Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Brzoskwinia - sadzenie i cięcie

Post »

Bardzo prawdopodobne, że pąki schną z braku wody. Co prawda śniegu i deszczu tej zimy trochę już było, ale możliwe, że kopczyki trochę blokują dostęp wody do korzeni. Dziś przeprowadzę solidne podlenie.
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chciałbym mieć taki problem - u mnie w drugą stronę - myślę jak tutaj zdrenować teren bo korzenie co jakiś czas stoją w wodzie.
W związku z tym pytanie - orientuje się ktoś jak długo taki stan rzeczy może trwać bez szkody dla drzewek?
Awatar użytkownika
ewacampanula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 paź 2013, o 15:38

Post »

L_Morel pisze:Cześć! Postanowiłem odratować brzoskwinię, która uciekła przez dziurę w płocie. Liście i zawiązki owoców pojawiały się wyłącznie na odrostach pnia za płotem, które parę lat temu przyciąłem. Zapewne dzięki temu wybiły nowe pędy po właściwej stronie płota, które - jak rozumiem - trzeba teraz jakoś uformować, a starą część w całości usunąć i przesmarować ranę funabenem.

Bardzo proszę o podpowiedź, gdzie ciąć.
Obrazek
Widzę dwójkę kandydatów na główny pień, z lewej prosty, a z prawej już rozwidlony. Można wykorzystać oba? ;)

Nie jestem znawcą, ale staram się dużo czytać i wykorzystywać wiedzę na własnej działce (przycinam i formuję młode nasadzenia). Ja bym zostawiła jako przewodnik ten nowy prosty pęd przed płotem, a resztę wycięłabym. Z doświadczenia wiem (miałam brzoskwinię puszczoną na trzy pochyłe pnie - gdy kupiłam działkę już taka rosła), że takie pędy mogą łamać się pod ciężarem owoców (u mnie tak właśnie było). No i oczywiście ten pozostawiony przewodnik trzeba jakoś formować - skrócić gałęzie i przyginać je jak najbardziej do poziomu (najlepiej za pomocą sznurków).
Ewa
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trafnie. Leczenie rany potrwa do 3 sezonów. Ważny odstęp cięcia od pozostawionej gałęzi - 0,5 cm.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
pomidor7
100p
100p
Od: 20 lut 2016, o 14:47

Post »

Ja pryskam miedzianem. Sprawdzony.
Pozdrawiam
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Naginania gałęzi stosowało się wiele lat temu jak odmiana rosła 5-6 lat i nie wytwarzała pąków kwiatowych to w takim wypadku naginanie miało sens .
Teraz większość odmian zaczyna owocować 2-4 roku po posadzeniu a więc naginanie takich odmian nie ma sensu i jedynie takie odmiana jak Śliwa Renkloda czy stare odmiany jabłoni na podkładkach wysokich mogą zacząć owocować w 6-8 roku po posadzeniu a więc tylko w tym przypadku naginanie ma sens .
Na Śliwach , Brzoskwiniach i Jabłoniach obrywam nadmiar zawiązanych owoców aby mieć doże owoce a nie drobnicę .
W przypadku brzoskwini często przyczyną braku owoców jest przemarzanie pąków kwiatowych zimą , przemarzanie kwiatów i zawiązków wiosną podczas silniejszych przymrozków .
Bielenie brzoskwini w 40-60 % opóźni kwitnienie i zapewni co roczny zbiór owoców ale wadą bielenia może być nadmierne zawiązywanie owoców .
Najbardziej narażone na przemarznięcia są Morele , Śliwy Japońskie i Śliwo-morele a więc bez bielenia w niektórych rejonach te drzewa mogą nie owocować a później zaczynają kwitnąć Brzoskwinie , wczesne odmiany Śliw , Czereśnie, Śliwy i tu ryzyko jest mniejsze przemarznięciem kwiatów i zawiązków owocu .
Muszę dodać jeśli drzewa za wcześnie zaczną owocować zaleca się obrywanie wszystkich zawiązanych owoców aby w przyszłym roku mieć wysoki plon .
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Moja śliwa Renkloda zaowocowała już w drugim roku po posadzeniu, zresztą tak samo jak jej
koleżanki - rówieśniczki : brzoskwinia Reliance i czereśnia Burlat. Polecam te odmiany, bo
smaczne i plenne. :D Wszystkie drzewka zakupione na targach ogrodniczych w Starym Polu. :uszy
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58

Post »

A ja mam pytanie bardziej techniczne.
Czy korzenie brzoskwiń rosną bardziej w głąb ziemi czy raczej płytko ale na większej powierzchni? Pytam, bo mam kiepską ziemię na działce i pod każde nowe drzewo staram się wymieniać ziemię i teraz nie wiem czy dołek ma byc wąski i głęboki, czy może płytszy a szeroki.

