Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

Kochani, wpadłam do mojego wątku, bo gości tu moc, a gospodyni fruwa sobie ;:173
W dalszym ciągu się urlopuję, pilnując wnusia. Czyli wypoczywam na....Kubie :lol: . Zaliczamy sobie codzienny spacerek, wliczając w to obchód ogrodu. Malutki sobie smacznie śpi, a babcia wizualizuje sobie nowe rabaty i inne pomysły ogrodowe. Oj, gdyby mi tylko czasu starczyło na te wszystkie moje plany.
Pogoda wymarzona na takie spacerki. Słoneczko nam przygrzewa, wiaterek lekki , nie nachalny. Wczoraj trochę posprzątałam w ogrodzie, wycięłam uschnięte byliny, poprawiłam kołderki zmarzluchom. Widziałam sznury dzikich gęsi ....chyba już po zimie ;:224

Tulapku - Dziękuję za zaproszenie ( bo to zaproszenie było? :wink: ). Niestety, aż tak daleko z Kubusiem nie zajdziemy. A działka dziadka bliziutko, więc sobie tam zachodzimy. Mało zdjęć? Może i tak, ale ta pora roku tak mało fotogeniczna. Nie będę zanudzać. :wit

Soniu - Spróbuj z cyklamenami. Nie są trudne, byle nie za ciepło. Myślę, że 22 stopnie ich nie zabije. I wilgotne nóżki lubią, koniecznie. Nie wolno przesuszyć.
Działka mojego ojca liczy już sobie trochę lat. Myślę, że ponad 20 - cia. Zaczynał działać na terenie typu łąka. Teraz jest już tam nieźle zagospodarowany teren. Może pokażę więcej, jak zapuszczę się tam na spacer.
A urlop mam cudowny. Popołudniami zostaję zwolniona ze służby i nadrabiam zaległości w literaturze. Mam też kilka filmów do obejrzenia, bo koleżanka zasiliła mi filmotekę, żebym z nudów nie padła na mojej Kubie :lol: , ale na to sił już brakuje. Kładę się spać dość szybko i wstaję bladym świtem. Ale dobrze mi, oj bardzo dobrze ;:209

Olka - Daj szansę kobei. Ona potrafi mieć humorki. Moja wzeszła dość szybko, zasiałam 19 stycznia, a dzisiaj mam już sporawe roślinki, u niektórych nawet liścienie zaczynają wychodzić. I zauważyłam, że jeszcze kilka spóźnialskich się gramoli. Zaspały ;:306
A jak Ci nie wyszła za pierwszym sianiem, spróbuj jeszcze raz. Moczyłaś nasionka przed posianiem?

Sylwia - Dawno Cię nie było, więc tym bardziej cieszę się, że nie zapomniałaś i zaglądasz. To nie hosty, to liście obrazków włoskich. I absolutnie nie wiem, czy to odpowiednia pora na ich pojawianie się. Krokusom nic nie będzie, one są przyzwyczajone do niskich temperatur. Tym bardziej nic nie będzie, że już po zimie ;:172 I tego się trzymajmy. ;:136
Warzywa koniecznie siej. To sama radość przytargać na obiad swoje jarzynki. U mnie w warzywniaczku mała reorganizacja, ale mam nadzieję, że na korzyść.

Karolka - Słodycz niesamowita. Zakochana jestem po uszy w tym małym człowieku. A on we mnie ;:224

Becia - A wypoczywam, wypoczywam. Kiedy zaczynasz turnus? ;:109

Ewa - Bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin. Zaglądaj i odwiedzaj mnie, zapraszam ;:108

Monia - Cieszę się z nadchodzącej wielkimi krokami wiosny. Każdy słoneczny dzień ładuje mi moje, nadszarpnięte zimą bateryjki. Jeszcze troszkę i będzie pięknie. :tan

Miłeczko - I ja na bank będę za kilka lat narzekała na wszędobylski bluszcz. Jeszcze wydaje mi się, że mam go pod kontrolą, ale....do czasu. Wianuszków naprodukuję że hej

Reniu - Dzieciaczki szybko rosną, jeszcze troszkę a już Wam napiszę jak pierwszą świeczkę zdmuchnął. Dziękuję. :wit

Justynko - Wypoczywam i staram się zajmować tylko Kubusiem. Popołudnia mam dla siebie, nadrabiam wszelkie zaległości ....w miarę możliwości. :wit

Violka - Kubuś gaworzy i śmieje się cudnie. Najbardziej gadatliwy jest z rana. Oj, ile on mi wtedy naopowiada. A jak się uśmiechnie tym bezzębnym uśmiechem, to babka się rozpływa. Milion dolarów.... ;:167
Mina Lobata bardzo mi się podoba, ale czytałam, że łatwa nie jest w uprawie. Podejrzę jak będzie rosła u Ciebie, to może na przyszły sezon się odważę. A clematisa jakiego posiałaś?

