Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Lucynko szklarenka z wywietrznikiem świetna, ;:215 nigdy takiej nie spotkałam. Twoje begonie w doniczkach, a moje niekupione. ;:145 Słońce sfotografowałaś pięknie. ;:138
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A Wy wciąż siejecie i siejecie... Ja wczoraj obejrzałam dokładnie moje stare mahonie, odgarnęłam spomiędzy liście i znalazłam sporo ukorzenionych sadzonek. Wykopałam więc, posadziłam w doniczki, zamknęłam w szklarence i czekam na nowe mahonie.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agatko - a co / kto nam zabroni mieć chcice? ;:7 ;:7
Jak się czegoś bardzo chce, to czasami się ma ... ;:113

Marysiu [Maska] - no to miałaś wspaniałą gościówkę. ;:138
Nic dziwnego, że słonko znalazło się na dalszym planie. I bardzo słusznie. ;:108
Ta dalia wyrosła mi z nasionka, dlatego rozwinęła karpę malutką i cieniutką, toteż wyschła na wiór. ;:222
Myślałam, że jeśli ją wymoczę, to napęcznieje i coś z niej będzie. Napęczniała, owszem, ale można było z niej wodę wylać jak ze słomki. ;:174
Powiadasz, że śnieg u Ciebie gdzie nie gdzie się ostał ... U mnie go nigdzie nie ma, a mrozek będzie, bo już jest ok. 1* na plusie, co wróży spadek pod zero nad ranem. Dużego mrozu raczej nie będzie, ale wiosennej aury też nie. ;:185

Aniu [andzia] - ja też mam coraz ciaśniej na parapetach, dlatego dzisiaj już poprosiłam M o złożenie mi regaliku . Jutro postawię go na parapet, dzięki czemu zrobi się więcej miejsca dla nowych zasiewów. A i pikować wiele roślin jutro i pojutrze będę, więc im też muszę zapewnić miejsce. ;:108

Soniu - mam cztery takie szklarenki. Te kupiłam sobie sama w NOMI, które już niestety splajtowało. ;:174
W ubiegłym roku chciałam sobie dokupić jeszcze ze dwie, ale nie było, bo prowadzili już tylko wyprzedaż zalegającego towaru.
Dziwię się, że nie mają takich szklarenek w innych marketach. Przecież skądś do NOMI je sprowadzali. ;:131

Izo - ano siejemy sobie, wiesz, tak dla zabicia czasu oczekiwania na wiosnę, który jakoś tak się ślimaczy. ;:112
Jak widzę, Ty też nie siedzisz bezczynnie i coś tam sobie grzebiesz w roślinkach. ;:138

Proponuję troszkę kolorków przed snem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Minął kolejny zimowy dzień. O jeden dzień bliżej do wiosny. ;:11
Dobrej nocy Wszystkim i do jutra. ;:4
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Piękne kolorki pokazałaś na zakończenie dnia. Od razu sny będą bardziej kolorowe :heja . Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, ojjojoj ;:oj ile to u Ciebie się dzieje ! Normalnie jestem w szoku :shock: Tyle już pracy wykonałaś, posiane, zadbane, dopieszczone i już "wszystko" rośnie ! I jaką masz fajną miniszklarenkę ;:224 . Ja nie mam miejsca w domu na takie rzeczy, niestety... ale kupiłam 2 begodnie. Kochana, czy mam już je wsadzić do doniczek, czy może poczekać i do gruntu ?
W tej kwestii jestem kompletnie zielona ;:131.
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Szkoda, że nie pozbierałam nasionek z tej dalii. Już od paru lat przyrzekam sobie że dalie tylko z nasion i nawet się trzymałam, bo karp nie dokupowałam, ale moje postanowienie w tym roku obróciło się w niwecz. Dalie kupione i będą nie tylko z nasion ;:202 Śliczne są te Twoje celozje, tym bardziej że do tej pory kojarzyły mi się jedynie z doniczkami w kwiaciarni :D
U mnie przymrozek i poranne słońce! Dobrego i pogodnego dnia życzę ;:196 Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Lucynko, ocieplasz nasze serca barwami. Super zdjęcia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jak miło właśnie dzisiaj popatrzeć na te wszystkie kolory, kiedy za oknem śnieg.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry Wszystkim w to piękne słoneczne południe! ;:4

