Na forum nie znalazłem wątku o tej roślinie, więc go założyłem...
Na pewno dużo osób uprawia ten piękny kwiat
Pokazujcie tutaj zdjęcia Waszych gazanii
Ja będę je miał dopiero pierwszy raz...
Dzisiejsza fotka moich gazanii:
Sieję Gazanię już trzeci rok i jestem trochę zawiedziona. Owszem pięknie wschodzi i rośnie. Chodzi Mi o kolor kwiatów. Nigdy nie miałam jakiś fajnych barw. W zasadzie wszystkie są żółte a niektóre mają troszkę czerwieni.
Nie są takie jak można kupić w sklepie, czyli na fiolet czy róż.
W tym roku też spróbuję, ale inaczej. Kupię roślinki z kwiatem i z niego pozyskam nasionka na następny rok. Może to te kupne mieszanki są takie byle jakie.
W zasadzie w zeszłym roku miałam morze gazanii i rozdawałam małolaty na prawo i lewo .
I żeby było ciekawiej-na ok.30 jedna była różowa .
Nawet nie pamiętam czy zebrałam z niej nasiona .
W tym roku mam innej firmy-zobaczymy co wyrośnie.
Niestety mam podobne doświadczenia - na kilkanaście zrobionych sadzonek gazanii tylko jedna była różowa, jedna miała więcej brązu, a jasnej nie dochowałam się wcale. Może można kupić gazanie odmianowo, nie w miksie barwnym (czytaj tylko żółte). Pozdrawiam.
Gazanie sieję od kilku lat. Zawsze pięknie wschodzą. Wkładam po 2 nasionka do jednej minidoniczki w multipaku i potem wyrywam tę słabszą roślinkę. Nie pikuję ich, bo one za tym nie przepadają, tylko wsadzam do większej doniczki, a potem na miejsce docelowe. Faktycznie większość roślinek ma żółte kwiaty, kilka razy zdarzyły mi sie mlecznobiałe i rude. Można kupić nasionka roślin w jednym kolorze, ale są dość drogie Jakby co to tu jest link do stronki z jednokolorowymi http://www.vitroflora.com.pl/page.php?cat=501&pcat=463 Moje wysiałam 5 dni temu i już ładnie wzeszły po 2-3 dniach( może dlatego, że ustawiam wszystkie wysiane nasionka na delikatnie lekkim kaloryferze. Dzisiaj dosiałam jeszcze kupione wczoraj gazanie wielkokwiatowe Chansonette- zobaczymy może będzie więcej kolorów. 2 lata temu zrobiłam sadzonkę pod koniec września z takiej ślicznej białej i przetrwała na parapecie do wiosny
Chyba raczej nie za wcześnie, jak się chce mieć sadzonkę która możliwie wcześnie zakwitnie ten termin jest optymalny do wysiewu, wysiewam swoje nasionka mix kolorów, w ubiegłych latach firmowe ze sklepu miały zerowe wschody.
dosiałam jeszcze dwie takie paletki jak na zdjęciu powyzej, posialam dośc gęsto i będzie problem z pikowaniem a skoro one tego nie lubią to już w ogóle kiepsko