Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3
Lucynko szklarenka z wywietrznikiem świetna,
nigdy takiej nie spotkałam. Twoje begonie w doniczkach, a moje niekupione.
Słońce sfotografowałaś pięknie. 
- IzabelaS
- 500p

- Od: 15 cze 2010, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A Wy wciąż siejecie i siejecie... Ja wczoraj obejrzałam dokładnie moje stare mahonie, odgarnęłam spomiędzy liście i znalazłam sporo ukorzenionych sadzonek. Wykopałam więc, posadziłam w doniczki, zamknęłam w szklarence i czekam na nowe mahonie.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agatko - a co / kto nam zabroni mieć chcice?
Jak się czegoś bardzo chce, to czasami się ma ...
Marysiu [Maska] - no to miałaś wspaniałą gościówkę.
Nic dziwnego, że słonko znalazło się na dalszym planie. I bardzo słusznie.
Ta dalia wyrosła mi z nasionka, dlatego rozwinęła karpę malutką i cieniutką, toteż wyschła na wiór.
Myślałam, że jeśli ją wymoczę, to napęcznieje i coś z niej będzie. Napęczniała, owszem, ale można było z niej wodę wylać jak ze słomki.
Powiadasz, że śnieg u Ciebie gdzie nie gdzie się ostał ... U mnie go nigdzie nie ma, a mrozek będzie, bo już jest ok. 1* na plusie, co wróży spadek pod zero nad ranem. Dużego mrozu raczej nie będzie, ale wiosennej aury też nie.
Aniu [andzia] - ja też mam coraz ciaśniej na parapetach, dlatego dzisiaj już poprosiłam M o złożenie mi regaliku . Jutro postawię go na parapet, dzięki czemu zrobi się więcej miejsca dla nowych zasiewów. A i pikować wiele roślin jutro i pojutrze będę, więc im też muszę zapewnić miejsce.
Soniu - mam cztery takie szklarenki. Te kupiłam sobie sama w NOMI, które już niestety splajtowało.
W ubiegłym roku chciałam sobie dokupić jeszcze ze dwie, ale nie było, bo prowadzili już tylko wyprzedaż zalegającego towaru.
Dziwię się, że nie mają takich szklarenek w innych marketach. Przecież skądś do NOMI je sprowadzali.
Izo - ano siejemy sobie, wiesz, tak dla zabicia czasu oczekiwania na wiosnę, który jakoś tak się ślimaczy.
Jak widzę, Ty też nie siedzisz bezczynnie i coś tam sobie grzebiesz w roślinkach.
Proponuję troszkę kolorków przed snem.

Minął kolejny zimowy dzień. O jeden dzień bliżej do wiosny.
Dobrej nocy Wszystkim i do jutra. ;:4
Jak się czegoś bardzo chce, to czasami się ma ...
Marysiu [Maska] - no to miałaś wspaniałą gościówkę.
Nic dziwnego, że słonko znalazło się na dalszym planie. I bardzo słusznie.
Ta dalia wyrosła mi z nasionka, dlatego rozwinęła karpę malutką i cieniutką, toteż wyschła na wiór.
Myślałam, że jeśli ją wymoczę, to napęcznieje i coś z niej będzie. Napęczniała, owszem, ale można było z niej wodę wylać jak ze słomki.
Powiadasz, że śnieg u Ciebie gdzie nie gdzie się ostał ... U mnie go nigdzie nie ma, a mrozek będzie, bo już jest ok. 1* na plusie, co wróży spadek pod zero nad ranem. Dużego mrozu raczej nie będzie, ale wiosennej aury też nie.
Aniu [andzia] - ja też mam coraz ciaśniej na parapetach, dlatego dzisiaj już poprosiłam M o złożenie mi regaliku . Jutro postawię go na parapet, dzięki czemu zrobi się więcej miejsca dla nowych zasiewów. A i pikować wiele roślin jutro i pojutrze będę, więc im też muszę zapewnić miejsce.
Soniu - mam cztery takie szklarenki. Te kupiłam sobie sama w NOMI, które już niestety splajtowało.
W ubiegłym roku chciałam sobie dokupić jeszcze ze dwie, ale nie było, bo prowadzili już tylko wyprzedaż zalegającego towaru.
Dziwię się, że nie mają takich szklarenek w innych marketach. Przecież skądś do NOMI je sprowadzali.
Izo - ano siejemy sobie, wiesz, tak dla zabicia czasu oczekiwania na wiosnę, który jakoś tak się ślimaczy.
Jak widzę, Ty też nie siedzisz bezczynnie i coś tam sobie grzebiesz w roślinkach.
Proponuję troszkę kolorków przed snem.

