Namiastka ogrodu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Namiastka ogrodu

Post »

Ewunia jeżówki kusiły mnie od dawna ,ale u ciebie w połączeniu z liliowcami i różami to mistrzostwo ;:oj dotąd nie miałam na nie parcia ,ale teraz wiem ,że muszę je mieć :D
Ostatni oglądałam zdjęcia na fb siewek liliowców wyhodowanych przez Tadeo :shock: cuda ,a jednym z rodziców była starsza odmiana ,którą też mam Destined to See...no aż człowiek nabiera chęci żeby samemu coś pokombinować :D Tadeusz to pierwsz liga liliowcowa i jego ogród troszkę mnie onieśmiela ,ale zerknij tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1078
Warto :D
Z Artemisa będzie pani zadowolona :D
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Witam w nowym roku :wit
Zajarzałem do nowego wątku a tu już 11 strona ;:oj bardzo mi się podoba zdjęcie z rabatką z białych, kremowych,żółtych kwiatów, efekt niesamowity. ;:108
Pozdrawiam i zapraszam do mnie. ;:138
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pashmina pisze:...
Witaj Soniu ;:196
Staram się nie łączyć dużej ilości kolorów, dwa, góra trzy
Obrazek

:wit Witaj Pashminko :D znalazłam tu, to wszystko co bardzo lubię ;:168 bardzo ładnie łączysz kolory i odmiany roślin ;:215
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo co to kawiaty na poprzednim zdjęciu obok jeżówki? (ta biała to chyba jeżówka?) a mi chodzi o te niskie różówe i białe?
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Małgosiu, obornik i inne nawozy zawsze mieszamy z ziemią głównie, żeby się azot nie utleniał. Stosuje też gnojówki z pokrzywy i skrzypu. Czekam na Twój wątek. Zaciekawiły mnie liliowce ;:63 Pytaj , zawsze chętnie pomogę chociaż wiedzę mam znikomą. Do zasilania na lekkie gleby polecam też rosahumus. Zwłaszcza do sadzenia wiosennych cebulek. Polać ziemię i sadzić cebule mieczyków. super się ukorzeniają, to jest bardzo dobry ukorzeniacz. Można też stosować przy sadzeniu nowych roślin. Polecam, stosowałam. Też jest świetny przed wysiewem nasion.
Miłka, witaj u mnie. Do teraz jestem pod wrażeniem Twoich dalii. Ja to leń jestem i podziwiam Cię z całego serca ;:180 ;:180 ;:180 Wkopywać i wykopywać tyle kłączy. Nagroda Ci się należy. Ogromnie miło mi Cię gościć u mnie. Nazwałam ten wątek Namiastką Ogrodu z tych właśnie względów o których piszesz ;:63 Ja tą różę kupiłam kwitnącą i miała inną barwę, była brzoskwiniowo-różowa
Obrazek

