llucyna78 - jakie robactwo się zalęgło?
Hippeastrum, aby zakwitnąć, muszą rosnąć w bardzo jasnym miejscu - nie powinien to być półcień nawet tylko albo bardzo jasny cień albo wystawa południowa - dlatego też wystawianie roślin do ogrodu jest bardzo dobrym rozwiązaniem ponieważ nawet na południowym parapecie nie zapewnimy tyle światła ile jest pod otwartym niebem. Jest to najważniejszy czynnik wpływający na kwitnienie. 6 miesięcy niepodlewane? dlaczego tak długo? od kiedy są niepodlewane? Proponowałbym je jednak zabrać do domu, podlewać i przede wszystkim karmić

Z tego co czytałem to zwartnica potrzebuje około 8 tygodni okresu spoczynku aby poprawnie funkcjonować i kwitnąć - to są 2 miesiące

Aczkolwiek u mnie okres spoczynku to od 2 do 4 miesięcy - w zależności kiedy cebule się wybudzą (pozwalam aby same wychodziły z okresu spoczynku. Rośliny nie zawsze też zrzucają liście podczas spoczynku. Jeśli cebula zamiast rosnąć lub pozostawać w podobnym rozmiarze maleje to znaczy, że albo miała za mało światła, albo za mało wody, albo za mało nawożenia - lub kilka czynników na raz.
A poniżej kilka cebul szykujących się u mnie do kwitnienia - posadzone w wysokiej donicy (75cm), ja zakwitną powinny się ładnie prezetować

Cebule same się wybudziły więc je posadziłem, zdecydowana większość roślin jeszcze jest w okresie spoczynku.