Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Wiem , wiem .
Wy już dostałyście nasionka zamawiane na akcji . Do mnie właśnie jadą . Będę miała radochy co nie miara . Ach , jak miło będzie przekładać torebki :D
I myśleć , które i gdzie . Czy do szklarni , czy do gruntu . Do donic nie posadzę , no chyba żeby !
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Z tymi donicami to są plusy i minusy ..... jak to zwykle w życiu bywa :roll:
Z minusów to bezlitosny rygor podlewania. W gruncie zrobiłam tak jak radziła Jode22 i mimo upałów podlewałam je bardzo rzadko, a z tymi w donicach nie było litości. W najgorętsze dni nawet dwa razy w ciągu dnia trzeba było niekiedy podlać.
Ale pomidory z donic były (przynajmniej u mnie) dużo smaczniejsze (ta sama odmiana w gruncie miała inny, przeważnie gorszy smak). Po drugie można mieć z nich dużo wcześniej owoce, bo nie jest się tak uzależnionym od pogody, bo zawsze w razie ochłodzenia można schować na chwilę donice do pomieszczenia. Ja mam zamiar poprowadzić jeden krzaczek na super szybkie owocowanie, tzn. jeden pęd i szybko go ogłowię (chyba wybrańcem będzie Rudy).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu
Pomysł dobry , Rudy w miarę wczesny , ale to roślina o niekończącym wzroście . W szklarni miałam dwa , jeden ogłowiłam , drugiego na próbę nie . Rósł do przymrozków , zawinął się pod sufitem i cały czas owocował . Owoce też przechwały się dobrze . Pamiętasz ? Ostatnie przerobiłam na sok i był to początek listopada .
Eksperyment może być ciekawy , ale warto mieć jeszcze Rudego w normalnej formie .
Mam nasiona pomidora Early Wonder , to jeden ze wcześniejszych pomidorów , samokończący , dorasta do1,20 m .
Owoce ma okrągłe , takie do 100 g . Najsmaczniejsze z wczesnych pomidorów , które miałam . Jeśli miałabym robić eksperyment z szybkim owocowaniem to wybrałabym niego oprócz Rudego . Chcesz nasiona ? Poczytaj sobie o nim .
A , owocuje do końca sezonu .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę się boję o nim czytać, bo jeszcze się skuszę :;230.

Rudego chcę mieć dwa krzaczki w donicy (jednego z nich szybko ogłowię, a drugiego poprowadzę normalnie), a oprócz tego co najmniej dwa krzaczki w gruncie.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skuś się , bo warto ;:333
Poczytaj , a potem podejmij decyzję , jest naprawdę wczesny . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Widzę, że dyskusja na temat pomidorków mnie ominęła, to tak, jak się chodzi wcześnie spać, za to teraz mam całe Forum dla siebie. :;230 ..

Mówisz Beatko, że Early Wonder jest taki wczesny?
Myślałam by wysiać Betaluxa i od początku uprawy dokarmiać go magnezem, tyle tylko, że z samokończących nie da się zrobić sadzonki dwupędowej.
Nasionka Early Wonder mam dzięki Beatce, więc spróbuję.
U mnie w donicy na pewno będzie Perła Małopolski, znam Wasze zdanie na jej temat, ale ona była u mnie najwcześniej i byłam z niej zadowolona.
Nie wiem, jakie odmiany wysiać na emigrację, mają być bezobsługowe, ładne i smaczne.
Zakupiłam nasionka Tigerelli, na opakowaniu ładna, muszę tylko zrobić wywiad jak jest u niej ze smakiem.

Wczoraj, jak dołożyłam nasionka pomidorów do koszyka, to Mżonek z rezygnacją stwierdził, że pomidory to niekończąca się opowieść... ;:202

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Irenko :wit

Mżonek Twój jak najbardziej ma racje ;:108
Pomidory to niekończąca się opowieść !
Tigerelli nie miałam i z tego co pamiętam czytałam na jej temat różne opinie . Na pewno ładne w kolorze owoce , ale wielkość i smak pozostawiają trochę do życzenia . Jednak to cudze opinie , a wiadomo nie spróbujesz , nie wiesz .
Na emigracji przypomnij proszę w czym mają rosnąć ? Coś mi chodzi po głowie , że ma to być na tarasie ?
Ja do Perły kiedyś wrócę , jednak w zeszłym roku , na tle innych pomidorów ona akurat u mnie dała klapę .

