Pomidory pod folią cz. 3
-
- 50p
- Od: 25 sie 2011, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3
Jerry chyba masz rację co do obornika, w pierwszej fazie wzrostu moje pomidory rosną jak szalone, dużo liści, niczym dżungla. Zastanawia mnie teraz jak wybrnąć, czym mogę tę ziemię trochę zepsuć?
Anna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja, gdybym miała taką sytuację, mieszałabym glebę z tunelu z torfem odkwaszonym i tak bym zasypywała dołki z sadzonkami (pół na pół)
Asia

Asia
- malowanalala
- 100p
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może trochę piasku rzecznego. Bardzo neutralny.annakaja pisze:Jerry chyba masz rację co do obornika, w pierwszej fazie wzrostu moje pomidory rosną jak szalone, dużo liści, niczym dżungla. Zastanawia mnie teraz jak wybrnąć, czym mogę tę ziemię trochę zepsuć?
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
A ja zaczęłam od 4 dni codzienny "bieg" z sadzonkami do foliówki na dzień i wieczorem z powrotem do domu .Na szczęście mam tylko 3 tace -na każdej 75 doniczek . Widac ewidentnie jak korzystny wpływ na sadzonki ma naturalne , " w dużej" dawce światło.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Teraz gdy dzień coraz dłuższy i słońca więcej to sadzonki w oczach będą rosły,
byle im zapewnić jeszcze odpowiednią wilgotność
Trzeba tylko uważać aby zimnego powietrza nie złapały w tych przelotach bo przyhamują wzrost.
Aaaa, no i przy okazji zobaczysz też jaki korzystny wpływ na 'figurkę' ma takie codzienne bieganie ...

byle im zapewnić jeszcze odpowiednią wilgotność

Trzeba tylko uważać aby zimnego powietrza nie złapały w tych przelotach bo przyhamują wzrost.
Aaaa, no i przy okazji zobaczysz też jaki korzystny wpływ na 'figurkę' ma takie codzienne bieganie ...

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
jerry na szczęście mam krótki dystans jakieś 40 metrów więc sadzonki nie powinny sie przeziębić
a to "bieganie" praktykuję już kolejny sezon więc świadoma jestem jak bardzo korzystne jest to dla roślin.

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Mój pomidorowy szał podfoliowy na dobre zacznie się ok.12-14 kwietnia, kiedy będę sadził pomidory siane 11 lutego do tunelu. Powoli, ale zaczyna im się robić ciasno.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 sty 2012, o 00:33
Patrząc na zapowiadaną pogodę zastanawiam się czy po pomidorów w tym tygodniu nie wysadzić do szklarni?
Ktoś widzi jakieś przeciwwskazania?
Pomidory posadzone 28 lutego czekają w domu na parapecie. Szklarnia mała 5 m2 z poliwęglanu. W nocy mogę utrzymać temperaturę powyżej 10C (farelka + termostat).
Ktoś widzi jakieś przeciwwskazania?
Pomidory posadzone 28 lutego czekają w domu na parapecie. Szklarnia mała 5 m2 z poliwęglanu. W nocy mogę utrzymać temperaturę powyżej 10C (farelka + termostat).
Wierzba75, ja też jestem w okolic Łodzi i prognoza wskazuje na ochłodzenie w drugiej połowie tygodnia. Ja bym jednak poczekał jeszcze. Z drugiej strony masz stosunkowo niewielką szklarnię, więc koszt jej ogrzania nie powinien być jakiś bardzo duży, zwłaszcza że poliwęglan powinien lepiej trzymać ciepło niż typowy tunel foliowy. Światła jest na pewno wystarczająco i temperatura w dzień nie będzie problemem, a może nawet będzie trzeba wietrzyć. Natomiast pomidor nie toleruje chłodów w nocy i jeżeli trafi się duża ilość nocy z niską temperaturą, to rzecz warta rozważenia, to rachunek za prąd. Sadzonki z 28 lutego zapewne dadzą radę jeszcze z tydzień poczekać.
-
- 10p - Początkujący
Fakt, prognoza się pogorszyła, ale po nadchodzącym weekendzie już wygląda optymistycznie.
W niedziele lądują w szklarni. Jaką temperaturę minimalną radzicie utrzymywać? 10 stopni, czy można niżej?
Tak, aby nie opóźnić owocowania.
W niedziele lądują w szklarni. Jaką temperaturę minimalną radzicie utrzymywać? 10 stopni, czy można niżej?
Tak, aby nie opóźnić owocowania.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Ja tez kupiłam farelkę do szklarni, ale chyba nie miałabym jeszcze odwagi posadzić ich na stałe, owszem zanoszę na dzień, ale wracają na noc do domu.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
- 10p - Początkujący
A czego się bać? Chyba tylko kosztów ogrzewania 
Zależy, jaka moc farelki i jaka wielkość szklarni.
Ja mam jeszcze dodatkowo termostat, więc farelka włącza się, jak jest poniżej zadanej temperatury.
Z tego co obserwowałem, nie pracuje za często.
Planuję przesadzać do szklarni w tę sobotę.

Zależy, jaka moc farelki i jaka wielkość szklarni.
Ja mam jeszcze dodatkowo termostat, więc farelka włącza się, jak jest poniżej zadanej temperatury.
Z tego co obserwowałem, nie pracuje za często.
Planuję przesadzać do szklarni w tę sobotę.
Gratuluje kol. Wierzba odwagi, biorąc pod uwagę, że temp. nocne będą zbliżać się do zera według prognoz pogody dla Łodzi.
Ale sadź, zobaczymy efekty
Co prawda siałem wcześnie rozsadę w tym roku 08.03, ale z zamiarem wysadzenia z kwitnącym gronem, wiec ja poczekam bliżej maja
Ale sadź, zobaczymy efekty

Co prawda siałem wcześnie rozsadę w tym roku 08.03, ale z zamiarem wysadzenia z kwitnącym gronem, wiec ja poczekam bliżej maja