Jest już wiosna!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jest już wiosna!

Post »

:wit Cześć szaliczkowi mówię. ! roślinki na nim rosnące są miłością otaczane i dlatego tak pięknie rosną i to jest najpiękniejsze a nie jak ktoś nam posadzi i za nas zdecyduje jaka tu roślina ma rosnąć. :oops:
Iglaki nie można im ujmować urody bo w każdym ogródku znajdują się ,ale ,mnie nie podobają się jak jest ich dużo i wzdłuż płotu ustawione w rzędzie.
Często mija się jadąc drogą domy w kokonach tui.
A najpiękniejsze są ogródki babcine , czyli wszystko w nich jest. :)
Słoneczka życzę. ;:3
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witaj Marysiu w ten deszczowy poranek :D
Podpowiedz mi proszę, jak się robi gnojówkę z mlecza i do czego się stosuje, mam tego "dobrodziejstwa" w trawie tyle, że mogłabym obdzielić kilkunastu Forumków, a na pewno wszystkie Małgosie . :;230
Chciałabym też porady, jakie kwiatki mogą rosnąć w półcieniu?
Muszę stworzyć na nowo rabatę, dotychczas były tam kwasoluby, ponieważ ciągle mi wypadają wrzosy, wrzośce, dabecje, a ostatniej zimy trzy azalie japońskie, zbuntowałam się, ziemię dam pod rodusie, a tam chcę posadzić jakieś kwiatki kwitnące w półcieniu, najlepiej byliny, nie wiem tylko na jakie polować w sklepach.
Na wszelkie propozycje jestem otwarta ;:108

Z tym półcieniem, to trochę moja wina, jak robiłam rabatę, to nie sądziłam, że jabłonka się rozrośnie ;:7 ;:131

Pozdrawiam Irena

Maryś, kury mają prawo wygladać jak zmokłe kury. ;:306
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, straciłam Cię na kilka dni z oczu, a tu już 22 strona ;:oj Teraz muszę nadrabiać ;:145 Ale już lecę, pędzę, czytam
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Runiankę kupiłem kilka dni temu.
Ma za zadanie zadarniać puste miejsca pod wierzbą.
Na razie czeka w doniczce.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witajcie Kochane Ogrodniczki Obrazek

Aniu przypomniałaś mi młode lata, mam 3 dzieci weekend to był okres orki domowej. W soboty było pranie, sprzątanie a w niedzielę gotowanie przynajmniej na kilka dni, że po powrocie z pracy dogotować tylko ziemniaki i zrobić surówkę :D Wiem co to znaczy codzienne gotowanie i wymyślanie potraw ;:oj Wykorzystaj chociaż kawałek niedzieli dla siebie Obrazek

Beti kupiłam akebię dwa lata temu na jesieni w LM za 2,99 i rośnie ! jeszcze nie kwitła ale ma pstre listki i ładnie się prezentuje ;:333 Wisteria to oddzielny rozdział, czekam na kwitnienie, ale nie wiem czy lada moment nie będę jej musiała przesadzić ;:223

Iwonko też lubię i też mam po poprzednikach widzisz sporo nas łączy ;:196 Słoneczka ;:3

Misiu uwielbiam iglaki w lesie mają miejsce bo same sobie go znajdują, na cmentarzach bo wprowadzają wspaniały nastrój. Kojarzę je z zaklętymi wędrowcami :D Przecudnie wyglądali ci wędrowcy we Włoszech tzn tam były cyprysy na horyzoncie, u nas za cyprysy robię thuje i cyprysiki :lol:
A na rząd thuj jestem wściekła, bo nie mogę zaglądać do cudzych ogrodów i podziwiać ;:223
Misiu odpoczynku i kawy w słońcu na ganeczku ;:196

Irenko poczytaj o życiodajnym mniszku, nie mniej zdrowy jest dla nas! prawie jak rzepka ;:306

Mniszka lekarskiego stosujemy w ochronie roślin przede wszystkim do zwalczania chorób i szkodników oraz do stymulacji i przyspieszania wzrostu roślin. Preparat można przygotować z mniszka świeżego i suszonego.

