co z nich wyrośnie. A jeżeli siewki mi się utrzymają, to z chęcią Cię nimi obdzielę. Niech tylko troszkę podrosną.

Dziś u mnie był bardzo pracowity dzień. Ciąg dalszy pielenia, potem rozrównywałam krecie kopce. Większość ziemi zwłaszcza z trawnika musiałam wynieść z ogrodu. A potem pierwsze w tym roku koszenie trawy. W tej chwili już padam ze zmęczenia, ale jestem bardzo szczęśliwa. Jest ciepło, słońce świeci, a skoszony trawnik cudnie pachnie. Chyba skuszę się na zasłużone jasne pełne na tarasie :lol:
Bardzo lubię ogród po skoszeniu trawy (bo nie widać na nim chwastów :lol: ) i nie mogłam nie zrobić zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A w szczegółach ....

kolejne zawilce :D

Obrazek

Obrazek

zaczynają epimedia

Obrazek

Obrazek

A to przestroga dla wszystkich, którzy chcą posadzić tawlinę w ogrodzie. Zobaczcie co nawyprawiała po 5 latach.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wiola, jak u ciebie pięknie i zielono ;:oj napatrzeć się nie mogę na twój trawnik... I ta ogromna, biała magnolia ;:167 Cudo, kochana, cudo ;:oj
Piszesz o tawlinie, a ja mam dokładnie tak samo z parzydłem leśnym ;:222
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu trawnik jak dywan i chyba u Ciebie padało,bo trawka zielona ;:215
Naparstnice jak już raz się wysieją to będą wciąż.Ja tez kiedyś dostałam od forumki kilka małych i udało się mam co roku kilka nowych ;:108
Ja dziś byłam u siebie,pieliłam,bo chwasty rosną na potęgę.Wciąż sprzątam po zimie i końca nie widać.Tak sprzątałam,że nie zauważyłam i wlazłam na wychodzącą lilię...zdeptana ;:222

Miłego wieczorku :wit
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wiolu, widoczki super, ale miejsca to Ci zazdroszczę... kurcze... ile Ty jeszcze różności możesz posadzić... ;:oj
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kocham zapach jaki się unosi w ogrodzie po skoszeniu trawy.
Do tego po takiej ciężkiej pracy, zimny Bronisław i jego biała grzywa :;230 nie może być inaczej :;230
Ja też pochłonęłam dzisiaj w ogrodzie Bronisława,między cięciem rugosy a robieniem gnojówki z pokrzyw :;230
Mus był,bo trzeba trawę kosić,więc wcześniej obmeresiłam wszystkie ogrodowe pokrzywy.Za trzy tygodnie będzie papu dla różyc.

Pięknie jest Wiolu w twoim ogrodzie i jaka soczysta trawka.Twój futrzak też musi lubić zapach skoszonej trawy,bo się w nią wtopił...
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

WOW!!! Wiolu jak to się stało, że trafiłam tu dopiero teraz?! ;:oj
Jakie Ty tu widoczki nam serwujesz! ;:oj Klękajcie narody! ;:180
Zdecydowanie od roku mam dużego "fijoła" na punkcie róż. Dużego.
Będę u Ciebie stałym bywalcem. ;:65
Wiem, że Angelicę masz dopiero od roku. Napisz mi jednak co po tym roku możesz o niej powiedzieć? Właśnie ją posadziłam. ;:131
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Wiolu! :D
Dużo rożnych odmian magnoli widziałam w agrocentrum na Sandomierskiej w Kielcach, ale ceny nie małe.
Mam prośbę, czy mogłabyś mi wymienić z nazwy kilka hortensji(tak z 5) Twoim zdaniem najładniejszych i najlepiej (nie wymarzających) nadających się na nasze województwo :D
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ojjj tak, ja też uwielbiam trawnik po koszeniu. Wygląda pięknie wtedy. I wydaje się że taki porządek już zapanował w ogrodzie... cudnie.
Ta magnolia biała tak się teraz rzuca w oczy, fantastycznie wygląda taka cała obsypana kwieciem.
Mam nadzieję, że u mnie będzie taka sama historia jak u Ciebie z tą naparstnicą. Dostałam właśnie od forumki i liczę na taką historię jak Twoja :).
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O matko jaki cudny ten ciemiernik.
Ja też nie mogę się na niego napatrzeć ;:173
Gdzie to takie cudności się kupuje ??
Magnolia tez przyciąga już wzrok- śliczna :D
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Wiolu :wit .
Zainspirowana różami,postanowiłam zajrzeć do Ciebie.
Bajecznie wygladaja róże z tyloma kwiatami.A ta koło huśtawki ;:167
Zakupiłam sobie kilka róż u Wioli,zobaczymy czy sobie z nimi poradzę...bo z tymi kupnymi na rynkach jakoś sie nie dogadywałam :wink:
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”