McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
Ja to mógłbym powiększać grządki w nieskończoność!
A też myślę, że takie upychanie na siłę jest w przypadku warzyw bez sensu, ponieważ wychodzę z założenia, że lepiej jest mieć mniej odmian ale za to więcej plonów 
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak ale co zrobić jak tyle odmian jest i każdej by się chciało spróbować 
Pozdrawiam ;)
- McMArchewka
- 1000p

No wiem, jednak czasem też trzeba być asertywnym i umieć sobie powiedzieć nie 
- McMArchewka
- 1000p

Tak oto teraz wygląda mój ogórek warzywny
A u Was jak?
- Ginka

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
A u mnie trochę błotka, trochę śniegu
no i częściowo przewrócona ściółka na grządkach (pozostałości po niedopilnowaniu przez babcię kur).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
McMarchewka, pisałeś, że zastanawiasz się nad San Marzano. Ja miałam go dwa lata, a ostatniego roku też San Marzano 2. Jeśli już masz siać coś towarowego, to lepsza będzie Aurija. Plon większy, a i na surowo też smaczny. I nie jest tak ekspansywna jak SM.
- McMArchewka
- 1000p

No czyli widzę, że u Was podobnie jak u mnie
Laryssa11 Nasion Auriji niestety nie mam, ale myślę, dzięki Twojej sugestii będę próbował je zdobyć w przyszłym sezonie
Cóż, San Marzano będę uprawiał pierwszy raz, więc na pewno będę mu wystawiał subiektywną ocenę noo choćby smaku
A czym się różni San Marzano 2 od San Marzano
Co miałaś na myśli mówiąc, że San Marzano jest ekspansywny?
Laryssa11 Nasion Auriji niestety nie mam, ale myślę, dzięki Twojej sugestii będę próbował je zdobyć w przyszłym sezonie
- justa_be

Ja zdobyłam na akcji Super Sam Marzano i też chciałam w tym sezonie posiać, chciałam coś typowo przecierowego..
Pozdrawiam ;)
McMarchewka, SM to pomidor typu wegetatywnego, krzaki są potezne, sztywne, wielkie liście, dużo miejsca zajmują.
SM 2 miał być wcześniejszy i ogólnie lepszy. U mnie miał mniejsze owoce i więcej gron, więcej różnic brak. Bardzo twarde pomidory, tylko na przetwory, na surowo niedobre.
San Marzano 2 zostaly mi 3 nasionka z ubiegłorocznej AWN, jak chcesz, mogę podesłać, bo na pewno ich nie będę siała. Auriją nie poratuje, chetnych było dużo i zostało mi tylko kilka dla siebie.
SM 2 miał być wcześniejszy i ogólnie lepszy. U mnie miał mniejsze owoce i więcej gron, więcej różnic brak. Bardzo twarde pomidory, tylko na przetwory, na surowo niedobre.
San Marzano 2 zostaly mi 3 nasionka z ubiegłorocznej AWN, jak chcesz, mogę podesłać, bo na pewno ich nie będę siała. Auriją nie poratuje, chetnych było dużo i zostało mi tylko kilka dla siebie.
- McMArchewka
- 1000p

Hmhm, ale pomidorki w ogródku rozmnaża się generatywnie (poprzez nasiona). Przepraszam, że drążę tak bardzo ten temat, jednak czy przez określenie typ wegetatywny mam rozumieć, że są one rozmnażane wegetatywnie
Akurat mam nasionka i SM, i SM 2 także nie ma problemu, natomiast Auriję skombinuje w przyszłym roku jak mówiłem
Akurat mam nasionka i SM, i SM 2 także nie ma problemu, natomiast Auriję skombinuje w przyszłym roku jak mówiłem
Nie, to nie chodzi o rozmnażanie a o typ wzrostu. Wpisz w wyszukiwarkę i poczytaj, szczególnie polecam posty Kozuli.
Ja lubię uprawiać pomidory o typie wegetatywnym, bo dają większy plon, więcej gron i owoców, to coś to musi wykarmić.
Ja lubię uprawiać pomidory o typie wegetatywnym, bo dają większy plon, więcej gron i owoców, to coś to musi wykarmić.
- McMArchewka
- 1000p

aria Czyli są to pomidory, które mogą choćby być znacznie bardziej rozkrzewione niż tradycyjne odmiany?
justa_be Też się tym kierowałem, ponieważ będę chciał w tym roku robić jakiś rodzaj przetworów z pomidorów
justa_be Też się tym kierowałem, ponieważ będę chciał w tym roku robić jakiś rodzaj przetworów z pomidorów
- justa_be

U mnie najwięcej idzie przecieru, pomidorówkę mogłabym jeść codziennie ;)
Pozdrawiam ;)
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Miałam w poprzednim sezonie i San Marzano i Auriję. Aurija wypadła o niebo lepiej jeśli chodzi o plenność. Zresztą była to chyba najplenniejsza odmiana jaką miałam. Ja wykorzystywałam ją do suszenia, ale na przeciery też będzie na pewno dobra, bo nie ma wody w sobie, więc przecier wyjdzie gęsty.
Michał, zostały mi jeszcze nasiona Auriji, więc jeśli chciałbyś już w tym sezonie ją przetestować, to wyślij namiary na pw.
Michał, zostały mi jeszcze nasiona Auriji, więc jeśli chciałbyś już w tym sezonie ją przetestować, to wyślij namiary na pw.