Moje spełnione marzenie - początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - początki

Post »

Im mniej się pieszczę z moimi storczykami tym lepiej rosną i obficiej kwitną -ot cała prawda :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu ale watek pędzi. ;:215 Burza mózgów się rozpętała, masz nad czym myśleć, tyle propozycji. ;:215 Twoje rękodzieło cudowne, podziwiam umiejętności tworzenia tak pięknych rzeczy. Papierowa wiklina jest niesamowita. ;:138 Wysiewy niech rosną zdrowo. To namiastka ogrodu zimą, więc wszystkie tak mamy, że zaglądamy do siewek codziennie. ;:65
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

O, wątek dla średniozaawansowanych, jak ja ;) Też mam działkę w ROD, od zeszłego sezonu próbujemy zrobić na niej coś z niczego.

Serdecznie zazdroszczę wyremontowanej altany! To moja największa bolączka, jak myślę o swojej działce to jakoś widzę te wszystkie kwiaty, krzewy, ale domek jakoś sam się pomija, bo bym osiwiała z nerwów. Wrzucić granat i uciec w porę, ot co. Niestety brak funduszy :(

Nie przejmuj się pustką na ogrodzie, teraz już masz z górki, a rośliny same nie wiadomo kiedy zawładną każdym kawałkiem wolnej przestrzeni. Ja za to kombinuję naokoło, bo co jeśli nagle trafi się wygrana w totka i będzie jak pozbyć się obecnego kurnika? ;) Jestem poniekąd działkowym przesiedleńcem, więc mimo buldożera na horyzoncie, to jednak udało się uratować trochę roślin. To znaczy - zobaczymy po tej dziwacznej zimie, co przeżyło, a co nie.

Ech, żeby chociaż domek był wyremontowany, to by się jakoś łatwiej planowało... Będę zaglądać!
Mów mi Jane! :)
Awatar użytkownika
elusia723
100p
100p
Od: 14 kwie 2015, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aneczko - zazdroszczę tego kopania - już nie mogę się doczekać, kiedy pojadę i przepadnę w grządkach - ja mogę tak cały dzień bez końca :tan .
Lucynko ;:168 bardzo dziękuję.
andzia458 - w zasadzie żadnego vademecum nie mam, mam 5 szt każdy inny- co roku wymieniam podłoże, stoją na parapecie w oknie od strony zachodniej, co 3 podlewanie stosuje odżywkę do storczyków ale tę w płynie i to wszystko. Kwitną cały czas naprzemiennie. Jako nowość słyszałam, że warto je raz na jakiś czas podlać wodą z dodatkiem rozdrobnionego czosnku - przecedzonego - w celu zapobiegania lub wyeliminowania robaczków, które mogą się gdzieś zagnieździć . Ale ja tego jeszcze nie stosowałam. A to że wolą raczej przesuszenie niż nadmiar wody to pewnie wiesz ;:215 . Faktycznie storczyki są przepiękne, nie zniechęcaj się do nich ;:168
dorcia7- coś w tym jest prawdy masz rację ;:108
Soniu - tak bardzo się cieszę ze wszystkich porad, bez wyjątku, każdą radę analizuję i odnotowywuję bo czasami pamięć lubi zawodzić ;:306 a tak jak coś potrzeba jest notesik ze złotymi myślami ;:167
Jane_Rose :wit - doskonale rozumiem ten ból - altana - dla nas była to piorytetowa sprawa i powiem szczerze że nie wierzyłam że tak szybko uda się ją załatwić - co nie oznacza że budżet nasz został mocno nadszarpnięty. Z tym granatem to w naszym przypadku też wówczas był by dobry pomysł ;:306 . Ale udało się zrobić porządek bez fajerwerków. Zapraszam, odwiedzaj a ja ze swojej strony postaram się kibicować i podtrzymywać na duchu w remoncie. Myślę, że lepiej robić to pomału a dokładnie,żeby potem nie wracać do tematu.

Moje pelasie pomału wyglądają z ziemi - jedne mają być zwisające - a drugie rabatowe, na razie są jeszcze maleńkie

Obrazek
Posiałam też ostnicę i wczoraj gazanię ale nie mam na razie co pokazać bo nie widać w tym temacie niczego, czekam więc cierpliwie. Ponieważ pogoda jest kiepska nadal, wolne chwile przeznaczam na moje drugie hobby i nim wypełniam każdy wolny czas. Wczoraj wyplatałam słoiki z przeznaczeniem na przechowywanie grzybków, ale zastosowanie może być przeróżne.

Obrazek
Mam tyle pomysłów na zastawę kuchenną - działkową - że chyba mogłabym z papieru stworzyć dokładnie wszystko - to mój taki mały bzik :;230 . Pytanie tylko kiedy to nastąpi.
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

Robisz bardzo ładne rzeczy z tej wikliny! Do tej pory widziałam tylko różne typy koszyczków i podstawek.

