Witajcie Kochane Ogrodniczki
Aniu przypomniałaś mi młode lata, mam 3 dzieci weekend to był okres orki domowej. W soboty było pranie, sprzątanie a w niedzielę gotowanie przynajmniej na kilka dni, że po powrocie z pracy dogotować tylko ziemniaki i zrobić surówkę

Wiem co to znaczy codzienne gotowanie i wymyślanie potraw

Wykorzystaj chociaż kawałek niedzieli dla siebie
Beti kupiłam akebię dwa lata temu na jesieni w LM za 2,99 i rośnie ! jeszcze nie kwitła ale ma pstre listki i ładnie się prezentuje

Wisteria to oddzielny rozdział, czekam na kwitnienie, ale nie wiem czy lada moment nie będę jej musiała przesadzić
Iwonko też lubię i też mam po poprzednikach widzisz sporo nas łączy

Słoneczka
Misiu uwielbiam iglaki w lesie mają miejsce bo same sobie go znajdują, na cmentarzach bo wprowadzają wspaniały nastrój. Kojarzę je z zaklętymi wędrowcami

Przecudnie wyglądali ci wędrowcy we Włoszech tzn tam były cyprysy na horyzoncie, u nas za cyprysy robię thuje i cyprysiki
A na rząd thuj jestem wściekła, bo nie mogę zaglądać do cudzych ogrodów i podziwiać
Misiu odpoczynku i kawy w słońcu na ganeczku
Irenko poczytaj o życiodajnym mniszku, nie mniej zdrowy jest dla nas! prawie jak rzepka
Mniszka lekarskiego stosujemy w ochronie roślin przede wszystkim do zwalczania chorób i szkodników oraz do stymulacji i przyspieszania wzrostu roślin. Preparat można przygotować z mniszka świeżego i suszonego.
gnojówka z mniszka lekarskiego stosujemy aby przyspieszyć wzrost i dojrzewanie owoców, musimy wziąć: 0,5 kg całych roślin mniszka (kwiaty, liście, łodygi, korzenie) zalać to 5 litrami wody i odstawić na 7 dni aby mieszanka sfermentowała.
wyciąg z mniszka lekarskiego wykorzystujemy do przyspieszenia wzrostu roślin roślin lub rozkładu substancji organicznej w kompoście W tym celu potrzebujemy ok. 200 g suszonego mniszka lekarskiego i ok. 2 kg świeżego mniszka w stanie kwitnienia z korzeniem. To wszystko mieszamy i zalewamy ok. 10 litrami wody. Zostawiamy na 24 godziny, a potem możemy spryskiwać rośliny w okresie letnim lub podlewać rośliny i polewać kompost w okresie jesiennym. W ten sposób za pomocą mniszka lekarskiego możemy również pozbyć się gąsienic motyli bielinków z roślin kapustnych. Jest też niezwykle skuteczny w walce z mszycami, przędziorkami czy miodunkami.
Do półcienia to ja prawie wszystko sadzę gorzej w całkowitym cieniu. Może dlatego rośliny wypadały bo miały sucho, jabłonka wyssała wodę a one padały? Nie wiadomo czy chodzi tylko o cień? U mnie w półcieniu rośnie ładnie rododendron już 10 lat i kwitnie tylko że do najbliższego drzewa ma kawałek, a poza tym ja mam glinę która trzyma wilgoć. Zatem pomyśl jaka jest przyczyna wypadania roślin. Do cienia całkowitego to hosty, żurawki, runianki, ładnie mi rośnie żeleźniak, epimedium, kokorycze no i paprocie ale one też i kwasoluby
Miłej niedzieli
Irenko ale zmokłe kury śmierdzą i jajka są brzydkie
Iwonko 1 cieszę się że mnie odnalazłaś

Zapraszam serdecznie
Witam Miłego Ogrodnika
Jureczku Runiankę przesadzę do cienia niech tak się panoszy, a w słońcu posadzę co innego

Przywiozłam ją znad morza