Ja ze swoimi zaczekam aż temperatury będą mocniej plusowe bo pomimo tego, że rośliny zahartowane, że przyzwyczajone to coś wypaść może. A szkoda by było...
Zbieranina Wiśni
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zbieranina wisni
Na odkrytym balkonie?
Ja ze swoimi zaczekam aż temperatury będą mocniej plusowe bo pomimo tego, że rośliny zahartowane, że przyzwyczajone to coś wypaść może. A szkoda by było...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Aileen

- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajna tacka, niezłe ?, przysmaki?
, ja beznumerkowce chętnie przygarnę , absolutnie mi nie przeszkadzają
Jak się trzyma obóz na balkonie ?
Pozdrawiam Lidia
Jak się trzyma obóz na balkonie ?
Pozdrawiam Lidia
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Obóz na balkonie bez wpadki poradził sobie z przymrozkami. Swoją drogą większość prognoz okazała się nieco chybiona, przymrozek tak właściwie był przez dwie noce - raz było wspomniane poprzednio -3 stopnie, następnej nocy -1. I tym sposobem, plus dwa mroźne tygodnie w styczniu, tyle zimy widziałam tego roku.
I na pytanie/obawę Henryka o odkryty balkon postaram się sprecyzować. Balkon nie jest całkowicie odkryty, w sensie, że wiatry hulają niemiłosiernie tam i z powrotem, a deszcz uparcie zacina w okno. Balkon jest częściowo "wciśnięty" w dom, osłonięty po bokach poręczą, a od góry dachem domu - przy standardowym deszczu nie pada na rośliny (baaardzo rzadko, a nigdy wiosną, zdarza się, żeby deszcz siekł aż pod ścianę). Wiele razy przekonałam się, że rośliny (niekoniecznie kaktusowe) na tym balkonie pozostają niewzruszone przymrozkami, nawet jeśli w ogródkach wszystko zapada już wtedy w sen zimowy. W pewnym sensie czuję ten balkon i dlatego wyrzucenie tam kaktusowa nastąpiło tak wcześnie.
Za to poczyniłam inne szaleństwo - wysiałam. W dodatku przez Marka (czarny) zamiast dwóch gatunków, wysiałam 20
. No nie powiem, wyłazić, wyłażą bąble. Co będzie dalej, tego nie wie nikt
. Możecie trzymać kciuki.
I na pytanie/obawę Henryka o odkryty balkon postaram się sprecyzować. Balkon nie jest całkowicie odkryty, w sensie, że wiatry hulają niemiłosiernie tam i z powrotem, a deszcz uparcie zacina w okno. Balkon jest częściowo "wciśnięty" w dom, osłonięty po bokach poręczą, a od góry dachem domu - przy standardowym deszczu nie pada na rośliny (baaardzo rzadko, a nigdy wiosną, zdarza się, żeby deszcz siekł aż pod ścianę). Wiele razy przekonałam się, że rośliny (niekoniecznie kaktusowe) na tym balkonie pozostają niewzruszone przymrozkami, nawet jeśli w ogródkach wszystko zapada już wtedy w sen zimowy. W pewnym sensie czuję ten balkon i dlatego wyrzucenie tam kaktusowa nastąpiło tak wcześnie.
Za to poczyniłam inne szaleństwo - wysiałam. W dodatku przez Marka (czarny) zamiast dwóch gatunków, wysiałam 20
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzymam kciuki i proszę o pokaz bąbli 
Piękne wielkie i wyrośnięte.
Teraz tylko pokaż ufobąbelki (siewki kaktusów przypominają mi ufoludki).
Coś czuję, że to będzie świetny sezon
Teraz tylko pokaż ufobąbelki (siewki kaktusów przypominają mi ufoludki).
Coś czuję, że to będzie świetny sezon
To całe szczęście, że rośliny na balkonie żyją, ogólny niepokój zapanował z ich powodu. A swoją drogą lubisz ryzyko
No to czekamy teraz na zdjęcia maluszków.
- hen_s

