Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

Witajcie mili goście
Pierwszy dzień lutego ... poranne spojrzenie w okno i widok zimowej scenerii, który wywołał uśmiech radości na twarzy .
Zagościła u na zima - na chwilkę ...
Wpadła niespodzianie, zmroziła kałuże, oprószyła białym puchem pokrywając szarość na skwerach i chodnikach. Zrobiło się jasno, czysto i tak ... cicho ...

Obrazek

alicjad31 pisze:Krysiu ,ale zdolna z Ciebie dziewczynka ;:oj Pozdrawiam ;:196
Alicjo dziękuję ? czy zdolna ? nie wiem ale ciekawa różnych metod ozdabiania przedmiotów i tworzenia nowych.

zielonajagoda pisze:Krysiu, piękne rzeczy tworzysz, pracowita mróweczka z Ciebie. butelka z winogronami wyszła rewelacyjnie. Ja dwa słoiki na mieszanki ziołowe będę robić, będę... :wink: , ale na razie słoiki stoją na szafce i czekają na wenę :wink:
W tym roku stałam się szczęśliwą posiadaczką nasionek pumpkin on a stick (dzięki jednej forumce) i mam nadzieję że uda mi się wyhodować je, choć w części tak ładne jak Twoje, a na razie na parapecie mam wysiane papryki ostre i słodkie, cleome, jarzmianki (eksperymentalnie) i karczochy, i codziennie zaglądam czy już czegoś zielonego nie widać, ciepełka i słoneczka bardzo mi się chce... ;:65
Iwonko po sezonie czas odpocząć od roślin zająć głowę i ręce czymś innym - tak tez robię?

Czasami sama ale często jak wnuczka przyjeżdża to obie działamy....
Tak powstała " bałwankowa rodzinka" - skoro śniegu nie było to trzeba inaczej sobie poradzić.
Moja dzidzia z różowymi dodatkami
Obrazek

Wnuczka zrobiła z niebieskimi dodatkami i wyszła całkiem ładna rodzinka w zaciszu ciepłego mieszkania przy wybuchach śmiechu ?
Obrazek

Ale to nie koniec bo pierwotnie bałwan to pan ale ona zapragnęła aby to była mama i po wizycie u fryzjera wyszło tak ...
Obrazek
Obrazek

Dziadek ze śmiechu mało z krzesła nie spadł ?. ;:306

iwona0042 pisze:Krysiu zaciekawiło mnie ostatnie zdjęcie, tam jest pnącze, na czym ono jest?, jak to zrobione jest? :wit Połamała mi się podpora do wiciokrzewu, muszę to zrobić, ale pomysłu na razie nie mam .
Iwonko tam rośnie Wiciokrzew zaostrzony - posadzony jest z obu stron przy konstrukcji z grubych prętów zbrojonych. To są łuki pozostałe po dawnym tunelu foliowym. Ma mi zarosnąć i dać taki zacieniony tunel ale już wiem, że pozwolę tylko z jednej strony bo będzie za ciemno. Drugą mocno przerzedziłam i zostało kilka pędów aby był ażurowy prześwit. Tak lepiej bo tam mam hostowe przedszkole.
Na powierzchnię naciągnęliśmy siatkę zakupioną w ogrodniczym przeznaczona pierwotnie do okrywania krzewów jako ochrona przed ptakami bo przestrzenie między prętami za duże i nie miałyby się gdzie owijać.

Po jesiennej naprawie komputera mam bałagan w zdjęciach i nie mogłam znaleźć odpowiedniego aby pokazał to o czym piszę.
Znalazłam takie zdjęcie ale nie wiem czy się przyda. Po obu bokach rosną tam hosty - to takie przedszkole ale wiosną ruszą na miejsca docelowe. Tu mają jak w raju.

Obrazek

Locutus pisze:No wiesz... Akurat w tym wypadku naprawdę NIGDY nie chciałbym już zgubić Twojego wątku... ;-)
Pozdrawiam!
LOKI
Jurku wiem i rozumiem sens wypowiedzi ... ale lubię przysłowia i takie od razu mi się narzuciło .
Ty wiesz, że niewiele brakowało a odwiedziłabym Twoją obecną ojczyznę - mieliśmy pogrzeb w Arras ale w efekcie bałam się i pojechał ktoś inny bo bardziej mu pasowało i lubi jeździć.
Zmarł brak mojego ojca.

