Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Arkadius121
Nie sposób przejść obojętnie koło Twojego wątku i nie docenić tych pięknych zdjęć :)
Zapraszam do mojego nowego wątku,dopiero zaczynam :oops: :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=93005
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JAk zawsze tematycznie, pięknie .Twoje rośliny mają cudowne osłonki :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Wszystko dopracowane, każdy detal widoczny - pięknie jak zawsze. Peperomia variegata - miałam, ubiłam, nie będę mieć :D Wiem, że u Ciebie będzie miała świetne warunki i bardzo się cieszę, że będę mogła ją oglądać u Ciebie. Zwłaszcza w takiej oprawie foto, to aż sama przyjemność ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cyprysik - piękne wspomnienie świąt na kolejny rok :lol:
Mam lekkie skrzywienie na punkcie lemonkowo-seledynkowych kwiatów,
dlatego Twoja Peperomia variegata strasznie mi się podoba ;:167
Czy ona ma faktycznie takie seledynkowe odcienie jak na fotce ?
No i oczywiście Arku baaardzo dziękuję za przepiękne kolażyki ;:196
z przepięknym Lucky-Bamboo ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Bambusy świetne, hibiskusa podziwiam, bo sama nie potrafię się z nim dogadać ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Arku, jeszcze nie ma ich u mnie. Zapomniałam wziąć. Teraz jadę 10 marca, więc pewnie korzonki już mają, to zaraz pójdą w donice.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Hej Ewka :wit
Witam się z Tobą tym razem u mnie po powrocie od Ciebie ;:138
Za miły pościk duża ;:196 a co do odcienia variegaty to zapewniam Cię,że "faktycznie" ma taki seledynkowy i dlatego wpadła mi w oko ;:108 oby tylko szła jak burza tak jak jej krewniaczka obtusifolia :?:
Miłego wieczoru i seledynkowych snów ;:306 ;:19
Pozdrówka.
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Rodzinka dracen bardzo ładnie się prezentuje :) Bardzo lubię te roślinki.
Nowa peperomia variegata wygląda bardzo ciekawie. Zresztą tej zielonej odmianie też niczego nie brakuje :)
Pozdrawiam.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Tutaj, zawsze zatrzymuję się na dłużej.
By nacieszyć oczy sesją i opisami.

A Robisz jedno i drugie fantastycznie.
W opisie jest historia danej roślinki i to, co Masz w planach. Fajnie się czyta.

Tyma razem zachwycam się nieskazitelnymi zdjęciami nowinki - peperomii variegata i kolażykami z bambusami ;:215
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Wszystkie roślinki masz zadbane i pięknie sfotografowane ;:333 . Bardzo mi się podoba kolor kwiatów hibiskusa ;:167
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Wszystkie Panie :wit
Moje życzenia z okazji Waszego Święta-Dnia Kobiet znajdziecie w dziale: Personalne wątki i życzenia...lub klikając na link poniżej:

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 5&start=42

Pozdrawiam Serdecznie
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nusiu - Pati - Żanett-ko - Ewo - Moniko - Justynko/duju - Kasiu - Justynko/justus27 - Basiu

Nusiu - Miło mi bardzo,że znów odwiedzasz mój wątek,cieszą mnie mnie bardzo Twoje ostatnio częste wizyty i za to duża ;:196

Pati - Ciebie w moim wątku mogę się spodziewać przy każdej okazji i za to również duża ;:196

Żanett-ko - Wiedz,że Twoje posty to miód na moje serce i za to też duża ;:196

Ewo - Zapewniam Cię,że to nie ostatnia dla Ciebie dedykacja ;:185 a przy okazji miłego pościku należy Ci się tak samo duża ;:196

Moniko - Nie przejmuj się,u mnie z nimi było podobnie i to już u mnie któryś z kolei hibiskus bo ja tak szybko roślinkom nie odpuszczam a na pocieszenie należy się i Tobie duża ;:196

Justynko/duju - Mam nadzieję,że szczepki scindapsusa już w doniczce albo jeszcze się ukorzeniają.Możesz je jak piszePati,wsadzić je do ziemi bez ukorzeniania ale mnie np. to się nie udaje,nieukorzenione nie przyjmują się ;:185 No i jakże mógłbym Tobie nie przesłać dużej buźki a zatem czynię to jak najrychlej ;:196

Kasiu - Cieszę się,że podobają Ci się moje roślinki i za to też duża ;:196

Justynko/justus - Jak miło słyszeć,że w moim wątku zatrzymujesz się zawsze na dłużej-za bardzo miły pościk oczywiście,że należy Ci się duża ;:196

Basiu - Miło się czyta to co piszesz i za to duże dzięki i duża ;:196 również.

