Gazania Cz.2
Re: Gazania
Taka niewielka kępka a ile pąków
, pewnie super to wyglądało w słoneczny dzień. Rozumiem, że to są te od teściowej? Kupne czy wychodowane z nasionka?

Pozdrawiam Bożena
Od teściowej, kupiła na ryneczku w Poznaniu, u mnie nie ma takich cudówperla76 pisze:Taka niewielka kępka a ile pąków, pewnie super to wyglądało w słoneczny dzień. Rozumiem, że to są te od teściowej? Kupne czy wychodowane z nasionka?

Dzisiaj rano się załamałam jak weszłam do ogrodu, moje najpiękniejsze dalie, które do tej pory się trzymały całe czarniutkie... Tylko gazania pomiędzy nimi zielona z nowymi pąkami! A jest przecież listopad. Zabrałam ją do domu, mam nadzieję, że przetrwa zimę.

Musiałam ją wykopywać szpadlem

Porównanie do butelki Polarisa 1,5 l:) Linijka ma 30cm:

Rzeczywiście ogromnista ta Twoja gazania!
U mnie te z rynku w ubiegłym roku słabo rosły. W tym roku zaś posiałam je wprost do gruntu (ale dopiero w maju) i były duże i gęste, ładnie kwitły tylko późno zaczęły i szybko złapał je przymrozek.
Nazbierałam jednak nasionek i oprócz tego kupiłam paczuszkę jeszcze.. na przyszły rok wysieję wcześniej. Może się uda
U mnie te z rynku w ubiegłym roku słabo rosły. W tym roku zaś posiałam je wprost do gruntu (ale dopiero w maju) i były duże i gęste, ładnie kwitły tylko późno zaczęły i szybko złapał je przymrozek.
Nazbierałam jednak nasionek i oprócz tego kupiłam paczuszkę jeszcze.. na przyszły rok wysieję wcześniej. Może się uda

Ja już zasiałam, bo nie mogłam się doczekać, w domu mam cieplutko a i miejsca bardzo dużo, więc gdzieś je przetrzymam do wiosny. 

- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Viola, piękny widok choć dla Twoich Gazanii to pewnie ostatnie chwile.
Nie przypuszczałam, że Gazania jest tak wytrzymałą rośliną. U mnie kwitną ostatnie Marcinki, Rudbekie i Chryzantemy ale Gazanie obsypane są pąkami i dzielnie wyciągają się do słońca.
Taka niepozorna roślinka a taki twardziel
Nie przypuszczałam, że Gazania jest tak wytrzymałą rośliną. U mnie kwitną ostatnie Marcinki, Rudbekie i Chryzantemy ale Gazanie obsypane są pąkami i dzielnie wyciągają się do słońca.
Taka niepozorna roślinka a taki twardziel

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedy rozpoczynacie się gazanii? Będę próbować razem z Wami
Potrzebny mi instruktor

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
W zeszłym roku pierwsze nasiona wysiałam na początku lutego ale kiepsko rosły i były bardzo mizerne. Druga partia poszła na waciki początkiem marca i rosly zdecydowanie lepiej. Ja pewnie wystartuję 12 marca.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja gazanie sieje zwykle na pocz. lutego, przepikowane w okolicy kwietnia wynoszę do foliowca 

Pozdrawiam, Kasia
Ja gazanię sieję do gruntu w maju. Pięknie mi kwitnie.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ale chyba późno?