Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Marysiu, jak już wiosennie u Ciebie? ;:196
A co to za roślinka na piątym zdjęciu od dołu? Nie widziałam jej jeszcze w żadnym ogrodzie ;:185
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit , u nas dziś co prawda słonka nie ma, ale zimno też nie jest, a ja wracając z zastrzyku, dziś poprawiłam sobie humorek różą pnącą , oby tylko była taka jak na obrazku ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam ;:4

Agatko może uda się spalić przed siewami, a jak nie to może w kominku :wink:

Ewelinko u mnie jeszcze do tego siąpi Obrazek a tak by się chciało słonecznej, ciepłej wiosny :D Pozdrawiam :wit

Tereniu ;:168 jak nie masz czasu to się nie przejmuj, przecież teraz głównie wspominamy, a Ty masz teraz tyle na głowie :D Siewki są ale nie wszystko są moją dumą :?
Słoneczka Ci życzę ;:196

Aniu tak na siłę wyszukuję tą wiosnę w ogrodzie :uszy
Na piątym zdjęciu jest szczeć, a na kolejnym Klip Dagga :D Miło że wpadłaś ;:196

Iwonko widziałam różę i zapomniałam u Ciebie pochwalić, a ma śliczny kolorek ;:167 Mnie też pogoda dołuje, a jeszcze przykre wydarzenie mamy na wyspie ;:196
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Wygoglowałam sobie tą roślinkę i jestem pod wrażeniem- po pierwsze jej uroku a po drugie- zastosowania.
Domyślam się, że Ty ją pewnie wykorzystujesz do jakichś konkretnych celów? Pochwalisz się jakich? Mnie bardzo kręci robienie nalewek, różnych maści itp i mój zamysł jest taki, żeby zgromadzić u siebie roślinki, które nie tylko zdobią ale również takie, które można wykorzystać w bardziej praktyczny sposób.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu jak widzisz ja też gromadzę różne rośliny tzw. użytkowe, ciągle poszerzam ogród ziołowy. Szczeć zastałam w ogrodzie jak się wprowadziłam i wysiewa się sama. To właściwie dzika roślina, trochę chwast :D Jak chcesz to zobaczę czy nie ma jeszcze jakiegoś kwiatka (nasion) a jak nie to poślę Ci rozetę jak wyjdzie już niedługo :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Właśnie przeczytałam Marysiu ;:196 , przykre to bardzo, to są osoby bardzo nam bliskie, nasze forumowiczki ;:174
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Marysiu ale wykorzystujesz jakoś konkretnie szczecia? Naprawdę mnie zauroczyła ta roślinka i czytasz w moich myślach- chętnie posadziłabym ją u siebie ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko cóż proza życia, ale najgorzej jak odchodzą nagle ludzie młodzi i zostawiają małe dzieci.

Aniu niestety nie wykorzystuję w żaden sposób, ale pewnie dzięki Tobie poczytam uważniej o tej roślinie :D Jak znajdę rozetę czy nasiona to Ci dam znać ;:168
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Ja już poczytałam i odwary i nalewki z niej mają zastosowanie m.in. w bólach reumatycznych, chorobie wrzodowej i boreliozie. Z wykształcenia jestem kosmetyczką i uwielbiałam zajęcia, podczas których same produkowałyśmy wspaniałe kosmetyki z różnych "niepozornych składników."
Ależ mam ochotę na tę Twoją szczeć Marysiu ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu ale mnie wciągnęłaś i wiesz co znalazłam taka fajna stronę i nie mogę się oderwać http://1000roslin.pl/category/rosliny-dla-urody/ . Znasz ją? Szczeć masz jak w banku!
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Marysiu super, że Cię to zainteresowało ;:196 Podanej stronki nie znam ale już mi się spodobała i mam ciekawą lekturę na kilka godzin ;:167
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Marysiu.
Posadziłam dzisiaj kilka sadzonek kwiatów i krzewów ozdobnych. Sadzonkom krzewów zrobiłam kopczyki a na sadzonki z zielonymi liści położyłam doniczki produkcyjne. Mam nadzieję że się przyjmą i nie zmarzną?

Obrazek

Przesadziłam także różę która posadziłam jesienią. Mam nadzieję że jej nie zaszkodziłam ale nie pasowała mi w tym miejscu co rosła.

Obrazek

W niedziele popryskałam drzewa owocowe i róże miedzianem czy już mogę pryskać preparatem olejowym?
Pozdrawiam Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, tak mi przykro z powodu pożegnania koleżanki, którą znałaś nie tylko z Forum. ;:168
Widocznie bardzo podobała się tam - na Górze i teraz spaceruje sobie po rajskich ogrodach.

Domyślam się, że dzisiaj nie miałaś nastroju do prac ogrodowych, tym bardziej że i deszczyk nie ominął Twoich stron.
Ja też dzisiaj odwalałam zaległą robotę domową, a po południu przyjechały róże, więc jutro działka i sadzenie. Jeśli pogoda pozwoli....
Spokojnego wieczoru i dobrej nocy, Maryś. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu bardzo ciekawe informacje, a o wielu nie wiedziałam :D

Witaj Justysiu krzewom na pewno nic będzie, bo przecież przechowuje się krzewy przysypując ziemią ;:333 Byliny też powinny dać radę, bo przecież wielkich mrozów nie powinno być. Tylko po jakimś czasie te doniczki odkryj bo będzie im brakowało światła :lol: Róża niedługo Ci odpowie :uszy Promanalem zrób oprysk jak będzie cieplej w zasadzie zalecają 12 st.

Lucynko taka niespodziewana śmierć, bo to kobieta 20 lat młodsza ode mnie. Ma małego synka a wiadomo jak synowie są związani z matkami, przynajmniej ja pamiętam mojego syna jak miał 7-8 lat :?
Ja dzisiaj byłam w Krakowie, bo w Ldl miały być drapaki dla kotów, a nasz był już wydrapany do cna. Chciałam też kupić ziemię, a dokupiłam przecenionego pierwiosnka w kolorze fioletowym i rozmaryn w doniczce. Sporo używamy w kuchni. Wróciłam do domu otworzyłam komputer a tu taka wiadomość ;:202
Ciągłe dobijał się z ofertą Strk i z tego wszystkiego uległam, bo do zamówienia dodali mi kiwi, zawilce, taką fajna malinę za pół ceny i jeszcze transport za friko....no to wpadłam ;:223
Nie wiem jaką miałaś pogodę, ale może uda Ci się posadzić róże, bo u mnie deszcz i śnieg z deszczem zapowiadają ;:224
Dobrej i spokojnej nocy ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ,a ja w swoim ogrodzie zastałam topinambur .Rosło mi toto jak zielsko . Przesadziłam wiosną kilka kłączy na brzeg rabaty ziołowej i mam spokojne sumienie że nie wywaliłam ,nawet wykopywałam do zupy zamiast ziemniaczków .Szczeć , co to jest za zielsko bo nie znaju ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”