Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Wiem, że już Ci się siać nie chce... Ale ja ciągle lubię. Choć przyznam szczerze, że w tym roku planuję zwiększyć powierzchnię zajmowaną przez byliny w stosunku do jednorocznych...

Roślina z poboczy to chyba jakaś toinowata (Apocynaceae) z podrodziny trojeściowatych (Asclepiadoideae)... Bardzo ładna...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku ta roślina z pobocza jest bardzo ładna , nie dziwię się ,że zwróciła Twoją uwagę . Może rosłaby u nas jako doniczkowa ? Nasion nie nazbierałeś ? :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Grażynko, u mnie też pogoda zmienna. Taka pora. Ale ogólnie idzie ku lepszemu, wegetacja postępuje, kiełki i pączki na wierzchu, a i w domu zajęć okołoogrodowych mi nie brakuje (dalie!) więc jest super!
No tak; takich ukwieconych drzew u nas nie uświadczysz i nawet do doniczek nie bardzo się nadają. Wystarczy, że muszę taszczyć do domu na zimę oleandra niemałych rozmiarów :roll:
Chciałem jeszcze pokazać Afrykańczyków, których z upodobaniem fotografowałem zafascynowany ich twarzami, sposobem bycia, pogodą ducha itd. Kobiety prawie zawsze ubrane jak kolorowe kwiaty:
Obrazek

Obrazek

Loki, faktycznie ta roślina podobna do trojeści amerykańskiej, którą mam w ogrodzie :idea:
Ja nie mam nic przeciwko kwiatom jednorocznym ale wymagają jeszcze więcej pracy niż byliny, a te ostatnie rozrastając się, pozostawiają coraz mniej miejsca swoim jednorocznym krewniakom. Sił i czasu też raczej nam nie przybywa, by to wszystko ogarnąć ;:224
Miejscowy ogrodnik w swoim uniformie:
Obrazek

rzemieślnicy i artyści zazwyczaj wykonują swoją pracę przed własnym sklepem:
Obrazek

Danusiu, może by i rosła ta roślina w doniczce ale ja już nie przywożę nasion ani żadnych szczepek w wypraw 8-) Wystarczy mi nacieszyć się piękną roślinnością w ciepłych krajach.
No i dzieciaki - dużo dzieciaków i wszędzie! :lol:
młode Senegalki (jedna widzę zrobiła sobie wisiorek z różańca :D )
Obrazek

a to już młodzi Gwinejczycy:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku! Jak zawsze z radością oglądam twoje zdjęcia! Fajnie, że chociaż u Ciebie pooglądam dalekie kraje, do których pewnie nie pojadę :wink: Najważniejsze, że wszędzie kwitną kwiaty i wszędzie widać uśmiechnięte twarze!
Oblicze faceta z hipciem - bezcenne! Kuzynka mieszka w RPA i zawsze przywozi mi takie drewniane pamiątki. Mówiła, że z twardego drewna, ale bynajmniej nie hebanowe, ale powlekane specjalną pastą i polerowane. A Ty w końcu gdzie dokładnie byłeś? Bo szukam i szukam i znaleźć nie mogę ;:202 A jak Mandinka, to pewnie na zachodzie!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Bardzo interesujące i piękne zdjęcia :D
Czuje się tamtejsze ''klimaty''
Czy jedna z roślin - o której piszesz, że rosła wszędzie na poboczach to nie tojeść amerykańska albo podobna z tej rodziny :?:
Teraz się zastanawiam, czy moje krzesło ogrodowe nie jest afrykańskie :lol:
Pozytywnie zazdroszczę wyprawy, wiesz jak u nas było w tym czasie okropnie ;:219
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko tak, Mandinka to Afryka Zachodnia i tam też podróżowałem. Ale poznałem też inne ludy (Fula, Diola, Bijagos) choć za bardzo nie wnikałem w szczegóły różnic pomiędzy nimi. To obszar wielkich rzek więc soczystej roślinności i kwiatów nie brakowało. U nas powolutku też pokazują się główki kwiatów:
Obrazek

Agnieszko, to nie trojeść amerykańska, bo ta rośnie u mnie w ogrodzie i bym poznał :roll: Ale chyba z tej samej rodziny.
Ja nazywam to krzesełko "afrykańskim" ale możliwe że i u nas takie robią, bo pomysł jest banalny - dwie deski odpowiednio skrzyżowane, by mogły jednocześnie być nóżkami, siedziskiem i oparciem! I zero gwoździa, kleju czy innego materiału!
Tak, klimaty były mega odjazdowe ale ja już wracam do naszych klimatów, bo robi się coraz ciekawiej ;:65
Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Czas wracać z gorącego, czarnego lądu do naszej, już prawie wiosennej rzeczywistości. Pięknie zakwitły Ci ranniki.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Jacku witaj, fajnie jest popatrzeć na piękne rośliny, kwiaty i zwyczaje ludzi w tak pięknych miejscach. Ranniki u mnie też są pod pierzyną trochę większą niż u Ciebie. Wczoraj było więcej niż 10cm śniegu, ale dzisiaj niestety przy plusowej temp.niewiele go zostało.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

