U mnie kwitną na razie wczesne krokusy botaniczne, cebulice, przebiśniegi i ciemierniki. Reszta jeszcze śpi albo dopiero wychodzi z ziemi, ale z każdym dniem coraz więcej oznak wiosny na rabatach - co rusz coś wychodzi z ziemi. Aż strach wchodzić na rabatyEwa7 pisze:Wiosna w rozkwicie u Ciebie, u nas dużo w tyle.
Ogród na wichrowym cz.10
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród na wichrowym cz.10
- Alania

Ja na razie mam opryskane miedzianem drzewka owocowe, ale róż nie zdążyłam i nie wiem, czy się uda, bo albo czasu brak albo pada deszcz. Najgorsze, ze już niektóre zaczynają puszczać listkirikkuu pisze:Piękne zakupy, a prymule wystroiły się w falbanki, jakby na bal się wybieraływ sobotę była u mnie piękna pogoda, więc pół dnia przesiedziałam w ogrodzie. Częściowo posprzątałam na rabatach, przycięłam hortensje i zrobiłam oprysk Miedzianem. Mam nadzieję, że w tym sezonie w końcu uda mi się zapanować nad czarną plamistością. Wieczorem padłam zmęczona, ale jakie to było przyjemne zmęczenie
Zmęczenie fizyczne jest wskazane dla zdrowej psychiki
Ewelinko, szkoda, że nie wiedziałam wcześniej, bo dorzuciłabym jedną prymulkę do paczkiewelkacha88 pisze:Witaj Moniko. Piękne lampiony,aż otworzyłam usta z zachwytu. Prymule z tymi obrzeżonymi, falowanymi płatkami są cudowne
. Wyglądają bardzo oryginalnie i z chęcią kupiłabym sobie takie. A wiosna u Ciebie powoli rozkwita i jest coraz więcej kwiatów. U mnie zakwitł krokus aż jednym kwiatkiem
. No ale dobre i to. Pozdrawiam i uciekam budzić dziewczynki
.
A co to krokusy tak skromnie u Ciebie? Czyżbyś miała nornice?
Pashmina2006 pisze:Moniczko, mamy bardzo podobny gust. Na podobne lampionki polowałam. I znalazłam. Tylko wypadło coś innego i jeszcze ich nie kupiłam. Te które mnie się podobają mają ciemniejszy kolor. Taki stary. No i troszkę inną kopułkę. Twoje wyglądają na ładniejsze.
- Alania

Jeśli listki zbrzydły, to przytnij, ładnie odbiją latem. Ja miałam jednego roku tak biedną sadzonkę, że musiałam ściąć wszystkie liście i był tylko 1 kwiatek. Myślałam, że padnie, a po dwóch latach mam już teraz śliczną, dużą kępkę.Pashmina pisze:Monika, bardzo orginalne prymulki kupiłaś. Jeszcze takich nie widziałam. Lampiony bardzo gustowne. Moje ciemierniki źle wyglądają, Twoje boskie![]()
Moje goździki są marketowe, ale może jednak okażą się jak Twoje, wieloletnie? Są takie ładnenifredil pisze:Monika, te goździki są dziwne. Raz kupiłam i pan z góry zapowiedział mi, że są dwuletnie i faktycznie potem zginęły. Później znowu się skusiłam i mam je już 3 rok i w tym roku znowu się zielenią więc żyją
![]()
Piękna wiosna. Szczególnie zazdroszczę ciemierników, bo kiedy myślałam, że moje wreszcie coś pokażą (trzeci rok po posadzeniu) to okazało się, że większość pąków jest brzydkich i sfatygowanych przez mróz
Ciemiernikom daj szansę - one dojdą do siebie, najwyżej zakwitną później. Ja tak miałam dwa lata temu - pierwsze pąki wymarzły, ale później pojawiły się nowe pąki i były ładne kwiaty
Aniu, o te błękitne bratki nie tak łatwo, a jeszcze trudniej o białe miniatury, a ja tak lubię właśnie te drobne brateczkiAnnes 77 pisze:U Moni na wiosnę zawsze można liczyć na piękne widoki![]()
Zaglądam,by Cię spytać,czy jesteś już w posiadaniu błękitnych bratków?
Ja w niedziele się rozpędziłam, na giełdę wyrwałam,to nic,że ulewa jadęI co? Zero moich wyczekanych błękitków
![]()
Jakiś pan wykupił wszystkie,"no to zapraszam panią za tydzień"-usłyszałam
Jeszcze cierpliwie czekam. Mam natomiast mnóstwo własnych siewek, które pojawiły się na rabatach w pobliżu donic. Zamierzam te siewki wykopać i ulokować w donicach. Pewnie kolory będą wymiksowane, ale z pewnością i tak piękne
- Alania