Doskonale rozumiem bzika na punkcie zastawy - u mnie wprawdzie co drugi talerz jest z innej parafii, ale nawet to lubię. Znajomi zawsze się dziwią, że nie serwuję im karkówki na plastiku lub tekturze, ale jakoś nie umiem :D Lubię gdy tuż przed przyjściem gości mam na stole biały obrus z haftowanymi kwiatkami i talerze w poziomki lub grzyby ;) Nawet fajansowe talerze na ścianach sobie zostawiłam po poprzedniczce, jakoś mi tak pasują do działkowych klimatów.

Od Mikołaja dostałam komplet szklanek-słoików, z rączką i z zakrętkami. Nie mogę się doczekać, aż będę sobie na działce z nich sączyć drinki. Przynajmniej żaden żuczek czy pszczoła nie wpadnie przypadkiem :)
Mów mi Jane! :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Byłoby cudownie na świecie, gdyby wszyscy mieli tylko takiego małego bzika, jak Twój. ;:138
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Eluś słoiczki pierwsza klasa... Oglądałam w internecie na czym polega to wiklinowe papierowe tworzenie...
I nawet napaliłam się że też coś sobie stworzę ale nie mam czasuuuuuu! ;:145
Aż jestem czasami sama na siebie zła bo ciągle wszystko biegiem... :evil:
Awatar użytkownika
elusia723
100p
100p

Post »

Jane_Rose - ja też tak mam że lubię tzw starocie - i tez odrobinę rzeczy udało mi się uchować po poprzednich właścicielach - zostawili prawie wszystko - więc było w czym wybierać. Bardzo mi się marzy już wykończenie chociaż kuchni i dekorowanie jej. Ale to wszystko wymaga czasu ;:131 .
Lucynko - to prawda ;:306
Olu - skąd ja to znam - mam dokładnie tak samo - no chyba że wypadnie jakaś choroba i można chwilę posiedzieć w domu i coś porobić ;:215 . Ale choroby nikomu nie życzę ;:185
Wczoraj była znowu taka ładna pogoda - walentynki minęły bardzo sympatycznie - ale wieczorem trzeba było iść do pracy i jak dziś mam wolne i mogła bym jechać na działkę - to znowu pogoda pod psem - pada, mokro i zimno ;:145 . Jak pech to pech. Na parapecie przybywa wysianych nasionek - posadziłam gazanię i tak szybko rośnie że szok

Obrazek
a poniżej Tunbergia - już taka duża

Obrazek
a kupione kanny - chciałam jeszcze przetrzymać w torebce - ale jak zobaczyłam ten liść wypuszczony - to niestety musiała powędrować do doniczki

Obrazek
A będąc na zakupach na pobliskim ryneczku kupiłam jeszcze nasionka

Obrazek
Jeśli chodzi o warzywka - to nie nastawiam się na ich sadzenie - ale wyjątkowo pokusiłam się o kupno pomidorków koktajlowych - ponieważ w zeszłym roku miałam okazję je konsumować i bardzo mi smakowały a ponadto zbiory były obfite więc warto.
Posiałam również jakiś tydz temu ostnicę - i zaczynam sie martwić czy coś z tego będzie - bo nic nie widać do tej pory. Może ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie ;:303 .
I wspomnienia walentynkowe - róże do aromatycznej kąpieli ;:215
Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Eluś, a mi dziewczyny pisały że Kanny właśnie powinno się już podpędzać w donicach.
Też mam zamiar na dniach je posadzić. One żeby zakwitły podobno potrzebują 6 miesięcy światła ;:oj
Inne wysiewy masz już super ;:333 Gazania jak żołnierzyki na baczność ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Elu, ja nie wyobrażam sobie ogrodnictwa bez swoich pomidorków ;:108 W ubiegłym sezonie miałam ponad 100 krzaczków i jeszcze w grudniu dojadaliśmy pomidorki. Rewelacja.
A pogoda i u mnie dzisiaj nieciekawa bo pada cały czas ;:145 A tyle mogłabym dzisiaj zrobić na zewnątrz ;:131 -zwłaszcza, że są ferie i nie muszę się w szofera bawić ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wpadłam na inspekcję siewek i widzę że pięknie ci rosną. Tunbergia jaka już duża, moja tez się gramoli pomału. Gazanie mówisz szybko rosną ,może to nie problemowa roślinka z nasion. Zawsze kupowałam już duże roszady może warto posiać. ;:124
Dziś też sobie zaplanowałam prace na zewnątrz i pogoda popsuła mi szyki. Pada , mokro i błoto wszędzie. ;:222
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Eluś zafascynowana tymi wyrobami papierowymi postanowiłam wczoraj zagłębić się bardziej w temacie a może i spróbować. ;:173
I tu ci muszę napisać że już samo przygotowanie rurek nie jest łatwe. Raz wychodziły dłuższe, raz krótsze...trzeba dojść do wprawy. A i samo przeplatanie na początek sprawia że można się pogubić. Doszłam do wniosku, że do tego potrzeba dużo czasu i cierpliwości przede wszystkim.Na razie się zwinęłam z moją produkcją. Ale na pewno kiedyś wrócę do tego bo rzeczy super można zrobić. A dla ciebie ;:180 . buziaki... ;:196
Awatar użytkownika
elusia723
100p
100p

