Ewelino,
daj znać, kiedy coś wybierzesz, ciekawa jestem, na jaką magnolię się zdecydujesz.
Krysiu,
tak na prawdę miejsca jest coraz mniej.
Jednak trochę ciekawych róż jeszcze wcisnę, zwłaszcza, że mam słabość do róż historycznych, botanicznych oraz ich mieszańców.
Z uwagi na wzmiankę o wrażliwości Ghislaine de Feligonde na zimową aurę w naszym rejonie - zastanowię się nad jej posadzeniem.
Preferuję jednak rośliny nie sprawiające problemów.
Na szczęście, wybór jest ogromny, trzeba tylko trochę poszperać.
Co do mączniaka na magnolii Susan - problem ten dotyczy wszystkich mieszańców magnolii purpurowej.
Krzewy te należy sadzić w przewiewnych miejscach - w znacznym stopniu ogranicza to problem mączniaka.
Moja Susan rośnie w bardzo zacisznym miejscu - dlatego łapie grzyba.
Inne krzewy z tego rodzaju mają nieco bardziej wietrzne stanowiska i dzięki temu mączniak atakuje je minimalnie.
Marysiu,
na zdjęciu, które pokazałaś ta róża ma jakby łososiowo-kremowy kolor - dlatego jej nie poznałam.
Karolino,
jak już powyżej napisałam - w związku z informacją od Krysi-Ignis muszę jeszcze przemyśleć kwestię tej róży.
Beato,
oczywiście zapamiętam Twoją propozycję
Fela również miała rujkę.
Młode kocice dojrzewają w wieku od 4 do 8 miesięcy, czego przejawem jest właśnie rujka, która pojawia się wtedy po raz pierwszy.
Na szczęście Fela przechodziła ten stan bardzo spokojnie.
Nie darła ryja i nie starała się wydostać z domu na siłę.
Ograniczyła się do wydawania bogato artykułowanych mrauknięć w tonie miłym dla ucha oraz pełzania po domu w bardzo charakterystycznej pozycji.
Łapanie za kark jest charakterystycznym zachowaniem wszystkich samców (także kastrowanych) nie tylko u kotów, ale i u innych gatunków.
Mój Felek też to robił Feli.
Także oba moje wałachy robią tak klaczom w czasie rui.
,,Ciepła zima" zagościła również u mnie.
W nocy trochę mrozi, w dzień popuszcza, coś tam śniegiem popaduje.
Śnieżyce się pomału pokazują, także krokusy i przebiśniegi.
Rozkwitają wawrzynki - te od Ciebie jeszcze są zbyt małe, ale co mnie cieszy - oba przeżyły przesadzenie.