pela11 pisze:Moniczko ,jeżeli Twoje gożdziczki mają maleńkie,kwiatki to ja takie mam już któryś rok z rzędu ,są u mnie najlepiej kwitnącymi gożdzikami .W tym roku trochę się o nie martwię bo były przygniecione ciężkimi gałęziami wyciętego modrzewia. Mam nadzieję że przetrwają.Są filigranowe ,drobniutkie ,ale cudne .Pozdrawiam
One nieziemsko pachną, podobnie jak moje białe, pierzaste. Fajne mają kwiatuszki - takie maleńkie
Anitko, co osoba, to inna opinia. Wychodzi na to, że musze się sama przekonać ile moje goździki sa warteFilemon24 pisze:ale wiosna u ciebie, u mnie jeszcze nic nie kwitnie nawet krokusy![]()
piękny lampion idealnie pasuje do twojego ogrodumiałam takie goździki, ale u mnie okazały się być jednoroczne....
Wolałabym wieloletnie
-- Cz 10 mar 2016 21:33 --
silvarerum pisze:Masz przepiękny ogród. w wolnej chwili z przyjemnością nadrobię zaległości.
- Alania

U mnie w ogrodzie porządki na całego, przesadzanie roślin, pielenie rabat z podagrycznika - jest miejscami tragicznie, ale na szczęście w miarę z dala od roślin
Trawki już mam przycięte. Nie wszystkie, ale spora cześć

ciemierniki kwitną coraz ładniej

nowy

prymulki częściowo posadzone

Trawki już mam przycięte. Nie wszystkie, ale spora cześć

ciemierniki kwitną coraz ładniej

nowy

prymulki częściowo posadzone

- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Krokusów mam kilka kępek ale wszystkie mają dopiero szczypiorki, tak więc zakwitną za jakiś czas dopiero. Fajnie, że mogłaś dzisiaj popracować w ogrodzie. Ja dzisiaj w rozjazdach przez pół dnia a poza tym pogoda fatalna. Czekam na jakieś słoneczko ale póki co zapowiadają deszczową aurę. Piękne te Twoje prymulki
. Super zdobią ogród. Pozdrawiam
.
- Alania

Aaa, to pewnie masz te zwykłe krokusy - one u mnie też jeszcze w szczypiorkach. Te, które pokazuje, są mniejsze i znacznie wcześniejsze 
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzymanie prymulek w domu pozbawia je życia w zastraszającym tempie.
Większe szanse mają chyba w gruncie. Ciekawe jak zniosą przymrozki.
Lubię takie wysprzątane rabaty bez ani jednego chwaścika.
Ciemiernik pełny śliczny.
Obejrzałam jeszcze raz poprzednie zdjęcia i mam odpowiedź co mi wyłazi na rabacie, cebulica. Nie przypominam sobie, abym taką sadziła. Mam tylko białą.
Większe szanse mają chyba w gruncie. Ciekawe jak zniosą przymrozki.
Lubię takie wysprzątane rabaty bez ani jednego chwaścika.
Ciemiernik pełny śliczny.
Obejrzałam jeszcze raz poprzednie zdjęcia i mam odpowiedź co mi wyłazi na rabacie, cebulica. Nie przypominam sobie, abym taką sadziła. Mam tylko białą.
-
rikkuu
- 200p

