Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Post »

Storczyki pięknie Ci kwitną. ;:167 Ja jakoś nie mam do nich ręki, ale przecież nie można mieć wszystkiego...
W Twoim ogrodzie w sezonie tyle kolorów, że aż zapiera dech. Dla mnie najciekawsze jak zawsze lilie. :wink: Już nie mogę się doczekać wiosny i lata, chociaż nie wiem czy dam radę to wszystko obrobić, czas pokaże czy nie będzie konieczne z czegoś zrezygnować. ;:145
Maciuś rośnie jak na drożdżach, nie do wiary, że to już tyle czasu minęło. ;:oj
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też pochwalę storczyki ;)
Może to akurat nimi się teraz Zainteresuj..skoro tak ślicznie Ci rosną i kwitną.
Czasami na przecenie za kilka złotych można kupić.

Ogrodowe rosliny piękne Masz.
Miejsce wypoczynkowe wokół domku dla Dzieci - naprawdę pomysłowe ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jolu kolorowo i cudnie i wszędzie kwitnąco. ;:138 Jaki śliczny szkrab a pomysłów zawsze mają pełno. :wit
Co do wysiewów podziwiam, ja nie wytrzymałam. ;:306
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Ale gości.
To odpowiadam z lekkim opóźnieniem;
Dziękuję wszystkim za pochwały ;:131
anetta pisze:Wiesz że ja myślałam że lilie to trzeba wykopywać żeby nie zmarzły...
Anetko,to jak już wiesz-to rozglądaj się za cebulami :wink: .Ale jeśli masz jakieś nornice,to musisz sadzić w koszykach.
Dla takich zapachów i widoków -warto.Co do zapachu lilii,to z początku mi się źle kojarzył,bo często kupuje się wiązanki na pogrzeby z lilii.Ale z czasem przestałam tak odbierać te zapachy.Bardziej lubię lilie azjatyckie,jak już pisałam.Bo fajnie się rozmnażają i tworzą łany jednej odmiany.

Obrazek
IkaD pisze:...No i muszę w tym roku więcej czasu poświęcić ogrodowi.Twoje lilie mnie inspirują.
A jak najmłodsza pociecha już urosła ; buziaki dla rodzinki...
Iwonko ;:138 ,super że jestes,bo długo się nie odzywałaś.
Gdybyś czegoś szukała do ogrodu,a ja mam,to pisz,może się da podzielić :uszy
Wiesz-jak to mówią-''cudze cieci szybko rosną''.Choć ja zauważam ,że własne też.Tylko ja się nie starzeję ;:306
Dziękuję za buziaki.

Rumian szlachetny Plena.Podobno ma właściwości lecznicze.
Obrazek

Karolacha,ta śliwa prawie została wycięta.M. ją wziął w obronę.I została,jednak dobrze,że m.mnie nie posłuchał.Na moje szczęście,bo wszystkie dzieci pod nią spały w wózku,jak były upały.A i ja lubię tam wypić kawkę.Bo taras mam cały w słońcu,niestety.Tylko na wiosnę mogę na nim posiedzieć ;:174 .A za upałami nie przepadam i nie umiem się wygrzewać na słoneczku.Chyba,ze pielę,to muszę .
Cieszę się,że zdjęciem Maćka przywołałam miłe wspomnienia.

Obrazek

Akwelan,witaj u mnie ;:138 .Pośmiałam się troszkę.Maciek niestety w tych miskach długo nie posiedział.Ledwie zdążyłam zdjęcie cyknąć.On nawet z huśtawki,gdzie ma pasy bezpieczeństwa i przegrodę między nogami-potrafi się wygramolić ( na kolanach stojąc).A wtedy to już musiałam wyjąć,żeby nie wypadł...

Obrazek

Filigranowa,Dziękuję.

Obrazek

szarotka,Dorota,co nie dasz radę?TY nie dasz radę?Jak nie dasz radę?Jak dasz :D :uszy .
Co ja mam powiedzieć?Maciek już coraz mniej śpi w dzień.Najdłużej 2 godż :roll: .
Kwiatki nie przepadną,jak z rok nie opielesz :wink: .
Ja rozważam inny sposób siewu warzyw.Zawsze robiłam zagoniki -każde warzywo oddzielnie,lub mieszane.Teraz myślę,by siać(sadzić) w długich rzędach.Nie pielić z użyciem motyki.A użyć opiełacza.I tu pewnie na jesieni podziękuję Karolinie-karolacha.Bo ona mnie zainspirowała zdjęciami u siebie ;:180 .Tylko M. musi mi zrobić znacznik do siewu,aby rządki równe były.Opiełacz mam.

