Prymula,pierwiosnek - dyskusje

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2

Post »

W dużym stopniu od rodzaju gleby, jej przepuszczalności zależy czy pierwiosnki bezłodygowe jakiś czas pozostaną posadzone do gruntu, a także odmiany, bo jak czytałam, to 'marketowe' pogrupowane są w odmiany wczesne, średnie, późne, okwiatach mniejszych i bardzo dużych, a także pełnych.Tu obszernie o produkcji pierwiosnków doniczkowych http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=421
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pisałam już o tym ,ale nie wiem czy tutaj też,co roku kupuję zimą marketowe prymulki,znalazłam na nie sposób i rosną na działce, kwitną i nie wymarzają,w zeszłym roku wiosną posadziłam kilka nowych marketowców,kwitły nawet jesienią,zobaczymy czy i te przetrzymają zimę ,napiszę o tym wiosną,tym bardziej że jeden już czeka w domu,a sądzę że do wiosny jeszcze parę doniczek kupię
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak łatwo zauważyć (2 zdjęcie) najlepiej kwitną i rozrastają się te o cechach zbliżonych do ogrodowych, bylinowych.Niebagatelne znaczenie mają też ostatnie łagodne zimy.Bardzo mroźnej i bezśnieżnej zimy bodajże 2011/2012 wymarzły prawie doszczętnie u mnie (i nie tylko) od lat bezproblemowe pierwiosnki gruzińskie.
Pomimo tego, że producenci dwoją się i troją, by wyhodować cuda o wielkich kwiatach mnie i tak najbardziej podobają się i cieszą te zwykłe o niewielkich kwiatach, ale w dużych grupach :wink: Jednak ostatnio dało im się we znaki suche i upalne lato, pomimo podlewania i sierpniowego przesadzenia nie zakwitną chyba obficie tej wiosny, ale nie ma co na zapas krakać :)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Racja,mnie też podobają się pierwiosnki w grupach,jeśli ktoś nie chce eksperymentować to najlepiej kupić sadzonki pierwiosnków ogrodowych ,im mało co jest straszne,no chyba że ostre słońce , a i tak odbiją,zazwyczaj mają kwiatki niespodzianki bo często się "mixują"mam takich wiele ,kupuję przeważnie na lokalnym targu i wiele zim mroźnych i bezśnieżnych przeżyły,różnica polega jednak na tym ,że nie dyskutujemy w tym momencie o tym,czy warto sadzić pierwiosnki marketowe traktowane jako jednoroczne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziad_Jag zadał jednak kilka pytań związanych z doniczkowymi i temat będzie pewnie powracać, bo zbliża się termin ich sprzedaży.Tu jest cz.1, można poczytać, była o nich mowa http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4495719
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja również co roku na przedwiośniu kupuję prymulki w marketach i wiosną wysadzam je na działce ( o ile dożyją przeprowadzki, bo w mieszkaniu trudno długo je utrzymać w dobrej formie - za ciepło i za sucho). Większość z nich (choć nie wszystkie) dobrze klimatyzuje się na rabatach i przez kilka lat rośnie ciesząc mnie kwiatami. Uważam, że lepiej je sadzić do gruntu niż wyrzucać. Zawsze istnieje szansa na przezimowanie i kwitnienie w następnym sezonie. Nawet te o wielkich kwiatach rosły u mnie przez kilka sezonów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Jeśli chodzi o prymule marketowe, to kupuje je zazwyczaj od marca, wtedy po kilku dniach kwitnienia w domu od razu przesadzam je do ogrodu i okrywam gdy warunki są niesprzyjające. Kwitną przez kilka kolejnych lat, wysiewają się i tworzą ładne krzyżówki :)

A jeśli chodzi o siew, to prymule najlepiej kiełkują w temp. od 12 do 15 stopni. Nie lubią temp. powyżej 18 stopni.
Nasiona potrzebują słońca i powietrza, dlatego nie należy ich przykrywać i najlepiej zostawić na zewnątrz :)
Wspaniale opisane jest wszystko na stronie Barnhaven - polecam przeczytać!
http://www.barnhaven.com/sowing
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

A czy ktoś ma pierwiosnka lekarskiego? Tam gdzie rosły dziko ziemia była gliniasta i mocno wilgotna. Czy da sobie radę w suchszych warunkach? Jeśli chodzi o marketowe, to rzeczywiście mogę spróbować koło Wielkanocy i jak przekwitnie posadzić na działkę.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam lekarskiego ,rośnie bezproblemowo na działce
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

A ja nie zdążyłam moich wysianych w styczniu pierwiosnków wyniosłych wynieść na balkon, gdzie miały się do wiosny przechłodzić. Wzeszły mi w domu bez stratyfikacji :shock: I to w dużej ilości.
I co ja teraz zrobię :?: :?: :?: Do wiosny jak nic powyciągają się na parapecie. Będę musiała skombinować jakieś doświetlanie.
Pozdrawiam
Agneska
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Agneska- kiesy wysiałaś. Jak wyglądają siewki? Pokażesz?
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Na razie są mikroskopijne - dopiero wyłażą z ziemi. Jak troszkę podrosną, zrobię zdjęcie.
Wysiałam na początku stycznia z zamiarem potrzymania ich troszkę w wilgoci w domu aby napęczniały i wystawienia potem na balkon. Plan był taki, że wzejdą sobie na wiosnę na balkonie i tam już będą rosły (nie zajmując cennego miejsca na parapecie; dodatkowy atut - nie powyciągają się do światła). A tu proszę - muszę dla nich jednak znaleźć miejsce na parapecie...
Poprosiłam mojego M aby zaczął kombinować jakieś nakładki na parapety - półeczki lub coś podobnego, abym mogła układać rośliny piętrowo ;:306 Chyba mu ten pomysł jednak nie przypadł do gustu, bo popatrzył się na mnie trochę dziwnie.
Pozdrawiam
Agneska
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”