Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Jaki piękny storczyk, o matko ;:oj a ten czerwony kwiatek wielkanocny też cudo obsypane czerwonymi kwiatuszkami--cudo ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arku - melduję, że nadrobiłam zaległości :wit
Twoja kolekcja pięknie odbudowana - śliczna i energetyczna !!
Zdecydowanie masz intuicję i rękę do kwiatów ;:108
Diffenbachie rozwijają kolejny trzeci liść,stanowisko przy kaloryferze im służy
chyba jednak dlatego,że mają regularnie wilgotną ziemię,zraszane liście i światło rozproszone.
Dokładnie tak jest - diffenbachie bardzo lubią się wygrzewać, nawet w pełnym słońcu.
Widziałam jak rosną w warunkach naturalnych, nawet bez osłony od promieni słonecznych.
Ale pod warunkiem, że mają zapewnione nie tyle częste podlewanie, co odpowiednią wilgotność.
Twoje to okazy zdrowia ;:167
Chcę jeszcze powiedzieć, żebyś absolutnie nie miał wyrzutów sumienia
z powodu pieniędzy wydanych na nasze pupilki !!
To daje dużą radość nie tylko Tobie :lol:
Twój poczet storczyków to bajka ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Arku jak do Ciebie wchodzę muszę opaskę na oczy nakładać, masz przecudne widoczki i te piękno na zdjęciach. ;:167
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Dorotko - Żanett-ko - Anko - Lucy - Pati - Basiu - Alinko - Justynko - Karolinko - Ewo - Kasiu

Dorotko - Bardzo się cieszę z kolejnej Twojej wizyty w moim wątku jak i z tego,że spodobała Ci się moja ekspozycja.Dziękuję ;:180 ;:196

Żanett-ko - Bardzo miło czytać co piszesz ;:196

Anko - Cieszę się,że i Tobie spodobało się to wszystko co zamieściłem na swoich zdjęciach i za to duża ;:196

Lucy -
onectica pisze:Wypatrzyłam w jednej z aranżacji piękną sansevierię - aż szkoda, że taka piękność tak schowana głęboko 8-)

"taka piękność"schowana tylko na czas robienia zdjęć aranżacyjnych a jej stałe miejsce jest na półce a aktualnie po przesadzeniu i rozdzieleniu jej i podzieleniu na trzy stoi na parapecie na słońcu aby każda z nich mogła szybciej się przyjąć.Poniżej zdjęcia:

Obrazek Obrazek

Pati - Tak i mnie się podoba kolor dendrobium ;:108

Basiu - No rzeczywiście szkoda ale nie przejmuj się bo jeszcze nie jedna okazja Ci się nada - Za wszystkie komplemenciki duża ;:196

Alinko - Za wszystkie Twoje komplemenciki duża,duża ;:196

Justynko - Twoje słowa to miodzio na moje serducho ;:196 a dobrze wiedzieć,że pachnących jest dużo więcej ;:108

Karolinko- Cieszę się,że podobają Ci się moje roślinki bo i mnie również :tan

Ewo - Za Twój post duża,duża buźka ;:196 ;:196 i obiecuję,że nie będę żałował pieniędzy na "nasze pupilki" o ;:185

Kasiu -
Kasiula17 pisze:Arku jak do Ciebie wchodzę muszę opaskę na oczy nakładać, masz przecudne widoczki i te piękno na zdjęciach. ;:167
No to jak Ty widzisz te "przecudne widoczne" z opaską na oczach :?: ;:306

Multum radochy sprawiłyście mi swoją liczną wizytą w moim wątku za co bardzo a bardzo Wam ;:180 Pozdrawiam Was Wszystkie gorąco i zapraszam do kolejnych odwiedzin i pisania równie sympatycznych i miłych postów :wit

Wspomnienie minionych świąt.
Anturium miniaturowe znowu kwitnie.
Zarośnięte bonsai Retusa-szczepki bonsai.
Hiacynt z przeceny.
Młoda peperomia.
Scindapsus aureus się odradza.
Sansewieria podzielona.
Nie śpieszmy się-prymulki.
Chimeryczny "Stefanek".