Obrazek

Justus,storczyki też mnie zawiodły ;:306 .Złapały wełnowca.Kilka razy pryskałam i jak były zakurzone,to wylądowały w wannie.Załapały się na kąpiel w moim płynie do kąpieli...i o dziwo nie widzę nawrotu ;:oj .Czyżbym sie pozbyła tego dziadostwa?
Ale nie wykluczam zakupu po okazyjnej cenie :wink: .Choć rzadko się zdarza taka okazja.

Krwawnica,wyjątkowo długo kwitła w tym roku.
Obrazek

Kasiula,ja prawie co dzień idę z dziećmi na dwór,to juz zaczęłam porządkować na rabatach.A brak sukcesów w siewie papryki-skutecznie mnie powstrzymuje od siania.Zasieję w polu,będzie ciepło i więcej słońca.Szybciej wzejdzie i będzie mocniejsze.W domu planuję wysiać petunie i prymule.Ale pod koniec marca,albo w kwietniu.No i oczywiście pomidory ;:167
Znalazłam nasiona na róży,takiej prawie pnącej różowej.To dzieci siały.A Michał posiał też jabłonki(z jabłka ze sklepu).Ale jeszcze nic nie wychodzi.Cieszy się bardzo na to sianie.Bardziej niz Monika.Chyba ma więcej cierpliwości i pokory-gdy nic z tego nie wychodzi.Monikę ogarnia wściekłość,gdy coś idzie nie po jej myśli ;:224

Ten biały powój jest absolutnie moim dziełem...cha cha.Wysiałam i bardzo bujnie rośnie.To głównie on porasta ten pień starej wiśni.Co pokazywałam wcześniej.
Obrazek

;:196 Miłego dnia Wam kochani.U mnie wietrznie i mało przyjemnie.Dziś nie pójdę grzebać w ogródku.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Jolu piękne wspomnienia ;:215 Lilie cudo .
Zdjęcie Maćka w miskach ślicznie - dzieciaki mają pomysły ;:333
Czy ten biały powojnik to bylinowy ? masz może jego nasionka ?? Ja mam bylinowy ale kwiatki trochę inne i wcale się nie rozrasta a wysokości ma może z metr :wink:

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46

Post »

Przepiękne wspomnienia ;:oj
Lilie i powojnik cudo ;:oj
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ja coś wyjdzie z nasion to dopiero dzieci mają frajdę, mój syn ma mandarynkę z nasion, choć na owoce będzie czekał długo. :oops:
Piękne wspominki i już niebawem bo wychodzą już z ziemi. ;:138
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko ten powojnik nazywa się mandżurski.Nie bardzo znam się na powojnikach,na ich grupach :oops: .
Jak przekwitnie to ma kłaczki takie jak tangucki.Nawet te kłaczki są dość ozdobne i jeszcze wiszą.Jak chcesz to zbiorę :wink:

Ania,dziękuję ;:196 Miło się wspomina,szczególnie gdy zdjęcia robione w słoneczny dzień.

Obrazek

Kasiu,oby coś wyszło z tych dzieciowych(jak mówi moja teściowa) wysiewów :wink:.Ja starsza ciut jestem,a ta nieudana papryka mnie zniechęciła ;:223
U mnie też powolutku wychodzą przebiśniegi np. ;:138 Ale daleko im do Twoich.Taka ta Polska mała,a taka różnica w roślinach ;:oj
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę,że ty też tęsknisz już bardzo za wiosną i latem, niech nadejdzie jak najszybciej :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jakie cudne zdjęcie ;:oj ;:138 ;:138
Jolu zbierz trochę kudełków :D i jak na wiosnę będziemy patyczki wymieniać to mi dorzucisz - chyba dostałam nasionka takiego ale nie jestem pewna a ta osoba też się nie znała :(
Pozdrawiam i oby do wiosny ;:168
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Jakie to ostatnie zdjęcie piękne ;:oj istna esencja lata ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj Jolu :wit pooglądałam Twoje ostatnie wspomnienia i jestem zachwycona ilością i urodą Lili i róż ;:oj . Ja w końcu się odważyłam i powoli wprowadzam róże do mego ogrodu. Od początku były jedynie pnące które po 3latach dopiero zakwitły. W ubiegłym roku zakupiłam od sąsiadki 3róże /chyba wielokwiatowe/ ale tylko dwie mi się przyjeły i już /wprawdzie skromnie/ ale zakwitły-biała i żółta. Teraz u Violii zamówiłam parę sztuk róznych róż. Teraz muszę szukać odpowiednich miejsc dla nich bo u mnie wietrznie. Może się sprawdzę w ich uprawie :? bo jakoś boję się ich chorób i umiejętności ich podcinania ;:174
pozdrowienia i całuski ;:196