Jaką powierzchnię zajmuje drzewo z koroną kotłową?
W mojej okolicy w sprzedaży są drzewka na podkładce Rakoniewickiej.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
pomidor7
100p
100p
Od: 20 lut 2016, o 14:47

Post »

Brzoskwinie mają korzenie rosnące na szerokość i dość płytko jak śliwy.

POZDRAWIAM
Pozdrawiam
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaka odmiana Renklody zaczyna u ciebie owocować w 2 roku po posadzeniu i na jakiej podkładce ewentualnie wstawce ? :?:
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Renkloda Ulena o owocach żółtozielonych, bardzo smacznych - było ich około dziesięciu,
można było się rozsmakować. ;:215 Zależało mi na nie za wysokim drzewku na działkę ROD,
więc kupiłam na siewce węgierki. :D Zawsze kupuję drzewka i krzewy u sprawdzonych producentów
i to się przekłada na przyszłe plony.
Kiedyś dostałam od koleżanki siewkę brzoskwini, na owoce musiałam poczekać 5 lat.
Sadzonka Reliance zakupiona na targach zakwitła już w pierwszym roku po posadzeniu, niestety przez suszę pozrzucała wszystkie zawiązki. Ale w drugim roku / 2015/ mogłam cieszyć
podniebienie jej owocami. Musiałam je poprzerywać, bo gałązki uginały się pod ich ciężarem.

Moja plenna brzoskwinka Reliance :uszy

Obrazek

Brzoskwinia z siewki

Obrazek
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja miałem Renklodę Ulenę z której w 5 roku miałem malutko owoców ale na ałyczy .
Z Śliw w 2 roku po posadzeniu na podkładce Węgierka Wangenheima miałem z 15 owoców tylko na Cacańskiej Lepotica niestety resztę śliw na podkładce W. W. zaczęły owocować w 3 roku po posadzeniu od ok 10 owoców do ok 4-6 kg i dopiero w następnych latach można było liczyć na konkretny plon .
Na ałyczy pierwsze owoce miałem w 3-4 roku po posadzeniu ale na Ulenie i Althana w 5 roku po posadzeniu.
Na podkładce Węgierka Wangenheima śliwy zaczynają owocować wcześniej ale żeby aż o 3 lata i w 2 roku Ulena to ja nie wiem .
A czy na pewno masz na podkładce W. W. a może np. na Pixy GF ?
L_Morel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2016, o 11:27

Post »

ewacampanula pisze:
L_Morel pisze:Cześć! Postanowiłem odratować brzoskwinię, która uciekła przez dziurę w płocie. Liście i zawiązki owoców pojawiały się wyłącznie na odrostach pnia za płotem, które parę lat temu przyciąłem. Zapewne dzięki temu wybiły nowe pędy po właściwej stronie płota, które - jak rozumiem - trzeba teraz jakoś uformować, a starą część w całości usunąć i przesmarować ranę funabenem.

Bardzo proszę o podpowiedź, gdzie ciąć.
Obrazek
Widzę dwójkę kandydatów na główny pień, z lewej prosty, a z prawej już rozwidlony. Można wykorzystać oba? ;)

Nie jestem znawcą, ale staram się dużo czytać i wykorzystywać wiedzę na własnej działce (przycinam i formuję młode nasadzenia). Ja bym zostawiła jako przewodnik ten nowy prosty pęd przed płotem, a resztę wycięłabym. Z doświadczenia wiem (miałam brzoskwinię puszczoną na trzy pochyłe pnie - gdy kupiłam działkę już taka rosła), że takie pędy mogą łamać się pod ciężarem owoców (u mnie tak właśnie było). No i oczywiście ten pozostawiony przewodnik trzeba jakoś formować - skrócić gałęzie i przyginać je jak najbardziej do poziomu (najlepiej za pomocą sznurków).
Ewo, Ernrudzie, dziękuję za podpowiedzi z brzoskwinią.

Zabrałem się do ukształtowania drzewka z tego pojedynczego, prostego pędu, ale brakuje mu gałęzi "drugiego poziomu". Wyżej, na wysokości 2m, jest ładnie rozgałęziony przewodnik.

Czy jak utnę cały "pień" oznaczony na czerwono, to pojawi się z gałęzi nr 4 nowy przewodnik?

A może w tej sytuacji jednak spróbować z niebieską, rozgałęzioną częścią? Doginać najwyższą gałąź do pionu, a pozostałe skrócić. I liczyć, że drzewo nie przełamie się :)

Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pojawi się nowy przewodnik, ale obstawiam, że nie z gałęzi 4 tylko nowy z pnia. Czemu w ogóle chcesz się go pozbywać?
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
L_Morel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2016, o 11:27

Post »

Wg instrukcji z książki "Sad przy domu" (1980) prof. Pieniążka kolejne "piętra" gałęzi powinny być co 20 i 60 cm, a tutaj będzie więcej.
Obrazek
Dlatego wydaje mi się, że ten przewodnik jest zepsuty :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”