Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Post »

Witaj Lucynko. U Ciebie już dużo zieleni ;:138 . Szkoda, że ta pogoda taka nieciekawa bo słoneczko z pewnością przydałoby się i roślinkom i nam . Ach ta pogoda ;:222 . Pozdrawiam i chociaż odrobiny słoneczka Ci dzisiaj życzę :wit .
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ale masz cudne juki! ;:215
I wiosna już już w pełni. U mnie dzisiaj nadal zimno. Może uda się jednak dziś coś porobić.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko dziękuję bardzo ;:196
Życzę miłego weekendu i dużo ;:3 ;:3 ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Zimno i ciemno. Chmury całkowicie zasłaniają słońce. ;:222
Straszliwie dłuży się oczekiwanie na wiosnę. Zresztą nie tylko nam, roślinki też upragną słoneczka. Parapetowe siewki stoją w miejscu, nie chcą się rozrastać. Aż przykro patrzeć. ;:174

Elusiu - jestem Ci bardzo wdzięczna za ciepłe słowa. Jednak trochę przesadziłaś, mówiąc o moim doświadczeniu.
Tak naprawdę to ja też się uczę ogrodowania, , popełniam błędy i ciągle jeszcze mam braki w wiedzy.
Tak naprawdę to każda i każdy z nas posiada doświadczenie w pewnym zakresie, a w innym nie. Dzięki temu wzajemnie się od siebie uczymy. I to jest piękne. ;:138

Marysiu [Maska] - dziękuję. ;:180
Zarówno wieczór i noc okazały się zgodne z Twoim życzeniem. ;:196
Z koronami cesarskimi to ja po całej działce biegałam, szukając odpowiadającej im miejscówki i dopiero przed dwoma laty znalazłam i teraz widzę, że to miejsce im odpowiada, bo ładnie wychylają noski. ;:333
Tę prymulkę kupiłam jakiś czas temu. Postała jakiś czas w mieszkaniu, potem kilka dni na balkonie, wreszcie wylądowała na działce. Tę drugą zresztą też. :|

Dario - każdy z nas ma nie tylko ogród czy działkę, ale też inne obowiązki bądź problemy. Nie mam Ci czego wybaczać. Cieszę się, że jesteś. :tan
Co do rozsad, to owszem mam już trochę wprawy i wszystko byłoby o.k. , gdyby słoneczko częściej świeciło. Niestety, brak jego jasnych promieni opóźnia rozrost młodziutkich sieweczek. Jeśli taka sytuacja potrwa dłużej, to maleństwa zaczną ginąć. Tego się najbardziej obawiam.
Mnie też nie wszystkie wysiewy się udają, ale zawsze jest takie ryzyko, dlatego zwykle zostawiam część nasion na wysiew powtórny.
Wśród przepikowanych roślinek też jeszcze zdarzają się straty, toteż pikuję zawsze więcej siewek, niż przewiduję wysadzić na działkę.
W sprawie prymulki masz rację. Najpierw dawała namiastkę wiosny w domu, potem hartowała się na balkonie, by ostatecznie wylądować na działce. :)

Aniu - bez przesady... Coś niecoś zielonego pokazuje swoje istnienie, ale to kropla w morzu oczekiwań. ;:224

Ewelinko - po prawdzie, to tej zieleni jest jeszcze niewiele, ale symptomy nadchodzącej wiosny już się objawiają. Jest więc nadzieja, że ta najpiękniejsza pora roku nie przejdzie obok nas. ;:306

Dorotko 71 - ;:oj kochana, od pełni wiosny jeszcze ze cztery mosty nas dzielą, ale przecież w końcu musi przyjść. ;:108
Juki dostały jedną miejscówkę, dlatego nieźle się w kupie ;:131 prezentują.

Tereniu [TerDob] - a ja Tobie życzę udanych wysiewów i niech Ci wszystko pięknie urośnie. ;:167

Z braku możliwości zajęcia na świeżym powietrzu przejrzałam dokładnie swoje młodziutkie roślinki.
Są takie, które pomimo braku słońca, dobrze sobie radzą, ale są i takie, którym słoneczko jest niezbędne do rozwoju.
Do tych drugich należą choćby koleusy.

Te siane w połowie stycznia.Obrazek

A te ...Obrazek

... i te (blumego) wysiane pod koniec lutego.Obrazek
Jak widać, różnica niewielka, a przecież te pierwsze powinny już być dużo większe i lepiej wybarwione.

Dobrze sobie radzą papryczki ostre - tu jeden z 3 pojemników.Obrazek

W miejscu stoją gazanie... Obrazek

...pysznogłówki cytrynowe ...Obrazek

...czy nachyłek barwierski.Obrazek

Na koniec dwie zagadki, które świetnie sobie poczynają. A mówię o nich: zagadki, bo zapomniałam podpisać i nie wiem, co to. :;230

Obrazek

Obrazek

I jeszcze się pochwalę. Dla poprawy nastroju kupiłam sobie taką oto różyczkę.