Poranek lekko mroźny i z wiatrem, ale - co ważne - słoneczko cały czas wędruje po niebie i doświetla młodziutkie roślinki. ;:3 ;:3
Niestety nie było mi dane udać się na działkę, bo telefon od mamy zobowiązał mnie do dokonania dla niej zakupów w pilnym trybie. Właśnie wróciłam, zrobiłam paczkę, którą jeszcze dzisiaj muszę wysłać. ;:108

Nastawiłam zupę, a w tzw. międzyczasie ustawiłam na parapecie regalik, który M złożył mi wczoraj wieczorem.
Zrobiłam mu zdjęcie, ale zdaje się, że nie jest dobrze widoczny. ;:185
Wobec tego sfotografowałam dodatkowo fragment i to zdjęcie lepiej obrazuje funkcjonalność całości.
Regalik składa się z czterech dowolnie regulowanych półek, a rolę dodatkowej 'półki' pełni parapet.
Tak to wygląda:

Obrazek

A tutaj widać pierwszą półkę plus parapet:

Obrazek

Ewelinko - dziękuję ;:196

Asiu [iwwa] - no nie, nie wszystko jeszcze rośnie, ale trochę tego jest. ;:224
Begonie już możesz wsadzić do doniczek. Każdą osobno i niezbyt głęboko, tak by nad bulwą było ok. 2 - 3 cm ziemi. Begonia nie musi być doświetlana jak inne rośliny, więc nie potrzeba stawiać jej na parapecie. Moje stoją w pobliżu okna, ale na komodzie, która tam ma swoje miejsce, a ponadto niedaleko grzejnika.
Gdybyś wysadziła begonie wprost do gruntu, długo musiałabyś czekać na kwiaty, a poza tym mogłoby coś uszkodzić bulwy.
Ja wynoszę na działkę dopiero po majowych przymrozkach i wsadzam do ziemi razem z doniczką. Oczywiście doniczki muszą być dość duże i z dobrym odpływem.
A takich szklarenek mam cztery sztuki. Za mało! Jeszcze trochę by się zdało. ;:303 ;:303

Marysiu [Maska] - ta dalia jakoś wyjątkowo długo dojrzewała i nie zdążyła wydać nasionek ;:185 , niestety. Dlatego właśnie miałam nadzieję na przechowanie karpy.
Celozje kocham. Wszystkie są ładne, ale najpiękniejsze są te, które same się rozsieją. ;:333 Liczę na to, że w tym roku też mnie nie zawiodą. ;:131

Madziu [Pashmina] - kochana jesteś ;:196

Dorotko 71 - ojej, śnieg masz za oknem ;:219
U mnie jedynie lekki mrozek, ale wieje brzydki wiatr. :| I tylko słońce poprawia humor. ;:3
Dziękuję ;:196

Wszystkim Wam życzę miłego , słonecznego dnia. ;:4
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ale świetna półeczka na wysiewy. :wit
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko . Genialny regał na zasiewy ;:oj . Regulowane półeczki ojej jaki luksus :tan . Ja też chcę taki mieć ;:oj Ile tam można dobrodziejstw pomieścić ;:108 . Szkoda, że mój Małżonek nie ma ochoty na takie roboty . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko !
Świetne urządzenie, ale regał regałem można różniste kupić, najważniejsza jest szerokość parapetu na którym to wspaniałe urządzenie stoi. Na mój mieści się tylko taki drewniany rachityczny, który ostatnio oddałam do korytarza i oczywiście od razu okazał się niezbędny, dla domowych butów (nie moich) i jednego z kotów. Jednak jak tak się będę dalej rozwijać to kto wie czy nie będą się musieli obejść bez regału :;230
Te dalie z siewu tak mają, że długo trzeba czekać na nasiona :wink:
U mnie biała zima, sypie równiutko wielkimi płatkami. Dobrego popołudnia ;:196
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

To jednak dobrze zgadywałam, ale brakło mi pewności! :;230 Ja przez lata, a teraz rodzice, Wielka Płyta. :wit

Czy tam na zdjęciu był może ogórecznik? Jeszcze nigdy nie siałam.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Witaj Lucynko . Miło mi gościć u Ciebie. Ile wysiewów już u Ciebie ;:oj I ta szklarenka cudo ;:138
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Regalik bardzo pomysłowy i lata będzie Ci służył. ;:138 Celozje masz takie dorodne, czy one też z własnego wysiewu. ;:oj ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”