Malachitowe parapetowe i balkonowe :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Malachitowe parapetowe i balkonowe :)

Post »

Piękne nowości od Pati ;:138 Niech szybko rosną ;:138 .
Epi 'N'Joy śliczny, taki gęściutki ;:63
Zakupy bardzo udane ;:215
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Nowości śliczne ;:oj Oj, przypomniałaś mi, że już dawno powinnam moje koleuski posadzić .. aż wstyd, ale o nich zapomniałam ;:223
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Patryk mnie też ten filodendron zachwycił właśnie tymi włochatymi ogonkami!
Moniko dziękuję, chociaż ja i hoje... generalnie ciężko nam się dogadać ;:131
Kasiu trzymam kciuki za twojego fikusa, na pewno szybko przerośnie mojego :wink:
Basiu, Edytko dziękuję!
Żanetko, Lucy ja generalnie też w pewnym momencie zamierzałam zrezygnować z Syngonium, a przynajmniej z tych o barwnych liściach, bo szybciej gubiły liście niż produkowały, ale od jakiegoś czasu jest nieco lepiej. Może bez szału we wzroście, ale przynajmniej stabilnie. Co prawda teraz zimą część odmian wypuściła liście, które się nie rozwinęły (wydaje mi się, że to wina ogrzewania i suchego powietrza), ale jakoś żyją.
Krzysiu cieszę się, że na coś się przydał mój wątek :D na pewno twoim koleusom nic nie będzie przez zwłokę, niedługo wiosna, nadrobią!

Ja już tak się nie mogę doczekać, że dzisiaj pocięłam trzewicznię (Euphorbia tithymaloides), bo już nie mogłam patrzeć, jak ją ciągnie na jedną stronę. Już prawie marzec, powinna szybko się ukorzenić - odcięte części po obeschnięciu wsadziłam do ziemi, gęstsza ładniej wygląda (chociaż na zdjęciu niekoniecznie, nie jest szczególnie fotogeniczna).
Obrazek

Przeglądałam też dzisiaj sadzonki skrętników i co wypatrzyłam na DS-Rozhdenie Tajfuna? :tan
Obrazek

Teraz będę pewnie do niego zaglądać kilka razy dziennie aż się na mnie obrazi i zasuszy czy co tam robią skrętniki jak nie chcą zakwitnąć ;:306
A tak wygląda część przedszkolaków (to te, co na stronie 29 wątku) - od góry fiołek 'Ma's Winter Moon', skrętnik 'Justa'/'DS-Rozhdenie Tajfuna' (ciężko powiedzieć, będzie wiadomo jak zakwitnie ;:306 ), debiutant z pączkiem i fiołek 'Taita Neema':
Obrazek

I jeszcze co do hoi, to chyba muszę więcej czytać o ich tempie wzrostu. Trzy liście na rok to jakoś mnie nie satysfakcjonują - ja tam mam za mało cierpliwości ;:224
Chociaż w sumie z początku nie mogłyśmy się dogadać. Mowa o H. finlaysonii - odkąd jest u mnie zgubiła pęd kwiatowy i z dwa liście, dopiero po przeniesieniu na północny parapet w kuchni przestała grymasić.
Obrazek

I co ciekawe - u mnie wypuszcza prawie dwa razy dłuższe liście (z tym na dole do mnie przyszła):
Obrazek

Za to hoja lacunosa jest idealna, na dniach po raz kolejny zakwitnie i zaczęła wypuszczać nowe pędy w kilkunastu miejscach ;:3
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trzewicznię lubię, bardzo mi się podoba ;:215
Może tej hoi o temperaturę chodzi, zaglądałaś tutaj? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... hilit=Hoja
Awatar użytkownika
Krzysia
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Dorotko, bo lacunosy są idealne ;:oj Chętnie rosną, chętnie kwitną ... u mnie nie do zdarcia ;:306 Za to ze skrętnikami nie dogaduję się, trzymam kciuki za pączki Twojego ;:215
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Sadzoneczki fiołkowo-skrętnikowe wręcz pokazowe ;:167
Trzewicznia zawsze mi się podobała tylko to chyba spora rośnie prawda?
Ja też wypatrzyłam malusieńkiego pączka na jednym skrętniku i od wczoraj biedaczek cierpi na namiar mojego zainteresowania ;:306
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Malachitek pisze: Już prawie marzec, (...)
Jak to zabrzmiało!! Ja dopiero czytając to uświadomiłam sobie, że rzeczywiście - już prawie marzec :shock:

Gratuluję skrętników! ;:138 I czekam razem z Toba na pierwsze kwiatki ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniły tzw:kręgosłup diabła - oby i mój tak wyglądał:) :wit
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

O...Wreszcie ruch w doniczkach i w roślinkach.

Wiosna pachnąca z hiacyntem u Ciebie. Kalanchoe - też ma energetyczny kolorek ;:108
Życzę Ci z nim powodzenia, mi się nie udało żadnego kalanchoe doprowadzić do kwitnienia. Tym bardziej trzymam kciuki za Twojego.

Nowa hoja - cudownie wybarwiona. Tricolor jak i variegata - rosną w podobnym tempie, więc powinny dać radę w jednej doniczce.

Ach te hoje nerwuski...mnie też ich tempo wzrostu "przeszkadzało". Dlatego ich się pozbyłam.
Wolę lacunosy i hoje przebarwiające się.

