Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Ewa7 pisze:Wiosna w rozkwicie u Ciebie, u nas dużo w tyle.
U mnie kwitną na razie wczesne krokusy botaniczne, cebulice, przebiśniegi i ciemierniki. Reszta jeszcze śpi albo dopiero wychodzi z ziemi, ale z każdym dniem coraz więcej oznak wiosny na rabatach - co rusz coś wychodzi z ziemi. Aż strach wchodzić na rabaty ;:202
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rikkuu pisze:Piękne zakupy, a prymule wystroiły się w falbanki, jakby na bal się wybierały ;:63 w sobotę była u mnie piękna pogoda, więc pół dnia przesiedziałam w ogrodzie. Częściowo posprzątałam na rabatach, przycięłam hortensje i zrobiłam oprysk Miedzianem. Mam nadzieję, że w tym sezonie w końcu uda mi się zapanować nad czarną plamistością. Wieczorem padłam zmęczona, ale jakie to było przyjemne zmęczenie :tan
Ja na razie mam opryskane miedzianem drzewka owocowe, ale róż nie zdążyłam i nie wiem, czy się uda, bo albo czasu brak albo pada deszcz. Najgorsze, ze już niektóre zaczynają puszczać listki ;:218 :shock: Bardzo wcześnie.
Zmęczenie fizyczne jest wskazane dla zdrowej psychiki ;:333 ;:108

ewelkacha88 pisze:Witaj Moniko. Piękne lampiony ;:oj ,aż otworzyłam usta z zachwytu. Prymule z tymi obrzeżonymi, falowanymi płatkami są cudowne ;:138 . Wyglądają bardzo oryginalnie i z chęcią kupiłabym sobie takie. A wiosna u Ciebie powoli rozkwita i jest coraz więcej kwiatów. U mnie zakwitł krokus aż jednym kwiatkiem ;:306 . No ale dobre i to. Pozdrawiam i uciekam budzić dziewczynki ;:222 .
Ewelinko, szkoda, że nie wiedziałam wcześniej, bo dorzuciłabym jedną prymulkę do paczki ;:218
A co to krokusy tak skromnie u Ciebie? Czyżbyś miała nornice?

Pashmina2006 pisze:Moniczko, mamy bardzo podobny gust. Na podobne lampionki polowałam. I znalazłam. Tylko wypadło coś innego i jeszcze ich nie kupiłam. Te które mnie się podobają mają ciemniejszy kolor. Taki stary. No i troszkę inną kopułkę. Twoje wyglądają na ładniejsze.
:wit taniutkie lampionki były, to wzięłam ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pashmina pisze:Monika, bardzo orginalne prymulki kupiłaś. Jeszcze takich nie widziałam. Lampiony bardzo gustowne. Moje ciemierniki źle wyglądają, Twoje boskie :-) ;:196
Jeśli listki zbrzydły, to przytnij, ładnie odbiją latem. Ja miałam jednego roku tak biedną sadzonkę, że musiałam ściąć wszystkie liście i był tylko 1 kwiatek. Myślałam, że padnie, a po dwóch latach mam już teraz śliczną, dużą kępkę.
nifredil pisze:Monika, te goździki są dziwne ;:224 . Raz kupiłam i pan z góry zapowiedział mi, że są dwuletnie i faktycznie potem zginęły. Później znowu się skusiłam i mam je już 3 rok i w tym roku znowu się zielenią więc żyją ;:173
Piękna wiosna. Szczególnie zazdroszczę ciemierników, bo kiedy myślałam, że moje wreszcie coś pokażą (trzeci rok po posadzeniu) to okazało się, że większość pąków jest brzydkich i sfatygowanych przez mróz ;:222
Moje goździki są marketowe, ale może jednak okażą się jak Twoje, wieloletnie? Są takie ładne ;:333 ;:224
Ciemiernikom daj szansę - one dojdą do siebie, najwyżej zakwitną później. Ja tak miałam dwa lata temu - pierwsze pąki wymarzły, ale później pojawiły się nowe pąki i były ładne kwiaty :D

Annes 77 pisze:U Moni na wiosnę zawsze można liczyć na piękne widoki ;:108
Zaglądam,by Cię spytać,czy jesteś już w posiadaniu błękitnych bratków?
Ja w niedziele się rozpędziłam, na giełdę wyrwałam,to nic,że ulewa jadę ;:303 I co? Zero moich wyczekanych błękitków ;:222
Jakiś pan wykupił wszystkie,"no to zapraszam panią za tydzień"-usłyszałam ;:224
Aniu, o te błękitne bratki nie tak łatwo, a jeszcze trudniej o białe miniatury, a ja tak lubię właśnie te drobne brateczki ;:167
Jeszcze cierpliwie czekam. Mam natomiast mnóstwo własnych siewek, które pojawiły się na rabatach w pobliżu donic. Zamierzam te siewki wykopać i ulokować w donicach. Pewnie kolory będą wymiksowane, ale z pewnością i tak piękne :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Moniczko ,jeżeli Twoje gożdziczki mają maleńkie,kwiatki to ja takie mam już któryś rok z rzędu ,są u mnie najlepiej kwitnącymi gożdzikami .W tym roku trochę się o nie martwię bo były przygniecione ciężkimi gałęziami wyciętego modrzewia. Mam nadzieję że przetrwają.Są filigranowe ,drobniutkie ,ale cudne .Pozdrawiam ;:167
:tan troszkę mnie pocieszyłaś, Eluś ;:168
One nieziemsko pachną, podobnie jak moje białe, pierzaste. Fajne mają kwiatuszki - takie maleńkie :D
Filemon24 pisze:ale wiosna u ciebie, u mnie jeszcze nic nie kwitnie nawet krokusy :roll:
piękny lampion idealnie pasuje do twojego ogrodu :wink: miałam takie goździki, ale u mnie okazały się być jednoroczne....
Anitko, co osoba, to inna opinia. Wychodzi na to, że musze się sama przekonać ile moje goździki sa warte ;:224
Wolałabym wieloletnie ;:173