Dziękuję za wyjaśnienie tematu balkonowego.
I oczywiście trzymam kciuki za powodzenie w wysiewach!
I oczywiście trzymam kciuki za powodzenie w wysiewach!
-
wisnia897

Wiesz, Basiu, gdybyś mi teraz dała dowolny inny, nieznany mi balkon u kogoś innego, wtedy za nic bym tam tak wcześnie roślin nie wyrzuciła
.
Ufobąble, jak to ufobąble, małe i łyse. Wysiałam w zeszły czwartek (17.03.), pierwsze sztuki wyszły dwa dni temu, więc to takie minibąbelki są. Na 22 gatunki u 6 jeszcze nic nie wyszło. Dzisiaj rano pierwszy łebek zobaczyłam u Gymnocalycium weissianum, z kolei u G. bodenbenderianum pokazało się już 10/10.
Na zdjęciu kurczaczki G. calochlorum, G. berchtii

Ufobąble, jak to ufobąble, małe i łyse. Wysiałam w zeszły czwartek (17.03.), pierwsze sztuki wyszły dwa dni temu, więc to takie minibąbelki są. Na 22 gatunki u 6 jeszcze nic nie wyszło. Dzisiaj rano pierwszy łebek zobaczyłam u Gymnocalycium weissianum, z kolei u G. bodenbenderianum pokazało się już 10/10.
Na zdjęciu kurczaczki G. calochlorum, G. berchtii

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- ja niestety mimo, że mam obudowany balkon, na moją intuicję odnośnie wyniesienia Adenium i innych sukulentów, nie będę się zdawał i nie zaryzykuję wyniesienia roślin na balkon, aż temperatury zewnętrzne nie ustabilizują się na "dobrym plusie" szczególnie, że mieszkam na parterze, szkoda byłoby moich podopiecznych, żeby sobie brzuszków nie pomroziły - nie, nie będę ryzykował.le są po wieloletnim 'hartowaniu' i są trochę okryte, więc intuicja podpowiada mi, że dadzą sobie radę.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Dorodne roślinki, ładne bukiety musza tworzyć
Trzymam kciuki za maluchy
Trzymam kciuki za maluchy
"Małe i łyse" , ale ile radości dają
.
- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Siałem w zeszłym roku Gymnocalycium bodenbenderianum, wschodziły bardzo chętnie.
Obecnie mam tylko jedną siewkę tego gatunku, która z braku wody prawie cała się schowała pod ziemie, trzeba będize jakoś za parę dni podlać, ciekawe czy jeszcze żyje?
Gratuluję wschodów!
Obecnie mam tylko jedną siewkę tego gatunku, która z braku wody prawie cała się schowała pod ziemie, trzeba będize jakoś za parę dni podlać, ciekawe czy jeszcze żyje?
Gratuluję wschodów!
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Brawa za bąbelki
I za taki fajny balkon 
-
wisnia897