gnojówka z mniszka lekarskiego stosujemy aby przyspieszyć wzrost i dojrzewanie owoców, musimy wziąć: 0,5 kg całych roślin mniszka (kwiaty, liście, łodygi, korzenie) zalać to 5 litrami wody i odstawić na 7 dni aby mieszanka sfermentowała.

wyciąg z mniszka lekarskiego wykorzystujemy do przyspieszenia wzrostu roślin roślin lub rozkładu substancji organicznej w kompoście W tym celu potrzebujemy ok. 200 g suszonego mniszka lekarskiego i ok. 2 kg świeżego mniszka w stanie kwitnienia z korzeniem. To wszystko mieszamy i zalewamy ok. 10 litrami wody. Zostawiamy na 24 godziny, a potem możemy spryskiwać rośliny w okresie letnim lub podlewać rośliny i polewać kompost w okresie jesiennym. W ten sposób za pomocą mniszka lekarskiego możemy również pozbyć się gąsienic motyli bielinków z roślin kapustnych. Jest też niezwykle skuteczny w walce z mszycami, przędziorkami czy miodunkami.

Do półcienia to ja prawie wszystko sadzę gorzej w całkowitym cieniu. Może dlatego rośliny wypadały bo miały sucho, jabłonka wyssała wodę a one padały? Nie wiadomo czy chodzi tylko o cień? U mnie w półcieniu rośnie ładnie rododendron już 10 lat i kwitnie tylko że do najbliższego drzewa ma kawałek, a poza tym ja mam glinę która trzyma wilgoć. Zatem pomyśl jaka jest przyczyna wypadania roślin. Do cienia całkowitego to hosty, żurawki, runianki, ładnie mi rośnie żeleźniak, epimedium, kokorycze no i paprocie ale one też i kwasoluby :D
Miłej niedzieli Obrazek

Irenko ale zmokłe kury śmierdzą i jajka są brzydkie ;:131

Iwonko 1 cieszę się że mnie odnalazłaś ;:168 Zapraszam serdecznie :wit

Witam Miłego Ogrodnika :D

Jureczku Runiankę przesadzę do cienia niech tak się panoszy, a w słońcu posadzę co innego :heja Przywiozłam ją znad morza :D
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, dziękuję za informacje, od dziś inaczej będę patrzyła na mniszka, tzn , nie będę puszczała wiązanki przy jego wykopywaniu, ponieważ nie stosujemy chemii, tych wiązanek to było, ale jak to prawie mój kuzyn, to na krewnych się nie przeklina, no, nie na wszystkich. ;:306
Jabłonka poza cieniem to nie przeszkadzała kwasolubom, to rabata wzniesiona, więc korzonki swobodnie mogły się rozrastać.
Zauważyłam, że po tej zimie u nas na działkach sporo rododendronów choruje, u mnie też na kilku rodkach liście mają brązowo/ czerwone przebarwienia i opadają, a przecież mrozów nie było.

Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę

Irena
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Maska pisze:
A na rząd thuj jestem wściekła, bo nie mogę zaglądać do cudzych ogrodów i podziwiać ;:223
Marysiu..u mnie jest taki rząd tujek ;:131 właśnie przed wcibskimi...ale jest i przestrzeń jak chcą to zajrzą. :;230 . A wiesz co najbardziej latem lubię ;:oj , spacerować po działkach i podglądać inne. ;:306
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu Heptakodium kupiłam dzisiaj . A jaką kalinę próbujsz ukorzenić? mnie ukorzeniła się koralowa z łatwoscią -dałam córce i kwitnie. Ta kulka też da się ukorzenić. Mam kilka róznych kalin, chyba 8 odmian :wink: U mnie też deszcz, zimno, niestety , brrrr :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Witam wiosennie. :wit
Bo to prawdziwa wiosna.
Nie jest zimno, deszczyk pada, bo jest potrzebny.
Ja jeszcze nie wyrosłam z chęci posiadania.
Aktualnie podobają mi się hortensje a to dlatego ,że zeszłoroczne patyczki mają pączki.Co za radość.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Chłodno było dziś, bo wiatr zimny niestety Marysiu, parę razy ksiądz kropidłem machnął, jak na niedziele przystało, ale wycieczkę zaliczyliśmy i działeczka była i od cioci przywiozłam wawrzynka dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu, ja z mniszka też robię gnojówkę. Nie nastawiam specjalnie. Mam w wiadrze namoczony obornik koński i do tego wiadra wrzucam wydłubany z trawnika mniszek, pokrzywę, czasem trafi się przytulia, skrzyp i inne zielska.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

