Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Małgosiu, niestety niektóre moje też marnieją. Takie angielki na przykład. Uwielbiam je, a niestety co roku jakaś umiera. W tym straciłam Pilgrima :(
Nie mam pojęcia od czego to zależy.
Jeszcze bardziej cieszę się na ścieżkę, bo będzie przy okazji zrobiona rabatka cieniolubna. A to tygryski lubią najbardziej :tan
Pogoda do bani. Jedyne pocieszenie, że nie padało, ale za to zrobiło się zimno
Jak nie urok to ...przemarsz wojsk

Ewelinko, byłam w zeszłym roku bardzo zaskoczona ta ostróżką. Nie pamiętałam w ogóle że ją tam posadziłam. I miałam niesamowita niespodziankę. Teraz widzę że już się gramoli. Mam nadzieję, że nic jej nie zniszczy.
Na razie nie mam jeszcze prognoz na lato. Też liczę na to, że nie będzie zbytnio deszczowe, chociaż wcale bym się nie zdziwiła. Już mieliśmy takie lata. A pogoda ostatnio ekstremalna, więc wszystkiego trzeba się spodziewać

Renatko, ja mam tylko z Larissą takie kłopoty. Dlatego zmieniła właścicielkę.
Poszła na dużo lepszą ziemię. Zakochałam się w tej róży u Asi 0809 i u niej ona radzi sobie dużo lepiej niż u mnie.
Ty piszesz o ostróżce wieloletniej, czy tej jednorocznej. Ja nie zostawiam nasion ostróżek, bo chcę, żeby zakwitły ponownie w sezonie, a potem szkoda mi ich nadwyrężać.

Kasiu, 2 lata to bardzo młody ogródek. Masz bardzo fajnych sąsiadów jeśli podzielili się z Tobą roślinkami. Jeśli masz skarpy to warto porobić tarasy. I woda będzie mniej spływała i rosliny będą miały więcej wody dla siebie.
Tym, że rośliny rosną nie tam gdzie trzeba nie martw się. Wiesz ile ja razy przenosiłam swoje?
Fakt, że lepiej by było, gdyby był plan, ale ja jako człowiek zielony w kwestii zieleniny sadziłam bez ładu i składu to co mi w oko wpadło. A potem dopiero jak doczytałam, albo zobaczyłam jak roslina rosnie przesadzałam. Teraz wiem, że trzeba kupując roślinę wiedzieć mniej więcej jaka będzie. Dotyczy to szczególnie krzewów. I tam mimo, że wiem jakie urosną nie lubię pustej przestrzeni więc sadzę gęściej. Najwyżej potem się przesadzi :wink:

Elu, na pewno coś kwitnie, ale na razie nie mam kiedy przejść się po ogrodzie. Widziałam z daleka ranniki. Przebiśniegi już łebki wychynęły, czekają tylko na rozwinięcie. Widziałam też gramolący się kwiatek przylaszczki. Za chwilę będzie się działo :heja
Larissy nie polecam. Szczególnie na piaski

Soniu, spokojnie liście naparstnic można przyciąć. Jak wszystkie czarne, to znaczy, że już po naparstnicy. Mam kilka takich.
Ostnice przetrwały. Widziałam zielone prześwity.

A to różyczka Barbara, której tez już nie ma u mnie. Strasznie tego żałuję, bo jak nie lubię czerwonych róż, to ta ujęła mnie swoimi płatkami. Czyż nie są śliczne?
Niestety to kolejny przykład róży, która u mnie sobie nie radziła. Dużo lepiej rosła u Isi, więc poszła do niej. Zobaczymy czy to wina sadzonki, czy miejsca
Obrazek

Obrazek

A to moja nn

Obrazek

Bardzo podoba mi się Clair Marshal. Marny krzaczek. Mam nadzieję, że w tym roku się poprawi.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jazz cały czas czaruje swoim urokiem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Avalon. Dopiero w tamtym roku zobaczyłam urok tej róży. Przepiękna
Obrazek

