Leśne ranczo nad wodą I.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Leśne ranczo nad wodą I.

Post »

Madziu zakupy powojnikowe wyjątkowo konkretne, jakie zapchajdziury. :D Będziesz mieć kopania dołków pod pnącza. ;:oj Rozwar ma korzeń palowy, w doniczce chyba nie pokaże się w całej okazałości. ;:131
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pół dołków już mam. Zostanie drugie pół ale to nic. Nie ma takiej ilości jak rok temu także powinnam sobie szybko poradzić. Piach mam w lesie, tylko kamczyków muszę nazbierać.
No to już nie wiem co do tej donicy kupić. :roll: Chyba jednoroczne jakieś mi tylko zostają.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podporę pod wisterię takiej długości jakiej chcesz mieć wysokości drzewko plus z pół metra na wkopanie w ziemię. Idealnie byłoby dać na górze konstrukcję jak stelaż parasola, żeby na niej budować koronę. Ja bym tak zupełnie wszystkiego nie obskubywała z pnia - jeśli wypuści coś na dole to bym zostawiła i niech sobie idzie na dwie albo trzy łodygi - one będą się splatały między sobą i da to fajny efekt. Poza tym nie ma co się martwić na zapas formowaniem - zobaczysz jak to będzie wyglądało i wtedy będziesz się zastanawiać i korygować.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hejka, czytam i jestem pod wrażeniem. Pracowita dziewczyna, tyle roślin do posadzenia. Szczególnie zaintrygowała mnie ta wisteria. Jak ci się uda z jej wyprowadzeniem na bonsai, będzie pięknie. Kurcze, może i ja bym coś takiego spróbowała? Planuję kiedyś taką ażurową pergolę nad tarasem, może obsadzić wisterią...No nic, mrzonki na daleką przyszłość...
A propo rozwaru w donicach, myślałaś o hydrożelu? no i izolacja na osłonce to myślę że może rosnąć w doniczce. Ale musiałaby to być całkiem spora doniczka, im większa tym większe prawdopodobieństwo że przetrwa. Z drugiej strony za duża na studni stać nie może....ale sobie wymyśliłaś ;:306