Kasiula17 pisze:Krysiu ale z Ciebie artystka.
Jak pięknie potrafisz udekorować a ogród i Twoje ozdoby aż zachwycają. ;:138
Kasiu wiklina podobała mi się chyba? od zawsze ale często wyroby na kiermaszach nie spełniały moich oczekiwań bo szukałam pod określone potrzeby. Do tego cena spora ale rękodzieło powinno tyle kosztować bo to praca ludzikach rąk.
Bardzo żałuję, że nie można takich wyrobów używać na działce bo papier mimo wielu warst zawsze zostaje papierem i wody nie znosi...

TerDob pisze:Witaj zdolna kobieto Piękności tworzysz !
Zima piękna była u mnie też parę dni był śnieg i mróz a teraz nie wiadomo co czy to jesień czy to wiosna ??
Krysiu wstawiaj zdjęcia z Twojej działeczki tak lubię je oglądać .
Pozdrawiam serdecznie i oby do wiosny
Teresko ano tworzę bo to dobre ćwiczenie na cierpliwość, wyciszenie i gimnastyka nadgarstków i palców...Przynajmniej zimą nie zesztywnieją.

Masz rację ? pogoda nijaka a ja tak bardzo lubię zimę i dobrze, że zdążyłam uwiecznić ją na zdjęciach .
Moje spacery nad jeziorem Drwęckim
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ewelkacha88 pisze:Witaj Krysiu. Bardzo piękne rzeczy robisz ;:333 . O papierowej wiklinie słyszałam i troszkę oglądałam filmików instruktażowych na ten temat no ale mimo wszystko nie mam tyle czasu. Poza tym nie wiem czy mam takie zdolności ;:224 . Fajnie, że masz czas i checi na takie ładne twory . Pozdrawiam
Witaj Ewelinko i dziękuję.
Czasu wolnego nie mam zbyt dużo ale zarywam noce bo jak już zacznę to zapominam o czasie?
To bardzo wciąga a zdolności ? sama nie wiesz co w nas drzemie - zacznij a przekonasz się - namawiam.

cyma2704 pisze:Krysiu wielki podziw dla artystycznego zacięcia i pracowitości. ;:180 Piękne te papierowe cacka, butelki fantastycznie ozdobione. ;:138 Przysypane dekoracje, takie romantyczne. U mnie już wiosna, ;:131 tulipany nosy wychyliły. ;:202

Soniu faktycznie zacięcie to ja mam i czasami zapominam o codziennych obowiązkach ale w kolejnym dniu nadrabiam i jest wszystko jak trzeba.
Tulipany już ruszyły u Ciebie - oj ... trochę za wcześnie bo to dopiero początek lutego.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

aniap56 pisze::wit Od pewnego czasu podczytywałam Twój wątek :oops:
Bardzo ładnie zagospodarowałaś swoją działkę.
Urzekła mnie ilość i różnorodność roślin ;:215 .
Większość chętnie bym przygarnęła ;:306 , ale mam za małą działkę :;230
Czy krwawnica to roślina z nasion czy z sadzonki?
Kochana jesteś skarbnicą mądrości a do tego jeszcze pracowita i zdolna ;:180
Bardzo piękne rzeczy tworzysz z tej papierowej wikliny, a i decoupaż ;:215
Wielki podziw dla Ciebie ;:138 . Pozdrawiam ;:168
Aniu witam cieszę się, że trafiłaś do mnie i jeszcze te pochwały ... to balsam na duszę i chęci do dalszej pracy bo jednak działka czy ogród to najpierw praca a potem odpoczynek. Samo nic się nie zrobi.
Dzięki różnorodności roślin zawsze coś kwitnie a do tego bogate środowisko to także bogata fauna.
Na mniejszym areale nie zmieści wszystkich chciejstw ale można cyklicznie zmieniać nasadzenia i dzięki temu mieć okazję do podziwiania w realu większej ilości roślin.
Krwawnice mam z sadzonek ale ponoć sieją się same jeśli rosną na odpowiednim stanowisku.
Większość przekwitłych kwiatostanów ścinam bo nie lubię sterczących suchych pędów. Poza tym zapobiegam nadmiernemu rozsiewaniu się bo u mnie ziemia doba .. az za dobra do wielu z nich i nie dałabym sobie rady z pieleniem.