I niezmiennie cudna Candelight
Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, nie będę się mądrzyła na temat uroków Twoich róż, bo nie lubię się powtarzać, a musiałabym zastosować całą znaną mi gamę achów i ochów!!! ;:138 ;:138 ;:138
Nie będę też chwalić lilii i wszystkich pokazanych kwitnień, bo musiałabym znowu używać takich samych achów i ochów. ;:138 ;:138 ;:138
Ale jest coś, czym się jeszcze nie zachwycałam...
A jest to przepiękna jeżówka. Zielono - biała. Śliczna! ;:433
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Śliczny, niski, niebieski przetacznik ;:215
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Gosiu! Pisałam o trwałych, choć w tym roku panuję wysiać i jednoroczne. Przekonałam się, że jak ma przetrwać, to da radę i bez obcinania, a jak licha to nic jej nie pomoże. ;:223
Różyczka, którą oddałaś Isi naprawdę piękna, bo taka inna. ;:167
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gosiu, co to za cudo? Zjawiskowa ;:oj

Obrazek

Pozachwycałam się różami.Wszystkie śliczne, Jazz zjawiskowo kwitła ;:oj Twój Tradescant mocno 'chodzi' mi po głowie...i wyjść nie może :;230 Wiesz, że ja mam hopla na punkcie Austinek :wink:
Mam jeszcze pytanko odnośnie Pashminy...Ciekawa jestem jak długo ją masz? To jeden krzaczek? Jest cudna ;:167
Bardzo się cieszę, że zaprosiłam ją do siebie i już nie mogę się doczekać aż będę mogła zobaczyć jej kwiaty na żywo ;:65
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu . Ja posadziłam ostróżki jesienią. Widzę, że też już wychodzą i jestem ciekawa co z tego będzie. Mam nadzieję, że nie będzie większych mrozów bo szkoda roślin :( . A Ty jak zwykle pokazujesz piękne fotki z ogrodu ;:oj . Szkoda, że ja jeszcze nie mam takich widoków nawet w archiwum :oops: . Może kiedyś ;:224 a jak nie to zawsze mogę pocieszyć oczy w Twoim ogrodzie ;:108 . Pozdrawiam i życzę słoneczka ;:3 .
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Candelight w moim klimacie, a nie kojarzę jakoś tej róży.... Musze ją wygooglać
Gosia, ale Ty czarujesz tą JAzz - cudna jest ;:180 A jak u niej z chorobami?
Ty masz dość deszczu, a u nas dzisiaj znowu biało, a za chwilę sie to stopi i efekt będzie podobny...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu gdzie zamawiałaś Tradescant? szukam jej i nie mogę znaleźć ;:173
Za Pashminą rośnie Baronesse?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Domyślam się, że na zdjęciu przywołanym przez Dorotkę, jest dziewanna.
Gosiu, mam podobną, tylko żółtą i jeszcze bardzo młodziutką.
Zastanawiam się, czy nie zmarzła... ;:218

Miłego , cieplutkiego, słonecznego dnia, Gosiu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Śliczna dziewanna ;:63 dotychczas mnie nie interesowały, żółte rosną dziko wokół działek .W ub.roku spotkałam różową i mi się spodobała. Ale nie rosła u mnie dobrze...starałam się ją wysiać ;:131 Ciekawa jestem czy się pokaże bo siewki u mnie oprócz chwastów ;:oj niechętne do rośnięcia. ;:131 ,Spotkałam nasiona w mix-ie ale nie wzięłam...Miejsca nie mam a kilka bylin mam do posiania... :roll:

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu dziękuję. ;:196 Moje naparstnice tylko zewnętrzne liście mają brązowe, środki zielone. Spacer twoimi alejkami zawsze miły. :) Tawułki z hostami świetnie wyglądają. ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Lucynko, jak zwykle masz dla mnie tyle ciepłych słów.
Bardzo Ci dziękuję, jest mi bardzo miło, że tak Ci się u mnie podoba ;:196
Dziewanny są bardzo wytrzymałe z tego co zauważyłam. Ja swoją próbowałam przesadzić. Wydawało mi się, że ją zniszczyłam, a ona odrosła od korzenia.

