A co to za roślinka na piątym zdjęciu od dołu? Nie widziałam jej jeszcze w żadnym ogrodzie
Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29
- andzia458
- 500p

- Od: 19 sty 2014, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29
Marysiu, jak już wiosennie u Ciebie?
A co to za roślinka na piątym zdjęciu od dołu? Nie widziałam jej jeszcze w żadnym ogrodzie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Marysiu
, u nas dziś co prawda słonka nie ma, ale zimno też nie jest, a ja wracając z zastrzyku, dziś poprawiłam sobie humorek różą pnącą , oby tylko była taka jak na obrazku 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam
Agatko może uda się spalić przed siewami, a jak nie to może w kominku
Ewelinko u mnie jeszcze do tego siąpi
a tak by się chciało słonecznej, ciepłej wiosny
Pozdrawiam
Tereniu
jak nie masz czasu to się nie przejmuj, przecież teraz głównie wspominamy, a Ty masz teraz tyle na głowie
Siewki są ale nie wszystko są moją dumą
Słoneczka Ci życzę
Aniu tak na siłę wyszukuję tą wiosnę w ogrodzie
Na piątym zdjęciu jest szczeć, a na kolejnym Klip Dagga
Miło że wpadłaś
Iwonko widziałam różę i zapomniałam u Ciebie pochwalić, a ma śliczny kolorek
Mnie też pogoda dołuje, a jeszcze przykre wydarzenie mamy na wyspie 
Agatko może uda się spalić przed siewami, a jak nie to może w kominku
Ewelinko u mnie jeszcze do tego siąpi
a tak by się chciało słonecznej, ciepłej wiosny Tereniu
Słoneczka Ci życzę
Aniu tak na siłę wyszukuję tą wiosnę w ogrodzie
Na piątym zdjęciu jest szczeć, a na kolejnym Klip Dagga
Iwonko widziałam różę i zapomniałam u Ciebie pochwalić, a ma śliczny kolorek
- andzia458
- 500p

Wygoglowałam sobie tą roślinkę i jestem pod wrażeniem- po pierwsze jej uroku a po drugie- zastosowania.
Domyślam się, że Ty ją pewnie wykorzystujesz do jakichś konkretnych celów? Pochwalisz się jakich? Mnie bardzo kręci robienie nalewek, różnych maści itp i mój zamysł jest taki, żeby zgromadzić u siebie roślinki, które nie tylko zdobią ale również takie, które można wykorzystać w bardziej praktyczny sposób.
Domyślam się, że Ty ją pewnie wykorzystujesz do jakichś konkretnych celów? Pochwalisz się jakich? Mnie bardzo kręci robienie nalewek, różnych maści itp i mój zamysł jest taki, żeby zgromadzić u siebie roślinki, które nie tylko zdobią ale również takie, które można wykorzystać w bardziej praktyczny sposób.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maska

- Kontakt:
Aniu jak widzisz ja też gromadzę różne rośliny tzw. użytkowe, ciągle poszerzam ogród ziołowy. Szczeć zastałam w ogrodzie jak się wprowadziłam i wysiewa się sama. To właściwie dzika roślina, trochę chwast
Jak chcesz to zobaczę czy nie ma jeszcze jakiegoś kwiatka (nasion) a jak nie to poślę Ci rozetę jak wyjdzie już niedługo 
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Właśnie przeczytałam Marysiu
, przykre to bardzo, to są osoby bardzo nam bliskie, nasze forumowiczki 
- andzia458
- 500p

Marysiu ale wykorzystujesz jakoś konkretnie szczecia? Naprawdę mnie zauroczyła ta roślinka i czytasz w moich myślach- chętnie posadziłabym ją u siebie 
- Maska

- Kontakt:
Iwonko cóż proza życia, ale najgorzej jak odchodzą nagle ludzie młodzi i zostawiają małe dzieci.
Aniu niestety nie wykorzystuję w żaden sposób, ale pewnie dzięki Tobie poczytam uważniej o tej roślinie
Jak znajdę rozetę czy nasiona to Ci dam znać 
Aniu niestety nie wykorzystuję w żaden sposób, ale pewnie dzięki Tobie poczytam uważniej o tej roślinie
- andzia458
- 500p

Ja już poczytałam i odwary i nalewki z niej mają zastosowanie m.in. w bólach reumatycznych, chorobie wrzodowej i boreliozie. Z wykształcenia jestem kosmetyczką i uwielbiałam zajęcia, podczas których same produkowałyśmy wspaniałe kosmetyki z różnych "niepozornych składników."
Ależ mam ochotę na tę Twoją szczeć Marysiu
Ależ mam ochotę na tę Twoją szczeć Marysiu
- Maska

- Kontakt:
Aniu ale mnie wciągnęłaś i wiesz co znalazłam taka fajna stronę i nie mogę się oderwać http://1000roslin.pl/category/rosliny-dla-urody/ . Znasz ją? Szczeć masz jak w banku!
- andzia458
- 500p

Marysiu super, że Cię to zainteresowało
Podanej stronki nie znam ale już mi się spodobała i mam ciekawą lekturę na kilka godzin 
-
justysia138
- 50p

- Od: 19 wrz 2015, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Marysiu.
Posadziłam dzisiaj kilka sadzonek kwiatów i krzewów ozdobnych. Sadzonkom krzewów zrobiłam kopczyki a na sadzonki z zielonymi liści położyłam doniczki produkcyjne. Mam nadzieję że się przyjmą i nie zmarzną?