Święta Wielkanocne minęły ale na rynku spotkać jeszcze można po przecenie Rhipsalidopsisy-Wielkonocniki w innych kolorach niż czerwony,no i mnie udało się trafić jeszcze na biały i fioletowy-ten ostatni jeszcze nie zakwitł bo brak mu słońca?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Anturium Miniaturowe-zakwitł kolejny młody kwiat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Bonsai Fikus Retusa z nową czuprynką przed podstrzyżynami-jeden z dwóch,które przeżyły po raz trzeci wakacyjne przelewanie oczywiście po szybkiej wymianie podłoża na nowe.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Młode zeszłoroczne szczepki z podstrzyżyn bonsai Fikusa Retusa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Kolejny hiacynt tym razem hodowany w ziemi kupiony za pół ceny.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Peperomia obtusifolia-/okrągłolistna/, młoda roślinka wyhodowana z młodego pędu macierzystej z nowym młodym listkiem.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Scindapsus aureus wypuścił młode listki po odcięciu trzech górnych pędów,które już dawno się ukorzeniły i przyjęły i wypuszczają młode listki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jedna z sansewierii nieco się rozrosła i trzeba ją było podzielić na trzy sadzonki.Jedna poszła w świat,dwie pozostałe stoją tymczasem na parapecie aby dostarczyć im w tym czasie więcej słońca.

Obrazek

Obrazek

Zeszłoroczne Primule obconiki-/kubkowate/na nowo kwitną już od lutego po krótkim zimowym odpoczynku.
Nie spieszmy się z ich wyrzucaniem bo z powodzeniem mogą cieszyć nasz wzrok swoimi kolorowymi sympatycznymi kwiatuszkami nawet przez okres dwóch do trzech lat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Pachnący ale chimeryczny "Stefanek"-/Stephanotis/ zakwitł po wielu przejściach i wielu wysiłkach w tym kierunku robionych ale po świątecznych porządkach przekładany z miejsca na miejsce i niestety dotykany non-stop z konieczności zdążył już w zamian za niewygody zrzucić jeden kwiatostan i przymierza się do zrzucenia kolejnych dwóch.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i życzę miłych wrażeń :wit
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Piękny bukiet wielkanocników ;:167
Piękny bukiet sansewierii ;:167
A na Twoje pięknie kwitnące anturium patrzę z sentymentem, bo już nie mam ...
No i na końcu jeszcze wieeelkie ;:138 dla stefanka !!
Zazdroszczę cudnego widoku i zapachu :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

A ładnie to tak? Najpierw nie każesz mi się przejmować, że przegapiłam kupno wielkanocników, a potem pokazujesz tak pięknie kwitnące? Są po prostu śliczne ;:167 . Takie prymulki też darzę dużym sentymentem :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ja do Twojego wątku żadnych opasek nie zakładam, wręcz przeciwnie - gały mi nie raz rosną do rozmiaru spodków :wink:

Stefanek - rewelka! ;:138 A sansevierie śliczne ;:173 I fajne w nich jest to, że się tak chętnie rozrastają.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Najładniejszej roślinki nie wskażę, bo wszystko pięknie się prezentuje ;:215
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Hej! Zainteresowały mnie Twoje wpisy o prymulach. Mam jedną zakupioną w tym roku i myślałam ją wyrzucić po kwitnięciu, ale skoro jeszcze może zadziwić. Napisz coś więcej co z nią robisz po kwitnięciu i jak zimujesz.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Halinka :wit
Witam Cię jako mojego nowego Gościa.Fajnie,że trafiłaś do mojego wątku ;:138
Przechodzę do rzeczy-otóż po przekwitnięciu koniecznie trzeba wyciąć zeschnięte kwiatostany i usuwać stopniowo żółknące liście.Nie ogałacać do ostatniego bo czymś roślinka musi oddychać?
Podlewać regularnie ale nie obficie ale i nie przesuszać.Nawozić rzadko-raz na dwa,trzy miesiące od wiosny co drugi tydzień-wystarczy nawóz uniwersalny,ja stosuję Bioflorin w dużym rozcieńczeniu ale trzeba się za nim nachodzić by go kupić.
Na wiosnę dobrze jest wymienić podłoże na nowe próchnicze-może być ziemia uniwersalna do kwiatów.Ja w tym roku nie wymieniałem podłoża z braku czasu no i jedna z nich-co widać na ostatnim zdjęciu,ta niebieska jest słabsza.
Najlepszych dla nich stanowiskiem od wiosny do wiosny jest południowe u mnie jest wschodnie czyli dostateczne.
"I to by było na tyle",życzę sukcesów w hodowli a satysfakcja z dwu czy też trzyletniej ich hodowli gwarantowana ;:108
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłych prymulkowych kolorowych snów ;:19 -dobranoc.
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 14:19