Monia, nie masz takiego?

Renatko, czyli jednak wieloletnie. Ja nawet nie próbowałam wysiewać. Zresztą u mnie większość ginie, więc chucham i dmucham.
Prawda, że jest wyjątkowa?
Wielka szkoda, że jej się u mnie nie podobało

Dorotko, to jest dziewanna, ale jaka odmiana to nie mam pojęcia. Jeste dużo niższa od swojej dzikiej krewniaczki. Ale mam w ogrodzie i takie jeszcze mniejsze
Jazz polecam całym sercem. Wiem, wiem, że masz hopla. ;:306 Tradescant jak na razie sobie bardzo dobrze radzi. Rośnie na słoneczku i w te upały nawet nieźle trzymał kwiaty. Cudnie pachnie ;:173
To jest jeden krzaczek Pashminy. W pierwszym roku byłam nią zawiedziona. Ale potem było tylko lepiej. Niesamowicie długo trzyma kwiaty. Jest piękna. Będzie Pani zadowolona ;:215

Ewelinko, nawet się nie obejrzysz, a będziesz miała taki sam busz jak u mnie. A teraz ciesz się, że możesz planować, kupować, sadzić. Ja już niedługo nie będę miała takiej możliwości. No, chyba, że będę robiła rewolucję ;:306

Asiu, i co znalazłaś? Ja ją bardzo lubię. Jest to róża wielkokwiatowa, ale ładnie powtarza. I ten kolor ;:173 W sumie to inny o każdej porze dnia
Jazz też bardzo, ale to bardzo polecam. u mnie jest zdrowiutka. ładnie się rozkrzewia, a najważniejsze, że kwitnie całymi pękami, długo trzyma kwiaty i ładnie powtarza. Jedyna wada dla mnie to to, że nie pachnie, ale to jest u mnie do zniesienia ;:306

Aniu, zamawiałam go w F, ale widzę, że już go nie mają.
Tak za Pashminą rośnie Baronesse. Masz oko :D

Maryniu, ta dziewanna jest bardzo trwała. Chyba bardziej niż jej dzikie kuzynki. I jest wyższa niż ta rózowa, którą Ty masz. Ja też mam te co Ty. Są mniej spektakularne, ale też je bardzo lubię.

Soniu, no to będziesz miała kwitnienie :D U mnie bardzo mało siewek naparstnicy. Nie mam pojęcia dlaczego. Czyżby ta susza? Ale w zeszłym roku tez było ich mało. Prawdopodbnie nasiona porządnie nie przemarzają

Ale dzisiaj miałyśmy w Płocku zamieć. Trwała krótko i zaraz potem zaświeciło śłońce. Prawdziwa marcowa pogoda. Jak wychodziłam z pracy ptaki tak świergotały, że nawet nie odczułam przenikliwego zimna, jakie panuje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy wiecie, że tutaj trochę zmian nastąpiło? Jest więcej róż ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu. Ależ Ty masz łany lilii ;:oj . Ile czasu potrzeba żeby one tak się rozrosły ?? Ja sadziłam jesienią i teraz wiosną mają mi przyjść no ale pewnie takie widoki to za kilka lat ;:306 . Bardzo podoba mi się jak łączysz róże z bylinami i innymi roślinami. Takie ładne duety tworzysz ;:215 . Pięknie po prostu . Nic dodać nic ująć. Zapewne za kilka lat też nie będę miała miejsca żeby coś więcej wcisnąć. No chyba, że ta ziemia obok będzie nasza ;:131 . Wciąż jeszcze żyję nadzieją . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Witaj Gosieńko :wit Ile Ty posiadasz tych lilii? Przesadzasz je co jakiś czas ? Piękne kolory ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To mnie pocieszyłaś, Gosiu ;:196
Mam nadzieję, że moje dziewanny też sobie poradziły. ;:218

A u Ciebie znowu mnóstwo piękności zobaczyłam. ;:215 ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”