Minął kolejny zimowy dzień. O jeden dzień bliżej do wiosny.
Dobrej nocy Wszystkim i do jutra. ;:4
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Lucynko. Piękne kolorki pokazałaś na zakończenie dnia. Od razu sny będą bardziej kolorowe
. Pozdrawiam 
- iwwa

- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Lucynko, ojjojoj
ile to u Ciebie się dzieje ! Normalnie jestem w szoku
Tyle już pracy wykonałaś, posiane, zadbane, dopieszczone i już "wszystko" rośnie ! I jaką masz fajną miniszklarenkę
. Ja nie mam miejsca w domu na takie rzeczy, niestety... ale kupiłam 2 begodnie. Kochana, czy mam już je wsadzić do doniczek, czy może poczekać i do gruntu ?
W tej kwestii jestem kompletnie zielona
.
W tej kwestii jestem kompletnie zielona
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Lucynko!
Szkoda, że nie pozbierałam nasionek z tej dalii. Już od paru lat przyrzekam sobie że dalie tylko z nasion i nawet się trzymałam, bo karp nie dokupowałam, ale moje postanowienie w tym roku obróciło się w niwecz. Dalie kupione i będą nie tylko z nasion
Śliczne są te Twoje celozje, tym bardziej że do tej pory kojarzyły mi się jedynie z doniczkami w kwiaciarni
U mnie przymrozek i poranne słońce! Dobrego i pogodnego dnia życzę

Szkoda, że nie pozbierałam nasionek z tej dalii. Już od paru lat przyrzekam sobie że dalie tylko z nasion i nawet się trzymałam, bo karp nie dokupowałam, ale moje postanowienie w tym roku obróciło się w niwecz. Dalie kupione i będą nie tylko z nasion
U mnie przymrozek i poranne słońce! Dobrego i pogodnego dnia życzę

-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Lucynko, ocieplasz nasze serca barwami. Super zdjęcia.
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Jak miło właśnie dzisiaj popatrzeć na te wszystkie kolory, kiedy za oknem śnieg.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry Wszystkim w to piękne słoneczne południe!
Poranek lekko mroźny i z wiatrem, ale - co ważne - słoneczko cały czas wędruje po niebie i doświetla młodziutkie roślinki.
Niestety nie było mi dane udać się na działkę, bo telefon od mamy zobowiązał mnie do dokonania dla niej zakupów w pilnym trybie. Właśnie wróciłam, zrobiłam paczkę, którą jeszcze dzisiaj muszę wysłać.
Nastawiłam zupę, a w tzw. międzyczasie ustawiłam na parapecie regalik, który M złożył mi wczoraj wieczorem.
Zrobiłam mu zdjęcie, ale zdaje się, że nie jest dobrze widoczny.
Wobec tego sfotografowałam dodatkowo fragment i to zdjęcie lepiej obrazuje funkcjonalność całości.
Regalik składa się z czterech dowolnie regulowanych półek, a rolę dodatkowej 'półki' pełni parapet.
Tak to wygląda:

A tutaj widać pierwszą półkę plus parapet:

Ewelinko - dziękuję
Asiu [iwwa] - no nie, nie wszystko jeszcze rośnie, ale trochę tego jest.
Begonie już możesz wsadzić do doniczek. Każdą osobno i niezbyt głęboko, tak by nad bulwą było ok. 2 - 3 cm ziemi. Begonia nie musi być doświetlana jak inne rośliny, więc nie potrzeba stawiać jej na parapecie. Moje stoją w pobliżu okna, ale na komodzie, która tam ma swoje miejsce, a ponadto niedaleko grzejnika.
Gdybyś wysadziła begonie wprost do gruntu, długo musiałabyś czekać na kwiaty, a poza tym mogłoby coś uszkodzić bulwy.
Ja wynoszę na działkę dopiero po majowych przymrozkach i wsadzam do ziemi razem z doniczką. Oczywiście doniczki muszą być dość duże i z dobrym odpływem.
A takich szklarenek mam cztery sztuki. Za mało! Jeszcze trochę by się zdało.
Marysiu [Maska] - ta dalia jakoś wyjątkowo długo dojrzewała i nie zdążyła wydać nasionek
, niestety. Dlatego właśnie miałam nadzieję na przechowanie karpy.
Celozje kocham. Wszystkie są ładne, ale najpiękniejsze są te, które same się rozsieją.
Liczę na to, że w tym roku też mnie nie zawiodą.
Madziu [Pashmina] - kochana jesteś
Dorotko 71 - ojej, śnieg masz za oknem
U mnie jedynie lekki mrozek, ale wieje brzydki wiatr.
I tylko słońce poprawia humor.
Dziękuję
Wszystkim Wam życzę miłego , słonecznego dnia.
Poranek lekko mroźny i z wiatrem, ale - co ważne - słoneczko cały czas wędruje po niebie i doświetla młodziutkie roślinki.
Niestety nie było mi dane udać się na działkę, bo telefon od mamy zobowiązał mnie do dokonania dla niej zakupów w pilnym trybie. Właśnie wróciłam, zrobiłam paczkę, którą jeszcze dzisiaj muszę wysłać.
Nastawiłam zupę, a w tzw. międzyczasie ustawiłam na parapecie regalik, który M złożył mi wczoraj wieczorem.
Zrobiłam mu zdjęcie, ale zdaje się, że nie jest dobrze widoczny.
Wobec tego sfotografowałam dodatkowo fragment i to zdjęcie lepiej obrazuje funkcjonalność całości.
Regalik składa się z czterech dowolnie regulowanych półek, a rolę dodatkowej 'półki' pełni parapet.
Tak to wygląda:

A tutaj widać pierwszą półkę plus parapet:

Ewelinko - dziękuję
Asiu [iwwa] - no nie, nie wszystko jeszcze rośnie, ale trochę tego jest.
Begonie już możesz wsadzić do doniczek. Każdą osobno i niezbyt głęboko, tak by nad bulwą było ok. 2 - 3 cm ziemi. Begonia nie musi być doświetlana jak inne rośliny, więc nie potrzeba stawiać jej na parapecie. Moje stoją w pobliżu okna, ale na komodzie, która tam ma swoje miejsce, a ponadto niedaleko grzejnika.
Gdybyś wysadziła begonie wprost do gruntu, długo musiałabyś czekać na kwiaty, a poza tym mogłoby coś uszkodzić bulwy.
Ja wynoszę na działkę dopiero po majowych przymrozkach i wsadzam do ziemi razem z doniczką. Oczywiście doniczki muszą być dość duże i z dobrym odpływem.
A takich szklarenek mam cztery sztuki. Za mało! Jeszcze trochę by się zdało.
Marysiu [Maska] - ta dalia jakoś wyjątkowo długo dojrzewała i nie zdążyła wydać nasionek
Celozje kocham. Wszystkie są ładne, ale najpiękniejsze są te, które same się rozsieją.
Madziu [Pashmina] - kochana jesteś
Dorotko 71 - ojej, śnieg masz za oknem
U mnie jedynie lekki mrozek, ale wieje brzydki wiatr.
Dziękuję
Wszystkim Wam życzę miłego , słonecznego dnia.
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ale świetna półeczka na wysiewy. 
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Lucynko . Genialny regał na zasiewy
. Regulowane półeczki ojej jaki luksus
. Ja też chcę taki mieć
Ile tam można dobrodziejstw pomieścić
. Szkoda, że mój Małżonek nie ma ochoty na takie roboty . Pozdrawiam
.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Lucynko !
Świetne urządzenie, ale regał regałem można różniste kupić, najważniejsza jest szerokość parapetu na którym to wspaniałe urządzenie stoi. Na mój mieści się tylko taki drewniany rachityczny, który ostatnio oddałam do korytarza i oczywiście od razu okazał się niezbędny, dla domowych butów (nie moich) i jednego z kotów. Jednak jak tak się będę dalej rozwijać to kto wie czy nie będą się musieli obejść bez regału
Te dalie z siewu tak mają, że długo trzeba czekać na nasiona
U mnie biała zima, sypie równiutko wielkimi płatkami. Dobrego popołudnia
Świetne urządzenie, ale regał regałem można różniste kupić, najważniejsza jest szerokość parapetu na którym to wspaniałe urządzenie stoi. Na mój mieści się tylko taki drewniany rachityczny, który ostatnio oddałam do korytarza i oczywiście od razu okazał się niezbędny, dla domowych butów (nie moich) i jednego z kotów. Jednak jak tak się będę dalej rozwijać to kto wie czy nie będą się musieli obejść bez regału
Te dalie z siewu tak mają, że długo trzeba czekać na nasiona
U mnie biała zima, sypie równiutko wielkimi płatkami. Dobrego popołudnia
- renzal

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
To jednak dobrze zgadywałam, ale brakło mi pewności!
Ja przez lata, a teraz rodzice, Wielka Płyta.
Czy tam na zdjęciu był może ogórecznik? Jeszcze nigdy nie siałam.
Czy tam na zdjęciu był może ogórecznik? Jeszcze nigdy nie siałam.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
- piortkowice
- 1000p

- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Witaj Lucynko . Miło mi gościć u Ciebie. Ile wysiewów już u Ciebie
I ta szklarenka cudo 
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Regalik bardzo pomysłowy i lata będzie Ci służył.
Celozje masz takie dorodne, czy one też z własnego wysiewu.