Zmoderowano, na tematy luźne i ofertowe mamy inne działy./Iwona
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Opowiem Wam wczorajszą rozmowę z M.

-Wiesz,zamówiłam kwiatki ;:224 -ja ,ze skruszoną miną...
-Tak?-zainteresowanie ;:oj -na Walentynki?
-Mmmhy-przytaknęłam
-Ufff...to fajnie.-ucieszył się M. ;:oj
-poczekaj,aż zobaczysz ile musisz zapłacić ;:224 ;:306
Tu już mina m. nie była taka szczęśliwa... :;230

Wieczorem,przed zrobieniem przelewu spytał tylko czy te rośliny są nam potrzebne ;:131 .Powiedziałam,że to krzewy i byliny-więc na długo u nas zostaną :D .Zapytał ile ma zapłacić i zrobił przelew ;:138

To chyba dobry sposób na chciane 'prezenty' :wink:
Może na imieniny w czerwcu też coś zamówię ;:183

Takie nasionka kupiłam niedawno.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A takie dostałam przeterminowane w sklepie.Pisałam o tym wcześniej.Było tego więcej,ale tylko te odmiany.Podzieliłam się z mamą i teściową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A ta begonia kwitnie całą zimę.

Obrazek

Blueberry,Filigranowa27,dziękuję.
Teresko ,nasiona powojnika dosuszają się nad grzejnikiem :wink:

http://images75.fotosik.pl/321/a7d365d047f5f822med.jpg
A to dzieło Michała.Portret rodziców,z plasteliny ;:167

Ooo!Witaj Bożenko
Co masz nie poradzić z różami?Wydaje mi się,że raczej nie są trudna.Czasem trochę nawozu.Kora lub coś innego na przykrycie jesienią.Ja bardzo nie podcinam.Zwykle czekam aż będzie widać które pąki żyją i tnę to co zmarzło.Pewnie nie prawidłowo,bo i od róż zależy-jakie są.Ale od czego jest to forum?Jeszcze masz czas,by poczytać.
Te co przyśle Ci Wiola-pewnie będą już podcięte.Ewentualnie suche kawałki wytniesz.Też myślałam,by coś dokupić z róż.Jeden sprzedawca z all,chwalony z resztą na fo mnie kusi.Zobaczymy.Na razie nie mam gdzie sadzić i to co zamawiam musi iść w doniczki ;:223
Choroby róż-to głównie czarna plamistość i mączniak.Choć ten ostatni,to chyba lubi głównie takie różyczki kupione z doniczek(sprzedawane jako domowe w zimę).Plamistość-to plamy na liściach.Pryskać środkiem przeciwgrzybowym.Plamy nie znikną,ale choroba zahamuje.Lepiej nie podlewać po liściach.
Nasiona może wyślij przy okazji.Ja też zobaczę czym mogę się podzielić.Zaraz pójdę na pw. ;:196
Dzięki za pozdrowienia i nawzajem-całuję ;:196

Zmoderowano. Na tematy luźne mamy sekcję personalną, gdzie serdecznie zapraszamy./Iwona
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu Polska mała ale zróżnicowana ;:333 doczekasz się i Ty kolorów na ogrodzie. ;:196 ważne by słoneczko było to człowiek radosny. ;:138
Piękności masz do wysiania, ;:oj
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniałe nasienne zakupy poczyniłaś.

Super,że wspomnienia lata wstawiłaś-serduszki białej wcześniej nie widziałam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”