Dziękuję wszystkim za pochwałę bąbelków
Mietku, znasz swój balkon i rośliny lepiej niż ja, jestem całkowicie przekonana, że wiesz lepiej, kiedy możesz u siebie swoje rośliny wystawić na zewnątrz
, zresztą, tak jak każda inna osoba zna najlepiej warunki jakie ma na własnym balkonie, w szklarence, czy ogródku. Jak już kiedyś wspomniałam, gdybym się teraz przeprowadziła i dostała inny balkon, nie będąc pewna panujących tam warunków nie wystawiłabym moich roślin.
A teraz o moich wysiewach. Niestety, nie policzyłam przy wysiewaniu, ile rzeczywiście było nasion
.
Oficjalnie większość porcji zawierała 10 nasion. Z tego co mi wyszło mam bąbelków:
1. Gymnocalycium mesopotamicum - 11
2. Gymnocalycium denudatum v. albiflora - 2
3. Gymnocalycium uruguayense - 6
4. Gymnocalycium denudatum - 1
5. Gymnocalycium berchtii - 9
6. Gymnocalycium striglianum - 5
7. Gymnocalycium taningaense - 6
8. Gymnocalycium calochlorum - 9
9. Gymnocalycium kiesingli v.casteanum - 5
10. Gymnocalycium uebelmanianum - 4 (teraz już mam 0, bo jedna taka ciapa przewróciła pojemniczek i nie było co zbierać
)
11. Gymnocalycium ragonesei - 5
12. Gymnocalycium baldianum - 6
13. Gymnocalycium bodenbenderianum - 10
14. Gymnocalycium weissianum - 1
15. Gymnocalycium stellatum - 9
16. Gymnocalycium eurypleurum - 17 (tu chyba była domyślnie porcja 15 nasion)
17. Lo.phophora williamsi - 5
Teraz najtrudniejszy dla mnie czas: doprowadzić małe bąble do stanu małego kaktusa. Najbardziej podobał mi się wysiew G. uruguayense. Nasiona są duże, od razu duże bąble wyskoczyły i szybko pojawiły się pierwsze ciernie.
Generalnie chyba nie czuję bluesa z wysiewaniem. Znaczy się, nie pod względem technicznym, ale jakoś tak? Może cierpliwości troszkę brak? Chyba jednak wolę kupić gotowy egzemplarz, młody, mały, ale przypominający już dorosłą roślinkę.
Miałam nadzieję, że w tym roku większość kaktusowa zmieszczę na moim stole ? i owszem, zmieściło się, po dostawieniu dodatkowego stołu
W tym roku mam zamiar ograniczyć imigrację nowych roślin, muszę przypilnować troszkę tych, co mam.
Póki co, ktoś reflektuje na zbioróweczkę dorosłego towarzystwa?

Miłego wieczoru
Mietku, znasz swój balkon i rośliny lepiej niż ja, jestem całkowicie przekonana, że wiesz lepiej, kiedy możesz u siebie swoje rośliny wystawić na zewnątrz
A teraz o moich wysiewach. Niestety, nie policzyłam przy wysiewaniu, ile rzeczywiście było nasion
Oficjalnie większość porcji zawierała 10 nasion. Z tego co mi wyszło mam bąbelków:
1. Gymnocalycium mesopotamicum - 11
2. Gymnocalycium denudatum v. albiflora - 2
3. Gymnocalycium uruguayense - 6
4. Gymnocalycium denudatum - 1
5. Gymnocalycium berchtii - 9
6. Gymnocalycium striglianum - 5
7. Gymnocalycium taningaense - 6
8. Gymnocalycium calochlorum - 9
9. Gymnocalycium kiesingli v.casteanum - 5
10. Gymnocalycium uebelmanianum - 4 (teraz już mam 0, bo jedna taka ciapa przewróciła pojemniczek i nie było co zbierać
11. Gymnocalycium ragonesei - 5
12. Gymnocalycium baldianum - 6
13. Gymnocalycium bodenbenderianum - 10
14. Gymnocalycium weissianum - 1
15. Gymnocalycium stellatum - 9
16. Gymnocalycium eurypleurum - 17 (tu chyba była domyślnie porcja 15 nasion)
17. Lo.phophora williamsi - 5
Teraz najtrudniejszy dla mnie czas: doprowadzić małe bąble do stanu małego kaktusa. Najbardziej podobał mi się wysiew G. uruguayense. Nasiona są duże, od razu duże bąble wyskoczyły i szybko pojawiły się pierwsze ciernie.
Generalnie chyba nie czuję bluesa z wysiewaniem. Znaczy się, nie pod względem technicznym, ale jakoś tak? Może cierpliwości troszkę brak? Chyba jednak wolę kupić gotowy egzemplarz, młody, mały, ale przypominający już dorosłą roślinkę.
Miałam nadzieję, że w tym roku większość kaktusowa zmieszczę na moim stole ? i owszem, zmieściło się, po dostawieniu dodatkowego stołu
W tym roku mam zamiar ograniczyć imigrację nowych roślin, muszę przypilnować troszkę tych, co mam.
Póki co, ktoś reflektuje na zbioróweczkę dorosłego towarzystwa?

Miłego wieczoru
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- hen_s

Uzbierało się roślin, aż miło popatrzeć. Dwa stoły, potem będzie ich cztery, osiem...
Jak ja lubię wiosnę!
Jak ja lubię wiosnę!