Post »

:wit
Czy te "wielkanocniki" pomijając różnice w wyglądzie kwiatów, są identyczne jak "grudniki"? Tzn. czy po ich przekwitnięciu laik będzie mógł je między sobą rozróżnić?
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Awatar użytkownika
luna1202
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 09:54

Post »

U Ciebie jak zwykle piękne okazy, szczególnie mi wpadły w oko Rhipsalidopsisy i Stefanek :D
Pozdrawiam :wit
Anna
Mój wątek --> U Ani
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Skarpetka :wit
skarpetka pisze::wit
Czy te "wielkanocniki" pomijając różnice w wyglądzie kwiatów, są identyczne jak "grudniki"? Tzn. czy po ich przekwitnięciu laik będzie mógł je między sobą rozróżnić?
Laik będzie je mógł między sobą rozróżnić po wyglądzie liści a właściwie po spłaszczonych pędach/łodygi,które przejęły funkcję liści/ bo trudno jest nazwać je liśćmi,które występują między innymi u grudników i wielkanocników czyli kaktusów epifitycznych.

Spłaszczone pędy Grudnika mają na obwodzie wypustki zbliżone wyglądem do kolców.

Wielkanocnik zaś nie posiada ich a jego spłaszczone pędy mają kształt owalny-patrz zdjęcia poniżej

.....................................Grudnik...................................................................................Wielkanocnik

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Areczku, zobaczyłam wszystkie fotki Twoich roślin i czuję... że będziesz odpowiedzialny za moją depresję. Ja nie mogę osiągnąć takiej perfekcji, choć bardzo się staram. Więc psycha mi siada :;230 Obiecuję sobie, że tu więcej nie zajrzę. No ale jak bym mogła sobie darować?
Wielkanocniki - rewelacja!
Bonsai -rewelacja!
Stefanotis - rewelacja!
... mam wymieniać dalej?

A teraz pytanie do mistrza ;:180 ;:180 ;:180 Idąc za wskazówkami dotyczącymi różnicy pomiędzy wielkanocnikiem a grudnikiem, to ja mam chyba wielkanocniko-grudnika. Bo liście (pędy) ma wielkanocnikowe, a kwiaty raczej grudnikowe. Kwitnie od końca listopada do maja. Mistrzu, co Pan na to...?

Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Janeczko-witaj :wit
Wiesz co,ja na Ciebie czekam zawsze z utęsknieniem jak dziecko na nową zabawkę i promieniuję radością widząc Twój wpis w moim wątku i skaczę z radości niemalże do sufitu :tan :tan :tan
Tylko czy Ty zjawiając się u mnie tak rzadko musisz zaczynać od łamania mi mej biednej łepetynki łamigłówkami :?:
Wystarczyłoby kupić grudnika z typowymi dla niego pędami mającymi na obwodzie wypustki wyglądem zbliżone do kolców a nie jakąś tam hybrydę bez wypustek jak u wielkanocnika i w dodatku kwitnącą od listopada do maja-no świat jeszcze do dziś takiej nie widział ;:306
A tak całkiem serio Janeczkoprzyglądając się pędom Twojego grudnika to istotnie są one kształtem zbliżone do tych jakie ma wielkanocnik ale tylko zbliżone bo widać na ich obwodzie coś w rodzaju zawiązków niby "kolców" jakie widoczne są ewidentnie na przedstawionych przeze mnie w poście powyżej zdjęciach u grudnika.
Z tego wniosek,że istnieje pewna różnica w budowie anatomicznej pędów kaktusów epifitycznych jak w przedstawionym przez Ciebie przypadku ale dla mnie "mistrza" przez małe"m" są one do rozróżnienia pomiędzy tymi dwoma :wink:-tylko nie posądź mnie proszę o zarozumialstwo bo bardzo mi do niego daleko.
Raz jeszcze pragnę wyrazić swoją ogromną radość z wizyty jaką mi dzisiaj złożyłaś i serdecznie Ci za nią podziękować,jak również za przemiły w treści pościk ;:180 ;:180 ;:180
do podziękowań dołączam multum ;:196 ;:196 ;:196 -ków i życzę miłego weekendu ;:3
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”