- Od: 26 gru 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie posprzątane rabaty
u mnie tylko woda stoi, więc za chwilę zacznę chyba sadzić ryż
od jutra znów ma padać, a tu codziennie przychodzą zamówione rośliny. Wczoraj przyszły hortensje, dzisiaj krzewy i drzewa ozdobne, a ja nic nie mogę zrobić, bo mam wszędzie bagno
jeśli za chwilę przyjdą róże, to się załamię 
Ula
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Piękny ten pełny ciemiernik
Poluję na takie, ale na razie ceny zaporowe. Może gdzieś trafię, a na razie będę go podziwiać u Ciebie. Prymulki bardzo dorodne, ładnie się prezentują na czyściutkiej rabacie. Wiosna u Ciebie na całego, jak rabaty są uporządkowane to nie przeoczysz najmniejszej jej oznaki. W moim bałaganie niestety jeszcze jej nie widać. Może jutro i w niedzielę uda mi się trochę uporządkować. Mam nadzieję na ładną pogodę
Niestety po pierwszym rekonesansie muszę stwierdzić, że moja magnolia chyba słabo przeżyła zimę. Tzn. samemu drzewku raczej nic nie jest, ale kwitnienie będzie słabe lub może nawet wcale
Szkoda, bo w ubiegłym roku kwitła cudnie. Tak naprawdę straty będziemy mogli ocenić dużo później. Ciekawe jaki będzie rachunek?
Monika, przeczyła Twoja wisteria ? Moja szczepiona irga chyba jednak nie przeżyła
Dzisiaj byłam w ogrodniczym i są te same prymulki, cena bardzo atrakcyjna bo przecenione o 50% więc będą po jakieś 2 - 2,50 zł. Zastanawiam się, czy one mają szansę przeżyć i zadomowić się na stałe. Ja też przesadzam, i tworzę rabatę w hortensjowym przesmyku. Zrobiłam wczoraj oprysk olejowym, ale w nocy padało więc nie wiem, czy to miało sens. Pozdrawiam
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Wow Moniczko
, ale już dużo zrobiłaś. I jakie czyściutkie rabatki
. Ciemierniki przepiękne. Nowy cudny.
Powiedz mi proszę, jak sprawuje się Twoja Glicynia? Jak ją posadziłaś to tylko przy tym drągu? Chciałabym mieć Glicynię w formie drzewa.
Powiedz mi proszę, jak sprawuje się Twoja Glicynia? Jak ją posadziłaś to tylko przy tym drągu? Chciałabym mieć Glicynię w formie drzewa.
-
Filemon24
- 1000p

- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Pięknie i czyściutko, ja też już przycięłam trawki ale nie znam się zbytnio na nich i zastanawiam się czy przeżyły....
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Czy Ty musisz człowieka zawstydzać?
Ja tu się cieszę że mam wysprzątane, ale jak zobaczyłam Twoje rabaty to od razu nos na kwintę się zwiesił
Nawet o tej porze roku potrafisz czarować pięknem rabat
Wszystko u Ciebie wygląda dużo lepiej
Ja tu się cieszę że mam wysprzątane, ale jak zobaczyłam Twoje rabaty to od razu nos na kwintę się zwiesił
Nawet o tej porze roku potrafisz czarować pięknem rabat
Wszystko u Ciebie wygląda dużo lepiej
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Monika, jaki piękny ten pełny ciemiernik
W rankingu czystości na rabatach bijesz wszystkich na głowę. U mnie posprzątane wygląda tak jakby ktoś pozbierał większe suszki
A u ciebie jak nówki, świeże rabaty