powodzenia
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne clematisy dokupiłaś ,chyba masz już niezłą kolekcję clemków.
Ja w tym roku dokupiłam Jana Pawła II i Shin-shigyoku może w tym roku pokażą choć po kwiatku.
Madziu jak chcesz prowadzić wisterie i ją formować,to w pierwszych latach należy wyprowadzić podstawę wisterii.
Póżniej pójdzie Ci już łatwiej,i będziesz mogła ją ciąć jak sobie wymyśliłaś.
Podporę też musi mieć solidną.
Mam wisterię w tym roku oblepiona jest pączkami kwiatowymi oby tylko majowe przymrozki ich nie uszkodziły.
Pozdrawiam.
Ela
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Madziu. Właściwie to jeśli to bardzo cenna hosta to lepiej nie ryzykować. Poza tym na działkę masz kawałek i w razie przymrozków to nie pojedziesz specjalnie okrywać hosty ;:173 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Madzia,
ten wieszako-trzepak spokojnie obsadzaj powojnikami. Będzie pięknie :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Kasiu tak też zrobię. Myślałam o parasolce. Nawet tu mi Milenka niezłą podesłała, ale szkoda mi takiej parasolki na wisterię. Szybko zarośnie, koronę będzie miała większą niż parasol i tyle z tego będzie. Wsadzę przy palu a potem będę się zastanawiała.
Jola kiedy to drzewo będzie ;:306 . Może dożyję... :lol: . Z rozwaru rezygnuję. Po prostu do takich małych donic nadają się chyba tylko lilie.... Nie będzie to wyglądać tak ładnie jakby wyglądało gdybym tam mieszkała i miała piękne kwiaty. No ale nie mogę mieć wszystkiego.
Ela kolekcja powojnikowa jest całkiem spora. Pogubiłam się już i nie wiem ile ich mam. Mam gdzieś listę, ale nie liczę. Po zimie jeszcze nie wszystko się pokazało to nie ma co rachować. Tak samo z różami. Jak wszystkie pokażą że żyją to będę podliczać :). JP II średnio lubię. Wyrósł u mnie pod niebiosa a słabo kwitł. Także jest bo jest ale drugi raz bym go nie kupiła. Ile lat czekałaś na pąki wisteriowe?
Ewelka posadzę i niech się dzieje wola nieba. Może ją lekko igliwiem przykryję i tyle.
Ewelinka no jeden na pewno clematis pójdzie na trzepak. A druga noga może za rok dostanie towarzystwo. Bo te co kupiłam to za wysokie są.
Dzisiaj leje, jutro ma lać, w niedzielę też. Jest sens się ruszać z domu? Chyba nie.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Madziu nie ma sensu, w dodatku taki kawał ;:oj . Ja też siedzę w domu i daję odpocząć kościom ;:306 .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Madziu, JPII lepiej żeby miał niższą podporę, bo on ma taki zwyczaj, że zaczyna kwitnąć jak już wlezie na sam wierch. ;:306
Ale kwiatów wydaje całe mnóstwo, więc nie ma co narzekać. ;:333 Pod tym względem taki sam jest Gipsy Queen.
Jeśli chodzi o tę doniczkę na studni, to ja bym z tego pomysłu zrezygnowała, bo cokolwiek tam posadzisz, to na dużych upałach szybko się usmaży, wszak nie mieszkasz na miejscu, żeby doglądać na bieżąco.Druga sprawa, pierwsza lepsza wichura zmiecie doniczkę i roślina padnie zanim dojedziesz.Tą białą hostą też się zbytnio nie nacieszysz, ona jest tak wybarwiona tylko na samym początku wegetacji, potem jest najzwyczajniej zielona. ;:108
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Madziu, poszalałaś z zakupami ;:215 Ja mam na oku clematis "maria sklodowska curie", to będzie mój pierwszy clem, zobaczmy, jak mi z nim pójdzie.
Co do garażu, to studnia ładniejsza :;230 dobry wybór. Nie stawiałabym jednak na niej donicy, Stasia ma rację.
Wisteriowe drzewko, to fajna sprawa. Widziałam gdzieś tak uformowaną, do tego pędy były pięknie zaplecione, cudo ;:108 Ja poluję na pienną fuksję, może upoluję.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Madziu czasami w prognozach się mylą,ale Wasza decyzja ;:108
Mam u siebie wisterię,pnie się po nogach od huśtawki,nie wiem czy zakwitnie,ma jakies suche pączki ;:222
Za szybko wypuściła,potem był przymrozek,no zobaczymy...
Oj ja bym nie usiedziała w domu wiedząc,że magnolie mają pąki,które zaczynają się otwierać ;:303
Rozwar rośnie u mnie w gruncie,spory wyrasta,raczej nie do donicy ;:224

Miłego weekendu Madziu ;:3
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

stasia_ogrod pisze:Madziu, .Tą białą hostą też się zbytnio nie nacieszysz, ona jest tak wybarwiona tylko na samym początku wegetacji, potem jest najzwyczajniej zielona. ;:108
Otóż to ,poza tym najlepiej z nią do cienia bo słońce ją spali.
Czytając komentarze na temat tej hosty można wywnioskować że i tak długo razem nie będziecie, choć wierzę że obalisz ten mit :D
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Też kupiłam wisterię. Na razie siedzi w doniczce. Myślałam, że przyślą ją wcześniej a przysłali dopiero we środę a ja od wczoraj siedzę w pracy do zmroku. Może jutro uda mi się ją posadzić jak nie będzie lało. Mam dla niej podpórkę metalową. Czy twoja ma już jakieś listki? Bo moja tylko suchy patyk.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Madziu.
Pomądrzę się w temacie rozwaru wielkokwiatowego.
Też mam i też w gruncie, ale są dwa rodzaje: wysoki i niski. Mam jeden i drugi, ale wolę ten niski, bo się nie pokłada, a bardzo ładnie rozrasta.
Ten niski spokojnie mógłby rosnąć w donicy, ale jesienią należałoby go z tą donicą wkopać do gruntu, bo rozwar bardzo dobrze zimuje.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”