Pod Puszczą cz-1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod Puszczą cz-1

Post »

Witam serdecznie :wit ,doszłam do siebie po sobotniej orce .Ten tydzień mam bez ogrodu , co nie znaczy że się będę nudziła .

Moniczko , zastanawiam sie jak to się dzieje , że co sezon dosadzam tak dużą ilośc roślin a one gdzieś giną . Może mam za duży ogród , albo apetyt rośnie w miarę jedzenia .Jak tak się mocno u siebie napracuję ,to lecę do Ciebie odpocząć .

Elu duża ilośc to dopiero będzie przy obsadzaniu przodu ,teraz to dopiero przygrywka .A co u Ciebie na ogrodzie ciekawego ,może też coś dosadzałaś ? Pochwal sie troszeczkę , nie bądż taka.

-- 6 kwi 2016, o 21:20 --

Witam serdecznie :wit ,doszłam do siebie po sobotniej orce .Ten tydzień mam bez ogrodu , co nie znaczy że się będę nudziła .

Moniczko , zastanawiam sie jak to się dzieje , że co sezon dosadzam tak dużą ilośc roślin a one gdzieś giną . Może mam za duży ogród , albo apetyt rośnie w miarę jedzenia .Jak tak się mocno u siebie napracuję ,to lecę do Ciebie odpocząć .

Elu duża ilośc to dopiero będzie przy obsadzaniu przodu ,teraz to dopiero przygrywka .A co u Ciebie na ogrodzie ciekawego ,może też coś dosadzałaś ? Pochwal sie troszeczkę , nie bądż taka.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hiacynty, to takie małe kwiatuszki, a tak cieszą :-)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Masz rację - co roku kupuje się mnóstwo różnych roślin, a ogród wydaje się być z gumy i wciąż dzielnie przygarnia kolejne kwiaty. Ja nie wiem jak to się dzieje, ale niby nie mam już miejsca, a jak pomyślę ile jeszcze upchnęłam, to się za głowę łapię ;:oj
Kolejne rośliny w drodze, a ja już teraz chodzę z każdą roślina dookoła ogrodu i zastanawiam się gdzie wetknąć, ale pewnie i tamto nowe się zmieści. Trochę mnie ratuje konieczność poszerzenia rabaty, bo byłoby źle ;:306
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

Witaj. ;:3
Masz duże plany co do nasadzeń.Już sobie wyobrażam jaki ogródeczek będzie śliczny.
Ja w tym roku tak bardzo nie szaleję coś nie coś dokupiłam.
Dokupiłam gipsówkę białą i rózową i miałam dylemat gdzie posadzić ale jakoś upchnęłam.
Skusiłam się na trójsklepkę i lilie Friso, Salamon Stargazer ,Friso ale tą chyba mam też nie mam pewności.
Różę Pashminę chciałabym jeszcze sprawić sobie Rose Eden ,ale tą zamówię sobie w prezencie.
Czekam na zamówienie z B.R.,zamówiłam siostrze na imieniny trochę roslinek w prezencie a przy okazji skusiłam się na 4 jeżówki.
Ach zapomniałabym kupiłam jeszcze 2 różyczki w Biedr.
0statnio byłam w Aldiku i wpadły mi do koszyka 2 Lantany.
W moim ogrodniczym pojawiły się clematisy wypatrzyłam tylko jednego Shin-shigyoku.
Sama widzisz nie szalałam w tym roku :wink: tylko troszeczkę....
Pozdraawiam ;:167
Ela
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne hiacynty! ja też dokupiłam na jesieni i ładnie wychodzą chociaż kwiatki mają raczej skromne. Jedna odmiana nie wyszła więc wykopałam doniczkę żeby sprawdzić dlaczego, ale są cebule i nawet kiełkują no to zakopałam z powrotem i ciekawa jestem czy i kiedy zakwitną :D
Elu to co będziesz robiła w ten weekend skoro nie będziesz się nudziła :?: ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko ,założyłam w zeszłym roku ogrodowy zeszyt , w którym to zapisuję rośliny , ich miejsce w ogrodzie ,ale i odmiany żeby nie kupowac podwójnie . Tegorocznych pozycji jest już sporo i sama jestem ciekawa jak będą wyglądały zapiski na jesieni. ;:306

Ewuniu ,Twoje sasanki są cudne ,u mnie niestety kiepsko rosną .W zasadzie z większością drobnych roślinek mam problem , ale wydaje mi się , że wynika to głównie z tego ,iz nie mogę poświęcić im tyle czasu i uwagi ile potrzebują . :oops:

Eiu , troszkę jednak sie tego nazbierało a do jesieni jest dużo czasu ,więc pewnie nadrobisz spokojnie . :;230

Marysiu , u mnie też jesienne nasadzenia cebul wychodza nierówno i kiepsko kwitną a powinno być odwrotnie .A w weekend bedę na naukach serowarskich .Wniosek ? Mam chyba za mało jeszcze obowiązków .Nie miała baba kłopotu , kupiła sobie prosie . ;:223
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja wiele roślin celowo kupuje po kilka sztuk, bo to dobrze wygląda na rabatach, ale zrobiłam juz powtórne zakupy niektórych drogich odmian irysów i jestem zła na siebie, bo mogłam mieć zamiast nich inne odmiany. W tym roku wszystko podpisze znacznikami, a później zrobię spis w zeszycie tak jak Ty ;:108 ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

E tam za mało od półtora roku co drugi tydzień biorę mleko od miejscowych gospodarzy i robię ser typu koryciński ;:333 Wszyscy go lubimy i kupny ser nam już tak nie smakuje. Zaraziłam tym koleżankę ze wsi i dlatego robimy ser na przemian co drugi tydzień :heja Nie zmarnuj wiadomości z kursu i koniecznie rób sery!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Tak, tak, Marysia nie tylko koleżankę ze wsi zaraziła, mojego M też, teraz i ja koryciński wcinam, pycha ;:215
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej ,hej . Witam :wit Wróciłam właśnie z warsztatów serowarskich .Głowę mam tak nabitą wiadomościami ,że będę układała je długo . Teraz to tylko brać się za robotę i próbować robić własne sery .Niby proste ale wymaga wprawy i czasu a z tym ostatnim najtrudniej . Zobaczymy ,ponoć nie święci garnki lepia .Zacznę od prostych receptur .W razie co , będe się podpytywać Marysi .

Marysiu , mam nadzieję że pomożesz jakby coś nie wychodziło .

Iwonko ,zawsze co tylko mogę robię sama . Wiadomo że nie zawsze na wszystko jest czas .Warto jednak próbować i odkrywać nowe możliwości .Czy się zarażę ,nie wiem , zobaczymy , czas pokaże .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu podpowiem, ale Ty już kształcona a ja samouk. Ja się uczyłam na YT :;230 i robię tylko typu koryciński, ricotta i raz robiłam mozarellę ale parzy w palce :;230
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Elu o serach nic nie podpowiem, nie robię. ;:oj . Jak ty już zrobisz z prostych receptur na początek ,chętnie spróbuję. ;:168 . Ja dziś działkowałam, nareszcie jestem w lepszym humorze. :heja Po deszczu chwasty same wyłaziły ;:oj a było tego sporo. Jutro jak pogoda pozwoli też pojadę. ;:128
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu [/b ,dzięki .Masz praktykę i to się głównie liczy Zanim powiem że umiem robić sery upłynie na pewno sporo czasu bo właśnie praktyka czyni mistrza a Ty ją właśnie masz.

Zeniu ,jak ja Ci kochana zazdroszczę tych wyjazdów .Sobotę i niedzielę spędziłam bardzo fajnie bo oprócz nauki byłam też na spacerze połączonym ze zwiedzaniem obiektów zabytkowych .Pierwszy raz zdarzyło mi się słuchać przewodniczki z taką ogromną przyjemnością .Malutka ,drobna kobietka potrafiła przekazać swoją ogromną wiedzę w przepiękny sposób ,pieknym językiem , z dowcipem , uśmiechem,widać było że kocha to co robi .Szczęściara . Oczywiście ,nie byłabym sobą gdybym nie przywiozła jakiegoś badyla , a trafił mi się kasztan jadalny , którego miałam na liście zakupowej ,więc bez skrupułów zabrałam go z sobą :heja .Zmartwiłaś mnie że po deszczach przybywa chwaściorów , bo kiedy ja będę pieliła ? ;:202 Wnioskuję , że M Ci się wykurował i masz już jakiś pożytek .No i dobrze , w końcu po zimie należy Ci się odpoczynek i przyjemność .Sciskam ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie .Wróciłam z ogrodu bardzo zmęczona .Pogoda była w kratkę .Momentami jak słońce zachodziło i mocno wiało było nawet zimno.Rano mocno padało , ziemi ciężka do pielenia .Zielsko mam wszędzie ,co dałam radę to zrobiłam .na czysto wykończyłam dwie rabaty , trzecią prawie . Zostały cztery plus jagodnik i nie wiem kiedy to zrobię .Będę nadganiała w majówce .Kilka zdjęć zrobił syn jak po mnie przyjechał bo zabrał na szczęście aparat .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”