Post »

Zuza :wit Kany bardzo mi się podobają i dlatego postanowiłam je kupić, do tej pory nie miałam z nimi do czynienia - zresztą jak z większą ilością roślin ;:306 - więc zrobiłam tak jak wyczytałam. Rosną w oczach już są takie

Obrazek
andzia458 :wit pozdrawiam
Olu - ;:138 ;:168 cieszę się że kogoś udało mi się choć trochę zarazić magią papierowej wikliny - faktycznie na początku ze zwijaniem rurek bywa różnie - ale to tylko kwestia wprawy. Gdybyś kiedyś potrzebowała jakiś rad - służę pomocą - ;:196 .
Dość dawno nic nie pisałam - ale mam bardzo trudny okres w pracy i muszę go jakoś przetrwać. Pogoda też nie nastraja do euforii i chęci działania ;:185 , dziś jak wyjrzałam za okno rano to ;:145

Obrazek
Teraz jest odrobinę lepiej bo wyszło słońce ale ogólnie ja już mam dosyć tej zimy. Tak bardzo tęskni mi się za działką i pracami ogrodniczymi.
Byłam dziś w Lidlu - były przecenione bratki w dwóch kolorach - chyba w 6-lub 8 -pakach - po niecałe 5 zł. Już miałam wziąć jeden - ale jakoś się powstrzymałam. Róże też były poprzeceniane - takie w torebkach ozdobnych - i posadzone w doniczkach - pięknie były rozwinięte, różowe i czerwone - i nad nimi tez się zastanawiałam ale ponieważ nie wiedziałam czy takowe można potem wsadzić do gruntu - więc nie wzięłam.
Koniecznie muszę kupić nawóz granulowany - ale wcześniej pooglądać jak wygląda jego gramatura - tzn co jest na tzw rynku :D bo nawet nie wiem.
Moje pomidorki pokazały swoje główki

Obrazek
Interesuje mnie jeszcze temat krzewów owocowych - czy ktoś z Was ma godne polecenia np. odmiany winogron - bo to co mam obecnie u siebie to nie jest najsmaczniejsze. W zeszłym roku owocowało bardzo obficie - ale sam owoc był bardzo drobny i kwaśny -i dość późno można było je zrywać. Więc koniecznie musimy je wymienić.

Obrazek

I jeszcze jedna nurtująca mnie sprawa - ścieżka która prowadzi od domku przez połowę naszej działki - poza tym że wygląda kiepsko i będzie ,,wyklejana,, od nowa płytkami to jak do tej pory nie mogę się konkretnie zdecydować co można by wzdłuż niej posadzić. Mam jakąś tam koncepcję - ale postanowiłam poddać temat do oceny i rad tu na FO. Wszystkie rady będę analizowała i każdą wezmę pod uwagę. Może w ten sposób uda mi się konkretnie zagospodarować ten teren.Wygląda to tak

Obrazek
Myślałam nad posadzeniem bukszpanów i kształtowania ich w formie kul, podoba mi się trawa ostnica którą już wysiałam i też myślałam być może o jej wsadzeniu między bukszpanami, tylko że trawa jest dość wysoka i nie wiem czy to był by dobry pomysł ;:219 . Może ktoś z odwiedzających mnie gości ;:168 podsunie mi ciekawy pomysł.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Zależy co Tobie się podoba,ja akurat mam wzdłuż alejki byliny,z jednej strony pas żurawek,prawie jedna przy drugiej ,sadzone w różnych kolorach a z drugiej "falistą rabatę,żyrawkowo,prymulowo-hostową,między nimi sporo cebulek wiosennych żeby było kolorowo

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Eluś ja bardzo lubię takie prace ręczne... Z zawodu jestem zdobnikiem ceramiki(a skończyłam w sklepie spożywczym jako kierowniczka, jedno z drugim nic wspólnego nie ma....) więc takie różne plastyczne rzeczy kocham. Tylko na to wszystko potrzeba czasu... Na pewno wrócę do tego i będę pamiętać że w razie pytań mogę do ciebie uderzyć...
Ja mam w wejściu po obu stronach ,zrobione murki na podwyższeniu i po jednej stronie różne kwiaty wiosenne wsadzone...a po drugiej różaneczniki , hosty, żurawki...
Usuń potem to zdjęcie...

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”