Aguś - Obrazki mam od niedawna. Wsadziłam do ziemi kłącza, w zeszłym roku wyszły liście i ...tyle. Mam nadzieję, że w tym roku coś więcej pokażą. I muszę sobie o nich poczytać, bo powiem szczerze, że nie znam ich wymagań, bo...zapomniałam ze je mam u siebie :lol:

Przesyłam cieplutkie pozdrowienia. Wiosna idzie.... :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale masz cudne kwiatki na parapecie ;:138 To już masz wiosnę w domu. U mnie jest chyba za ciepło bo krótko stoją takie nowości wiosenne . Ale też kupuje bo to wyjątkowo poprawia nastrój :) Ale Tobie nastrój poprawia Kubuś ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Gosiu, zajrzałam tylko na początek Twojego wątku i padłam - masz BIAŁE cynie! I kosmosy! Wśród moich cyń była tylko jedna biała... MOże dorobię się tej barwy w tym roku?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Czytam, że zima wróciła w niektórych rejonach naszego pięknego kraju. U mnie na razie cisza....mam nadzieję, że nie przed burzą. Bo ja psychicznie i prawie już fizycznie nastawiona jestem na wiosenne porządkowanie. Zacznę jutro od domku ogrodnika, co stało się już i koniecznością i tradycją :D .Czego tam n ie ma ;:224 Jakoś w sezonie umiem zachować tam ład i porządek....a potem ....potem dzieje się wola boska jak mawia moja mamusia.
Codziennie spaceruję sobie z Kubusiem po ogrodzie, i codziennie odkrywam nowe roślinki gramolące się coraz śmielej z ziemi. Dzisiaj nawet dojrzałam przebiśniegi, jeszcze zapączkowane, ale są :heja A inne cebulowe już całkiem ochoczo wychylone i oczekują słońca.
Urlop się kończy, ale był to wspaniały czas. Jeszcze dawno tak nie wypoczęłam. Czas spędzałam na niby prozaicznych czynnościach, ot po prostu dzień powszedni z niemowlęciem. Ale te nasze wspólne chwile długo będę wspominała. Mam naprawdę fajnego wnuka ;:333

Karolka - U mnie w domku temperatura pomiędzy 20 - 22. Nie lubię jak jest za ciepło. Może i dlatego wiosenne kwiatki lepiej rosną. Masz rację, Kubuś poprawia mi niesamowicie humorek. Jego pogaduchy z rana, podczas wspólnie pitej kawusi...bezcenne. Serducho moje ;:167

Izuś - Mam siew białej cynii. Jakbyś była zainteresowana, daj znać na pw. A kosmosy u mnie same się sieją. Nigdy nie wiem, gdzie wyrosną. Nie tępię, tylko najwyżej przesadzam w bezpieczne miejsce. Pomagam jedynie siarkowemu, bo on mi się nie rozsiewa, albo ja go przez przypadek unicestwiam....nie wiem. Wysiewam go w kwietniu i sadzę tam, gdzie ma być docelowo. W tym roku posieję jeszcze kosmosa o pierzastych kwiatkach. Miałam go w zeszłym roku, ale nie zebrałam siewu, więc zmuszona byłam zakupić żeby cieszyć się pięknymi kwiatkami. W cyniach, astrach, kosmosie zakochana jestem od pierwszego spojrzenia ;:108 i już zawsze będą gościć w moim ogrodzie.

Becia - Nie masz pojęcia jak bardzo się cieszę z naszego spotkania. Nie mogę się doczekać.Ależ fajnie będzie się spotkać. I wspólny spacerek po plaży.....a może w drodze powrotnej zatrzymasz się u nas? Oj czuję, że musimy poważnie ten temat omówić. Taka okazja ;:136

Jak już kiedyś, całkiem niedawno wspominałam....zimy już nie będzie. Jeszcze jej się zdarza zabłądzić w moje strony, ale są to bardzo krótkie odwiedzinki

Obrazek

Obrazek

I dlatego w domu zrobiłam sobie wiosennie. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Piękna wiosna zagościła u Ciebie w domku ;:224 . Całe szczęście, że u mnie póki co zimy nie widać i mam nadzieje, że już nie wróci ;:108 . Także mam już nastawienie psychiczne i fizyczne do wiosny tak więc zdołuję się jeśli przyjdzie zima. Oby nie ! Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

U mnie nie ma zimy,nawet zapędów,i dobrze.
Aleś sobie nawiosenniła..
U mnie biedny hiacyncik stoi a ty obładowana cebulowymi,fajnie masz ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Och, jaka piękna wiosna u Ciebie! Musze sobie także sprawić wierzbowe bazie- kotki ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko - I o to chodzi ;:333 Wszystko zależy od naszego nastawienia. Zimie już podziękujemy, owszem, z pokorą przyjmiemy jej ostatnie tchnienia ( a pewnikiem nas obdarzy), ale to już koniec. Ja mam wiosnę w sercu, na parapetach, powoli zauważam ją w ogrodzie :wit

Mati - Bo ja lubię tak jak wokoło mnie kwiaty kwitną. O każdej porze roku. :D

Betinko - No to mnie zasmuciłaś :cry: Może jednak przemyślisz? Nie wierzę, że nie dasz nas wcisnąć w swój napięty grafik. :uszy

Monia - Wiosnę jak widać można sobie samemu zorganizować ;:172

Marysiu Masko, ja dzisiaj jeszcze nie dreptałam po portowym wybrzeżu. Taki plan mam na jutro. Dzisiaj zaliczyłam spacerek po mojej okolicy, czyli wśród łąk i pól.

