Siew, rozsada,pikowanie cz.2
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
W ubiegłym roku zrobiłem po raz pierwszy rozsadę pomidorów. Do pojemniczków po mięsie wsypałem ziemię z B..ki, bo akurat taką miałem, "sypnąłem ziarna" ze sklepu, podlałem zdecydowanie i po paru dniach miałem busz. Siewki porozsadzałem do kubeczków 400 ml i po ok. 2 miesiącach od wysiania uzyskałem zupełnie przyzwoitą rozsadę.
W tym roku mam sporo odmian z AWN, które chcę wypróbować, ale nasiona muszę traktować znacznie oszczędniej. Pod koniec stycznia zrobiłem próbę: nasionka moczyłem w roztworze nadmanganianu potasu, potem wysiałem je do plastikowego pojemnika po jajkach wypełnionego ziemią ogrodniczą firmy UMEX. Po obfitym podlaniu i zapakowaniu w torebkę foliową, najpierw trzymałem przez ok 45 min w piekarniku nagrzanym do ok. 37 stopni, potem trzymałem przy kaloryferze. Po dwóch dniach wzeszło 7 z 8 nasion. Po kolejnych 2 dniach siewki wysadziłem do kubeczków 100 ml.
Sadzonki wyglądają przyzwoicie, tylko na ziemi zaczął pojawiać się miejscami biało-kremowy nalot, chyba jakiś grzyb.
Identyczną "technologię" zastosowałem obecnie, tyle, że użyłem ziemi do rozsad firmy "Kronen". Minęło 3 dni i nic. Ani jednego kiełka z 10 wysianych nasion. Dodam, że w obu przypadkach wysiane nasiona lekko oprószyłem z wierzchu podłożem, nie zakopywałem ich, zaś odmiany zostały powtórzone, nasiona są świeże.
Mam w związku z tym dwa pytania. Czy tworzący się na powierzchni podłoża grzybek jest szkodliwy dla sadzonek i czy takie sadzonki należy ew. wyrzucić? Oraz: po jakim czasie powinny mi wykiełkować nasiona w opisanych warunkach?
Chcę na dniach uzyskać kilka siewek pod osłony. Mam jeszcze ziemię ogrodniczą z "Tesco" i nie bardzo wiem co robić.
W tym roku mam sporo odmian z AWN, które chcę wypróbować, ale nasiona muszę traktować znacznie oszczędniej. Pod koniec stycznia zrobiłem próbę: nasionka moczyłem w roztworze nadmanganianu potasu, potem wysiałem je do plastikowego pojemnika po jajkach wypełnionego ziemią ogrodniczą firmy UMEX. Po obfitym podlaniu i zapakowaniu w torebkę foliową, najpierw trzymałem przez ok 45 min w piekarniku nagrzanym do ok. 37 stopni, potem trzymałem przy kaloryferze. Po dwóch dniach wzeszło 7 z 8 nasion. Po kolejnych 2 dniach siewki wysadziłem do kubeczków 100 ml.
Sadzonki wyglądają przyzwoicie, tylko na ziemi zaczął pojawiać się miejscami biało-kremowy nalot, chyba jakiś grzyb.
Identyczną "technologię" zastosowałem obecnie, tyle, że użyłem ziemi do rozsad firmy "Kronen". Minęło 3 dni i nic. Ani jednego kiełka z 10 wysianych nasion. Dodam, że w obu przypadkach wysiane nasiona lekko oprószyłem z wierzchu podłożem, nie zakopywałem ich, zaś odmiany zostały powtórzone, nasiona są świeże.
Mam w związku z tym dwa pytania. Czy tworzący się na powierzchni podłoża grzybek jest szkodliwy dla sadzonek i czy takie sadzonki należy ew. wyrzucić? Oraz: po jakim czasie powinny mi wykiełkować nasiona w opisanych warunkach?
Chcę na dniach uzyskać kilka siewek pod osłony. Mam jeszcze ziemię ogrodniczą z "Tesco" i nie bardzo wiem co robić.
Pozdrawiam
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dla mnie każde podłoże Kronena jest bardzo dobre, szkoda że trudno je kupić.