Dorota71 pisze:Krysiu, zajrzyj do mnie, proszę.
Dorotko już lecę ...

bodzia3012 pisze:Krysiu widzę , że i Ty bawisz się papierową wikliną :D
mnie ona bardzo urzekła, ale bałwanka jeszcze nie robiłam , super, muszę spróbować, ale to chyba bliżej świąt
wspomnienia ogrodu super , coraz bliżej wiosny to i już trzeba pomyśleć o planowaniu siewów i nie tylko
Boże drzewko tez mam musze poczytać o jego właściwościach
Bożenko papierowa wiklina odkładana była od dawna bo ciągle coś przeszkadzało . Wreszcie się dorwałam do niej i tak szybko nie odpuszczę póki nie przerobię dla zaspokojenia ciekawości wielu splotów.
Co do wiosny - sieję coraz mniej a planowanie dotyczy raczej sadzenia dalii i innych kłączy czy tez cebul.

Bufo-bufo pisze:Jej z nostalgią patrzę na śnieżne zdjęcia z ogrodu. Za oknem u mnie totalny jego brak. Oby zima nie wróciła pod koniec lutego albo w marcu bo znowu będą straty, zwłaszcza w cebulowych. Niestey jest na to szansa. Owszem zdarzyło się że na Wielkanoc śnieg już był.
Oleńko już przestałym się tym martwić bo nic się nie poradzi. To prawda,że święta wiosenne były już pod śniegiem - pamiętam i ja.
Póki co w kalendarzu zimowa pora to i zimowe zdjęcia.

Ciąg dalszy z moich styczniowych spacerów dla Ciebie :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

plocczanka pisze:Dziękuję, Krysiu, za info na temat pumpkina, w dodatku pięknie zilustrowane zdjęciami. ;:196
Przy okazji oczy mi na wierzch powyłaziły na widok cudeniek, jakie potrafisz robić ;:433
Lucynko nie ma za co dziękować. Uprawiamy, obserwujemy i wiedza sama się utrwala. Praktyczna zawsze cenna bo informacji suchych w sieci sporo ale rzeczywistość czasami bywa inna.
Namawiam do zabawy bo teraz filmy w sieci z gotowymi wzorami - tylko działać i sama się przekonasz ,że każde ręce potrafią wykonać ciekawe prace.

lora pisze:Krysiu ;:196 pięknie jak zwykle u Ciebie a mnie teraz zauroczyły Twoje koleusy ja swoich nie zabrałam z dworu i przyszła jedna noc jesienią i po nich .Ja też przechowywałam w domu ale w doniczkach a widzisz nie wpadłam żeby przechowywać je w wodzie .Muszę na wiosnę odnowić kolekcję.
Misiu z roku na rok coraz bardziej utwierdzam się, że ten sposób zimowania dla mnie najlepszy i w tych sadzonkach mam najmniej strat. Poza tym dość długo zachowują kolory więc nawet do grudnia są pięknym akcentem dekoracyjnym w mieszkaniu. Odpowiednie wazoniki i częsta zmiana ( z okna na stolik i odwrotnie ) pozwala cieszyć się kolorami.
Koleusy kilka dni temu zaczęłam przycinać i ukorzeniać bo od dołu jakieś gołe się zrobiły i "parady z nich nie ma" :;230
Na raz cięcie to za dużo sadzonek więc dobrze się układa a te po kilku dniach już zaczęły tworzyc korzonki i cieszę się jak dziecko bo to znaczy ,ze zdrowy materiał.

Tosia1 pisze::wit ;:oj Ło matko kochana!!! Ile tu mądrości!!!
Krysiu jaka jesteś zdolna, jakie piękne rzeczy tworzysz. Pełen szacunek. Siedzę u Ciebie 3 godziny i nie wszystko przeczytałam. 37 dni do wiosny, a więc niedługo będzie się działo.
Pozdrawiam ;:180
Tosiu zdolna może nie ale ciekawa świata , tego jak to się robi i chęci sprawdzenia swych sił w wielu dziedzinach.
Tak maja małe dzieci bo wszystko ich ciekawi. Myślałam, że z wiekiem przejdzie mi to ale ? nie przeszło i nie złoszczę się z tego powodu bo nigdy się nie nudzę a wręcz przeciwnie cenię coraz bardziej upływający czas aby nie trwonić go na błahe sprawy.