Obrazek

Obrazek

Przyjemnego wieczoru wszystkim Wam z serca życzę. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko to taka sama jak ja sobie kupiłam na poprawę humoru :wit , siewki jakoś sobie radzą, niektóre całkiem duże, właśnie o gazanii mi przypomniałaś ;:108
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O właśnie - gazanie muszę wysiać. I miałam zamiar wysiać szałwię muszkatałową i znaleźć nie mogę nasion... :evil:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Już gazania wysiana i jeszcze osteospermum i jeszcze dalea purpurea, o niej zupełnie zapomniałam, miałam wysiać jesienią ;:108
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Twoje rozsady mają się dobrze, no ale przydało by się im słoneczko, wtedy rosły by jak na drożdżach. ;:3
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59

Post »

Witam Lucynko. Pogoda nas nie rozpieszcza u mnie tez dzisiaj zimno i pochmurnie. Może po niedzieli pokaże się słońce przynajmniej tak prognozują oby tylko im się to sprawdziło.
Siewki u Ciebie powolutku ale rosną, gdy zobaczą więcej słoneczka to szybciutko podrosną.
Dzisiaj posadziłam do doniczek canny, które wreszcie do mnie dotarły i postawiłam na oknie na którym lubi urzędować moja Tinusia. Mam nadzieje że im nic złego nie zrobi.

Obrazek

Przyszły także róże, które już zaczynają żyć. Mogę je posadzić wprost do gruntu?

Obrazek
Pozdrawiam Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko [00..'] - cieszę się, że o czymś Ci przypomniałam. :tan
No i cieszę się, że mam różę taką jak Twoja. Nie mam doświadczenia w wyborze róż, więc skoro Ty wybrałaś taką samą, to oznacza, że ja też dobrze wybrałam. ;:333

Kasiu [vimen] - siej gazanie, to Ci wcześniej zakwitną.
Szałwię muszkatołową siałam w tamtym roku. Jesienią już była bardzo dorodna i cieszyłam się na jej kwitnienie w tym roku, ale chyba zmarzła. ;:223

Rafiku - no właśnie, słońca brakuje. ;:3 Tylko ono potrafi pobudzić rośliny do życia. ;:108

Justysiu - do mnie przyjechały podobne róże, już są posadzone.
Też nie wiedziałam, co z nimi zrobić. Koleżanki poradziły wsadzić do gruntu, więc tak zrobiłam. Za radą Forumek okopczykowałam je jak na zimę.
O jednym jednak trzeba pamiętać, by ziemia nie była zmarznięta. ;:32
Pozdrawiam. Lucyna
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59

Post »

Ponownie ja. U mnie ziemia jest rozmarznięta więc w poniedziałek pójdą do gruntu i zrobię im kopczyki z ziemi
Pozdrawiam Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Justysiu - sprawdź prognozy. ;:108
Na noc zapowiadają lekkie mrozy niemal w całej Polsce. ;:222

Życzę Wszystkim dobrej , spokojnej nocy i wspaniałej niedzieli. Najlepiej ze słonkiem. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Łomatkoicórko!, Lucynko, toż u Ciebie życie kwitnie. I kto mówi, ze wiosny nie ma? Mam pytani - co zrobisz z tą rozsadą, jeśli czasu i aury ku temu jeszcze nie będzie, żeby ją wysadzić do gruntu?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Strasznie dużo masz tych swoich siewek. Podziwiam Cię bo mi jakoś w tym roku się nie chce dużo siać bo potem ciężko to pomieścić na parapetach. Oj jak to wszystko urośnie to będzie u Ciebie kolorowo ;:108 . Pozdrawiam i słoneczka jutro życzę :wit.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Hej Lucynko!
Właśnie miałam pisać, że u kogoś już widziałam tą różyczkę i Iwonka się zgłosiła :lol:
Ja postanowiłam że jednak już więcej w styczniu nic nie posieję, połowa lutego to czas optymalny do siania i koniec eksperymentów ;:222 Gazanie wszystkie padły a dwa lata temu wysiane pięknie rosły, czyli brak światła podziałał na niekorzyść. Niektóre co nawet wykiełkowały w stanie embrionalnym trwały jakiś czas i albo są w takim dalej albo ;:222
Muszę to wszystko zapisać tłustym drukiem i zapamiętać gdzie zapisałam ;:306
A teraz idę spać, bo długo czekałam na mój sprzęcik który dostał nowy Windows więc będzie działał sprawniej ;:108
Dobrej nocy poprawiam kołderkę i buźka w czółko ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”