Obrazek

Kupiłam ja w 2014 roku i nie mogłam od niej oczu oderwać. Ogromnie byłam zaskoczona jak zakwitła w 2015 roku i kolorki miała żarówiaste ;:202 . Jak ją kupowała to była pogoda raczej pochmurna, ona tak intensywnie chyba wybarwia się w słońcu. Muszę ją jeszcze poobserwować
Beatko, jeżówki kupuj, będziesz z nich zadowolona. Zaczynają swój spektakl przeważnie w lipcu i kwitną cały czas do samej zimy :-). Oj, znam siewki tego pana i Emila. Od paru lat je oglądam, ale lepiej dla własnego zdrowia ich nie oglądać. Załamka, jak im to wychodzi, cudne są, mistrzostwo. Byłam, widziałam ;:145 ja też takie chcę ;:145 Ale Ty mnie chyba rozumiesz
Witaj Rafiko dziękuję za miłe słowa, oczywiście wpadnę z rewizytą, ;:196 nawet gdybyś mnie nie zaprosiła i tak bym była ;:306
Majeczko to tak samo jak ja u Ciebie, siedziałam tam dość długo. Oj, a te obrzeża rabat, jak potem będziesz do mnie wpadać to będziesz się czuła jak u siebie, zgapię ;:306 ;:168 Dziękuję za miłe słowa
Kasiu to jeżówka Milkshake a roślinki niskie koło niej to (biała) przetacznik a różowe to szałwia
Tak wyglądają w zbliżeniu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ewo :wink: ale będę upier..... i zapytam o rośline na zdjęciu z różą ta biała co ona za jedna? A jak stosujesz rosahumus przed wysiewem nasion.? Na czym to polega ?
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, to jest przetacznik, ale nie wiem jaka to odmiana. Rosahumus kupuje się w proszku, wsypuje do wody i czeka aż się rozpuści. Potem polewa się glebę, troszkę przegrabi lu lekko przekopie i już zrobione. Nie jesteś upierdliwa ;:196 tylko kochana. Zakładaz ogród i kochasz roślinki i to jest piękne :heja
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Witaj Rafiko dziękuję za miłe słowa, oczywiście wpadnę z rewizytą, ;:196 nawet gdybyś mnie nie zaprosiła i tak bym była ;:306
Jestem Rafał :;230. A przetaczniki rozsiewają Ci się czy nie.
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22

Post »

Dzięki ,to będziemy mieszać z glebą. Moja gleba niestety ciężka gliniasta co roku po mału wzbogacam ją kompostem i ziemią oraz podlewam też humus active . Rośliny sadzę w takiej szkółce jak ja to nazywam czyli w jednym miejscu mam troszkę lepszą ziemię i tam czekają na miejsce docelowe. Nie chcę żeby mi zniszczyli przy pracach budowlanych.
Co do wątku własnego to jeszcze nie mam co pokazać , trochę to potrwa.
A jak nazywa się ta piękna róża, która jest na zdjęciu z przetacznikiem.
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odpowiedż i wyrozumiałość co do moich pytań ;:196
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rafał, wybacz kobiecie, która nie potrafi czytać ze zrozumieniem ;:180 ;:180 ;:180
Jeżeli chodzi o przetaczniki to moje się nie rozsiewają, ale dość szybko się rozrastają. nie mam ich dużo, tylko fiolet i róż niskie, tego białego i fioletowego wysokiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gosiu, ten humus activ to chyba to samo co rosahumus. Ta róża to Pashmina :-)
Dla Ciebie taki widoczek
Jeżówka Green Jewel i Raspberry Truffle

Obrazek

Kasiu, nie ma za co
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22

Post »

Dziękuję za piękny widoczek . ;:138 Muszę się przyznać że wszystkie nazwy kwiatów zapisuje i z listą będę odwiedzać sklepy ogrodnicze.Może kiedyś u mnie będzie tak ładnie jak u ciebie.Bedę się starać :lol:
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewuś, co to jest to śliczne niebieskie, z kukuryku na czubku? No śliczne.
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

gosiak132 pisze:Dziękuję za piękny widoczek . ;:138 Muszę się przyznać że wszystkie nazwy kwiatów zapisuje i z listą będę odwiedzać sklepy ogrodnicze.Może kiedyś u mnie będzie tak ładnie jak u ciebie.Bedę się starać :lol:
Gosia, nie wiem z której części Dolnego Śląska jesteś, ale niedaleko Bolesławca w Szczytnicy jest szkółka,w której mają mnóstwo odmian jeżówek. W tym sezonie muszę się tam wybrać, bo jeżówki Ewy śnią mi się po nocach :D mam spis odmian, więc jeśli jesteś zainteresowana, to mogę ci przesłać na priv
Ula
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Szczytnicę a zwłaszcza nr38 na forum znamy i kochamy :D Mariusz ma tu wątek sprzedażowy i na pw ofertę przysyła :D ale oczywiście gdybym miała możliwość to wybrałabym się osobiście :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”