Tą ścieżką drepczą sobie sąsiadeczki sarenki. W oddali widać mały lasek, gdzie mieszkają.

Obrazek

Poszliśmy ( bo spacerowałam z Kubusiem, on spał....) też nad staw. Niestety, nasze sąsiadki łabędzie gdzieś sobie pofrunęły. Szkoda. Fajna rodzinka.

Obrazek

Betinko, może te krety to od Ciebie ? ;:224

Obrazek

Jak ja lubię ten spokój wokoło....

Obrazek

Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Jak Ty to robisz, że u Ciebie nawet zimą ogródek ładnie wygląda ;:145 U mnie nornice poryły rabatki i pożarły roślinki, trawnik jest zrujnowany, bo najpierw działa krecionek, a później psiuny dokończyły temat szukając tego pierwszego...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgoś ładną wiosenkę sobie zorganizowałaś w domku...
A i widoczki spacerowe też super... Cisza wokół , to można spacerować... ;:108
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Zdjęcie ze szronem jest zrobione teraz? To ci zestawienie - śnieg i palmy! Czekamy i czekamy, więc rozumiem, że choć w domu chcesz mieć wiosnę.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu cieszę się (niestety) że krety od Betinki do Ciebie miały bliżej niż do mnie. :;230
Powiedz mi jak opiekujesz się cyklamenem?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, wiosnę przywołujesz i ona się chyba Ciebie słucha, bo w każdym zakątku już widać jej oznaki :)
Parapetowe, wiosenne też cudne ;:215
Już nie mogę się doczekać na kwitnące forsycje...będzie wielkie cięcie ;:224 Bardzo lubię wiosną ciąć, porządkować i patrzeć jak wszystko budzi się z zimowego snu. Łapki już mocno swędzą, oj swędzą do działania ;:108
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkiego dobrego kochani w Walentynki :wit :wit Kochajmy się i szanujmy ;:3

Becia - I za to Cię kocham ;:196

Reniu - Ja po prostu fotografuję miejsca godne pokazania :lol: Na inne póki co obowiązuje cenzura :wit

Olka - U mnie musi kwitnąć coś cały rok. Na szczęście po drodze z pracy mam fajny sklep ogrodniczy ;:224 . Oj naspacerowałam się przez te dwa tygodnie urlopu, że będzie mi brakowało tych spokojnych dni. :wit

Ewuś - A o jakich palmach piszesz? Nie łapię ;:131

Aniu - I tu Cię uspokoję, bo krety zadomowiły się na łące ciut oddalonej ode mnie. Ze zdziwieniem obserwujemy z eMem, że u nas nie ma. Co roku były i ryły już o tej porze ostro, ale tym razem cisza. Może sąsiad budując płot/mur chiński im przeszkodził?No ja się cieszę, ale jak ruszą hurtowo ;:131
Cyklameny są naprawdę łatwe, pod warunkiem, że nie masz tropików w domu. Temperatura max 20-21. Ja nie mam kaloryferów, to sobie długo kwitną. Trzeba usuwać przekwitnięte kwiatki, liście. Lubi mokro, ale wodę leję na podstawkę. Wierzchołek bulwy i liście muszą być suche.Po przekwitnięciu zostaje bulwa, zasuszam i po miesiącu na nowo zaczynam uprawę. Jak pojawią się liście, dokarmiam. Bulwę też trzymam w chłodzie. Cyklamen nie znosi jak jest za ciepło. Mi zakwita ponownie pod koniec lata i długo jesienią stoją na zewnątrz. Spróbuj z nimi przygodę, bo są naprawdę fajne.

Dorotko - I mnie swędzą i to bardzo. W ogrodzie już troszkę posprzątałam, zaczynam nawet zdzierać darń i porządkować powoli rabaty. Przygotowałam sekator, ale jeszcze czekam. Już zima nie wróci. Forsycje tylko czekają na cieplejsze dni i pękną.Ja to wiem ;:333

Z okazji Walentynek, moja córcia, która uwielbia święta jakiekolwiek, byle by była okazja do prezentów, przygotowała serduszkowe wejście do domku.

Obrazek

Obrazek

;:136
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Czemu nie,ładne,jakby nie patrzeć ;:108