Poz. Beata . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko pomidory mają być na tarasie, ale miejscowość położona jest u podnóża Alp, więc muszę się dobrze zastanowić nad terminem wysadzania, są to duże drewniane skrzynie, i duużo miejsca do obsadzenia.
Już mnie swędzą łapki. :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja Perłę też będę bronić. Nie jest taka zła. Wczoraj jadłam jedną prosto z krzaczka i teraz to dopiero docenia się jej smak ;:306

Ta gruncie była dużo gorsza w smaku. Widocznie dostęp odpowiednich składników ma duży wpływ na smak.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja miałam tylko w donicach, więc nie mam skali porównawczejj, w tym roku też planuję do donic na balkonie i na działce.
Myślę też, czy nie wysłać go na emigrację.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się z Wami dziewczynki :D i dlatego nie spisałam jej na straty . ;:185

Irenko

Taras nie powiem , ładny , duży . Dużo wejdze tych pomidorków .
Rozumiem , że sadzonki będziesz robić u siebie w domu i dopiero jak przyjdzie pora to je tam posadzisz ?
I o jakich odmianach myślisz ? Samokończących , czy wszystko jedno ? Patyki i tak będzie trzeba dać .
Ile tych krzaków planujesz ? Czy to mają być koktailówki ? Czy raczej inne ? Jakie kolory planujesz ?
Bezobsługwe , to chyba takie u których rośne mało wilków i zbyt bardzo się nie krzewią .
Chyba i tak będziesz musiała młodym przprowadzić kurs z pielęgnacji pomidorów , bo inaczej się nie da .
Filozofi tu w końcu welkiej nie ma . Usuwać wilki i podlewać (albo raczej fertygować ) . Potem to już tylko zbierać owoce . ;:333

Perłę spokojnie możesz wysłać na emigrację , bo ona ładnie , strzeliście rośnie . I mówicie , że z donicy smacznejsza niż z gruntu .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, długo trwało zanim z nielegalną synową przekonaliśmy synusia do pomidorów na tarasie, więc jak usłyszy o wilkachi innych zabiegach to się wycofa, roślinki to nie jego pasja.
Pomidorki tam uprawiają na tarasach, byłam w październiku i u jego sąsiadów widziałam krzaki w całkiem dobrym stanie, zielone liście i dużo dojrzewających pomidorków.
Ponieważ dużo grilluje, owocki z Perły M. dobre będą pod sałatki, ja tak je wykorzystywałam w ubiegłym sezonie, łączyłam je z żółtymi i czarnymi.
Co do ilości wysadzonych, to nie wiem ile sztuk, sprawa podlega negocjacji.
Z podlewaniem nie będzie kłopotów, bo tam wszędzie jest podłączone kropelkowe, które można zaprogramować.
Nie mam jakichś upatrzonych odmian, na razie brałam pod uwagę Perłę, Bołoto,Cherokee Purple, K/37, Red Pear, Tigerellę, ale to tylko wstępna lista.
Sadzonki będę robić u siebie, na miejsca stałe wysadzę w drugiej połowie maja.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może jeszcze dla dodania kolorów i smaków Dancing Whit Smurfs , Jaune Flammeé , Blusha i Winogronka .
Będzie smacznie i kolorwo . Blush i J.F jak na koktailówki mają spore owoce i aż tak bardzo się nie krzaczą .

Blush

Obrazek

Jaune Flammeé

Obrazek

Dancing Whit Smurfs

Obrazek

Winogronka znasz :D
I jeszcze wedlug mnie obowiązkowo Cytrynek groniasty .
Tak go lubię , a nie mam jego zdjęcia . ;:174
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, jak się ma Koleżanki i Kolegę w Klubie ze skrzywieniem pomidorowym , mam nasionka i porady ;:333
Wszystkie te odmiany brałam pod uwagę, a co do Cytrynka, to próbowałam od Kasi, a jego zdjęcie jest w koktailowych, właściwie to "cytrynkowa choinka". :;230
Nie wiem tylko, który jest lepszy, bo w tej kategorii mam jeszcze Snow White, rósł u mnie w tym sezonie, słodziak niesamowity, tylko pod koniec owocki pękały.
Oj, narobiłaś smaka z tymi pomidorkami, szczególnie, że mi zostały nędzne resztki.

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko

To Ty mi zrobiłaś dużą przyjemność , bo mogłyśmy pogadać o pomidorkach . :D
Mnie Cytrynek lepiej odpowiada niż Snow White . Owoce ma pyszne , aromatyczne , nie pęka , plenny , owocuje do mrozów . I ważne , że to nasza polska odmiana .
Snow White też smaczny , ale jak dla mnie brak mu troszkę kwasku i takiego pazurka . Po za tym u mnie też popękał .
Nasiona pomidorów o których pisałam mam , więc jeśli chcesz to nie ma sprawy . :D
Irenko
Co to za cudo z dziubkiem leży na talerzu ?
Jakie tam jeszcze masz odmiany ?
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”