No, no...ależ przedszkole fiołkowe Ci rośnie.
Czekam na kwiatuszki skrętnika "DS" ;:65
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

onectica pisze:
Malachitek pisze: Już prawie marzec, (...)
Jak to zabrzmiało!! Ja dopiero czytając to uświadomiłam sobie, że rzeczywiście - już prawie marzec :shock:
Co Wy Dziewczyny gadacie...? Dyć to jest już marzec... albo u mnie kalendarz pędzi za bardzo ;:306
A wracając do roślin: Dorotko, najprawdopodobniej wysiało mi się jakiegos botanicznego koleuska, bo wygląda jak prawdziwa pokrzywa. W jakie podłoże je najlepiej wsadzić, rzekłabyś jakieś słówko porady z praktyki? Pozdrowionka!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Dorotko ,jak dawno mnie już nie było u Ciebie,a tu taka piękna już wiosna w doniczkach :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
dzastin
200p
200p
Od: 17 gru 2013, o 19:01

Post »

Witaj :wit

Muszę szczególnie ( nie byłabym sobą ) pochwalić nerwuskowe hoyeczki ;:333
Skrętniczki czują wiosnę,chodź w wielu miejscach śnieg wrócił ;:108
Fiołeczki dziarsko brną ;:168
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Dziękuję dziewczyny za odwiedziny i miłe słowa ;:304
Basiu dziękuję bardzo za linka, nie widziałam tego wcześniej, a na pewno mi się przyda przy planowaniu kolejnych nabytków. U mojej "finki" to raczej nie to, bo w kuchni, gdzie teraz rośnie jest średnio ciepło - a jeszcze stoi przy oknie, które jest ciągle otwierane. Ja ją na początku chyba za mało podlewałam, szybko się okazało, że jak nie ma cały czas mokro to gubi liście ;:173
Krzysiu tylko gdzie moim do twoich gigantek! Mam nadzieję, że kiedyś będą choć w połowie takie ;:167
Moniko to prawda, trzewicznia rośnie dość duża, ale jest to do opanowania. Dodatkowo cięta bardzo ładnie się rozkrzewia, a cięte kawałki bez problemu się ukorzeniają (ja je po prostu wtykam w ziemię obok roślin matecznych i nic przy nich nie robię). Ja mam tak samo z pączkami, zwłaszcza z pierwszymi pączkami na danej roślinie - jak już się nacieszę i wiem jak kwitnie, to aż tak nie pilnuję :D
Lucy no bo to już w sumie wiosna! Tylko ten śnieg... ;:224
Pati na pewno będzie, u ciebie wszystko pięknie rośnie, a to dodatkowo kompletnie bezobsługowa roślinka.
Justynko ja do tego przedszkola to muszę pożyczyć od ciebie patent na mnożarkę w przezroczystym pudełku, bo to zawsze na podłodze można postawić, a mi się miejsca kończą. A jeszcze naczytałam się o twoim zapylaniu skrętników i mnie kusi - jeśli moje zakwitną, to może też posieję? ;:131
Z tym kalanchoe to się boję, bo nie miałam jeszcze nigdy do czynienia. A jako, że to prezent od lubego (i to specjalnie rosnący a nie cięty) to wypadałoby go nie ukatrupić.
Żaneto ja specjalistką od koleusów nie jestem, ale moje rosną w zwykłej ziemi, w dość ciasnych doniczkach. Chyba im dobrze, bo bardzo szybko przyrastają w liście, tylko przez ciasne doniczki potrzebują częstszego podlewania niż większość moich roślin. Tylko ty takie cuda wysiewasz, że postępowanie jak z moimi "zwyklaczkami" może się nie sprawdzić ;:204
dzastin dziękuję, przed fiołkami broniłam się długo, ale Justyna potrafi zarażać ;:306
Iwonko dziękuję! No właśnie rośliny powoli się budzą i przyrastają!

Obudziło się adenium, które stało od jesieni jak zaczarowane. Wysiałam je na początku października, wykiełkowało, wypuściło dwa liście właściwe i zatrzymało się - aż do teraz:
Obrazek

Wiosennie wróciła do kwitnienia też H. lacunosa Malaysia:
Obrazek

Obrazek

Jedna chirita kończy kwitnąć, a druga zaczyna. Te rośliny są strasznie wdzięczne ;:167
Obrazek

Obrazek

Mam też ciekawostkę. Dostałam od koleżanki spore sadzonki pomidorów (wysiała je chyba w grudniu). Dzisiaj odkryłam zawiązki kwiatów!
Obrazek

No i najfajniejsza dzisiaj dla mnie część dnia to było otwieranie paczki od forumowej Anety. Czekała w niej na mnie H. australis 'Lisa' i Trzykrotka 'Blushing Bride' - obie rośliny chodziły za mną już od bardzo długiego czasu ;:167 Nie dość, że trzykrotka była gratisowa, to jeszcze z korzonkami, szaleństwo! ;:138
Obrazek

W ogóle to muszę wam powiedzieć, że bardzo przydaje mi się ten wątek i założenie go było bardzo dobrym pomysłem. Dzięki temu, że się dzielę z Wami różnymi informacjami i zdjęciami mam wszystko pod ręką jak sobie czegoś nie zapiszę. No i mam dowód, że moje rośliny jednak rosną, bo wiecie jak to jest, na co dzień się tego nie zauważa :wink:
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Dorotko widzę,że masz moje chciejstwa adenium i hoję z kolorowymi listkami :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Piękne kwiatuszki lacunosy i chirity ;:167 . Trzymam kciuki za nowe nabytki, bo bez nich nie ma wiosny :D U mnie też niewielkie zakupy poczynione, chociaż broniłam się , jak mogłam :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”