Jak zawsze tak i tym razem bardzo się cieszę z Waszej kolejnej wizyty a swoimi bardzo sympatycznymi pościkami sprawiłyście mi multum przyjemności za co bardzo a bardzo dziękuję ;:180 ;:180 ;:180
Tradycyjnie już zapraszam do kolejnych odwiedzin w moim wątku a tym czasem bardzo serdecznie Was,Forumowiczów i Gości pozdrawiam :wit

Sukulenty podziwiałem od dawien dawna czego dowodem była i jest jeszcze hodowla gruboszy-ostał mi się tylko jeden,bo pozostałe porozdawałem znajomym,którym się spodobały a ja przecież nie potrafię odmówić-zresztą,nie tylko tego ;:306
Uzbierało mi się ich kilka,które nabyłem przy okazji innych zakupów.Sam się zastanawiam gdzie ja to wszystko mieszczę?-ale zapomniałem,że po wakacjach jak co roku pustoszeją nieco nasze parapety co spowodowane jest "wakacyjnymi powodziami".
Kilka z nich,które bardzo polubiłem uwieczniłem na fotkach i wklejam do dzisiejszego postu.
Diffenbachie,których jest dwie w doniczce a tak posadziła je nasza Pani Opiekunka roślin darowując mi je-wypuszczają kolejny trzeci już liść.Jak do tej pory rośnie i rozwija się prawidłowo mając stanowisko wschodnie,światło rozproszone i usytuowane z konieczności przy samym kaloryferze.
Przy okazji wklejam jeszcze zdjęcia cytrynka,którego mam już od jakiegoś czasu i musiałem pośpieszyć się ze zdjęciami bo zaczyna już przekwitać.

Sukulenty na temat których a dokładniej ich nazewnictwa być może wywiąże się polemika?

W tle po lewej-Aloe juvenna-Aloes ząb tygrysa-Afryka Wsch.Kenia,Tanzania

Po lewej od przodu-Gasteria carinata-verrucosa-Aloes brodawkowaty albo Jęzorka brodawkowata/spolszczona nazwa/-Afryka Południowa

W tle po prawej-Crassula arborescens/ovata/?-Grubosz drzewiasty/jajowaty/?-Afryka Południowa

Po prawej od przodu-Aloe aristata/rodzaj Haworthia/-Aloes ościsty-Afryka Południowa

Obrazek

Obrazek

Aloe juvenna-Aloes ząb tygrysa

Obrazek

Gasteria carinata-verrucosa-Aloes brodawkowaty któremu w międzyczasie ku mojej radości zaczął wyrastać nowy,młody liść.

Obrazek

Crassula arborescens/ovata/?-Grubosz drzewiasty/jajowaty/?

Obrazek

Aloe aristata-Aloes ościsty-Afryka Południowa

Obrazek

Diffenbachie rozwijają kolejny trzeci liść,stanowisko przy kaloryferze im służy chyba jednak dlatego,że mają regularnie wilgotną ziemię,zraszane liście i światło rozproszone.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zieleń zaprezentowanych powyżej roślinek soczysta i miła dla oka-bynajmniej dla mnie ale może przydałoby się trochę kolorku?,a zatem kolejny cytrynek,którego jeszcze nie prezentowałem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Samego cytrynka jak i dwa kolażyki dedykuję wszystkim Paniom z życzeniami dużo dobrego raz jeszcze dołączając do nich multum ;:196 ;:196 ;:196 -ków.

Obrazek

Obrazek

Serdecznie Wszystkich pozdrawiam,życząc miłych wrażeń :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ło jejciu, Areczku, czy Ty po nocach spać nie możesz...? ;:oj Ale gdybym ja miała takie cuda przed sobą, pewnie też bym nie sypiała ;:306
Ale, do rzeczy: grubosz to jego poprawna nazwa Crassula ovata , niemniej... jakaś jeszcze. Zwykłe "ovaty" nie mają wybarwionych brzegów, ta zaś ma. Latem, a w zasadzie nawet teraz już, daj jej maksymalnie dużo słonka i jak najdłużej, najlepiej na zewnątrz. Pięknie się wybarwi i wtedy będzie można określić szczegółowo, czy to "Hummel's Sunset" czy inne podobne. Jak możesz, nawet trzymaj ją na tarasie, ja swoje trzymam nawet do października, tylko stopniowo od września coraz zmniej podlewam. Na sucho niektórzy trzymają na zewnątrz nawet do listopada (chroniąc przed deszczem) i wtedy chłód je dodatkowo wybarwia. Potrafią być pięknymi roślinami, jak tylko mają właśnie maks słonka. Reszta sukulentów nie z mojej że tak powiem "bajki", ale ślicznie pokazane i rodzajowo poprawne. Natomiast zbliżenie na cytrynka mnie rozczuliło. Śliczny kolor i piękne zdjęcia - ale to już wiesz, bo zawsze to powtarzam ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Wszystko piękne!! I kwitnące i zielone ;:215

Tylko czy to jest na pewno aloes ościsty?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Żółty storczyk z pewnością rozświetla ponure dni ;:3
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)