majalis2013 pisze:Tosiu,musisz niestety jeszcze trochę dni doliczyć :(
Kryski z niecierpliwością czekam na kolejne relacje z ogrodu :D
Agato w ogrodzie póki co ... zima ale dzięki zdjęciom z sezonu przywołujemy kolorowe wspomnienia .
Uwielbiam tojady - raz je straciłam a miałam sporo odmian. Od 3 lat rozpoczęłam odbudowę kolekcji i znów mam kilka odmian . Kupowanie odpowiedniej odmiany w szkółkach to jak gra w totolotka bo nazewnictwo bardzo pomieszane . Przez to niektórych wciąż mi brak a innych mam za dużo

Tojady kwitnące jesienią
Tojad ogrodowy 'Eleonora' Aconitum x cammarum
Obrazek
Obrazek

Tojad ogrodowy - Carmichaela - jego kwiaty mają ogromny hełm
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, wpadam, żeby Ci podziękować. Za pomysł z zimowaniem koleusów. Bardzo je lubię, ale zawsze mam problem z ich przechowaniem. I dlatego są, a raczej były, i to dzięki Tobie, rośliną jednoroczną. Mam paczuszkę nasion i będę siała moje kochane koleuski ;:333
I proszę szepnij coś więcej o dyni na patyku :wink: Mam nasionka ( prezent od Forumki z wielkim serduchem) i chciałabym, a raczej nie chciałabym je zmarnować. Z tego co wyczytałam, jest to odmiana bakłażana, więc mniej więcej wiem jakie ma wymagania, ale może szepniesz coś więcej? ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wszędzie krzyczą, ze wiosna, a Ty na przekór zimę pokazujesz ;:306
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zima ma też swój urok, dziękuję za zdjęcie, no widzisz coś podobnego przyjdzie mi wymyślić, mam siatkę ale stalową, muszę ją naciągnąć na jakieś pałąki, bo po wichurach pergola się rozpadła nam
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne tojady ,u mnie nie chcą tak ładnie rosnąć . Chyba muszę ich przesadzić do ogródka przydomowego bo tam kiedyś ładnie rosły .. U mnie już po zimie ale teraz wiatr mocno wieje aby tylko nie narobił szkód ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale bałwanków nie pochwaliłam, a przecież są fantastyczne Krysiu ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu superowe te wiklinowe bałwanki i nawet bym na to nie wpadła ,że można takie cuda zrobić. Sporo w nie pracy włożyłaś ;:180 .Malutkie bałwanki również i oczywiście kompozycje świąteczne oprószone śniegiem .To ładne rzeczy tylko pracochłonne i jestem pełna podziwu a przy okazji wnusia również się uczy od babuni
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Również mam jesienne tojady, ale one bardzo późno kwitną i w tym roku ledwie zdążyły zakwitnąć i zaraz ściął je mróz. ;:223
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moje jesienne tojady zwykle nie zdążą zakwitnąć ;:185 A szkoda, bo są piękne.
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie tu u Ciebie o każdej porze roku ;:oj
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Pogrzeb to nie wyjazd turystyczny...

Tak czy siak niesamowicie się cieszę, że w tym kraju mieszkam. :-) Jego po prostu nie da się nie kochać. :-) Obecnie staram się o obywatelstwo. Mam nadzieję, że się uda. :-)

Piękne tojady.
A rękodzieło w ogóle powala na kolana.

Pozdrawiam!
LOKI
Dancysia
100p
100p
Od: 22 sty 2012, o 17:35

Post »

Nacieszyłam oczy zdjęciami Twoich cudnych roślin, podpatrzyłam i zapisałam kilka przepisów. A dekoracje i stroiki świąteczne po prostu rewelacja. Teraz już wiem, co tak Cię zaangażowało, a tu Święta Wielkanocne nadchodzą i nowe pomysły na dekoracje. Ciekawe czy uda nam się wykroić trochę czasu na spacer?
Przeglądając wątek natknęłam się na zdjęcia podwójnej tęczy z 28 IX - drugi jej koniec jest w moim aparacie. To taki symbol nadziei, że spotkamy sie gdzieś... może pośrodku?
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Krysiu bałwanki śliczności. ;:196 Kolory lata uwielbiam ale pokazuj co się teraz dzieje bo wiosna idzie :tan
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

A ja dziś sporo o Tobie myślałam! Odnalazłam dziś przypadkiem nasionka, które mam od Ciebie.... Wpadły mi za szafkę, której nie można było odstawić, aż do dziś ;:223 Ileż ja się ich na szukałam ;:223 , a wstydziłam się napisać, że taka ze mnie gapa... :oops:
Teraz mam radochę, bo mam całą masę nasionek do wysiania :;230 Więc uszczęśliwiłaś mnie dwa razy. ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”