A czy krwawnik, np różowy czy terrakotta tez się nadaje na takie podlewania jak mniszkiem czy skrzypem albo pokrzywą, czy to musi być tylko ten polny krwawnik?
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ,Twój wątek tak pędzi , że ja za nim nie nadążam .Z receptur mniszkowych też chętnie skorzystam .Zazdroszczę że możesz oglądać wiosnę u siebie w ogrodzie bo ja mam przerwę do przyszłej soboty . Pozdrawiam serdecznie . ;:167
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Moje kury też biedne zmoknięte, słoneczka brak, zimno, z nieba kapie brrr...
Dzisiaj posiałam dynie i tykwy, jutro będę pikować pomidorki, chyba że się wypogodzi to wyskoczę na ogród.
Marysiu, na razie przy karczochach nie widzę nowych dziur, więc może, może..., a młodziki rosną jak na drożdżach :D
http://images72.fotosik.pl/382/36c4d0284c3a01c6gen.jpg
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam wieczorem!

Irenko ja też walczę z tymi głęboko wrastającymi korzeniami, ale najczęściej lądują na kurzym wybiegu. Jednak w tym tygodniu zrobię gnojówkę, bo na przyniesionych żonkilach zauważyliśmy mszyce ;:oj to pryśniemy ogród jak przestanie padać :D Od rododendronów mamy specjalistów na FO to może wytłumaczą objawy i może też trzeba czymś prysnąć ;:224
Dobrego tygodnia Irenko Obrazek

Zeniu jakaś sprzeczność w Tobie jest ;:oj pies ogrodnika ;:302

Karolino oczywiście miałam na myśli mój bez, ale kupiłam go z Kaliną koralową Nanum Viburnum Opulus i ciągle je mylę :;230 No to życzę żeby Heptakodium ładnie rosło ;:215

Beatko ooo! ja też nie wyrosłam i powiem, że coraz bardzo wrastam :D Ciągle znajduję jakieś nowe nazwy i oryginalności których pożądam ;:306
Ciepłej i pogodnej wiosny :wit

Iwonko Obrazek ucałuj ciocię ;:333 U mnie było nieprzyjemnie i mimo że wyszłam parę razy to wracałam szybko, bo jak się ociepli to na pewno bez narażania się na przeziębienie zrobię więcej ;:173

Danusiu ale resztek nie możesz wylać pod rośliny no chyba, że czekasz do całkowitego rozkładu roślin. Nie łączę gnojówek ;:131

Bea ale szkoda ścinać ozdobnych krwawników skoro te dzikie rosną wszędzie :D
Nie wiem czy mają takie same właściwości ;:185

Elu ja nie zmuszam nikogo do biegania za mną tu wszyscy są z dobrej woli ;:306 Wiem że masz przerwę ale już jeden tydzień minął i niedługo zobaczysz swoją wiosnę. Chyba że znowu wpadniesz na kilka godzin i będziesz gonić własny.... :;230 Pozdrawiam cieplutko Obrazek

Iwonko o to muszę zajrzeć do Eli, bo od niej mam nasiona tykw i mam siać wtedy co ona. Patrz jak siać ciepłoluby jak tak zimno ;:202 Ja też czekam na wypogodzenie, bo w paru miejscach podagrycznik się panoszy ;:124 Bez uroku karczoszki ;:167

Wszystkim odwiedzającym dobrej nocy!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”