Przesadziłam także różę która posadziłam jesienią. Mam nadzieję że jej nie zaszkodziłam ale nie pasowała mi w tym miejscu co rosła.

W niedziele popryskałam drzewa owocowe i róże miedzianem czy już mogę pryskać preparatem olejowym?
Posadziłam dzisiaj kilka sadzonek kwiatów i krzewów ozdobnych. Sadzonkom krzewów zrobiłam kopczyki a na sadzonki z zielonymi liści położyłam doniczki produkcyjne. Mam nadzieję że się przyjmą i nie zmarzną?

Przesadziłam także różę która posadziłam jesienią. Mam nadzieję że jej nie zaszkodziłam ale nie pasowała mi w tym miejscu co rosła.

W niedziele popryskałam drzewa owocowe i róże miedzianem czy już mogę pryskać preparatem olejowym?
Pozdrawiam Justyna
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Marysiu, tak mi przykro z powodu pożegnania koleżanki, którą znałaś nie tylko z Forum.
Widocznie bardzo podobała się tam - na Górze i teraz spaceruje sobie po rajskich ogrodach.
Domyślam się, że dzisiaj nie miałaś nastroju do prac ogrodowych, tym bardziej że i deszczyk nie ominął Twoich stron.
Ja też dzisiaj odwalałam zaległą robotę domową, a po południu przyjechały róże, więc jutro działka i sadzenie. Jeśli pogoda pozwoli....
Spokojnego wieczoru i dobrej nocy, Maryś.

Widocznie bardzo podobała się tam - na Górze i teraz spaceruje sobie po rajskich ogrodach.
Domyślam się, że dzisiaj nie miałaś nastroju do prac ogrodowych, tym bardziej że i deszczyk nie ominął Twoich stron.
Ja też dzisiaj odwalałam zaległą robotę domową, a po południu przyjechały róże, więc jutro działka i sadzenie. Jeśli pogoda pozwoli....
Spokojnego wieczoru i dobrej nocy, Maryś.
- Maska

- Kontakt:
Aniu bardzo ciekawe informacje, a o wielu nie wiedziałam
Witaj Justysiu krzewom na pewno nic będzie, bo przecież przechowuje się krzewy przysypując ziemią
Byliny też powinny dać radę, bo przecież wielkich mrozów nie powinno być. Tylko po jakimś czasie te doniczki odkryj bo będzie im brakowało światła
Róża niedługo Ci odpowie
Promanalem zrób oprysk jak będzie cieplej w zasadzie zalecają 12 st.
Lucynko taka niespodziewana śmierć, bo to kobieta 20 lat młodsza ode mnie. Ma małego synka a wiadomo jak synowie są związani z matkami, przynajmniej ja pamiętam mojego syna jak miał 7-8 lat
Ja dzisiaj byłam w Krakowie, bo w Ldl miały być drapaki dla kotów, a nasz był już wydrapany do cna. Chciałam też kupić ziemię, a dokupiłam przecenionego pierwiosnka w kolorze fioletowym i rozmaryn w doniczce. Sporo używamy w kuchni. Wróciłam do domu otworzyłam komputer a tu taka wiadomość
Ciągłe dobijał się z ofertą Strk i z tego wszystkiego uległam, bo do zamówienia dodali mi kiwi, zawilce, taką fajna malinę za pół ceny i jeszcze transport za friko....no to wpadłam
Nie wiem jaką miałaś pogodę, ale może uda Ci się posadzić róże, bo u mnie deszcz i śnieg z deszczem zapowiadają
Dobrej i spokojnej nocy
Witaj Justysiu krzewom na pewno nic będzie, bo przecież przechowuje się krzewy przysypując ziemią
Lucynko taka niespodziewana śmierć, bo to kobieta 20 lat młodsza ode mnie. Ma małego synka a wiadomo jak synowie są związani z matkami, przynajmniej ja pamiętam mojego syna jak miał 7-8 lat
Ja dzisiaj byłam w Krakowie, bo w Ldl miały być drapaki dla kotów, a nasz był już wydrapany do cna. Chciałam też kupić ziemię, a dokupiłam przecenionego pierwiosnka w kolorze fioletowym i rozmaryn w doniczce. Sporo używamy w kuchni. Wróciłam do domu otworzyłam komputer a tu taka wiadomość
Ciągłe dobijał się z ofertą Strk i z tego wszystkiego uległam, bo do zamówienia dodali mi kiwi, zawilce, taką fajna malinę za pół ceny i jeszcze transport za friko....no to wpadłam
Nie wiem jaką miałaś pogodę, ale może uda Ci się posadzić róże, bo u mnie deszcz i śnieg z deszczem zapowiadają
Dobrej i spokojnej nocy
- pela11

- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Marysiu ,a ja w swoim ogrodzie zastałam topinambur .Rosło mi toto jak zielsko . Przesadziłam wiosną kilka kłączy na brzeg rabaty ziołowej i mam spokojne sumienie że nie wywaliłam ,nawet wykopywałam do zupy zamiast ziemniaczków .Szczeć , co to jest za zielsko bo nie znaju ?