JacekP pisze:
Loki,
Prezentacja botaniczna rozpoczęta, a ten kwiat specjalnie dla Ciebie, bo wiem, że lubisz toinowate:
[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/3a718022c420c40b]Obrazek[/wit
Wygląda na Catharathus roseus barwinek różowy. :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Afryka piękna, w sam raz do podróży w zimie!
Ale ranniki mnie bardziej wzruszają niż te egzotyczne piękności ;:173 Po tylu dniach tęsknoty za kwiatami w ogrodzie, one pierwsze cieszą oczy!
Byłam na Gardenii i oczywiście ... kupiłam dalie ;:306 Czego oczywiście nie miałam robić ;:223 Ale Kiepenkerl, który miał zawsze dobra zgodność, zakomunikował, że wycofują się ze sprzedaży w LM i przenoszą się do BricoM. No to już bym nie miała gdzie kupić, a pan na stoisku miał kilka nowości (seria Ippenburg). Po 5 zł to dobra cena! Nie wiem, gdzie to posadzę ;:131
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku palcem po mapie i oglądając fotki z wyprawy wyobrażałam sobie jak by to było gdybym tam była ;:306 pięknie a czy przywiozłeś jakąś roślinę z wyprawy :?:
Jednak wszędzie dobrze ale najlepiej w domu ;:oj wiosna się zbliża i trzeba przygotować pole orne pod uprawy wiosenne ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jacku pokaż, co tam nowego kwitnie w ogrodzie.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Och Jacku, ile pięknych fotek przywiozłeś ;:oj Jestem zafascynowana pokazanymi przez Ciebie kwiatami. Większość zobaczyłam po raz pierwszy w życiu !
Piękne wspomnienia :heja
A co słychać w ogrodzie ? Wychodzą pierwsze zielone noski roślinek, a może nawet jakieś kolorowe ?
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne ujęcie ranników. Kurcze jak odwiedzam kilka ulubionych ogrodów dopiero widzę, jakie ja mam braki w roślinności :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu, ranniki nie zawiodły i z roku na rok jest ich coraz więcej ale takich pięknych odmian jak Ty nie mam ;:173
Obrazek

Danusiu, śnieg to już przeszłość i w tym sezonie mam nadzieję, że już nie wróci ;:185 Ale nawet gdyby, to takie kwiatki jak ranniki czy przebiśniegi w ogóle się go nie boją :wink:
Obrazek

Neno, brawo ;:63 Mam tę roślinę w doniczce, tylko nie chciało mi się szukać nazwy, a to właśnie barwinek różowy!
Dla Ciebie - pierwszy tegoroczny kosaciec:
Obrazek

Miłko, egzotykę lubię na równi z naszą przyrodą. Tym bardziej że granice, co "nasze" a co "egzotyczne" są płynne i umowne ;:224 Ale też z chęcią wracam do tego, co rośnie a przede wszystkim kwitnie teraz w moim ogródku :heja
Te szafirki lubię szczególnie, bo zakwitają najwcześniej:
Obrazek

Marysiu-Mar33, nie przywiozłem żadnej rośliny. Jakoś tak - etap przywożenia roślin mam za sobą, a kolejnych tarasowców czy wrażliwców po prostu nie chcę :roll:
"Wszędzie dobrze ale w domu najlepiej" - ładny slogan ale jakoś nie pasujący do mojej wędrowniczej i przekornej natury, sorki :twisted:
Szafrany w tym roku w tyle; tylko ta jedna odmiana ratuje honor :wink:
Obrazek

Marysiu-Mufka dziękuję 8-) Większość roślin afrykańskich i ja widziałem po raz pierwszy. Dzięki takim podróżom człowiek pokornieje, uświadamiając sobie, jaką niewielką wiedzę posiada :roll:
W ogrodzie tak jak zwykle o tej porze roku zaczyna się "dziać". A i pracy mnóstwo przy usuwaniu zeszłorocznych badyli, wycinaniu traw, wybieraniu liści z rabat itp. Sasanki musiałem dokładnie oczyścić z zeszłorocznych ubranek, by ukazały się świeże dziubki :)
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”