Agata
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Nie wiem jaki wpływ pleśń czy grzyb w podłożu ma na pomidory bo u mnie po wygotowaniu podłoża w celu pozbycia się ziemiórek też od razu się pojawił.Natomiast nasionom roślin egzotycznych jakie wysiewałem a które potrzebują trochę czasu nic nie robił grzyb złego.Nie zauważyłem u kiełkujących jakichś patologicznych objawów czy niedorozwoju liści.Siałem annony,brachichytony,chorisię,guavy i inne.Do podłoża można dodać środek grzybobójczy np. z neudorff-a tak samo jak można dodać środki przyspieszające kiełkowanie...
LEGENDS NEVER DIE
Tara użyłem dokładnie tego produktu, który jest na Twoich zdjęciach. Tyle, że na mój gust jest to podłoże, a nie żadna ziemia. Ani kolor, ani konsystencja.
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Nawet dodaje się pożyteczne grzyby do podłoża, aby nie rozwinęły się grzyby konkurencyjne chorobotwórcze. Na dniach będę stosował Polyversum, a także zastanawiam się nad zastosowaniem Trianum. Szczególnie dobre efekty daje zastosowanie tych grzybów w odkażoną glebę, gdyż nie muszą konkurować między sobą i ładnie zasiedlają korzenie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Tara
Wodny 111
też mam tę ziemię.
Czy moglibyście podać datę pakowania. Moja ma marzec 2015.
Wodny 111
też mam tę ziemię.
Czy moglibyście podać datę pakowania. Moja ma marzec 2015.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
u mnie 3.12.2014
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Ja kupowałam kilka dni temu i byłam zdziwiona, że nie ma z datą 2016, ale jest dobra do warzyw, mialka, lekko wilgotna, bez zanieczyszczeń, do kwiatów dodam trochę biedronk..... bo ma grubszą fakturę i też będzie super.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Ja do siewu i pierwszego pikowania kupuję od 2 sezonów ziemię z Auchan.
W biało brązowych workach, z czerwoną papryką na przodzie.
Koszt za 20l to niecałe 5zł. Ziemia jest sucha, bo stoi w środku na markecie.
Tegoroczną ziemię kupiłam z datą pakowania styczeń 2016.
Poczyniłam już pierwsze wysiewy. Ziemia jak zawsze pulchna, bez większych kawałków.
Chociaż rok temu w jednym z worków miałam kawałki patyczków. Ale to się tylko raz zdarzyło.
Jak już pikuję warzywa do kubków 400ml, to używam ziemi Kronen do warzyw (to nie jest ta do siania i pikowania) i ta ziemia ma już inną strukturę.
W biało brązowych workach, z czerwoną papryką na przodzie.
Koszt za 20l to niecałe 5zł. Ziemia jest sucha, bo stoi w środku na markecie.
Tegoroczną ziemię kupiłam z datą pakowania styczeń 2016.
Poczyniłam już pierwsze wysiewy. Ziemia jak zawsze pulchna, bez większych kawałków.
Chociaż rok temu w jednym z worków miałam kawałki patyczków. Ale to się tylko raz zdarzyło.
Jak już pikuję warzywa do kubków 400ml, to używam ziemi Kronen do warzyw (to nie jest ta do siania i pikowania) i ta ziemia ma już inną strukturę.
Pozdrawiam Kaśka
joannamm Moja ma datę 3/11/2015. Ja tej ziemi niczego nie zarzucam. Jest ona lżejsza od zwykłej ziemi ogrodniczej i myślałem, że odezwie się ktoś, kto ma doświadczenia z kiełkowaniem nasion pomidorów w tym podłożu i napisze jak długo zwykle to trwa.
Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 lis 2013, o 17:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kiedyś kupiłem podłoże Krone i nie powiem dobre to jest ale jak przeczytałem że dodają do tego polimery to się wystopowałem bo jak mniemam są to polimery syntetyczne także podziękuję za dodatkową porcję plastiku.
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Czy mógłbyś rozwinąć myśl, to co piszesz jest bardzo ciekawe. Stosowałam w tamtym roku Poly....ale już po posadzeniu do foliaka, napisz kiedy i jak go stosujesz.Dodajesz do podłoża ?ekopom pisze:Na dniach będę stosował Polyversum, a także zastanawiam się nad zastosowaniem Trianum.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Po posadzeniu podlewam sadzonki, a potem w czasie wegetacji ze dwa razy w sezonie opryskuję. Oczywiście, nie należy równomiernie w tym samym czasie stosować środków grzybobójczych. Jeśli był zastosowany previcur, to dopiero po 10 dniach od zastosowania chemii.
pozdrawiam Ludwik
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
TRIANUM (Trichoderma harzianum ) to bardzo ciekawy grzybek saprofityczny.