Różyczki u Ewki cz. II

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. II

Post »

Zeniu - masz rację, że wiosną, gdy ruszą zwykłe targi, będzie można jeszcze coś dokupić. Z tymi targami to jednak mam trochę kłopotu. W mieście trudno o taki fajny targ, jaki pamiętam sprzed lat. Ale właśnie mi podpowiedziałaś, że warto się tam udać.
Krysiu - patrząc na straty różane po zimie, pewnie i u mnie nie zabraknie zakupów róż w donicach.
Krysiu - Leszczyno - mączka rogowa ( wióry rogowe) to taka cudowna substancja, której nie przenawozisz, nie ma obawy. Tym właśnie różni się od innych nawozów , jest całkowicie eko i całkowicie naturalny. Możesz więc sypnąć go różom, mimo, że już je nawiozłaś. Ja sypię wióry do dołów, które wykopuję, żeby różyczki posadzić. Nie ma żadnej obawy, że spalę korzenie.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

EWKA i Ty jeszcze się szykujesz na róże ;:138 ;:138 ja pół zimy wybierałam i nie wybrałam ale tak jak Ty pójdę na doniczkowe, bedę widziała jak kwitną. Byłam kiedyś w ROSARIUM w okresie kiedy kwitły, dostałam zawrotu głowy i wtedy przyjechałam tylko z 3 donicami, ale to był czas kiedy zaczynałam z różami i nawet nie wiedziałam że są raba..... angi..... histr..... ;:306 taka ze mnie była ogrodniczka ;:223
Wyjezdżam z domku po drodze wstępuję do LIDLA

:wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja wczoraj posadziłam nasze wspólnie kupione pachnidełko. Wsadziłam w kompost pomieszany z fusami, a o mączce nie pomyślałam, bo myslałam, ze nie mam. Jak szukałam pustej donicy (Małgosi sadziłam lilaki), to znalazłam w doniczce poniżej worek wiórków z zeszłego roku! ;:306 Widzisz jaki mam porządek?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ewka36jj pisze:Sylwio - jak tam Twoje różyczki? Pogoda u nas doskonała, więc praca w ogrodzie wre. Spojrzałam na stronę Zielony Front, ale tam troszkę drogo, nie sądzisz? Gdybyś potrzebowała natomiast pergole z drewna, donice i płoty, to napisz na pv, w ubiegłym roku znalazłam producenta, nie ma strony internetowej, ale z Poznania do niego niedaleko.
Większość przetrzymała zimę bez szwanku, jeszcze ich nie cięłam, czekam na te głupie forsycje :wink: Jak się nie pojawią, to po świętach ruszam z sekatorem, bo już nie wytrzymam. Odsuwana rozbudowa rusza w kwietniu, więc kilka krzewów ładnie już rozrośniętych (w tym Edeny i Aspirynę) albo zaryzykuję i wykopię, przenosząc w nowe miejsce, albo wydam pod zęby koparki. Zo do ZF - fakt nie są tanie, ale ja sobie wytłumaczyłam, że wytrzymają wszystko i nie zbutwieją. Szukałam na gwałt jakiejś podpory, a wszędzie albo było koszmarnie drogo, albo beleco, albo przesyłka tak podrażała sprawę, że blisko nas położony ZF okazał się sensownym rozwiązaniem.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez potrzebuję pergolę i donice
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, na pv wysyłam telefon do pana, od którego kupiłam pergole i donice. Jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda, wejdź na mój poprzedni wątek ( str. 30, 32,33,34).
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Pobiegłam i ja zobaczyć te donice ładne i muszę mojego M ;:196 namówić by stworzył takie dla mnie :lol: jedno jeszcze wpadło mi w oko a to ,że 21 kwietnia w zeszłym roku twoje róże były już takie cudne i listki duże a w tym wszystko jeszcze śpi
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ależ u ciebie cudnie pachnie ;:215 a widoki nieziemskie ;:138
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Slimak - masz rację. Niby zima była łagodna, ale przedwiośnie nie chce się zakończyć. Też porównywałam ten i dwa poprzednie sezony i ze smutkiem stwierdzam, że ten wypada najsłabiej, oprócz krokusów nic u mnie jeszcze nie kwitnie, a zamiast listeczków na różach są ledwie pączki. Chciałam obcinać róże, część obcięłam, a reszta czeka -bo albo pada, albo przymraża. Dziś w Poznaniu nad ranem -2 stopnie.
Wy ściskaj męża za to, że własnymi rączkami zrobi donice
Ewko - imienniczko, wpadaj częściej. Mam nadzieję, że będzie na co popatrzeć latem, bo wiosną poszalałam z zakupami :tan :tan
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Koniecznie Ewka musisz sobie posadzić na jesieni cała masę irysów żyłkowych (nie tylko jednego :evil: )! Te to dopiero są fajne! kwitną wcześniej i nie robią fochów jak krokusy i inne takie . :D
Ja co roku sadzę całą masę cebulowych wiosennych, bo tradycyjnie mam masę gości na wielkanocnym śniadaniu. No i wtedy ma być w ogrodzie pięknie i kwitnąco! A jak jest co roku? Kwitną tydzień po świętach ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś telefon odebrałam pergole i donice obejrzałam za wszystko ;:196 a mnie poszukasz w " od przybytku glowa nie boli"

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyszła dziś pierwsza dostawa ze szkółki. No i mam mieszane uczucia. Na 6 zamówionych róż, do 2 mam obiekcje. Jedna z nich ma mizerny korzeń, zresztą pędy też nie powalają urodą (z renomowanej szkółki, zresztą polecanej na naszym forum, nie ma prawa taka róża być wysłana do klienta, p.w. myślę o korzeniu ) a druga ma uszkodzone pędy. Może zbyt duże jest zainteresowanie klientów, że już nie trzeba o nich dbać? Tego się nie spodziewałam. Później wkleję zdjęcia.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia a ja wczoraj przy okazji masła kupiłam trzy róże wielkokwiatowe w polo, chciałam wczoraj się pochwalić u siebie ale fotosik nie chciał ze mną współpracować mimo że kasę dostał.
Myślę że dzisiaj będzie lepiej i pokażę.
Oj z tymi wychwalanymi szkółkami różnie bywa, ja z jedna też mam doświadczenie bele jakie

Pozdrawiam świątecznie i słonka dużo życzę
RIWIANA
200p
200p
Od: 2 lip 2015, o 15:45

Post »

A u nas róze do polo nie wjechały a ładne te róze mieli Ewa ja na jesień brałam 5 sadzonek z renomowanej szkółki i wszystkie mi zmarzły mimo okrycia.
Ewa
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewuś, szkoda że nie jesteś zadowolona z przysłanych różyczek. Może warto napisać do szkółki i zareklamować, choćby tą ze słabym korzeniem ? Mimo wszystko może ładnie się przyjmą i będą pięknie rosły :D
Możesz zdradzić (na pw) z której to szkółki. Też kiedyś się na jednej sparzyłam i już tam nie kupuję :roll:
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”