- nie tylko u "Opiekuna", zaglądający "nie Kaktusiarze" do wątków "Kaktusiarzy", również doceniająTaki widoczek,to u każdego kaktusiarza oczy się śmieją, / ... /
Na parapecie DAK
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na parapecie DAK
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tutaj już pełna wiosna! Pięknie 
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Zimowanie to miały chłodne - przy uchylonym balkonie (choć ta zima była trochę za ciepła), tylko Echinopsis i Mammillaria na początku marca zostały wystawione na cieplejszy słoneczny parapet by się aklimatyzowały do światła i trochę ciepełka, ale ja mam ich mało, to mogłam im takie komforty organizować.
Przestawiłam też wtedy feraki na cieplejsze i słoneczne stanowisko, bo je w zeszłym sezonie za wcześnie na chłód wystawiłam.
Dziś więc poszły na balkon wszystkie wielkoludy. Wszystkie one pójdą na patio do pracy, ale by się nie poprzypalały tam, to je dziś zaczęłam hartować, ale feraki to wystawię dopiero w maju.
Przestawiłam też wtedy feraki na cieplejsze i słoneczne stanowisko, bo je w zeszłym sezonie za wcześnie na chłód wystawiłam.
Dziś więc poszły na balkon wszystkie wielkoludy. Wszystkie one pójdą na patio do pracy, ale by się nie poprzypalały tam, to je dziś zaczęłam hartować, ale feraki to wystawię dopiero w maju.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
No pięknie, coraz piękniej bym nawet powiedziała, już pąki i "bazie". Super 
- DAK

Dziś już wszystkie powędrowały na stałe stanowiska letnie (świąteczny ogródek wiosenny został zagospodarowany przez kaktusy). Są tam Notocactusy, Mammillarie, Coryphanthy, astraki i inne drobiazgi - jednym słowem taka różnorodna zbieranina.
Niestety miejsca na nowości już prawie nie ma
. Jaką ja silną wolę będę musiała wykazać w Jaszowcu
- przecież mnie tam skręci, że nie będę mogła nic ze sobą z powrotem przytargać.
Wiosna zapowiada się ciekawie, maleństwa ledwie postały odrobinę na słoneczku i codziennie widzę nowe pączuchy. A oderwać mnie od nich trudno ciągle wgapiam się w poszukiwaniu coraz to nowych "kropeczek" i "kłaczków" ;)

Niestety miejsca na nowości już prawie nie ma
Wiosna zapowiada się ciekawie, maleństwa ledwie postały odrobinę na słoneczku i codziennie widzę nowe pączuchy. A oderwać mnie od nich trudno ciągle wgapiam się w poszukiwaniu coraz to nowych "kropeczek" i "kłaczków" ;)

- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Cóż to za piękne widoki!
Cierpliwie czekaliśmy na nie całą dłuuugą zimę, teraz jest nagroda - pąki a wnet pierwsze kwiaty. Doskonale!
Cierpliwie czekaliśmy na nie całą dłuuugą zimę, teraz jest nagroda - pąki a wnet pierwsze kwiaty. Doskonale!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Hej! A zraszasz już lub podlewasz? Czy póki co na sucho?
Ja tak patrze na Twoje rośliny i na pogodę na najbliższy tydzień to mam ochotę wywalić swoje kaktusy na zewnątrz.
Grubosze i kaudeksy bym jeszcze w domu przytrzymał trochę, bo na nie jeszcze trochę za zimno, ale resztę mam ochotę wyeksmitować.
Może jutro się przełamię, bo dziś nieśmiało wystawiłem tylko cztery sztuki na balkon...
Pozdrawiam!
Ja tak patrze na Twoje rośliny i na pogodę na najbliższy tydzień to mam ochotę wywalić swoje kaktusy na zewnątrz.
Grubosze i kaudeksy bym jeszcze w domu przytrzymał trochę, bo na nie jeszcze trochę za zimno, ale resztę mam ochotę wyeksmitować.
Może jutro się przełamię, bo dziś nieśmiało wystawiłem tylko cztery sztuki na balkon...
Pozdrawiam!
- DAK

U mnie już prawie całe towarzycho na dworze (oprócz feraków, bo mi w zeszłym roku z chłodu F. glaucescens zrzucił pąki. to do maja postoją na ciepłym słonecznym parapecie). Reszta nie tylko zraszana, ale i po łyżce ciepłej wody do gleby dostały. Nawet grubosze od ponad tygodnia stoją na odkrytym balkonie, bo wolę by się do słońca wolniej przyzwyczajały niż potem taki szok. U mnie na parapetach jest zawsze o co najmniej 2 stopnie więcej niż zapowiedzi pogodowe (III piętro i osłony z poliwęglanu). W prognozach na najbliższe 2 tygodnie min. temp. podają u mnie nie mniej niż 6 stopni, więc to całkiem ciepło. Jak już były wystawione za okna to bywały min. temp. ok. 2 - 3 stopni nad ranem, ale wtedy były jeszcze o suchym pysku.
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Ale widoki...zapowiada się bardzo ciekawie 
Ładny ten grubasek notocactus
jakiego koloru ma kwiaty ?
- Aileen

- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolorowe kropeczki bardzo cieszą, naprawdę wcześnie wystartowały Twoje roślinki - Super

A nie żałuj sobie i kup coś fajnego, napisałaś ?prawie? a więc coś się jeszcze zmieściDAK pisze:Niestety miejsca na nowości już prawie nie ma
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
I pomyśl sobie, jak Ty będziesz wyglądała taka skręcona? Nie możesz na to pozwolić. Tym bardziej, że - co słusznie zauważyła Lidia - "prawie" czyni wielką różnicęDAK pisze:Niestety miejsca na nowości już prawie nie ma. Jaką ja silną wolę będę musiała wykazać w Jaszowcu
- przecież mnie tam skręci, że nie będę mogła nic ze sobą z powrotem przytargać.
Czekamy na Twoje kwitnienia, co najmniej tak piękne, jak w poprzednim sezonie, a mogą być nawet i jeszcze piękniejsze, przyjmiemy i takie
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Nowości też przyjmiemy 
- DAK

Zapowiedzi coś stoją w miejscu. Trochę czerwonych kropek na medio, chamakach, ale nawet rebucje coś nie chcą w tym zimnie wystartować. Gymnole też ospałe, a niektóre mocno poczerwieniały i słabo się wypełniają.
Davidzie, notek to N. roseoluteus, więc jak na niego przystało różowy z żółtawym środkiem.

Najpiękniej to teraz wyglądają te cierniste lub kolorowe:

Davidzie, notek to N. roseoluteus, więc jak na niego przystało różowy z żółtawym środkiem.

Najpiękniej to teraz wyglądają te cierniste lub kolorowe:

- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nawet bez kwiatów jest bardzo ładnie u Ciebie. 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10