Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

U ciebie znów dzień się pięknie zakończył :D
Jestem strasznie ciekawa jak będzie u ciebie wyglądał purpurowy karczoch. Ja już się na niego nie skusiłam. Zobaczę jak uda mi się debiut z zielonym :wink:
Agata
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu

Chwila nieuwagi i już tyle stron nazbierało mi się do czytania . :D Szybko u Ciebie płynie czas . ;:108

U mnie wczoraj był nieoczekiwany atak zimy . Napadało śniegu . W mieście już stopniał , w lesie trzyma się dobrze . I w końcu świat wygląda adekwatnie do pory roku .
Zadobyłaś czerwonego karczocha ;:333
Moje jeszcze nie wysiane , czekam do końca miesiąca .

Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymam ;:215 za Twoje zdrowie . :D
Pozdrawiam, Beata.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, u Ciebie dzionek zakończył się ślicznym zachodem słońca, a u mnie deszczem. :|
Jednak nie narzekam, bo M mówi, że na działce nie jest za mokro, a po suchym lecie, jesieni i zimie prawie bez śniegu deszcz się przyda. ;:108
;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Napadało, nasypało, a potem się rozpuściło. ;:219

Marysiu, mamy trochę przynajmniej (a może i bardziej) podobny gust :wink: - wybrałam łóżko z taką samą ramą. ;:215 (Przyuważyłam na zdjęciu.)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Danusiu nie popatrzyłam przed śniegiem, a teraz miejsce z czosnkiem przykryte 10 cm warstwą śniegu :D Bakopy nigdy nie siałam, no nie da się wszystkiego ;:185 Bałam się też cokolwiek rozsadzać, bo zapowiadali mrozy i na pewno zaszkodziłoby to roślinom :wink: A poza tym mam tyle krzaków i drzew do przycięcia że co raz coś odkrywam co jeszcze nie przycięte :D

Agatko aż wróciłam po aparat jak zobaczyłam, że jeszcze słońce jest. Coraz dłuższy dzień i rano i wieczorem dnia przybywa ;:215 Nie robię sobie nadziei z tym purpurowym karczochem, bo nasiona kupowałam w takiej szkółce gdzie różnie bywa z nazwami ;:222 ale zaryzykowałam i zobaczymy :roll:

Witaj Beatko ;:168
Im wcześniej wysieje się karczocha tym więcej pąków dorośnie do zjedzenia, no chyba że mają być roślinami ozdobnymi :D Jak widziałaś śnieg spadł też u mnie, jak w B. były zwały śniegu w tym czasie w Krakowie wszystko natychmiast topniało i były jedynie mokro. Na wsi tak jak u Ciebie w lesie :uszy Wody nigdy dość po takim suchym lecie więc niech pada.
Dużo dobrego Ci życzę i zdrowia również ;:196

Tak Lucynko cieszy taki miły akcent na koniec dnia, ale i w ciągu dnia słońce się przebijało. U mnie mokro, ale mam nadzieję że tym razem szybko wsiąknie, bo ziemia nie zmarznięta ;:185 No tak! ale u mnie śnieg już któryś raz, a i deszcz parę razy padał ;:333
Obrazek

Dario jeszcze mi nie rozpuściło ;:185
A łóżko! jestem z niego bardzo zadowolona, co prawda materac mam tylko z makro ale w porównaniu z wersalkami komfort snu rewelacyjny. :uszy
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A, przypomniało mi się - miałam o Klipp Daggę zapytać: już teraz ją siejecie? Dlatego, że za późno zakwita?
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Karczochy zaplanowałam wysiewać za tydzień , w środę . ;:108
Będą to pierwsze nasiona wysiane przeze mnie w tym roku . ;:215

Bardzo mnie zaintresował czerwony karczoch zadobyty brzez Ciebie . Mam nadzieję , że w przyszłości zobaczymy jego zdjęcia . ;:65
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dario posiałam trochę nasion KD, nie mam też pewności że nasiona są dojrzałe :wink: Nie wiem jak długo kiełkują, ale posiałam parę dni temu :?

Beatko nie wiem czy karczoch będzie na pewno purpurowy i co ma być purpurowe roślina, kwiat czy pąk? :;230 Niestety karczochy to w zasadzie rośliny dwuletnie czyli w naszym klimacie trzeba go wcześnie siać żeby mieć plon :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, a u mnie klip dagga już kiełkuje. Siałam 2 lutego. ;:138 ;:138
Dobrej nocy, słonecznego ranka. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, Lucynko, dzięki za podpowiedź.
Ja poczekam jeszcze troszkę, chyba pod koniec lutego wysieję K. D.

Aha - Marysiu, poczyniłam zakupy w sklepie z liliami, który mi polecałaś jesienią. M.in. martagonki trafiły do koszyka. :tan
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś dziękuję , zrobię z cebulkami jak radzisz. ;:167
Piękny zachód słońca a u mnie deszcz.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Marysiu! Ja zakupiłam w tym roku nasiona karczocha fioletowego - na zdjęciu kwiaty ma takie bardziej czerwone, a liście chyba mają być zielone. Podają, że siać od marca do kwietnia, czy to nie za późno? ;:202 Planowałam w przyszłym tygodniu jeśli wrócę ze szpitala zacząć wysiewy... ;:202
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko to ja na pewno później posiałam, ale nie zapisałam bo to znowu miała być próba nasion :uszy
Miłych snów i przebudzenia ;:196

Dario można wysiać później ale jak się chce mieć dojrzałe nasiona to wolę wcześniej ;:173
Pamiętam jak pierwszy raz u nich zamówiłam to akurat w marcu spadł śnieg i dość długo leżał a lilie kiełkujące w piwniczce. Bałam się o nie :wink: ale chyba jedna dziwnie się zachowywała i nie wiem czy jest czy przepadła, a zamówiłam sporo :D

Misiu niestety te z kupowanych kwitnących rosły mi dwa trzy lata najwyżej, ale to może zależy od gatunku.
Pewnie jutro też będzie u mnie deszcz :wink:

Renatko ja sieję w lutym, a i tak kilka pąków mi nie dojrzeje. Wiadomo chcemy cieszyć się jak najdłużej :D Na torebce z nasionami jest chyba czas siania luty? W Twoim wypadku nie ma co siać teraz i zostawiać na pastwę H. siewki, tym bardziej że będzie musiał wpadać do Ciebie i dom na jego głowie :shock:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

To mnie zmartwiłaś..., bo u mnie sporo zimniej niż u Ciebie. Na opakowaniu fioletowego napisano właśnie wysiew marzec- połowa kwietnia, a na odmianie Green globe, którą opisują jako wieloletnią..., marzec.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko właściwie wszędzie opisują że w pierwszym roku roślina, a w drugim kwiat czyli pąk, bo to roślina dwuletnia lub wielo.... a ja na ogół mam jednoroczną i pozyskuję pąki w pierwszym roku. Natomiast w cieplejszych rejonach kraju i bez nornic, okrywana zimą spokojnie jest to rośliną wieloletnią. Może jakby ją wysiać w marcu a po wsadzeniu po 15 maja mocno nawozić i podlewać to szybko dorośnie i zaowocuje. Ja nawożę tylko naturalnym nawozem i podlewam a pąki jadam w połowie sierpnia

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”