-- Cz 10 mar 2016 21:33 --
silvarerum pisze:Masz przepiękny ogród. w wolnej chwili z przyjemnością nadrobię zaległości.
:wit ;:196 dziękuję i zapraszam ponownie ;:4
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie w ogrodzie porządki na całego, przesadzanie roślin, pielenie rabat z podagrycznika - jest miejscami tragicznie, ale na szczęście w miarę z dala od roślin :roll:
Trawki już mam przycięte. Nie wszystkie, ale spora cześć
Obrazek

Obrazek

ciemierniki kwitną coraz ładniej
Obrazek

nowy
Obrazek

prymulki częściowo posadzone
Obrazek

Obrazek

:wit
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Krokusów mam kilka kępek ale wszystkie mają dopiero szczypiorki, tak więc zakwitną za jakiś czas dopiero. Fajnie, że mogłaś dzisiaj popracować w ogrodzie. Ja dzisiaj w rozjazdach przez pół dnia a poza tym pogoda fatalna. Czekam na jakieś słoneczko ale póki co zapowiadają deszczową aurę. Piękne te Twoje prymulki ;:138 . Super zdobią ogród. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaa, to pewnie masz te zwykłe krokusy - one u mnie też jeszcze w szczypiorkach. Te, które pokazuje, są mniejsze i znacznie wcześniejsze ;:108
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzymanie prymulek w domu pozbawia je życia w zastraszającym tempie.
Większe szanse mają chyba w gruncie. Ciekawe jak zniosą przymrozki. ;:224
Lubię takie wysprzątane rabaty bez ani jednego chwaścika. ;:333
Ciemiernik pełny śliczny. :D
Obejrzałam jeszcze raz poprzednie zdjęcia i mam odpowiedź co mi wyłazi na rabacie, cebulica. Nie przypominam sobie, abym taką sadziła. Mam tylko białą.
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie posprzątane rabaty ;:oj u mnie tylko woda stoi, więc za chwilę zacznę chyba sadzić ryż ;:174 od jutra znów ma padać, a tu codziennie przychodzą zamówione rośliny. Wczoraj przyszły hortensje, dzisiaj krzewy i drzewa ozdobne, a ja nic nie mogę zrobić, bo mam wszędzie bagno ;:145 jeśli za chwilę przyjdą róże, to się załamię :(
Ula
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Piękny ten pełny ciemiernik ;:oj Poluję na takie, ale na razie ceny zaporowe. Może gdzieś trafię, a na razie będę go podziwiać u Ciebie. Prymulki bardzo dorodne, ładnie się prezentują na czyściutkiej rabacie. Wiosna u Ciebie na całego, jak rabaty są uporządkowane to nie przeoczysz najmniejszej jej oznaki. W moim bałaganie niestety jeszcze jej nie widać. Może jutro i w niedzielę uda mi się trochę uporządkować. Mam nadzieję na ładną pogodę ;:224 Niestety po pierwszym rekonesansie muszę stwierdzić, że moja magnolia chyba słabo przeżyła zimę. Tzn. samemu drzewku raczej nic nie jest, ale kwitnienie będzie słabe lub może nawet wcale ;:145 Szkoda, bo w ubiegłym roku kwitła cudnie. Tak naprawdę straty będziemy mogli ocenić dużo później. Ciekawe jaki będzie rachunek?
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Monika, przeczyła Twoja wisteria ? Moja szczepiona irga chyba jednak nie przeżyła :-( Dzisiaj byłam w ogrodniczym i są te same prymulki, cena bardzo atrakcyjna bo przecenione o 50% więc będą po jakieś 2 - 2,50 zł. Zastanawiam się, czy one mają szansę przeżyć i zadomowić się na stałe. Ja też przesadzam, i tworzę rabatę w hortensjowym przesmyku. Zrobiłam wczoraj oprysk olejowym, ale w nocy padało więc nie wiem, czy to miało sens. Pozdrawiam
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Wow Moniczko ;:oj , ale już dużo zrobiłaś. I jakie czyściutkie rabatki :). Ciemierniki przepiękne. Nowy cudny.
Powiedz mi proszę, jak sprawuje się Twoja Glicynia? Jak ją posadziłaś to tylko przy tym drągu? Chciałabym mieć Glicynię w formie drzewa.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Pięknie i czyściutko, ja też już przycięłam trawki ale nie znam się zbytnio na nich i zastanawiam się czy przeżyły....
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czy Ty musisz człowieka zawstydzać?
Ja tu się cieszę że mam wysprzątane, ale jak zobaczyłam Twoje rabaty to od razu nos na kwintę się zwiesił
Nawet o tej porze roku potrafisz czarować pięknem rabat
Wszystko u Ciebie wygląda dużo lepiej :roll:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Monika, jaki piękny ten pełny ciemiernik ;:oj W rankingu czystości na rabatach bijesz wszystkich na głowę. U mnie posprzątane wygląda tak jakby ktoś pozbierał większe suszki ;:306 A u ciebie jak nówki, świeże rabaty ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”